Selecteer een pagina

Beelddenken & de perfecte job, een onmogelijke combinatie?

Beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers vinden het moeilijk om de gepaste rol te vinden in bedrijven en organisaties. Er bestaat geen eenduidig recept welke functie of bedrijf de juiste job is voor hen omdat elke beelddenker een unieke combinatie aan kwaliteiten, kennis en ervaring bezit. Dit vraagt om maatwerk om de gepaste baan te vinden die aansluit bij de persoon in kwestie.


Wat is de juiste job voor een beelddenker?

Welke rol of functie past bij beelddenkers?

Iets wat mensen mij regelmatig vragen. Een vraag waar echter geen pasklaar antwoord voor beschikbaar is. Een antwoord wat voor iedere beelddenker van toepassing is.

Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers hebben een aantal algemene kenmerken gemeenschappelijk. Toch zijn ze ook allemaal uniek en verschillend net omdat elke persoon een unieke combinatie kennis en ervaring bezit.


Welke job past bij een beelddenker zoals Jan?

Toen Jan jaren geleden op zoek was naar een nieuwe uitdaging of baan, belde hij me op met dezelfde vraag. Hij had recent ontdekt dat zijn voorkeur denkstijl beelddenken was.

Zijn vraag was helder en duidelijk “Kan jij mij als beelddenkerscoach helpen om de kwaliteiten van beelddenken optimaal in te zetten in mijn volgende job?”

Jan was op dat moment expert in zijn specifieke vakgebied en kreeg een unieke kans aangeboden om internationaal door te groeien. Een uitdaging die ontzettend veel impact zou hebben op Jan’s leven en dat van zijn gezin.


Hoe krijg je als buitenstaander snel inzicht en overzicht in deze situatie?

Hoe pak je deze vraag aan zodat je op korte tijd een helder beeld krijgt van Jan’s individuele situatie en zoveel mogelijk gerichte informatie te kan geven in een gesprek?

Ik kende Jan absoluut niet en had hem ook nog nooit eerder ontmoet. Ik kon de situatie vooraf dus absoluut niet inschatten:

  • Welke job doet Jan en wat zijn zijn ambities?
  • Wat weet Jan van beelddenken?
  • Is hij een beelddenker en zo ja, in welke mate? …

We hebben een afspraak gemaakt om kennis te maken zodat ik een duidelijk beeld kon krijgen van Jan’s situatie. Het gaf me de kans om zelf te kijken en onderzoeken hoe de vork in de steel zat.

Vanaf het eerste contact merkte ik meteen aan een aantal kleine details dat dit inderdaad een beelddenker was. Ik liet Jan zijn verhaal vertellen.

Het was eigenlijk niet één verhaal, maar verschillende verhalen door elkaar verweven. Jan sprong van de hak op de tak, zonder duidelijke aanwijzing.

Na 5 minuten was ik zelf de draad in het verhaal kwijt waardoor het onmogelijk was om te begrijpen wat er nu echt aan de hand was. Ik heb hem een aantal keer moeten onderbreken met de vraag om iets te verduidelijken.


Wat een verrassende ervaring

Een beelddenker wiens verhaal ikzelf gewoon niet kon volgen of verstaan, dit overkomt me zelden.

Anderzijds is het goed om dit ook zelf nog eens te ervaren. Het blijft een confronterende ervaring om te voelen wat er met je gebeurt als je de rode draad verliest in de chaos van een andere beelddenker.

  • Je begrijpt niets meer van het verhaal of de situatie.
  • Je krijgt het gevoel dat de persoon je kostbare tijd aan het verprutsen is door je te laten luisteren naar een intern brainstorm proces.
  • Een advies- of hulpvraag die niet concreet genoeg is en alle kanten uitgaat.

Extra vragenstellen, samenvatten en in je eigen woorden herhalen wat je gehoord hebt, kan helpen om orde te brengen in de chaos en Jan’s vraag klaar en duidelijk te formuleren. 


Hoe de perfecte job kiezen als beelddenker?

Wat betekent dit voor de toekomst van Jan?

Op welke manier kan je de dromen en ideaal beelden van nieuwe uitdagingen met de sterke en zwakke kanten van een beelddenker in evenwicht brengen?

Waarop moet je letten bij het kiezen?

Er zijn verschillende facetten in ons gesprek aan bod gekomen. Al deze elementen dienen in overweging genomen te worden bij het evalueren van elke nieuwe baan of job voorstel.

Het is belangrijk om vooraf een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van de nieuwe functie en de organisatie zodat je dit kan vergelijken met wat jij nodig hebt om zo goed mogelijk te functioneren en met datgene wat jij belangrijk vindt op werkvlak.

  • Welke elementen in deze job gaan je talenten als beelddenker laten schitteren zonder dat je veel moeite moet doen?
  • Waar zitten regels of verplichtingen die moeilijk te verenigen zijn met je verwachtingen en behoeften?
  • Welke onderdelen van je takenpakket zullen lastig voor je zijn en zeer veel energie gaan kosten?


Concreet voorbeeld voor de gepaste baan op basis van Jan’s adviesvraag

Hoe rijm je een super uitdagende topfunctie in een grote internationale gezondheidsorganisatie, waar regels en procedures strak en strikt zijn, aan een beelddenker die grote behoefte heeft aan vrijheid en autonomie om optimaal creatief te kunnen functioneren?

In zijn huidige rol kan Jan heel veel beslissingen over projecten en budgetten zelf nemen zonder telkens eerst goedkeuring te vragen. In de aangeboden functie was die ruimte en vrijheid veel beperkter. Jan zou dus veel minder zelfstandig kunnen werken.

Als coach geef je terug wat je ziet en hoort tijdens het gesprek. Daarnaast koppel ik mijn feedback aan mijn kennis over beelddenken.

Voor Jan was dit een heel verhelderend gesprek. Hij ging naar huis met een massa nieuwe elementen om rekening mee te houden in de zoektocht voor een nieuwe uitdaging.


hoe de perfecte job kiezen als beelddenker


Wat is een geschikte job voor beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers?

Welke functie is de perfecte rol voor een beelddenker?
Dé perfecte job of baan voor een beelddenker bestaat niet.

De unieke talenten of kwaliteiten van de persoon spelen een belangrijke rol om te kijken of een functie aansluit bij een bepaalde persoon. Dat is dus verschillend voor iedere persoon omdat elke persoon andere interesses, kennis en ervaring opbouwt.

Wat je wel kan aangeven is te kijken of de rol je genoeg mogelijkheden biedt om je talenten te gebruiken omdat dit taken zijn die je makkelijk zullen afgaan.

Daarnaast is het voor een beelddenker heel belangrijk om een zekere vorm van vrijheid en autonomie te krijgen om het werk zelf in grote mate te kunnen organiseren.


Labels een zegen of een vloek?

Ik vertrek van het fenomeen beelddenken & beelddenkers omdat die een goede houvast en basis geeft om rust in jezelf te vinden. Het geeft je zelfvertrouwen een stevige boost als je al jarenlang op zoek bent naar jezelf en erkenning voor je bijzondere kwaliteiten.

Maar beelddenken is hoe dan ook een label of een etiket, wat zowel bij jezelf als je omgeving allerlei positieve of negatieve reacties kan oproepen.

Ik vind het belangrijk in al mijn begeleidingstrajecten om mijn klanten te begeleiden naar rust en vertrouwen, zonder je te blijven vastklampen aan het label.

De kansen en mogelijkheden vind je pas zodra je voorbij alle labels kan en durft te kijken.
Op dat moment worden de onderlinge verschillen tussen mensen een meerwaarde voor de groep!


Gun je zelfvertrouwen een stevige boost door tijd te reserveren voor zelfzorg.
Zelfverzekerd overkomen begint met elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, je collega’s, klanten of leveranciers voluit gaat inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: De efficiëntie en de productiviteit nemen toe net zoals de rust in je team.

Start nu en vraag direct een kennismakingsgesprek aan.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentor


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 9 februari 2012. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 30 september 2019.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, …Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen