Selecteer een pagina

Beelddenker met losse flodder of focus op je doel?

Beelddenker, schiet jij met losse flodder in het rond of focus je je uitsluitend op je doel?

Focus hebben of niet, … Dit is blijkbaar een onderwerp wat mij en andere beelddenkers bezig houdt:
Hoe slaag ik er als beelddenker in om mijn idee of concept als een coherent en logisch verhaal te vertellen aan de mensen in mijn team?
Het zou fijn zijn om een idee volledig te kunnen delen zodat we hier als team verder aan kunnen bouwen en veranderen.

 

Wat gebeurt er dan?

Het overkomt me regelmatig. In al je enthousiasme begin je te vertellen zoals de ideeën/concepten door je hoofd vliegen. Door de onuitputtelijke stroom van associaties maakt jouw verhaal voor je toehoorders alleen maar verwarder.  Dikwijls zie je ze een na een afhaken … terwijl jij eigenlijk graag hun feedback wil krijgen om je idee te verbeteren.

 

Hoe komt dit?

De beelddenker heeft een continue beelden-metaforen-associatiestroom in zijn/haar hoofd à rato van 32 beelden/seconde. Het zijn snelle denkers, maar ze hebben het dikwijls lastig om iets kort en bondig uit te leggen. De woorden komen slechts aan 2 woorden/seconde.

Bovendien komt er elke seconde een nieuwe associatie in hun brein bij. Zij zien de omgeving constant veranderen zoals je het voorbij razende landschap in een rijdende trein waarneemt.

Leg je iets vast dan kan je het niet meer wijzigen en dit druist in tegen de niet te stoppen associatiestroom in hun hoofd. Vastleggen voelt als een beperking.

Elke medaille heeft echter ook een keerzijde: Een idee van A tot Z uitwerken, verfijnen en verbeteren, is lastig zonder iets vast te leggen op papier of electronisch.

 

Hoe kan je dit voorkomen?

Hoe zorg je ervoor dat je toehoorders niet afhaken en je idee uitgroeit tot een eindproduct of dienst? Maak als beelddenker af en toe tijd om je ideeën “vast te leggen” onder de vorm van een mindmap, processchema, ruwe schets of tekening, …
Een momentopname als het ware, een overzichtsbeeld op dit moment. Dit overzichtsbeeld geeft je de nodige houvast om een coherent verhaal te doen. Blijft je bij dit beeld, dan lukt het meestal wel om dit te volgen en de nieuwe associaties even aan de kant te laten.
Niets weerhoudt je ervan om dit beeld aan te passen naar mate het project groeit, het gaat om de moment opname.

 

TIP

Wil je meer inspiratie om ideeën kort en bondig vast te leggen? Ik kan je het boek “The back of the napkin” van Dan Roam aanbevelen.

Een momentopname, het helpt mij om te focussen en niet met losse flodders te schieten.
Hoe zit dat bij jou?

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!