Communicatie scan

Bewuster gebruik leren maken van taalverschillen, zorgt voor meer begrip & verbindend samenwerken op je werk.

logo Numentum

Past jouw communicatiestijl bij je medewerkers, collega’s, klanten of leveranciers? 

Begrijpen ze echt wat je bedoelt? Of is dit een vooronderstelling omdat ze bevestigend knikken als je hen aanspreekt? 

 • Krijg je vaak producten of diensten aangeleverd die niet voldoen aan jouw oorspronkelijke vraag? Je vertelt je team wat je van hen verwacht en ziet hen totaal andere taken beginnen uitvoeren?
 • Werk jij regelmatig aan taken waarvan achteraf blijkt dat je leidinggevende of collega niet tevreden zijn met het resultaat? De manier waarop jij de opdracht uitwerkte?
 • Verwijten anderen jou dat jij niet wil luisteren omdat ze je ettelijke keren hierop gewezen hebben, terwijl jij nooit iets gehoord hebt? Je wil je beter kunnen uitdrukken zodat iedereen je direct begrijpt en jullie minder tijd verliezen door discussies? 
 • Jij bent het beu dat collega’s en teamleden niet meer naar jou willen luisteren. Dat ze gewoon geen rekening houden met wat je zegt.

Wat heeft dit met verschillende gespreksstijlen te maken?

Dit zijn communicatieproblemen door woordenschat en stijlverschillen die niemand hoort of opmerkt in eerste instantie. Maar overduidelijk worden op het moment dat het opgeleverde werk, het product of de dienst, totaal niet blijkt te voldoen aan de verwachtingen omdat : 

 • Het duurt te lang voordat je tot de kern van de zaak komt.
 • Medewerkers begrijpen jouw vragen en opdrachten niet.
 • Jij hebt te veel tijd nodig om na te denken, alvorens je een beslissing neemt.
 • Gesprekken lijken een directe confrontatie waardoor je medewerker dichtklapt omdat hij zich persoonlijk aangevallen voelt.
 • Je werkt te traag en gebruikt teveel tijd voor standaard activiteiten.
 • Je luistert niet naar de opdracht.


Welke impact hebben deze problemen op de verbindende samenwerking binnen het team?

De gevolgen laten zich duidelijk voelen, zowel bij jezelf als bij je collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers: 

 • De frustratie en ergernis groeit waardoor je makelijker in de verdediging gaat in plaats van verbindend samen te werken.
 • Het wantrouwen groeit en de sfeer verzuurt omdat je minder zelfzeker overkomt.
 • Het onderlinge respect en vertrouwen neemt af waardoor samenwerken met collega's lastiger wordt.
 • Omdat jij werkt trager, is jouw efficiëntie lager hierdoor heb je meer tijd nodig om je werk af te krijgen.
 • Je zelfvertrouwen neemt af omdat je onzekerheid groeit.
 • Je perfectionisme vergroot omdat je vanuit je loyaliteit wel degelijk goed werk wil afleveren.
 • Je voelt je onheus behandeld omdat je het gevoel krijgt afgerekend te worden op iets wat je niet begrijpt.

Hoezo deze verschillen ondermijnen de samenwerking met het team?

Op dit moment drijven verschillen in taalgebruik – hoewel iedereen Nederlands spreekt – jou en je teamgenoten eerder weg van elkaar dan naar elkaar toe.  

Je begrijpt de ander blijkbaar niet of verkeerd. Jouw loyaliteit voor de organisatie en de samenwerking in je team, stellen anderen in vraag. Terwijl jij zelf echt met een positieve intentie deelneemt aan projecten en opdrachten.

Kortom je lijkt in een negatieve neerwaartse spiraal terecht gekomen te zijn! 

Wil je gesprekken voeren met impact zodat teamleden wel naar jou luisteren en je begrijpen? Wil je direct zelf aan de slag om te leren hoe je de communicatie kan verbeteren? 

In dit geval is een communicatie scan de ideale eerste stap!

Boek je gesprek

Wat leert zo'n communicatie scan jou? 

Deze persoonlijke sessie geeft je inzichten die je nodig hebt om frustratie en ergernis opnieuw om te keren naar een positieve manier om verbindend samen te werken met je collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers. Zodat je discussies kan voorkomen en er ruimte komt voor dialoog en samenwerking.

Door je bewust te worden van wat er aan de hand is en waarom jou en je team dit overkomt, ontdek je mogelijkheden. Je leert de basiskennis die je helpt opdat anderen niet alleen naar je luisteren maar ook begrijpen waar het over gaat.

Onbegrepen taal verdeelt mensen. Een juist taalgebruik leidt naar verbindend samenwerken.

Welke persoonlijke communicatiestijl gebruik jij? Wat zijn de gevolgen in gesprekken met anderen? Waarom loopt de communicatie mis? 

Welke voordelen haal je uit een communicatie scan? 

 • Basis inzicht in je persoonlijke communicatiestijl.
 • Minstens 1 praktische tip om direct zelf mee aan de slag te gaan.
 • Concrete voorbeelden en oplossingen van gelijkaardige situaties.


Op het einde van dit gesprek heb je voorbeelden uit praktijk en minstens één concrete tip aangepast aan jouw situatie om je communicatiestijl direct te verbeteren.  

Boek je gesprek

Inzicht in de verschillende communicatiestijlen voor entrepreneurs en intrapreneurs.

Dit traject is voor elke entrepreneur of intrapreneur (*) die de basiskennis van de communicatiestijlen wil leren om actief meewerken aan een betere samenwerking.

Door zelf de eerste stap te zetten en zo het verschil te gaan maken hun boodschap duidelijk en krachtig over te brengen. Hierdoor willen ze een positieve bijdrage leveren om meer verbindend samen te werken met medewerkers, collega’s, klanten en leveranciers.

(*) Entrepreneurs staat hier voor ondernemers, ZZP-ers, zaakvoerders of freelancers. Met Intrapreneurs bedoelen we professionals en leidinggevenden in organisaties.

Wat vertellen klanten?

“Saskia heeft een heel prettige manier van coachen, waarbij zij altijd inspeelt op wat er op dat moment nodig is. Ik vond het verder een aangename verrassing dat zij mij met veel extra informatie en contacten verzorgd heeft, zodat ik ook mijn zoektocht via andere kanalen kon verdiepen. De webinar coaching is uitstekend verzorgd en makkelijk te gebruiken, ook is het erg fijn om opnames van elke sessie te ontvangen en terug te luisteren. Ik ben heel blij met de inzichten die ik tijdens het traject gekregen heb en waar Saskia mij meerdere keren weer op het rechte spoor zette.” Anja Neubauer project manager / facilitator

"Ik heb een leuke baan (mei 2019: praktijk manager in huisartsenland) nu al 3,5 jaar en mijn duo-maatje/collega is geen beelddenker.  

We hebben moeite gehad met afstemming maar juist door mijn ervaring en jouw coaching in 2012 en mijn NLP opleiding, heb ik met haar een mooie doorbraak gekregen en zijn we heel blij met elkaar: We vullen elkaar nu aan, sterker nog, benutten elkaar op onze sterke kanten. Zij gedetailleerd in het nu en korte termijn ( afvink lijstjes), ik in het gehele overzicht, consequenties en verbanden die ik zie (systemisch benadering). Heel mooi.  

 Leuk is dat we het voor elkaar opnemen als collega's iets zeggen over de ander (te dit of te dat) met juist het benoemen van dat wat we in elkaar hebben gevonden (sterke kanten). Heel warm, prettig en zeer effectief en functioneel. Eindelijk in mijn werkleven een positieve ervaring. Zo fijn." Christa de Leeuw  

“Saskia heeft een hele open geest, en beheerst de kunst van het vragen stellen helemaal, ze stelt de juiste vragen, on the spot, geeft je de ruimte om ze te laten landen en bouwt rustig verderop je antwoord, zo opent ze een stukje mee de weg naar het vinden van de essentie.. ” Karen Peirens Congaz

Een communicatie scan praktisch

Een communicatie scan is een individuele sessie van 60 minuten. 

Het gesprek verloopt via internet (via GoToMeeting of Skype). Jij volgt deze online sessie op kantoor of thuis via je computer, tablet of smartphone.

Het moment van je afspraak bepaal jij zelf op basis van beschikbaarheid in mijn agenda. Jouw investering bedraagt: 

175 ex. BTW (€211,75 incl. BTW)

BESTEL GESPREK
Live webinar van Saskia Smet - Numentum

Meer informatie of vragen?

Stuur je bericht via dit formulier zodat Saskia zo snel mogelijk contact met je kan opnemen.


Wie is je gesprekspartner?

Saskia Smet creëert rust & vertrouwen door je bewuste keuzes te leren maken. Ze weet uit eigen ervaring waar je als multi-getalenteerde bruggenbouwer (of beelddenker) tegenaan loopt. 

In de meeste gevallen liggen verschillende communicatiestijlen aan de basis van communicatie problemen waardoor ergernis, frustratie en stress groeit. Daarom is het zo belangrijk dat jij de theoretische achtergrond informatie meekrijgt zodat je deze reacties kan begrijpen.

Inzichten en kennis die zorgen voor meer rust en een groter zelfvertrouwen voor elke multi-getalenteerde bruggenbouwer. Als jij zelf rustiger bent, straalt dit ook af op je omgeving! De samenwerking, de efficiëntie en productiviteit van de groep stijgt. 

Je krijgt toegang tot Saskia's expertise-koffer gevuld met meer dan 30 jaar kennis en ervaring uit de bedrijfswereld: coaching–, communicatie- of creativiteitstechnieken, projectmanagers-, procesmanagements-, of kwaliteitsmanagement-skills, businessmodellen, persoonlijk leiderschap en ondernemerschap.  

Wat vertellen klanten over hun begeleidingstrajecten?

“Ben zo blij met mijn sessie – persoonlijke boost dag – bij Saskia Smet! Het was intensief, creatief en zo ik:) en het werkt!! Vandaag heb ik alles uitgeprobeerd en ik ben niet moe. Was helder, dit doe ik wel dit niet. En het was goed en iedereen accepteert het en ik ben blij!!!!! Dankjewel Saskia!!!” Claudette Kints The Binding Force Company

“Vooraf twijfelde ik of dit soort online groeitraject wel bij me zou passen om mezelf te ontwikkelen zonder te hervallen in een klassiek leermodel. Aan de ene kant, heb je zelfdiscipline nodig om de modules door te nemen en de opdrachten uit te werken. Anderzijds, zorgen de regelmatige groepscoachingsessies ervoor dat je niet met vragen of twijfels blijft zitten. De inzichten uit mijn persoonlijk breinvoorkeuronderzoek helpen me tot op de dag van vandaag om bewuste keuzes te maken. Ik heb bepaalde passies of talenten. Daar wil ik op een positieve manier mee naar buiten komen.” Tanguy De Lestré

“Ik ben nog helemaal vol van de workshop van vorige week donderdag. Nogmaals heel veel dank Saskia voor deze geweldige en zeer inspirerende en vooral leerzame dag.” Daniella van Gent Blue Boat Company