Selecteer een pagina

7 gezichten van Anders Denken (deel1): Drama Queen & Koele Kikker op het werk?

Drama Queen & Koele Kikker op het werk? Emoties !

Beelddenkers lijken emotionele mensen voor hun omgeving. Voor rationele denkers, reageren ze té emotioneel en worden hierdoor niet altijd au sérieux genomen.

Emoties komen binnen …

Drama Queen en kikker emoties en beelddenkersBeelddenkers vallen letterlijk over iets wat anderen niet opmerken of zien. Emoties kunnen hen totaal overdonderen en verlammen. Het lijkt alsof een “klein detail” hen compleet onderuit kan halen. Het gegeven kan zo’n gigantische proporties gaan aannemen dat ze er gewoon niet meer omheen kunnen.

Als je rationeel denkt, baseer je je beslissingen op feiten en analyse resultaten.

Terwijl beelddenkers denken en voelen met al hun zintuigen en deze elementen een even groot aandeel hebben in hun analyse van een situatie. Ze voelen ook wat er speelt, wat onderhuids aanwezig is maar niet gezegd wordt.

Stel je niet aan!

Een goed bedoeld “Zet je hierover, je bent ondertussen volwassen !”, helpt je niet vooruit omdat hierdoor de emoties zich ergens in je lichaam gaan vastzetten als een blokkade.

Gaan kijken (al dan niet met een begeleider) om te ontdekken wat hier nu echt speelt, is wel een oplossing. Waarbij het belangrijk is om de aandelen van verschillende betrokkenen in het proces of de situatie te onderscheiden en jouw aandeel te (h)erkennen.

Je bent enkel verantwoordelijk voor jouw aandeel in het geheel. Hierover ben je vrij om te beslissen of je iets wil veranderen aan je houding en je gedrag of niet. Leren inzien dat jij niet verantwoordelijk bent voor een falend proces of het aandeel van andere betrokkenen, brengt rust en vertrouwen.

In de loge

Afstand nemen en van daaruit kijken, kan verhelderend zijn. Sommigen noemen dit met een moeilijk woord, “kijken vanuit de metapositie.”
.

Ikzelf gebruik hiervoor een beeld uit de Muppetshow. Ik zet me tussen Statler & Waldorf in de loge op het balkon om de situatie als een neutrale waarnemer te bekijken. Ik zet me als het ware buiten de situatie en bekijk het geheel van bovenuit om duidelijk het aandeel van de verschillende betrokkenen te zien.

Toch gepakt door de situatie en overmand door je eigen emoties op je werk?

Emoties bespreekbaar maken op het werk is niet altijd evident.

In rationele omgevingen kunnen anderen “over reageren” om niet te moeten omgaan met emoties de spelen. Hierdoor wordt meermaals op de persoon gespeeld om zo snel mogelijk uit deze voor velen “netelige” en onvoorspelbare situatie weg te geraken.

Alles wat je als beelddenker vanuit deze “emotionele toestand” probeert in te brengen, wordt direct van tafel geveegd en gaat aan je zelfvertrouwen knagen.

Wat kan je wel doen?

Zorg dat je een “time-out” vraagt of creëert op het moment dat je in gesprek of dialoog dient te gaan met collega’s of leidinggevenden zodat je zelf eerst terug even tot rust kan komen.

Als jij te emotioneel bent, ben je als beelddenker veel kwetsbaarder om door pure rationele elementen onderuit gehaald te worden. Je komt er dan niet toe om je totaal andere insteek naar voren te brengen.

Als beelddenker leren omgaan met je eigen emoties, geeft je een kans om je unieke kijk op het project of opdracht te uiten. Jouw opmerkingen doen er toe, maar zolang je niet voorbij de emoties geraakt, komen je inzichten niet aan bod en kan jij geen bijdrage leveren.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Als beelddenker je emoties leren kanaliseren, dat heb je zelf in de hand.
De verantwoordelijkheid om emoties bespreekbaar te maken op het werk, ligt niet alleen bij de beelddenker ! Drama Queen of Koele Kikkers kunnen allemaal een steentje bijdragen.

Ben je teamleider of manager, zoek dan manieren om iedereen op een veilige en niet confronterende manier zijn verhaal te laten doen. Je zou bijvoorbeeld de werkwijze van “De 6 denkende hoofddeksels” van E. De Bono kunnen inzetten om binnen teams alle nuttige invalshoeken mee te nemen bij de besluitvorming of het oplossen van problemen. Bij de rode hoed is ruimte om de emoties een plaats te geven.

6 denkhoeden van E. De Bono

Wanneer nemen je emoties het van je over?

Herkenbaar?

Fijn om je commentaar hieronder achter te laten !

Het volgende deel in deze reeks 7 gezichten van Anders Denken (deel2): Hoe bewaar jij informatie?

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum

Vorige

Volgende

8 Reacties

 1. Anja Leinders

  Herkenbare inhoud Saskia! Bedankt.

  Wanneer je tot de bruisers of steuners behoort, kunnen emoties inderdaad sneller opkomen dan je ze kunt bedenken. Ik ga dan met mensen altijd kijken welke de onderliggende boodschap is. En 8 van de 10 keren komen we dan uit op een verlangen naar goedkeuring of naar controle.

  Zonde, want net met dat verlangen maak je het jezelf zo lastig. Wanneer ze dan dat verlangen loslaten, verdwijnen METEEN de heftige emoties. Dan is er alleen maar een heerlijke rust, waardoor er weer ruimte vrijkomt voor de dingen die er echt toe doen.

  Antwoord
 2. Anita van der Zwaan

  Interessante en herkenbare informatie Saskia! Ben benieuwd over meer zijn Die zich hierin herkennen. Ik loop er geregeld tegenaan bij organisatiewerk in teamverband. Ben benieuwd hoewe hiervan ook onze kracht kunnen maken bijv. Misschien is een intervisiegroep met beelddenkendebegrleidingsprofessionals hiervoor een idee? Wie heeft daar interesse in evt?

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank Anita voor je reactie.
   Ik speel inderdaad met het idee van een intervisiegroep, zodra het concreet is, hoor je meer.

   Antwoord
 3. Manja

  allemaal erg herkenbaar, veel managers willen controlle maar hebben geen flauw idee, wat ze teweeg brengen met de manier van brengen of zelfst van hun eigen non verbale communicatie. met als gevolg een hoop onrust en weer een knauw van je zo zwaar verkregen zelfvertrouwen. Begrip van de managers kant?? Waarom ze begrijpen het gewoon weg niet.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie. Misschien begrijpen ze het niet omdat ze het nu (nog) niet zien?

   Antwoord
 4. Judith

  Hoe herkenbaar; ik ging als kind al in mijn hoofd op een berg zitten, om alles wat me bezig hield goed te kunnen overzien in het dal.
  Helaas kwam ik van de week pas de term beelddenken tegen; jeetje wat een herkenning zeg, 40 jaar later helaas… Nu nog ermee leren omgaan!
  Het helpt in ieder geval te weten waarom ik regelmatig niet begrepen word, of waarom ik inderdaad altijd vanuit een gewenst resultaat denk, en in no-time kom met een manier of wat om tot zo’n resultaat te komen!

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Schitterende oplossing die je als kind al had!
   Weet je, als het een troost mag zijn: beelddenkers zijn dikwijls laatbloeiers.
   Veel plezier met het ontdekken van extra kwaliteiten 😉

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!