Selecteer een pagina

Wanneer kom jij over de brug?

Duidelijkheid

Na lang zoeken, testen en onderzoeken valt uiteindelijk het verdict:
Je bent een beelddenker (of je krijgt een attest voor dyslexie, AD(H)D, hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid of autisme. Hoewel niet 100% gelijk, verloopt het verwerkingsproces wel gelijkaardig).

Je hebt nu een label of een etiket. Je ”anders zijn” heeft een naam gekregen.

In vele gevallen is dit de bevrijding van een zware last die op je schouders lag:
De onzekerheid valt weg. Je bent niet alleen. Er zijn nog mensen zoals jij. Als je weet wat het is, kan je ermee aan de slag.

Het is vaak een keerpunt in iemands leven omdat de puzzelstukken op hun plaats vallen.

Dikwijls volgt de reactie:
”En nu zullen ze eindelijk eens rekening moeten gaan houden met hoe ik ben en wat ik nodig heb !”.
De maatschappij, mijn werkgever, mijn familie, iedereen moet zich aan mij aanpassen. …

FOUT

Deze reactie is begrijpelijk en herkenbaar. Voor velen ook noodzakelijk om tot rust te komen na een vaak jarenlange strijd voor (h)erkenning. Helaas zo werkt het zo niet als je op de lange termijn echt vooruit wil komen. (lees meer : Voorbij het label … liggen je kansen !)

Als jij verwacht dat anderen zich volledig aan je gaan aanpassen, verwacht je eigenlijk hetzelfde van hen als wat iedereen van jou verwachtte voor je ”keerpunt”. Jij weet uit eigen ervaring dat dit niet OK is. Dat dit op lange termijn niet leefbaar is.

Aanpassen = verlies van energie

Als je jezelf constant gaat aanpassen, maak je geen gebruik meer van je talenten maar van aangeleerde vaardigheden. En dit geldt voor iedereen !

Beelddenkers en begripsdenkers hebben totaal andere talenten. (lees meer: Kom jij van Venus, van Mars of van een totaal andere planeet?)

Ga je werken met een uniforme standaard, dan gaan er telkens mensen zich dienen aanpassen. Zij gaan werken met voor hen aangeleerde vaardigheden.

Ga je kijken naar individuele talenten, dan ga je ook rekening houden met de verschillen tussen beelddenkers en begripsdenkers. Dan ontstaat er een heel ander verhaal !

Hoe vaak kom jij over de brug?

Ik gebruik graag de volgende metafoor als beeld:

brug metafoor Saskia Smet Numentum

Stel je staat met 2 personen elk aan een kant van de brug over een rivier. De ene persoon heeft zijn ideale werk- en leefomgeving aan de linkeroever. De andere persoon heeft hetzelfde aan de rechteroever.

Op elke oever wordt er op een andere manier gewerkt. Beide oevers zijn totaal verschillend maar evenwaardig.
Sommige activiteiten kunnen enkel samen tot een goed einde gebracht te worden.

In het verleden was er geen discussie en gingen deze gezamenlijke werkzaamheden op de linkeroever door. Met andere woorden, de persoon van de rechteroever kwam over de brug en paste zich aan. De bewoner van de rechteroever ging hierdoor steeds meer aangeleerde vaardigheden gebruiken in plaats van zijn natuurlijke talenten. Dit kost hem meer energie om resultaten te behalen dan werken met je eigen werkmethodes.

Je zou vandaag kunnen beslissen dat de rechteroever vanaf nu de plek gaat worden voor de gezamenlijke activiteiten. Maar dan keer je gewoon de rollen om en haal je bewoner van de linker oever uit zijn kracht.

Een alternatief kan zijn om af te spreken in het midden op de brug zodat beiden zich aanpassen. In deze situatie kan niemand beroep doen op zijn talenten.

Ga je echter de verschillen bespreekbaar maken en als troef inzetten dan ontstaat een wisselwerking: nu eens komt de ene over de brug, dan de andere, soms ontmoet je elkaar in het midden om te overleggen en ieder werkt verder aan het gezamenlijk project met zijn talenten.

Diversiteit troef !

Het kracht zit er in om het gesprek te kunnen aangaan over de verschillen heen zodat er respect en vertrouwen kan groeien. Je gaat samenwerken om die verschillen als gezamenlijke kracht en troef te gebruiken.

Het is belangrijk ongeacht je voorkeur, om voor zoveel mogelijk activiteiten te kunnen werken met je talenten. Dit laadt je batterijen op.

En de activiteiten waarvoor je aangeleerde vaardigheden gebruikt, zoveel mogelijk te beperken om je persoonlijke energie balans in evenwicht te houden. (lees meer: Als jij het voor het zeggen had …)

Wat denk jij hiervan?

Laat gerust je opmerkingen hieronder achter !

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!