Selecteer een pagina

10 Tips om ontspannen te kunnen werken

Nood om meer ontspannen te kunnen werken?

Deze 10 tips helpen jouw gegarandeerd om de spanning te verminderen.

Ik nodig je uit om te gaan experimenteren. Zet ‘kleine testprojectjes of experimentjes’ op in je dagdagelijks leven met onderstaande tips om jezelf te ontspannen.

Kijk en zie wat het je brengt.

Pas de tips aan zodat ze perfect aansluiten bij wat jou vooruit kan helpen.

Experimenteer op een rustig moment zodat jij weet wat voor jou werkt als je in een stress situatie onmiddellijk ontspanning nodig hebt.

10 Tips om ontspannen te werken

1) Werk aan één ding tegelijk

Hoewel multi-getalenteerde bruggenbouwers continu met verschillende zaken bezig zijn in hun hoofd, is dit niet de optimale manier om gefocust en vlot te kunnen werken. Hierdoor gaat je brein constant moeten switchen tussen verschillende onderwerpen. Je verliest telkens tijd om na te kijken waar je gebleven was en de draad opnieuw op te pakken.

Als beelddenker is het lastig om uren geconcentreerd aan dezelfde opdracht te werken. Wat wel lukt, is om in korte focus periodes te werken. Bijvoorbeeld 25 minuten werken en 5 minuten pauze. Herhaal dit steeds opnieuw. Dit wordt ook de Pomodore methode genoemd. Jij kiest en test de tijdsperiode die voor jou best werkt.

2) Maak je werk leuk en uitdagend

Zorg dat je plezier of speel elementen kan inbouwen in jou activiteiten. Zet kleine stapjes buiten je comfort-zone – dit zijn taken of activiteiten die bekend voor je zijn – door elke keer iets nieuws te proberen. Hierdoor vergroot jij je kennis en zelfvertrouwen. Vier elke stap als een overwinning waar je trots op mag zijn.

3) Durf ‘nee’ te zeggen

Een multi-getalenteerde bruggenbouwer kan veel en is leergierig. Je hebt steeds zin om nieuwe dingen te leren of te testen om anderen te helpen. Hierdoor verlies je vaak je eigen taken uit het oog waardoor je zelf in tijdnood komt. Dit geldt vooral voor taken die je niet liggen zoals administratie, rapporten schrijven, projecten minutieus opvolgen, … Door overal altijd ja op te zeggen, help je de ander niet maar creëer vooral veel stress en frustratie voor jezelf.

4) Kom 5 minuten te vroeg op de afspraak

Op tijd komen of je aan de afspraak houden, het is verre van de sterkste kant van beelddenkers. Door systematisch te vroeg te komen, zorg je dat je rustig tijd hebt om aan te komen. Je vermijdt om op het laatste nippertje letterlijk binnen te vallen in een vergadering.

5) Geniet van het nu

Vooruit denken mag dan een unieke kwaliteit zijn voor beelddenkers. Als je geen aandacht hebt voor wat er nu in dit moment is, loop je jezelf constant voorbij. Stilstaan, genieten en gewoon even niets doen, geeft rust en ontspanning.

6) Gebruik de kracht van positief denken

Oplossingsgericht denken of mogelijkheden creëren kost beelddenkers geen moeite. Besef dat stap-voor-stap denkers niet dezelfde mogelijkheden zien als beelddenkers. Ze hebben meestal meer tijd nodig om dezelfde oplossing te vinden.  Blijf positief ook al lijken je collega’s je ideeën onrealistisch te verklaren.

7) Ga regelmatig een frisse neus halen

Frisse lucht geeft verse zuurstof aan je lichaam. Anderzijds, doet een verandering van omgeving ook je gedachten en focus wijzigen.

8) Luister meer, praat minder

Geen gemakkelijke omdat ieder van ons graag zijn verhaal doet! Als je praat herhaal je echter wat jij al weet. Wil je nieuwe inzichten en inspiratie opdoen? Begin dan te luisteren naar de verhalen van anderen en stel vragen.

9) Neem niet alles te serieus

Humor en een kwinkslag met respect voor de ander, breken het ijs. Het creëert een veilige omgeving.

10) Vergeet nooit te lachen

Samen lachen en plezier maken, zorgt voor verbondenheid en ontlaad de spanning.

10tips om ontspannen te kunnen werken - Numentum

Andere artikelen die je mogelijke interesseren:

Pas je deze al toe in je dagelijkse activiteiten?

Ik hoor graag jou ervaringen!

Heb jij aanvullingen of wil je je ervaringen delen?

Doe gerust onderaan deze blog.

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Numentum

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen