Selecteer een pagina

Dromer of visionair? (deel 3)

Onrealistische dromer? Of visionair en te vernieuwend?

In de literatuur vind je 5 talenten die in de 21ste eeuw aan belang zullen winnen, terugkomen. Multi-getalenteerde bruggenbouwers(*) bezitten deze kwaliteiten als natuurlijke talenten.

Dit is het derde artikel uit een reeks van 5 gebaseerd op de talenten van de toekomst (zie Heb jij de talenten van de 21ste eeuw?) : Irrealistische dromer of visionaire ideeën?

Op welke manier kunnen multi-getalenteerde bruggenbouwers dit talent verzilveren?

 

Dromer of visionair?

Voor een multi-getalenteerde bruggenbouwer is de wereld om hem heen één grote speeltuin vol prikkels en inspiratie. Elk gesprek, elke wandeling of autorit, elke activiteit op de computer, kan nieuwe informatie en inzichten geven. (Zie ook onderaan naar de links voor deel 1 & 2 uit deze reeks).

Dit zorgt in hun verbeelding voor het ontstaan van de gekste combinaties. Het lijkt wel een permanente dromer. Door al deze feiten en intuïtieve kennis te mengen ontstaan er nieuwe producten of diensten.

Met hun intuïtie en empathisch vermogen, verplaatsen ze zich moeiteloos in het standpunt van de andere persoon. Door alle informatie onbewust te verbinden, pikken ze nieuwe trends op voor ze zichtbaar zijn.

Ze voelen perfect aan wat er in organisaties leeft zonder dat het gezegd of uitgesproken is. Het kost hen geen moeite om de “olifant in de kamer” te zien. Ze weten intuïtief wat mensen en systemen nodig hebben om in beweging te komen.

Onmiddellijk zien ze de oplossing. Ze missen echter het geduld om eerst alle stappen van de weg er naartoe uit te denken. Op dat moment zie je de dromer spontaan veranderen in een impulsieve doener.

Je krijgt een warrig en ongestructureerd verhaal over een oplossing of vernieuwend idee. Moeilijk te begrijpen voor de mensen in hun directe omgeving. Zij beschouwen deze multi-getalenteerder bruggenbouwer als impulsief en ondoordacht.

 

Waarvoor kan je deze kwaliteiten inzetten?

Iets intuïtief weten is een ding. Rationele of elementen of tastbare bewijzen bezitten om het gesprek aan te gaan, is iets helemaal anders.

Daar wringt het schoentje!

Voor de vuist weg een idee kort en bondig uitleggen lukt niet zonder de chaos in je hoofd te ordenen! Het is de kunst om structuur te brengen in je verhaal.

Het is hun talent om verandering tastbaar te maken. Door alle informatie samen te brengen ontstaan verbeteringen die zowel de organisatie als de klant ten goede komen.

 

verandering dromer visionair

 

Multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn pioniers die de gevestigde systemen in vraagstellen. Hun waarden en normen zijn sterke individuele maatstaven die een belangrijke rol spelen in alles wat ze ondernemen. Ze hebben behoefte aan zinvolle activiteiten. Taken die op een positieve manier bijdragen aan het geheel. Op elk moment van het proces, dienen al deze elementen te kloppen.

 

Denk bijvoorbeeld aan bedrijven als Mobile Schools & Streetwize. Het “zelf verantwoordelijkheid opnemen“ is de uitgangsgedachte. Ongeacht of het nu gaat over de werking met straatkinderen, de interne werking van de organisatie zelf of de begeleiding van klanten in management trainingen.

 

Multi-getalenteerde bruggenbouwer vinden het belangrijk dat ze begrijpen wat ze doen: Het is belangrijk om te zien hoe één stap in een proces in het geheel past; Op welke manier iets bijdraagt aan de rest van het proces.

Direct kaderen in het grotere geheel is cruciaal om te kunnen helpen. Bijvoorbeeld als je vraagt:

 • om mee te denken bij problemen of ideeën.
 • om de positieve elementen te detecteren in een succes verhaal.

Het kan echter verwarrend en te veel irrelevante informatie lijken voor collega’s en leidinggevenden. Het is een noodzakelijk onderdeel om hun verbeelding aan het werk te zetten.

 

Multi-getalenteerde bruggenbouwer als leidinggevende of ondernemer?

Stel dat jij als leidinggevende van een team of organisatie de doelen voor het volgend jaar moet uitleggen.

 • Hoe maak je jouw visionaire visie ook motiverend en inspirerend voor anderen?
 • Hoe zorg je ervoor dat ze zelf verantwoordelijkheid gaan opnemen om actief meewerken aan jouw droom?

 

Structuur aanbrengen in jouw denken

Jouw associatieve denkproces zorgt ervoor dat de gedachten en ideeën in je brein constant in verandering zijn. Je verbeelding werkt super snel. Het briljante idee van dit moment, kan over 5 minuten alweer 10 keer verbeterd zijn.

In jouw hoofd kan het letterlijk alle richtingen uitgaan. Je medewerkers, collega’s of klanten, kunnen echter onmogelijk meekijken in jouw hoofd. Ze kunnen je gedachtengang dus niet volledig volgen.

Bovendien zijn er mensen die deze chaos en permanente wijzigingen, als vervelend en zeer stresserend ervaren. Door jouw chaos, haken zij af.

Het is dus belangrijk om eerst uit te klaren wat je wil bereiken. Je zal keuzes moeten maken en deze vastleggen. Je zal anderen nooit gemotiveerd mee kunnen laten werken, als het doel constant veranderd.

Jouw eerste prioriteit is daarom orde en structuur scheppen in de chaos in jouw hoofd. Je gedachten orden. Je gaat keuzes maken waardoor je jouw associatieve denkproces voor nu stopt. Het kan helpen als iemand je vragen stelt om makkelijker tot de kern te komen.

 

gedachten ordenen dromer

 

In een tweede stap ga je tot de essentie komen door enkel de kernpunten te vermelden. In jouw denkproces lopen hoofd- en bijzaken perfect door elkaar. Omdat jij zelf enkel de relevante bijzaken in overweging neemt.

Anderen geeft deze combinatie van hoofd- en bijzaken frustratie:

 • Mensen die focussen op het resultaat, willen enkel de hoofdzaken zien.
 • Mensen die procesmatig werken, willen alle details bekijken.

Eens je de kern te pakken hebt, kan je je visie delen als verhaal of beeld. Je kan natuurlijk ook kiezen om een ruwe eerste versie, samen met anderen verder vorm te geven.

Over visuele communicatie en samenwerken, lees je meer in volgende artikelen uit deze reeks.

Herkenbaar?

Laat van je horen en deel jouw ervaringen.

 

Het volgende artikel gaat over: visuele communicatie.

De 5 kwaliteiten die terug te vinden zijn in de internationale literatuur en in Heb jij de talenten van de 21ste eeuw? zijn:

 1. herkaderen en herformuleren
 2. testen en experimenteren
 3. empathie en verbeelding
 4. visuele communicatie
 5. samenwerken

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

 

(*)Opmerking:

Andere benamingen om een multi-getalenteerde bruggenbouwer te omschrijven zijn onder andere: beelddenker, visueel-ruimtelijke denker, multi-potentialist, multi-talented, creatieve generalist, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, jack of all trades.

 

 

&nbsp

Vorige

Volgende

6 Reacties

 1. ClaudiaSaes

  Heel zinvol en herkenbaar. Als proces engineer heb ik zelf ook erg veel behoefte aan structuur. Die is nodig om met andere te kunnen samenwerken en de doelgerichtheid verbeterd er enorm door. Door de structuur worden project fases steeds duidelijk afgebakend en weten we allemaal waar we naar toe moeten werken en wat we per fase op moeten leveren. Gelukkig is dit onderkent door collega’s en verbeterd deze structuur doorlopend.

  Het verbeteren van de structuur op zich is ook weer erg inspirerend voor een multi-getalenteerde bruggenbouwer.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je bevestiging en mooie aanvulling! Succes met je projecten.

   Antwoord
 2. marjolein van der kruijf

  Dank je ,Saskia. Je slaat de spijker precies op zijn kop. Zoveel conflicten en onbegripworden weer helderder.

  Antwoord
 3. jim loots

  ik werk momenteel voor een heel gestructureerd nederlands bedrijf waar geen inbreng mogelijk is en dat werkt fustrerend. je ziet waar het beter kan maar ze hebben er geen oren naar. en bovendien werkt hun aanpak ook. alleen het korte termijn-denken daar geloof ik niet zo in. ze doen maar, ik heb werk, loon, en mijn talenten gebruik ik wel in mijn vrije tijd. maar toch bedankt voor jou inzet.

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!