Selecteer een pagina

3 tips om intuïtie feiten en cijfers in te zetten om ideeën te onderbouwen

Intuïtie of buikgevoel

Dat weet ik toch al …

Soms belt iemand om je iets te vertellen. Maar eigenlijk heb je het gevoel: dat is geen nieuws, dat weet ik toch al? Hoewel niemand het je vooraf vertelt had. Je er niets over gelezen had. Je er nooit bij betrokken geweest was. Zo iets als onbewust weten.

Durf jij hier op te vertrouwen? Waag jij het om deze kennis mee te nemen als je beslissingen of acties dient te ondernemen? “Buikgevoel” zoals mensen dit vroeger ook wel noemden of intuïtie.

Intuïtie versus ratio

In onze rationele wereld waar beslissing genomen worden met het hoofd, gebaseerd op feiten en cijfers, is vaak geen plek voor intuïtie. Signalen die je lichaam onbewust oppikt of aanvoelt in een omgeving. Iets waar jouw onderbewuste op reageert.

De intuïtie is een Godsgeschenk, de ratio een dienaar;
ergens in de tijd zijn we de dienaar gaan aanbidden en het geschenk vergeten.
Albert Einstein

Verkeerde keuzes

Beslissingen nemen uitsluitend op het “gevoel”, kan impulsieve en verkeerde keuzes veroorzaken
Hoe vaak heb je geen ingeving of idee: dit is wat ik nu echt dien te gaan doen, wat het verschil kan maken; waar ik mee aan de slag wil gaan.

Gewoon doen!

Je schiet in actie. Halsoverkop begin je het idee vorm te geven, zonder al te veel nadenken of projectmatige aanpak. Gaandeweg stuur je het idee bij, past acties onmiddellijk aan, doen doen doen … maar uiteindelijk komt er niets van. Geen mens die reageert, niemand die met je oplossing aan de slag gaat. Je idee verdwijnt in de prullenbak.

Een illusie rijker. Je bent niet goed genoeg voor dit werk en je zelfvertrouwen krijgt een stevige deuk. Waardoor jij minder op je intuïtie durft te vertrouwen …

Klinkt waarschijnlijk bekend voor multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers.

Numentum tip: intuitief weten of buikgevoel versus feiten en cijfers

EN/EN in plaats van OF/OF

Jammer, je intuïtieve idee was waarschijnlijk nog niet helemaal klaar. Hier en daar was een stap in het denkproces nog niet concreet genoeg. Even vooraf stilstaan en een extra informatie verzamelen, had je idee kunnen redden.

Naar mijn gevoel is het een EN/EN verhaal: intuïtieve ideeën aan de ene kant en feiten en cijfers aan de andere kant. Ze horen samen en hebben hun waarde. Beiden samenbrengen werkt versterkend.

Het begint met het opnieuw te durven luisteren naar je intuïtie, de reactie die je lichaam op iets geeft, de oplossing die je hierdoor mogelijk ziet.

Om bij een intuïtief idee te durven stilstaan ook al heb je op dat moment geen enkel argument waarom dit dé oplossing is. Waarom je dit probleem op deze manier moet oplossen. Intuïtief weet je dat dit de enige weg is.

Anderzijds weet je dat er weinig naar je geluisterd zal worden zonder concrete argumenten en bewijzen.

numentum intuitief weten combineren met feiten

3 Tips om intuïtie en rationele elementen te verbinden:

  1. Leer luisteren naar je intuïtie. Dat vraag tijd en geduld: soms is het een klein stemmetje dat overspoeld wordt door alle informatie die je dagelijks te verwerken krijgt.
    Ook al begrijp je de signalen niet direct, zie je geen verbanden. Erken het, benoem, beschrijf of ervaar het en leg je waarnemingen vast.
    Vermijd impulsieve reacties of acties te ondernemen; gewoon erkennen en waarnemen is voldoende op dit moment.
  2. Verzamel alle kennis en informatie die je over een probleem of idee hebt of kan vinden. Elementen die een invloed hebben of betrokken zijn. Maak een analyse van deze gegevens.
  3. Combineer beiden: Dit gaat je helpen om feiten en intuïtief weten te combineren. Als je een idee een tijd laat rijpen, vind je gegarandeerd rationele elementen die bewijzen waarom je iets op een bepaalde manier zou doen of een beslissing nemen.
    Vind je geen duidelijke feiten of argumenten? Dan is je idee waarschijnlijk nog niet helder of concreet en zeker niet klaar om het in deze vorm te gaan uitvoeren!

Daar heb ik de tijd niet voor …

Dit lijkt misschien allemaal ingewikkeld en extra werk. Voor een groot “idee” zal het dat zeker zijn. Voor een klein idee, kan dit snel gebeuren.

Kreeg je een idee tijdens de vergadering, dan kan bijvoorbeeld de tijd die nodig is om van een vergadering terug te wandelen tot aan je bureau voldoende zijn.
Het loont echter de moeite om stil te staan bij je intuïtieve weten en de harde feiten. Het zal je helpen om intuïtieve ingevingen die nog niet klaar zijn, vooraf bij te schaven. Zodat jij een mislukking kan voorkomen wat je tijd en energie zal besparen!

Anderzijds voorkom je dat een briljant maar onaf idee in de prullenmand beland!

Is je bedrijf een rationele organisatie?

Werk je in een rationele omgeving? Waar vooral beslissingen genomen worden op basis van feiten en data?

Dan zijn je intuïtieve ideeën een aanvulling. Het zal echter enkel gehoord en gezien worden als jij jouw idee of oplossing kan duiden aan de hand van cijfers en feiten.

Een intuïtief idee alleen is in dit soort werkomgevingen moeilijk te verkopen omdat je collega’s of leidinggevende het niet zullen begrijpen. Het bevat nog te veel onduidelijkheden of risico’s. Neem de tijd om feiten en cijfers te verzamelen en het zal je helpen om je intuïtie terug te durven gebruiken.

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!