Selecteer een pagina

3 redenen waarom jij niet in een vakje past

Hokjes denken

In welk hokje pas jij?

Veel beelddenkers zijn bijzonder intelligent, anders begaafd, anders denkend en multi getalenteerd. Het zijn experts op uiteenlopende domeinen.

Kom je als „werkzoekende beelddenker” op de arbeidsmarkt, dan kan dit wel eens tegen je werken. Het maakt niet of het je eerste werkervaring is of je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.

Opeens kom je in de categorie „degelijke generalisten” terecht:
mensen die van alles iets weten, maar nergens echt goed in zijn. Terwijl je je daar als beelddenker absoluut niet thuis voelt.

Hoezo?

Aan de ene kant weet je zelf dat je bepaalde zaken, taken of activiteiten heel goed kan. Sterker zelfs, collega’s en vrienden komen naar je toe om raad en hulp. Vergaderingen worden verzet als jij er niet kan bij zijn om het probleem te helpen oplossen.

Aan de andere kant, wordt je talent „geminimaliseerd” als je zo goed bent in vele domeinen dan kan je onmogelijk expert zijn in een onderwerp.

Deze tegenstrijdige boodschappen veroorzaken twijfel en knagen aan het eigen zelfvertrouwen van beelddenkers.

Wie is expert?

De definitie van een expert:

 • iemand die zeer deskundig is op een bepaald gebied
 • iemand die door jaren training en ervaring uitermate bedreven is in het oplossen van problemen in een bepaald probleemgebied

Beelddenkers missen misschien de jaren lange doorgedreven studie in een bepaald domein, dat toegeschreven wordt aan experts.

Door hun snelle denkvermogen, verbinden ze nieuwe informatie met de kennis en ervaring die ze al hebben. Hierdoor zien ze niet alleen sneller verbanden maar bezitten ze in een mum van tijd over veel meer informatie dan de „basiskennis” die generalisten hebben.

Voor een beelddenker, kan dit gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen. Thema’s die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Het enige wat deze onderwerpen verbindt, is de interesse van de beelddenker in kwestie.

Noch vis, noch vlees!

Beeldenkers passen niet in een vakje !

Ze voelen zich niet thuis bij de klassieke experts, niet bij de generalisten en ook niet bij de leken in deze materie.

Voor de ene willen ze zich niet lang genoeg vastbijten in 1 onderwerp waardoor ze hen niet als volwaardige expert beschouwen.

Voor de andere weten ze veel te veel van het onderwerp om net als zij, een generalist of leek te zijn in dit domein.

Voor de ene te goed, voor de andere niet goed genoeg.

Vertwijfeling. Waar blink ik dan echt in uit?

Laat ons een nieuwe omschrijving in de wereld zetten: de verbindende bruggenbouwers tussen de bestaande vakjes.

Beelddenkers weten genoeg om te kunnen praten met de expert in zijn taal. Ze zijn in staat om het geheel te overzien. Ze weten complexe materie simpel samen te vatten.

Ze maken de vertaling naar de gebruikers, die mensen die toepassingen in praktijk gebruiken.

Beelddenkers zijn de verbindende bruggenbouwers omdat ze de vertaler zijn die de behoeften en wensen van de gebruiker weet om te zetten in „experttaal”.

Aan de andere kant, weten ze deze experttaal te vertalen naar begrijpbare taal. Jip & Janneke taal die voor iedereen verstaanbaar is.

Numentum beelddenker spreekt expert- & lekentaal

Beelddenkers zijn de tussenschakel die enkel hun werk kunnen doen, een bijdrage leveren aan hun team of organisatie, als ze erkend worden als een verbindende bruggenbouwer.
Zolang je deze persoon in een vakje wil duwen, gaat hij niet gelukkig zijn. De leken, generalisten of de experts, niemand ziet de verbindende bruggenbouwer als één van hen. Hij hoort dus nergens thuis.
Het is ook niet goed om mensen in vakjes te willen stoppen omdat veel van hun talenten hierdoor onzichtbaar worden!
Bovendien „losse en naast elkaar staande vakjes gaan moeilijk „samen” kunnen werken, tenzij je ze kan samenbrengen door iets of iemand wat hen verbindt.

3 redenen waarom jij als beelddenker niet in een vakje past?

 • je weet te weinig om een klassieke expert te zijn
 • je kent te veel om een generalist te zijn
 • je bent een verbindende bruggenbouwer die iedereen kan samenbrengen.

De kracht van beelddenkers zit in het connectoren en verbinden van mensen, kennis, informatie en ervaring.

Hoe ervaar jij dit?

Pas jij in een hokje?

Laat je reactie onderaan na. Ik hoor graag van je !

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum

Vorige

Volgende

27 Reacties

 1. Maarten Smit

  Ha Saskia

  Nu je het zegt. Ik heb in beoordelingen, vanuit de tijd dat ik aan de droom van een baas werkte, heel vaak staan dat ik een bruggenbouwer ben.

  Goed om me weer even te realiseren.
  Want op een andere manier doe ik dat nog steeds.
  Dank dus voor deze blog.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Maarten, graag gedaan & dank je wel voor de bevestiging.
   Ik heb lang gezocht naar een woord wat volgens mij klopte. Dubbel fijn dat jij als beelddenker dit ook gebruikt !

   Antwoord
 2. Miranda

  Heel herkenbaar!!!, wat ik dan wel tegenkom (waarschijnlijk uit onbegrip) is dat mensen het niet snappen en dat er een soort van bedreiging gevoeld wordt. Dat vind ik nog lastig om mee om te gaan, al lukt me dat steeds beter.

  Altijd weer fijn om te lezen, en te realiseren.
  Bedankt!

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie.
   Als “bedreiging” gezien of ervaren worden, merk ik in andere situaties. Ik neem hem in alle geval mee want die bedreiging wordt wel in meerdere situaties ervaren door de omgeving en de beelddenker merkt vaak pas veel te laat wat er speelt.

   Antwoord
 3. Ilse Schorrewegen

  Dat vind ik een hele mooi term: verbindende bruggenbouwer. En effectief: dat is exact wat ik al heel mijn leven doe.
  Sedert dit jaar staat het verbinden van mijn twee doelgroepen zelfs in mijn missie. Mijn doelgroepen zijn enerzijds bevlogen, ondernemende individuen die graag het beste van zichzelf willen geven en die ik daartoe begeleid en de nodige handvaten aanreik zodat ze niet voortijdig opbranden en anderzijds organisaties die ik begeleid bij het neerzetten van een mensgericht beleid, zodat klanten, medewerkers en andere stakeholders zich (opnieuw) met hart en ziel aan de organisatie verbinden.
  Die twee doelgroepen zijn heel vaak op zoek zijn naar elkaar, ik vind het geweldig om ze met elkaar te verbinden.
  Het feit dat ik niet wil kiezen tussen de ene of de andere doelgroep, is overigens ook typisch: ik geloof werkelijk niet in hokjesdenken. Kan kan best: ‘en – en’. Het hoeft echt niet altijd ‘of – of’ te zijn.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor de aanvulling “en-en”, denken in mogelijkheden en combinaties

   Antwoord
 4. Ingrid Larik

  Ik zal de rangen vervoegen van diegenen die nu vreugdevol uitroepen ‘herkenbaar !’.

  En de aanvulling van Ilse is heel terecht: ik ben ook typisch een en-en-en-mens. Diegenen die daar niet mee om kunnen, hebben dat al eens smalend de cd&v manier van enerzijds-anderzijds’ genoemd (tja….).

  Je zou ook kunnen benomen als kunnen omgaan met trans-dimensionaliteit zoals in trans-disciplinair werken. Al slaag ikzelf er niet altijd in om even goed simpel uit te leggen wat ik zie en waar het naartoe kan leiden. Gebeurt toch dat mensen zeggen…”ja Ingrid, klinkt interessant en je hebt een punt…maar concreet, ik begrijp je niet”.

  Als verbindende bruggenbouwer is het de kunst om ook de ‘andere’ talen te spreken. Kunnen denken en vertalen op verschillende vlakken zoals je meerder talen kan spreken (en let wel, er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat spreken en denken in een andere taal soms ander gedrag prikkelt: meer of minder assertief zijn bv.)

  En wat ik nog zou willen meegeven als observatie – en weet niet of dat voor de anderen dit dit lezen ook zo is – dat het beelddenken ook een gevoelscomponent heeft. Het ‘zien’ is niet alleen visueel maar soms voelt dat als een ‘sfeer’ (oei, oei..nu klink ik als één van die esoterische zwevers waar ikzelf een allergie voor heb ..jaja, ontleed dit dan ook maar eens 🙂 )…een combi van intuïtie en denken waar niet meteen woorden voor zijn. Dat is als onze 3 breinen te samen werken en in verbinding zijn m.i. (hoofd, hart, buik = hersenen, hart, darmen = neurologische verbindingen)

  Enfin,het triggerde me duidelijk !

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor deze mooie aanvulling!
   En-En is voor mij persoonlijk iets totaal verschillend dan enerzijds-anderzijds:
   En-En geeft ruimte voor opties en mogelijkheden die elk individueel item overstijgen;
   enerzijds-anderzijds geeft mij het gevoel dat je gaat afwegen en de “goede” elementen uit beide items halen en dit is een vorm van elimineren, scheiden of uitsluiten.

   Ik begrijp je helemaal als je het hebt over de verschillende “talen” om zoveel mogelijk de taal van je gesprekspartner te gebruiken, zonder jezelf te verliezen of altijd aan te passen.

   Wat betreft je observatie:
   “Beelddenken” is naar mijn gevoel een verkeerd gekozen term in het Nederlands. “Visual-spatial” sluit al iets beter aan.
   Het gaat inderdaad zoals je zegt over de totale situatie (op een holistische manier)? Hiervoor gebruik je bewust of onbewust al je zintuigen en “sensoren”. Daar is niets zweverigs aan naar mijn gevoel omdat je het combineert met alle andere kennis en informatie die je hebt en oppikt; dus weer een En-En 😉 .Mooi de link naar het werk met de 3 breinen.

   Antwoord
 5. Ingrid De Cooman

  Schitterend artikel, Saskia!
  ‘Verbindende bruggenbouwer’, ik hou van de term omdat ik er mij helemaal in terugvind. En ook in het feit niet in een hokje te ‘kunnen’, en zelfs ‘willen’ passen. Ik ben een beelddenker, en had hier graag een beeld bijgeplaatst om dit te illustreren. Ga maar eens googelen op ‘Why try to fit in when you were born to stand out’.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor het compliment.
   Schitterend wat je allemaal vind als je die term googelt !

   Antwoord
 6. Lut

  Een heerlijk artikel met een mooie verwoording van wat er borrelde in mij. Een leuk aha moment en nu heb ik ook de woorden om mijn talenten te verwoorden in mijn volgend sollicitatiegesprek 🙂

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor dit compliment.
   Wil je laten weten hoe je volgende sollicitatie ging of waar je tegenaan liep? Alvast bedankt !

   Antwoord
 7. Delphine Ghekiere

  Dank je voor dit super artikel! Voor mij ook héél herkenbaar. Ik hou er enorm van om dingen die op het eerste zicht niet zo goed samengaan samen te brengen en zien wat daar uit voort komt. Vroeger schreef ik thesissen die heel vakoverschrijdend waren. Gepast werk vinden vond ik aartsmoeilijk dus ben ik mijn eigen bedrijf gestart waar ik al mijn kennis uit al die verschillende bronnen en kanalen (intuïtief, uit ervaring, boeken, opleidingen,…) samen breng: heerlijk! De inhoud die ik naar mijn doelgroep breng is ook eerder holistisch dan in 1 bepaald expertise gebied. De uitdaging daarbij nu is de beelden die ik heb in mijn hoofd om te zetten in producten, programma’s, blogartikelen en een boek.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor je reactie !
   Ik ben benieuwd naar het uitwerken van je uitdaging.

   Antwoord
 8. Linda van Beusekom- van der Kaaij

  Bedankt voor je werk in het algemeen en je inzet op dit ondewerp.
  Je artikel geeft mij weer wat inzicht en motivatie om door te gaan.
  Het is heel fijn om overzichtelijk op je site te lezen dat het ‘anders’ zijn een positieve bijdrage kan leveren aan onze maatschappij. Vanwege gebrek aan aansluiting, voelt dit niet altijd zo.

  Bedankt voor je inzet dus.

  Met vriendelijek groeten,

  De bruggenbouwer Linda van Beusekom- van der Kaaij

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Fijn om te horen, Linda.
   Samen bouwen we bruggen zodat meer mensen vanuit hun “anders” zijn ook positief kunnen bijdragen.

   Antwoord
 9. Lieve Vereycken

  Nu de maatschappelijke systemen volop aan het dansen geraken, hoop ik maar dat er voldoende verbindende bruggenbouwers hun werk doen zodat we verandering via “high road’ georganiseerd krijgen (versus de ‘low road’ van chaos een onrust).

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Ik zie meer en meer verbindingen ontstaan tussen “bruggenbouwers” van alle soorten die het anders willen.

   Antwoord
   • Lieve Vereycken

    van WILLEN tot COMMUNICATIE voor ACTIE –
    dankzij de nodige “tips en trics”

    Antwoord
 10. Alex

  Dag Saskia,

  Ieder keer weer, wanneer ik via bijvoorbeeld LinkedIn geattendeerd wordt op een Blog van je en ik lees deze, dan valt er wederom een puzzelstukje op de plaats. Een “verbindende bruggenbouwer ” is dan ook weer zo’n aha moment. Dank je wel hiervoor.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Wat fijn om te horen dat puzzelstukjes steeds meer bij mijn lezers op hun plek vallen. Dank je wel voor het fijne compliment.

   Antwoord
 11. Johan

  Beste Saskia

  Ik ben een échte beelddenker 100% en daar ben ik zèèr fier op. Maar ik ben nu 9 maanden werkloos en als beelddenker is het écht moeilijk om een job te vinden om dat ik in geen enkel vakje pas! Ik heb een getuigschrift A3, artistieke opleiding Beeldhouwen en meer dan 30 jaar werkervaring en sta voor het eerst in mijn jonge leven op de Dop! Dit is een zeer onaangename ervaring. Maaaaar laten we positief zijn wand het leven kan zo mooi zijn .

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je openhartigheid en positieve kijk! De kunst van het ombuigen naar iets positiefs is een prachtige troef.

   Antwoord
 12. Rokus van de akker

  Ik herken mij volledig in jou stuk. Maar ook in het verhaal van johan. Dit heeft mij doen besluiten om als zelfstandige door te gaan. Beeldhouwen zit in in om andere mensen te ervaren om veel meer vanuit je gevoel te reageren. Mijn huidige opdrachten zijn dan ook zeer divers. Zie ook blog op linkedin het oliemannetje.

  Antwoord
 13. Naomi

  Wow! Wat een fijne pagina!! Ik heb lang gedacht dat er iets goed mis was met me. Ik kan een baan bijvoorbeeld niet langer dan 2-3 jaar vasthouden. Een gemiddelde baan houd ik ongeveer 7 maanden vol, daarna verdwijnt mijn interesse. Ik begin altijd vol enthousiasme en leer de nodige zaken bijzonder snel, maar na verloop van tijd heb ik het onder de knie en is de uitdaging weg, lijkt het wel. Ik weet inmiddels dat ik extreme variatie nodig heb in mijn werk om iets lang leuk te blijven vinden.

  Dat ik een beelddenker ben weet ik al enige tijd en die kennis verklaart veel vanuit mijn jeugd. Maar dat dit zo’n invloed heeft op mijn leven wist ik niet. Ik vind het heel fijn om te lezen dat dit ook onderdeel is van mijn beelddenken. Het maakt een hele hoop zaken acceptabeler en handelbaarder.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor deze leuke reactie. Veel succes om de informatie te gaan inzetten in je leven en werk.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!