Selecteer een pagina

Een hobbelig of steil carrière pad, hoe verloopt dat bij jou?

Recht vooruit of kronkelige carrière?

Een apart carrière pad. Multi-getalenteerde bruggenbouwers hebben een curriculum vitae (CV) of levensloop. Een dat meer weg heeft van een patchwork-deken dan van een duidelijk rechtlijnig pad.

Frusterend als je op de klassieke manier op zoek bent naar een nieuwe uitdaging.

Voor medewerkers van interimkantoren of  personeelsdiensten, zijn dit profielen die moeilijk in te schatten zijn op basis van een CV.

Patchwork-deken beelddenken

Hoezo?

Ken je deze kandidaat persoonlijk, dan kan het iets makkelijker zijn om je een goed beeld te vormen van de kennis en ervaring. Het blijft echter lastig om een multi-getalenteerde bruggenbouwer in één hokje onder te brengen. Aangezien hun kennis divers en uiteenlopend kan zijn.

Je vergist je makkelijk: Als je er vanuit gaat dat een persoon met zoveel uiteenlopende activiteiten, nergens echt goed in kan zijn. Het tegendeel is waar.
Meestal bezitten ze veel meer dan een stevige basiskennis of -ervaring dan je zou vermoeden. Regelmatig gaan deze medewerkers lager ingeschat worden dan hun collega’s.

Waardoor ze onder hun niveau gaan werken of niet al hun talenten gebruiken. De kans is groot dat de functie of opdracht voor hen niet uitdagend of inspirerend zal blijven op lange termijn.

Deze personen zijn zeer leergierig. Ze bouwen op korte termijn een uitgebreide hoeveelheid kennis op over diverse onderwerpen. Daar tegenover staat dat multi-getalenteerde bruggenbouwers snel op iets uitgekeken zijn zodra ze het in de vingers hebben. Op dat moment krijgen ze het moeilijk om gemotiveerd te blijven, omdat de uitdaging verdwenen is.

De leerbloem in jouw carrière

Je zou dit leer- of carrièrepad kunnen voorstellen als een bloem. Elk bloemblaadje geeft een andere kennisdomein weer. Het ene bloemblaadje is groter dan het ander; omdat het ene onderwerp de persoon langer heeft weten boeien of uitdagender was.

leerbloemconcept voor de carrière van beelddenkers

leerbloemconcept voor de carrière van beelddenkers

Aangezien iedere multi-getalenteerde bruggenbouwer zijn ‘leerbloem’ of leerpad ontwikkeld op basis van zijn persoonlijke interesses, ontstaat er telkens een unieke leerbloem.

De kracht van elke multi-getalenteerde bruggenbouwer zit in het verbinden van alle losse eindjes zodat de rode draad zichtbaar wordt. De rode draad is datgene wat deze persoon passioneert en bezig houdt in zijn carrière.

Voor de buitenwereld is er geen duidelijke verbinding tussen de losse onderdelen of bloemblaadjes. Voor een multi-getalenteerde bruggenbouwer is alles ‘glashelder’ en bestaat er een logisch verband.

En laat dit nu net dat de ‘persoonlijke kwaliteiten’ zijn van zo’n multi-getalenteerde bruggenbouwer: een unieke verbinding van een aantal kennisdomeinen die nooit eerder verbonden werden.

Je leerbloem zichtbaar maken

Wat betekent dit nu voor een multi-getalenteerde bruggenbouwer zelf?

Kijk regelmatig even achterom!
Breng je kennis en ervaring in kaart op een manier die bij jou past. Denk aan de leerbloem en stel je persoonlijk portfolio samen.

carrière quote van Steve Jobs bij Numentum

Wees mild voor jezelf, ook al telt jouw leerbloem veel meer blaadjes dan gemiddeld!
Je zal over de verschillende onderwerpen meer kennis bezitten dan een degelijke basiskennis, maar in de meeste gevallen geen expert zijn!

De losse eindjes verbinden, betekent ook jouw toegevoegde waarde zichtbaar en duidelijk maken. De volgende vragen kunnen je op weg helpen:

    • Wat doe jij in je organisatie?
    • Waarmee draag jij bij aan het resultaat?
    • Wat betekent jouw werk voor de anderen?

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen