+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

In welk hokje pas jij?

Veel beelddenkers zijn bijzonder intelligent, anders begaafd, anders denkend en multi getalenteerd. Het zijn experts op uiteenlopende domeinen.

Kom je als „werkzoekende beelddenker” op de arbeidsmarkt, dan kan dit wel eens tegen je werken. Het maakt niet of het je eerste werkervaring is of je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.

Opeens kom je in de categorie „degelijke generalisten” terecht:
mensen die van alles iets weten, maar nergens echt goed in zijn. Terwijl je je daar als beelddenker absoluut niet thuis voelt.

 

Hoezo?

Aan de ene kant weet je zelf dat je bepaalde zaken, taken of activiteiten heel goed kan. Sterker zelfs, collega’s en vrienden komen naar je toe om raad en hulp. Vergaderingen worden verzet als jij er niet kan bij zijn om het probleem te helpen oplossen.

Aan de andere kant, wordt je talent „geminimaliseerd” als je zo goed bent in vele domeinen dan kan je onmogelijk expert zijn in een onderwerp.

Deze tegenstrijdige boodschappen veroorzaken twijfel en knagen aan het eigen zelfvertrouwen van beelddenkers.

 

Wie is expert?

De definitie van een expert:

  • iemand die zeer deskundig is op een bepaald gebied
  • iemand die door jaren training en ervaring uitermate bedreven is in het oplossen van problemen in een bepaald probleemgebied

Beelddenkers missen misschien de jaren lange doorgedreven studie in een bepaald domein, dat toegeschreven wordt aan experts.

Door hun snelle denkvermogen, verbinden ze nieuwe informatie met de kennis en ervaring die ze al hebben. Hierdoor zien ze niet alleen sneller verbanden maar bezitten ze in een mum van tijd over veel meer informatie dan de „basiskennis” die generalisten hebben.

Voor een beelddenker, kan dit gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen. Thema’s die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Het enige wat deze onderwerpen verbindt, is de interesse van de beelddenker in kwestie.

 

Noch vis, noch vlees!

Beeldenkers passen niet in een vakje !

Ze voelen zich niet thuis bij de klassieke experts, niet bij de generalisten en ook niet bij de leken in deze materie.

Voor de ene willen ze zich niet lang genoeg vastbijten in 1 onderwerp waardoor ze hen niet als volwaardige expert beschouwen.

Voor de andere weten ze veel te veel van het onderwerp om net als zij, een generalist of leek te zijn in dit domein.

 

Voor de ene te goed, voor de andere niet goed genoeg.

Vertwijfeling. Waar blink ik dan echt in uit?

Laat ons een nieuwe omschrijving in de wereld zetten: de verbindende bruggenbouwers tussen de bestaande vakjes.

Beelddenkers weten genoeg om te kunnen praten met de expert in zijn taal. Ze zijn in staat om het geheel te overzien. Ze weten complexe materie simpel samen te vatten.

Ze maken de vertaling naar de gebruikers, die mensen die toepassingen in praktijk gebruiken.

Beelddenkers zijn de verbindende bruggenbouwers omdat ze de vertaler zijn die de behoeften en wensen van de gebruiker weet om te zetten in „experttaal”.

Aan de andere kant, weten ze deze experttaal te vertalen naar begrijpbare taal. Jip & Janneke taal die voor iedereen verstaanbaar is.

 

Numentum beelddenker spreekt expert- & lekentaal

 

Beelddenkers zijn de tussenschakel die enkel hun werk kunnen doen, een bijdrage leveren aan hun team of organisatie, als ze erkend worden als een verbindende bruggenbouwer.
Zolang je deze persoon in een vakje wil duwen, gaat hij niet gelukkig zijn. De leken, generalisten of de experts, niemand ziet de verbindende bruggenbouwer als één van hen. Hij hoort dus nergens thuis.
Het is ook niet goed om mensen in vakjes te willen stoppen omdat veel van hun talenten hierdoor onzichtbaar worden!
Bovendien „losse en naast elkaar staande vakjes gaan moeilijk „samen” kunnen werken, tenzij je ze kan samenbrengen door iets of iemand wat hen verbindt.

 

3 redenen waarom jij als beelddenker niet in een vakje past?

  • je weet te weinig om een klassieke expert te zijn
  • je kent te veel om een generalist te zijn
  • je bent een verbindende bruggenbouwer die iedereen kan samenbrengen.

Hoe ervaar jij dit?

Laat je reactie onderaan na. Ik hoor graag van je !

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum