Selecteer een pagina

3 stappen voor je bruggen kan bouwen naar samenwerking

Bruggen: Verdelen versus Samenbrengen

Samenwerken – samen iets doen – gaat over communicatie. Letterlijk bruggen bouwen tussen mensen.

Het begint met respect voor elkaar op te brengen. Elkaar te leren kennen, te horen en te ontdekken wat de ander belangrijk vindt:

  • De normen en waarden.
  • Datgene waar ze van wakker liggen.
  • Wat hen bezig houdt.

Ondanks de uiterlijke verschillen willen mensen dezelfde dingen: een veilige omgeving waar het fijn is om te leven; Voor jezelf en je familie maar ook alle andere mensen in je naaste omgeving, thuis en op het werk.

In plaats van je aandacht te richten op de verschillen die verdelen, ga je zoeken naar gemeenschappelijke zaken die verbinden. Dit brengt mensen samen. Waarvoor ze elke dag het beste in zichzelf naar boven willen halen om dit te realiseren.

Luisteren versus akkoord gaan

Dit begint met naar elkaar te luisteren, aandacht en respect te tonen. Zonder dat dit wil zeggen dat je het met elke mening of overtuiging eens moet zijn.
We zijn vergeten dat luisteren naar elkaar aan de basis ligt om samen te kunnen werken.

Precies alsof we luisteren anders zijn gaan interpreteren:
Als ik de ander eerst laat (uit)spreken wil dit zeggen dat hij gelijk heeft. Ik heb er alle belang bij om eerst aan het woord te zijn en de ander de mond te snoeren.

akkoord gaan

Niets is minder waar!
Luisteren en respect tonen, is wederzijds.
 Als je begint met aandachtig te luisteren, nodig je de ander uit om nadien voor jou hetzelfde te doen. Oprecht naar elkaar luisteren om te begrijpen wat er speelt.

Werkt dit altijd zo?

Neen!
Je kan iemand anders niet dwingen of forceren. Kan jij starten met oprecht te luisteren om te begrijpen zonder de ander te onderbreken om je eigen verhaal er tussen te duwen? In dit geval is de kans groter dat de andere persoon ook naar jouw verhaal wil luisteren.

Gewoon beginnen

Dit is iets wat ieder van ons in zijn of haar directe omgeving kan toepassen. Op deze manier ontstaan kleine groepjes van mensen die oprecht naar elkaar gaan luisteren.

Vergelijk het met allemaal kleine druppels die groeien. Door samen te smelten gaan ze een enorme vlek vormen. Op deze manier kan je als individu echt het verschil helpen maken.

druppels verbinden om bruggen te bouwen

Het is een leerproces dat start bij ieder van ons. Je kan nog elke keer verbeteren en groeien. Je groeit niet alleen op het vlak van communicatie. Dit soort gesprekken, laat mensen naar elkaar toegroeien.

Als wederzijds respect en begrip groeien, creëer je samen oplossingen voor de zaken die jullie lijken te verdelen. Nieuwe opties ontstaan vanuit een diep vertrouwen dat je samen zoekt naar de best mogelijke oplossing voor elke betrokkene.

Bruggen bouwen

Dit betekent letterlijk de verbinding maken zonder vooroordelen en vooral vanuit nieuwsgierigheid voor het onbekende en de verschillen.

Luisteren om de situatie of het verhaal te begrijpen zonder dat we zelf de ontbrekende stukken gaan invullen. Als je gaat invullen, ga je veronderstellingen vanuit jouw persoonlijke ervaring, voor waarheid aannemen.

Vooronderstellingen zijn manieren hoe zaken zouden kunnen verlopen zijn zonder te controleren of dit de realiteit is geweest.
Dit kan toch niet de bedoeling zijn of wel?

Permanent in actie modus

We vergeten vaak te begrijpen en soms zelfs te luisteren omdat we zo snel mogelijk in actie willen komen. Hierdoor lopen zaken compleet verkeerd omdat:

  • het verhaal, de situatie totaal verkeerd begrepen was (lees meer Hoezo zij zien iets anders?);
  • je gebaseerd op wat jij weet een oordeel hebt;
  • je vanuit jouw wereld een antwoord of of ongevraagd advies gegeven hebt;

Kortom ongecontroleerde vooronderstellingen nemen we voor waarheid aan.

Sommige dingen hebben tijd nodig voor het verhaal opgebouwd is. Voor alle puzzelelementen op de juiste plaats terecht komen.
Luisteren is de eerste stap om te begrijpen en de puzzel juist te kunnen maken.

luisteren dan action om bruggen te bouwen

Welke stappen zijn nodig om bruggen te bouwen?

Het start met oprechte interesse in de andere persoon. Echt verbinding of contact leggen, wil zeggen tijd maken. Tijd om echt te luisteren en stil te staan bij wat de ander je wil vertellen en misschien ook van je vraagt.

Geen ongevraagde adviezen geven. Wachten op een oprechte uitnodiging om hulp of wat dan ook, begint met zonder oordeel te luisteren en aanwezig te zijn.

We leven in een hectische, snelle en heel oppervlakkige wereld waar efficiëntie en effectiviteit tot de spits gedreven worden.

Iedereen heeft zijn persoonlijke mening en ongevraagde oordelen klaar. Op sociale media worden vele tirades afgestoken om mensen en situaties te veroordelen zonder de ware toedracht of het volledige verhaal te kennen.

Veel mensen vindt van zichzelf dat zij gelijk hebben. Wat kan leiden tot pijnlijke, vernederende en gevaarlijke situaties. Dit verdeelt mensen.

Verdelen betekent verwijderen in plaats van te verbinden. Het staat haaks op nieuwsgierig luisteren om een brug te bouwen tussen en over de verschillen heen.

Naar iemand luisteren betekent niet noodzakelijke hetzelfde als 100% akkoord gaan met deze mening.

Luisteren is een vorm van respect voor de ander ongeacht het meningsverschil, cultureel en welke verschillen ook. Het is een manier om respect te tonen voor de ander. En op deze manier ook respect en wederzijds vertrouwen de kans geven om te groeien.

verbinden van stapstenen bouwt de brug

Bruggen bouwen die verbinden

Het gaat om bruggen te bouwen, de verschillen te ontdekken en te begrijpen.
Van daaruit samen te gaan kijken en zoeken naar alle mogelijke combinaties die er zijn in deze situatie.

Door de verschillen te gebruiken als bindmiddel ontstaan veel meer mogelijkheden om samen te wreken. Terwijl verdeeldheid het aantal mogelijke opties doet afnemen.

De 3 stappen die je nodig hebt om de brug te bouwen zijn:

  • wederzijds respect
  • luisterbereidheid
  • de wil om samen in actie te komenBeginnen met bruggen te bouwen op het werk, betekent bewust kiezen voor je persoonlijke stijl.
Zodat je zelfzeker elk gesprek durft aan te gaan waardoor je samen met je team, collega’s, klanten of leveranciers voluit kan inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: Een efficiëntere en productievere samenwerking in de groep.

Begin vandaag en vraag nu een gesprek aan.Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentor
Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen