Selecteer een pagina

3 redenen waarom jij niet in een vakje past als multi-getalenteerde bruggenbouwer


Hokjes denken, ieder van ons doet het. Dit maakt het handig om kwaliteiten en ervaring van mensen snel te vergelijken. Maar wat als jij, net als de meeste multi-getalenteerde bruggenbouwers, in geen enkel vakje past? Omdat jij van veel dingen iets weet, maar nergens echt de expert in bent.
Wat doe je als het nergens thuis horen in de klassieke hokjes nu net jouw sterkte is? Dan ga je voor de verbinding!


In welk hokje pas jij?

Veel beelddenkers zijn bijzonder intelligent, anders begaafd, anders denkend en multi- getalenteerd. Ze zijn sterk in veel verschillende en heel uiteenlopende domeinen.

Kom je als „werkzoekende beelddenker” op de arbeidsmarkt, dan werkt dit meestal tegen jou in plaats dat dit jouw voordeel is.
Het maakt niet uit of het je eerste werkervaring is of je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Beiden ervaren problemen door het hokjes denken.


Wat zijn generalisten?

Opeens kom je in de categorie „degelijke generalisten” terecht:
mensen die van alles iets weten, maar nergens extreem goed in zijn of heel onderlegd zijn in de materie.

Terwijl je je in dat hokje als beelddenker absoluut niet goed voelt.


Hoe kunnen ze mij zo onderschatten?

Aan de ene kant weet je zelf dat je bepaalde zaken, taken of activiteiten echt heel goed kan.
Sterker zelfs, collega’s en vrienden komen naar jou toe om raad en hulp als ze een vraag hebben over dit onderwerp. Op het werk, verzetten je collega’s de vergadering als jij er niet kan bij zijn om het probleem te helpen oplossen.

Aan de andere kant worden  je talenten en kwaliteiten geminimaliseerd omdat het onmogelijk is om zoveel te kennen. Mensen gaan er vanuit dat als je zo goed bent in verschillende domeinen, je onmogelijk expert kan zijn in één onderwerp.

Deze tegenstrijdige boodschappen veroorzaken twijfel en knagen aan het eigen zelfvertrouwen van beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers. Hokjes denken voelt beperkend en afkeurend.


Hokjes denken is beperkend voor multi-getalenteerde bruggenbouwers


Wie is expert?

De definitie van een expert:

 • iemand die zeer deskundig is in een bepaald gebied of domein
 • iemand die door jaren training en ervaring uitermate bedreven is in het oplossen van problemen in een bepaald vakgebied

Beelddenkers missen de jarenlange doorgedreven studie in een bepaald domein, dat toegeschreven wordt aan experts. Het zijn geen profielen die zich jarenlang kunnen verdiepen in hetzelfde onderwerp.

Multi-getalenteerde bruggenbouwers hebben afwisseling en uitdaging nodig. Zodra ze door hebben hoe iets werkt, is de uitdading verdwenen.


Pas jij in een hokje als generalist of als expert?

Multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn leergierig. Ze zijn altijd te bereid om iets nieuws te leren als het binnen hun interesse gebied valt. Ze nemen alle kennis die ze zien of vinden op zoals een spons.

Door hun snelle denkvermogen combineren ze elke nieuwe element met kennis en ervaring die ze al  bezitten in hun brein. Hierdoor zien ze niet alleen sneller verbanden maar bezitten ze in een mum van tijd meer kennis over het onderwerp. Dit is veel meer dan de goede basiskennis die generalisten hebben.

Voor een beelddenker, kan dit gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen. Thema’s die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Het enige wat deze onderwerpen verbindt, is de interesse van de beelddenker in kwestie.

Noch vis, noch vlees!


Multi-getalenteerde bruggenbouwers kan je moeilijk in een vakje stoppen

Ze voelen zich niet thuis bij:

 • de experten
 • de generalisten

De experten beschouwen hen niet als volwaardige expert omdat ze zich niet lang genoeg willen vastbijten in 1 onderwerp.

Vaak krijgen ze hierdoor ook nog negatief vooroordeel er bovenop:
Dit is geen doorzetter omdat deze persoon zo snel van expertise onderwerp, functie of baan wisselt.

Voor de generalisten weten ze veel te veel van het onderwerp om net als zij, een generalist te zijn in dit vakgebied.

Sterker nog, in veel gevallen gaan de generalisten deze profielen als bedreiging zien!
Dit komt omdat ze zo snel leren en dus in zeer korte tijd veel kennis vergaren waardoor dit de nieuwe standaard basiskennis zou kunnen worden voor elke generalist. Hierdoor kunnen de generalisten zelf in de problemen komen omdat hun basiskennis niet langer voldoende is als de limiet van de standaard verhoogt.


Deze unieke combinatie past niet in een vakje

Voor de ene te goed, voor de andere niet goed genoeg.

Vertwijfeling. Waar hoor ik dan bij?

Laat ons een nieuwe omschrijving in de wereld zetten:
Multi-getalenteerde bruggenbouwers leggen de verbinding tussen de bestaande vakjes.

Concreet voorbeeld:

Een computerprogramma om voorraad beheer te doen in een fabriek of winkel.

Beelddenkers bezitten genoeg kennis om te kunnen praten met de expert ontwikkelaar. Ze spreken hetzelfde vakjargon en begrijpen waar het over gaat. Ook al hebben ze niet evenveel kennis, ze zijn perfect in staat om het geheel te overzien.

Een van hun kwaliteiten bestaat erin om complexe materie simpel samen te vatten. Dit maakt hen de geknipte persoon om de vertaling te maken naar de generalisten. De gebruikers die deze toepassingen dagelijks in praktijk gebruiken.

Beelddenkers zijn de verbindende bruggenbouwers omdat ze de vertaler zijn die de behoeften en wensen van de gebruiker weet om te zetten in experten-taal.
Aan de andere kant, weten ze deze experten-taal te vertalen naar begrijpbare taal. Jip & Janneke taal die voor iedereen verstaanbaar is.


In welk vakje pas jij? spreek je vakjargon of Jip en Janneke taal?


Bruggenbouwers verbinden kennis en mensen

Beelddenkers zijn de tussenschakel die enkel hun werk kunnen doen, als ze erkend worden als een verbindende bruggenbouwer. Pas op dat moment zie je welke waardevolle bijdrage ze leveren aan hun team of organisatie.

Zolang je deze persoon in een vakje wil duwen, gaat hij niet gelukkig zijn. De generalisten of de experts, niemand ziet de verbindende bruggenbouwer als één van hen. Hij hoort dus nergens thuis.

Eigenlijk is het voor geen enkele persoon goed hem in een hokje te stoppen omdat hierdoor voor elk individu veel van hun talenten onzichtbaar worden!

Een omgeving waar heel sterk de nadruk gelegd wordt op de aparte hokjes is ook geen goed idee.
Losse en naast elkaar staande vakjes gaan hierdoor moeilijker samenwerken, tenzij je ze op de een of andere manier kan samenbrengen door iets of iemand wat hen verbindt.


Wat zijn de oorzaken waarom jij als multi-getalenteerde bruggenbouwer niet in een vakje past?

3 redenen waarom hokjes denken jou zoveel nadelen oplevert:

 • je weet te weinig om een klassieke expert te zijn in een bepaald vakgebied
 • jouw basiskennis is te groot om een goede generalist te zijn
 • als verbindende bruggenbouwer breng je iedereen samen door de vakjes te verbinden

De kracht van elke multi-getalenteerde bruggenbouwer zit in het connectoren en verbinden van mensen, kennis, informatie en ervaring.

Meer informatie: Wat als je tekorten je grootste troef blijkt in je carrière?


“Dit begeleidingsprogramma is een zeer krachtig traject voor elke beelddenker of multi-getalenteerde bruggenbouwer. Je hebt eerst inzichten nodig in je eigen functioneren alvorens je kan veranderen en jezelf ontwikkelen.

De waarde van dit multi-talent communicator traject zit voor mij persoonlijk in 2 grote delen:
1) De materie is heel specialistisch: Je denkt anders en het is goed om hierover te praten met anderen die dezelfde denkstijl herkennen. Je krijgt inzicht in de verschillende manieren van denken en tegelijkertijd leer je ook dat er geen goede of foute manier is. Ze zijn totaal verschillend.
2) Door de kennis zet ik me niet langer enkel in de schoenen van de ander, maar ga direct onderzoeken wat de ander nodig heeft.
Het helpt me om met mensen in gesprek te gaan en samen op weg te gaan. Voor mezelf heb ik nog beter leren zien waar mijn kwaliteiten zitten en op welke manier ik beter kan aansluiten bij de ander. Dank je wel!”


Miriam Bierhaus
Oecumenisch coach, begeleider, trainer


Pas jij in een hokje op je werk?

Laat je reactie onderaan na. Ik hoor graag van je !


Meer weten?

De basis waarvan begeleidingstrajecten van Numentum vertrekken, is bewustwording van de onderlinge verschillen tussen mensen en de meerwaarde die je hiermee voor teams kan creëren!Ga bewust voorbij het hokjes-denken zodat jij als multi-getalenteerde leider verbindingen leert leggen tussen experten en expertise uit verschillende domeinen.
Jouw zelfvertrouwen krijgt hierdoor een flinke boost omdat jij meer erkenning ervaart door mensen samen te brengen waardoor jouw inbreng in het team duidelijk zichtbaar wordt.


Vraag direct een kennismakingsgesprek aan.Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentorOpmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 20 januari 2015. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten uit de praktijk ervaring. De laatste update gebeurde op 6 juni 2019.Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

27 Reacties

 1. Maarten Smit

  Ha Saskia

  Nu je het zegt. Ik heb in beoordelingen, vanuit de tijd dat ik aan de droom van een baas werkte, heel vaak staan dat ik een bruggenbouwer ben.

  Goed om me weer even te realiseren.
  Want op een andere manier doe ik dat nog steeds.
  Dank dus voor deze blog.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Maarten, graag gedaan & dank je wel voor de bevestiging.
   Ik heb lang gezocht naar een woord wat volgens mij klopte. Dubbel fijn dat jij als beelddenker dit ook gebruikt !

   Antwoord
 2. Miranda

  Heel herkenbaar!!!, wat ik dan wel tegenkom (waarschijnlijk uit onbegrip) is dat mensen het niet snappen en dat er een soort van bedreiging gevoeld wordt. Dat vind ik nog lastig om mee om te gaan, al lukt me dat steeds beter.

  Altijd weer fijn om te lezen, en te realiseren.
  Bedankt!

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie.
   Als “bedreiging” gezien of ervaren worden, merk ik in andere situaties. Ik neem hem in alle geval mee want die bedreiging wordt wel in meerdere situaties ervaren door de omgeving en de beelddenker merkt vaak pas veel te laat wat er speelt.

   Antwoord
 3. Ilse Schorrewegen

  Dat vind ik een hele mooi term: verbindende bruggenbouwer. En effectief: dat is exact wat ik al heel mijn leven doe.
  Sedert dit jaar staat het verbinden van mijn twee doelgroepen zelfs in mijn missie. Mijn doelgroepen zijn enerzijds bevlogen, ondernemende individuen die graag het beste van zichzelf willen geven en die ik daartoe begeleid en de nodige handvaten aanreik zodat ze niet voortijdig opbranden en anderzijds organisaties die ik begeleid bij het neerzetten van een mensgericht beleid, zodat klanten, medewerkers en andere stakeholders zich (opnieuw) met hart en ziel aan de organisatie verbinden.
  Die twee doelgroepen zijn heel vaak op zoek zijn naar elkaar, ik vind het geweldig om ze met elkaar te verbinden.
  Het feit dat ik niet wil kiezen tussen de ene of de andere doelgroep, is overigens ook typisch: ik geloof werkelijk niet in hokjesdenken. Kan kan best: ‘en – en’. Het hoeft echt niet altijd ‘of – of’ te zijn.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor de aanvulling “en-en”, denken in mogelijkheden en combinaties

   Antwoord
 4. Ingrid Larik

  Ik zal de rangen vervoegen van diegenen die nu vreugdevol uitroepen ‘herkenbaar !’.

  En de aanvulling van Ilse is heel terecht: ik ben ook typisch een en-en-en-mens. Diegenen die daar niet mee om kunnen, hebben dat al eens smalend de cd&v manier van enerzijds-anderzijds’ genoemd (tja….).

  Je zou ook kunnen benomen als kunnen omgaan met trans-dimensionaliteit zoals in trans-disciplinair werken. Al slaag ikzelf er niet altijd in om even goed simpel uit te leggen wat ik zie en waar het naartoe kan leiden. Gebeurt toch dat mensen zeggen…”ja Ingrid, klinkt interessant en je hebt een punt…maar concreet, ik begrijp je niet”.

  Als verbindende bruggenbouwer is het de kunst om ook de ‘andere’ talen te spreken. Kunnen denken en vertalen op verschillende vlakken zoals je meerder talen kan spreken (en let wel, er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat spreken en denken in een andere taal soms ander gedrag prikkelt: meer of minder assertief zijn bv.)

  En wat ik nog zou willen meegeven als observatie – en weet niet of dat voor de anderen dit dit lezen ook zo is – dat het beelddenken ook een gevoelscomponent heeft. Het ‘zien’ is niet alleen visueel maar soms voelt dat als een ‘sfeer’ (oei, oei..nu klink ik als één van die esoterische zwevers waar ikzelf een allergie voor heb ..jaja, ontleed dit dan ook maar eens 🙂 )…een combi van intuïtie en denken waar niet meteen woorden voor zijn. Dat is als onze 3 breinen te samen werken en in verbinding zijn m.i. (hoofd, hart, buik = hersenen, hart, darmen = neurologische verbindingen)

  Enfin,het triggerde me duidelijk !

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor deze mooie aanvulling!
   En-En is voor mij persoonlijk iets totaal verschillend dan enerzijds-anderzijds:
   En-En geeft ruimte voor opties en mogelijkheden die elk individueel item overstijgen;
   enerzijds-anderzijds geeft mij het gevoel dat je gaat afwegen en de “goede” elementen uit beide items halen en dit is een vorm van elimineren, scheiden of uitsluiten.

   Ik begrijp je helemaal als je het hebt over de verschillende “talen” om zoveel mogelijk de taal van je gesprekspartner te gebruiken, zonder jezelf te verliezen of altijd aan te passen.

   Wat betreft je observatie:
   “Beelddenken” is naar mijn gevoel een verkeerd gekozen term in het Nederlands. “Visual-spatial” sluit al iets beter aan.
   Het gaat inderdaad zoals je zegt over de totale situatie (op een holistische manier)? Hiervoor gebruik je bewust of onbewust al je zintuigen en “sensoren”. Daar is niets zweverigs aan naar mijn gevoel omdat je het combineert met alle andere kennis en informatie die je hebt en oppikt; dus weer een En-En 😉 .Mooi de link naar het werk met de 3 breinen.

   Antwoord
 5. Ingrid De Cooman

  Schitterend artikel, Saskia!
  ‘Verbindende bruggenbouwer’, ik hou van de term omdat ik er mij helemaal in terugvind. En ook in het feit niet in een hokje te ‘kunnen’, en zelfs ‘willen’ passen. Ik ben een beelddenker, en had hier graag een beeld bijgeplaatst om dit te illustreren. Ga maar eens googelen op ‘Why try to fit in when you were born to stand out’.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor het compliment.
   Schitterend wat je allemaal vind als je die term googelt !

   Antwoord
 6. Lut

  Een heerlijk artikel met een mooie verwoording van wat er borrelde in mij. Een leuk aha moment en nu heb ik ook de woorden om mijn talenten te verwoorden in mijn volgend sollicitatiegesprek 🙂

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor dit compliment.
   Wil je laten weten hoe je volgende sollicitatie ging of waar je tegenaan liep? Alvast bedankt !

   Antwoord
 7. Delphine Ghekiere

  Dank je voor dit super artikel! Voor mij ook héél herkenbaar. Ik hou er enorm van om dingen die op het eerste zicht niet zo goed samengaan samen te brengen en zien wat daar uit voort komt. Vroeger schreef ik thesissen die heel vakoverschrijdend waren. Gepast werk vinden vond ik aartsmoeilijk dus ben ik mijn eigen bedrijf gestart waar ik al mijn kennis uit al die verschillende bronnen en kanalen (intuïtief, uit ervaring, boeken, opleidingen,…) samen breng: heerlijk! De inhoud die ik naar mijn doelgroep breng is ook eerder holistisch dan in 1 bepaald expertise gebied. De uitdaging daarbij nu is de beelden die ik heb in mijn hoofd om te zetten in producten, programma’s, blogartikelen en een boek.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor je reactie !
   Ik ben benieuwd naar het uitwerken van je uitdaging.

   Antwoord
 8. Linda van Beusekom- van der Kaaij

  Bedankt voor je werk in het algemeen en je inzet op dit ondewerp.
  Je artikel geeft mij weer wat inzicht en motivatie om door te gaan.
  Het is heel fijn om overzichtelijk op je site te lezen dat het ‘anders’ zijn een positieve bijdrage kan leveren aan onze maatschappij. Vanwege gebrek aan aansluiting, voelt dit niet altijd zo.

  Bedankt voor je inzet dus.

  Met vriendelijek groeten,

  De bruggenbouwer Linda van Beusekom- van der Kaaij

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Fijn om te horen, Linda.
   Samen bouwen we bruggen zodat meer mensen vanuit hun “anders” zijn ook positief kunnen bijdragen.

   Antwoord
 9. Lieve Vereycken

  Nu de maatschappelijke systemen volop aan het dansen geraken, hoop ik maar dat er voldoende verbindende bruggenbouwers hun werk doen zodat we verandering via “high road’ georganiseerd krijgen (versus de ‘low road’ van chaos een onrust).

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Ik zie meer en meer verbindingen ontstaan tussen “bruggenbouwers” van alle soorten die het anders willen.

   Antwoord
   • Lieve Vereycken

    van WILLEN tot COMMUNICATIE voor ACTIE –
    dankzij de nodige “tips en trics”

    Antwoord
 10. Alex

  Dag Saskia,

  Ieder keer weer, wanneer ik via bijvoorbeeld LinkedIn geattendeerd wordt op een Blog van je en ik lees deze, dan valt er wederom een puzzelstukje op de plaats. Een “verbindende bruggenbouwer ” is dan ook weer zo’n aha moment. Dank je wel hiervoor.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Wat fijn om te horen dat puzzelstukjes steeds meer bij mijn lezers op hun plek vallen. Dank je wel voor het fijne compliment.

   Antwoord
 11. Johan

  Beste Saskia

  Ik ben een échte beelddenker 100% en daar ben ik zèèr fier op. Maar ik ben nu 9 maanden werkloos en als beelddenker is het écht moeilijk om een job te vinden om dat ik in geen enkel vakje pas! Ik heb een getuigschrift A3, artistieke opleiding Beeldhouwen en meer dan 30 jaar werkervaring en sta voor het eerst in mijn jonge leven op de Dop! Dit is een zeer onaangename ervaring. Maaaaar laten we positief zijn wand het leven kan zo mooi zijn .

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je openhartigheid en positieve kijk! De kunst van het ombuigen naar iets positiefs is een prachtige troef.

   Antwoord
 12. Rokus van de akker

  Ik herken mij volledig in jou stuk. Maar ook in het verhaal van johan. Dit heeft mij doen besluiten om als zelfstandige door te gaan. Beeldhouwen zit in in om andere mensen te ervaren om veel meer vanuit je gevoel te reageren. Mijn huidige opdrachten zijn dan ook zeer divers. Zie ook blog op linkedin het oliemannetje.

  Antwoord
 13. Naomi

  Wow! Wat een fijne pagina!! Ik heb lang gedacht dat er iets goed mis was met me. Ik kan een baan bijvoorbeeld niet langer dan 2-3 jaar vasthouden. Een gemiddelde baan houd ik ongeveer 7 maanden vol, daarna verdwijnt mijn interesse. Ik begin altijd vol enthousiasme en leer de nodige zaken bijzonder snel, maar na verloop van tijd heb ik het onder de knie en is de uitdaging weg, lijkt het wel. Ik weet inmiddels dat ik extreme variatie nodig heb in mijn werk om iets lang leuk te blijven vinden.

  Dat ik een beelddenker ben weet ik al enige tijd en die kennis verklaart veel vanuit mijn jeugd. Maar dat dit zo’n invloed heeft op mijn leven wist ik niet. Ik vind het heel fijn om te lezen dat dit ook onderdeel is van mijn beelddenken. Het maakt een hele hoop zaken acceptabeler en handelbaarder.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor deze leuke reactie. Veel succes om de informatie te gaan inzetten in je leven en werk.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen