+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

Drama Queen & Koele Kikker op het werk? Emoties !

Beelddenkers lijken emotionele mensen voor hun omgeving. Voor rationele denkers, reageren ze té emotioneel en worden hierdoor niet altijd au sérieux genomen.

 

Emoties komen binnen …

Drama Queen en kikker emoties en beelddenkersBeelddenkers vallen letterlijk over iets wat anderen niet opmerken of zien. Emoties kunnen hen totaal overdonderen en verlammen. Het lijkt alsof een “klein detail” hen compleet onderuit kan halen. Het gegeven kan zo’n gigantische proporties gaan aannemen dat ze er gewoon niet meer omheen kunnen.

Als je rationeel denkt, baseer je je beslissingen op feiten en analyse resultaten.

Terwijl beelddenkers denken en voelen met al hun zintuigen en deze elementen een even groot aandeel hebben in hun analyse van een situatie. Ze voelen ook wat er speelt, wat onderhuids aanwezig is maar niet gezegd wordt.

 

Stel je niet aan!

Een goed bedoeld “Zet je hierover, je bent ondertussen volwassen !”, helpt je niet vooruit omdat hierdoor de emoties zich ergens in je lichaam gaan vastzetten als een blokkade.

Gaan kijken (al dan niet met een begeleider) om te ontdekken wat hier nu echt speelt, is wel een oplossing. Waarbij het belangrijk is om de aandelen van verschillende betrokkenen in het proces of de situatie te onderscheiden en jouw aandeel te (h)erkennen.

Je bent enkel verantwoordelijk voor jouw aandeel in het geheel. Hierover ben je vrij om te beslissen of je iets wil veranderen aan je houding en je gedrag of niet. Leren inzien dat jij niet verantwoordelijk bent voor een falend proces of het aandeel van andere betrokkenen, brengt rust en vertrouwen.

 

In de loge

Afstand nemen en van daaruit kijken, kan verhelderend zijn. Sommigen noemen dit met een moeilijk woord, “kijken vanuit de metapositie.”
.

Ikzelf gebruik hiervoor een beeld uit de Muppetshow. Ik zet me tussen Statler & Waldorf in de loge op het balkon om de situatie als een neutrale waarnemer te bekijken. Ik zet me als het ware buiten de situatie en bekijk het geheel van bovenuit om duidelijk het aandeel van de verschillende betrokkenen te zien.

 

Toch gepakt door de situatie en overmand door je eigen emoties op je werk?

Emoties bespreekbaar maken op het werk is niet altijd evident.

In rationele omgevingen kunnen anderen “over reageren” om niet te moeten omgaan met emoties de spelen. Hierdoor wordt meermaals op de persoon gespeeld om zo snel mogelijk uit deze voor velen “netelige” en onvoorspelbare situatie weg te geraken.

Alles wat je als beelddenker vanuit deze “emotionele toestand” probeert in te brengen, wordt direct van tafel geveegd en gaat aan je zelfvertrouwen knagen.

 

Wat kan je wel doen?

Zorg dat je een “time-out” vraagt of creëert op het moment dat je in gesprek of dialoog dient te gaan met collega’s of leidinggevenden zodat je zelf eerst terug even tot rust kan komen.

Als jij te emotioneel bent, ben je als beelddenker veel kwetsbaarder om door pure rationele elementen onderuit gehaald te worden. Je komt er dan niet toe om je totaal andere insteek naar voren te brengen.

Als beelddenker leren omgaan met je eigen emoties, geeft je een kans om je unieke kijk op het project of opdracht te uiten. Jouw opmerkingen doen er toe, maar zolang je niet voorbij de emoties geraakt, komen je inzichten niet aan bod en kan jij geen bijdrage leveren.

 

Gedeelde verantwoordelijkheid

Als beelddenker je emoties leren kanaliseren, dat heb je zelf in de hand.
De verantwoordelijkheid om emoties bespreekbaar te maken op het werk, ligt niet alleen bij de beelddenker ! Drama Queen of Koele Kikkers kunnen allemaal een steentje bijdragen.

Ben je teamleider of manager, zoek dan manieren om iedereen op een veilige en niet confronterende manier zijn verhaal te laten doen. Je zou bijvoorbeeld de werkwijze van “De 6 denkende hoofddeksels” van E. De Bono kunnen inzetten om binnen teams alle nuttige invalshoeken mee te nemen bij de besluitvorming of het oplossen van problemen. Bij de rode hoed is ruimte om de emoties een plaats te geven.

6 denkhoeden van E. De Bono

 

Herkenbaar?

Fijn om je commentaar hieronder achter te laten !

 

Het volgende deel in deze reeks 7 gezichten van Anders Denken (deel2): Hoe bewaar jij informatie?

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum