Ken jij de 10 eigenschappen van een beelddenker aan het werk?

Ken jij de 10 eigenschappen van een beelddenker aan het werk?

10 eigenschappen van een beelddenker aan het werk

Beeldtaal of de taal van de logica?

Visueel-ruimtelijk denken of beelddenken, is een manier om door middel van beeldinformatie naar de wereld om ons heen te kijken. “Beeldtaal” of beelddenken is waarschijnlijk de eerste taal die alle mensen leren.

beelddenker en begripsdenker kat 30okt13

Vanaf het moment dat we naar school gaan, evolueren de meeste mensen in onze Westerse wereld naar een rationele denkstijl. We leren voornamelijk logica of begripstaal gebruiken. Dit noemt men ook begripsdenken.

Beelddenken of begripsdenken, het ene is niet beter dan het andere. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat beelddenkers en begripsdenkers vanuit verschillende hoeken naar de wereld.

Als je vanuit een andere invalshoek of perspectief naar eenzelfde situatie kijkt, ervaar je de werkelijkheid anders. Dit kan leiden tot hevige discussies als een beelddenker en een begripsdenker met elkaar in gesprek gaan zonder zich bewust te zijn van de verschillende invalshoeken.

 

Hoe herken ik iemand met beelddenken als voorkeur denkstijl?

Bestaan er specifieke beelddenkerskenmerken waaraan je iemands voorkeur denkstijl kan herkennen? Met andere woorden kan je aan de hand van een aantal specifieke kenmerken iemands voorkeur denkstijl herkennen?
Ja zeker, beelddenkers zijn heel herkenbaar aan specifieke karakteristieken of eigenschappen.

 

10 Specifieke eigenschappen van een beelddenker aan het werk

 1. Een persoon die vooral aan de hand van beelden en/of metaforen zijn/haar verhaal vertelt.
 2. In gesprek bruist deze persoon van energie. Als toehoorder krijg jij het gevoel overspoeld te worden door een niet te stoppen stroom van ideeën, associaties en verbindingen.
 3. Een beelddenker ziet het dikwijls groot omdat ze er vanuit hun visie op het volledige plaatje, allerlei zaken lijken bij te sleuren. Hierdoor lijkt hun verhaal totaal chaotisch en onoverzichtelijk voor personen die graag stapsgewijs te werk gaan.
  De “beelden en verbindingen stroom” in hun hoofd passeert aan 32beelden/sec, het is dikwijls lastig om snel de juiste woorden te vinden om te vertellen waar je naartoe wil.
 4. Ideeën daadwerkelijk uitwerken, het is te zeggen een project tot een goed einde afwerken, is lastig omdat er steeds weer nieuwe ideeën hun pad blijven kruisen. Hierdoor verandert alles continu en lijkt het alsof deze persoon in een totale chaos werkt.En actie figuur 29okt13
 5. Iemand die het lastig heeft om te functioneren in organisaties met strikte processen, procedures en een strakke hiërarchische structuur die strikt gevolgd dienen te worden. Dit veroorzaakt bij deze personen extra stress. Hij/zij haakt totaal af als deze processen, structuren en hiërarchie achterhaald zijn en iedereen achterpoortjes gebruikt om ze te omzeilen.
 6. Het is de medewerker die onmiddellijk in processen ziet of aanvoelt waar de dingen fout gaan maar heel dikwijls niet in staat is om kort en bondig uit te leggen waarom.
 7. Iemand die dikwijls totaal opgaat in waar hij/zij mee bezig is en op deze manier alle gevoel van tijd uit het oog verliest.clock_and_callendar
 8. Beelddenkers komen dikwijls te laat en/of hebben alle tijd voor afspraken.
 9. De collega die alles continu in vraag stelt en overal naar verbanden zoekt. Deze persoon lijkt te leren door alles in zijn/haar omgeving met elkaar te verbinden eerder dan onderwerp per onderwerp (of vak per vak) te studeren.
 10. Een persoon die dikwijls persoonlijk heel sterk emotioneel geraakt lijkt te worden door de dingen die in zijn/haar omgeving gebeuren ook al is hij/zij zelf geen betrokken partij.adam_lowe_Three_Emotions_of_Cartoon eigenschappen beelddenker

 

Herken je jezelf of iemand uit je omgeving in een aantal van deze kenmerken?

Dan gaat het waarschijnlijk om een beelddenker.

 

Dwarsliggers of meewerkers in teams en organisaties?

Bovenstaande eigenschappen lijken eerder tegen dan voor een organisatie of team te werken en toch zijn het waardevolle medewerkers of teamgenoten. Op het moment dat beelddenkers hun kracht ontdekken en hun “andere” manier van kijken en werken. Als ze hun unieke kwaliteiten leren ombuigen naar unieke troeven, kunnen ze het verschil maken.

Zoals gezegd, elke denkstijl is waardevol. Iedereen kan vanuit zijn/haar talenten bijdragen aan een organisatie, team of vereniging zolang je maar beseft dat iedere denkstijl anders te werk gaat.
Denk bijvoorbeeld aan het oplossen van een probleem. Een beelddenker zal dit op een totaal andere manier aanpakken dan de lineaire stap voor stap methode van een begripsdenker.

De diversiteit die hieruit komt, is een kracht voor het team of de organisatie.
De communicatie om de verschillende denkstijlen (beeld- en begripsdenken) met elkaar te verbinden en te laten samenwerken wordt een noodzaak. Organisaties of teams functioneren pas optimaal als er mensen van alle voorkeuren aanwezig zijn.

 

Herkenbaar?

Laat dan een reactie achter.

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum

 

Opmerking:

Andere benamingen om beelddenkers te benoemen zijn onder andere: multi-getalenteerde bruggenbouwer, visueel-ruimtelijke denker, multi-potentialist, multi-talented, creatieve generalist, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, jack of all trades.

14 Reactie's
 • Miranda Contant
  Geplaatst op 17:27h, 19 februari Beantwoorden

  Hallo Saskia,,
  Voor mij een heel herkenbaar. Zelf gewerkt in een ambtenaren organisatie..nou totaal geen begrip, was echt onmogelijk. Waar ik tegen aanliep is het totaal gebrek aan enig meedenken, flexibiliteit en inzicht…men kan zich schijnbaar ook slecht inleven en niet bedenken dat als je alleen je taak uitvoert binnen het hokje, en van het hele project geen bal terecht komt omdat alle samenhang mist, en visie, waar het aan opgehangen moet worden om het tot een geheel te smeden. zodra het stukje af is…gooi maar over de schutting niet mijn pakkie an..

  Wat ik merk is dat een beelddenker; ADD en ADHD, top down denken…vanuit een visie, breed, en dan moet het in stukjes gehakt wat erg moeilijk is. En de linearist denk bottom up die heeft allemaal kleine hokjes en die maakt daar dan 1 geheel van. bouwt het naar boven toe op. En daar gaat het mis…want helaas vind je elkaar niet in het midden.

  Of te wel zeg tegen een beelddenkend kind we hebben het over de boerderij en die maakt er heel plaatje van. Bij de lnearist vertel er is een boer, er is een paard er is een koe en er is een wei en een akker met graan…ahhha dat wordt een boerderij.

  • Saskia Smet
   Geplaatst op 12:37h, 20 februari Beantwoorden

   Dank je wel voor de aanvulling: top down of bottom up.

  • Fred Vroomen
   Geplaatst op 12:47h, 20 februari Beantwoorden

   Heel herkenbaar. Heb je voorbeelden op welke punt de ‘linearist’ connect kan maken met de ‘beelddenker’ ?

   • Saskia Smet
    Geplaatst op 21:27h, 21 februari Beantwoorden

    Je vraag is me niet helemaal duidelijk. Wil je iets meer informatie toevoegen?

    Naar mijn gevoel wordt de verbinding gemaakt op basis van wederzijds respect en vertrouwen. Door beide standpunten uit te leggen en begripvol te luisteren.

 • marjolein van der kruijf
  Geplaatst op 12:21h, 16 februari Beantwoorden

  Super herkenbaar en bemoedigend . Ik stuur het ook door naar mijn kennissen met ADHD. En bewaar het.
  Is ook bruikbaar om aan uitgesproken lineaire denkers te laten zien hoe je in elkaar zit.
  Wat ik in Saskias antwoord mis is, dat ze niet ingaat op het woord empathie,Volgens mij zit daar de sleutel om je in de ander in te leven. Dat is in onze maatschappij helaas niet gebruikelijk, met alle gevolgen van dien.
  Maar als dat lukt tussen een beeld- en lineaire denker krijg je een ijzersterke combinatie. Want je hebt allebei nodig. En gelukkig bestaat er ook nog zoiets als spiegel neuronen.

  • Saskia Smet
   Geplaatst op 17:14h, 16 februari Beantwoorden

   Dank je voor de aanvulling en terechte opmerking!

   Ik vermeld het niet expliciet omdat ik er vanuit ga dat je een stevige basis van wederzijds respect en vertrouwen hebt gecreëerd, alvorens je kan samenwerken op basis van ieders talenten.
   Dat is een basisvoorwaarde en dit vertrekt van jezelf kunnen inleven in de ander.
   Dank om me attent te maken dat dit een vooronderstelling is van mij die benoemd dient te worden zodat ze niet over het hoofd gezien wordt.

 • H. Vroomen
  Geplaatst op 09:14h, 08 februari Beantwoorden

  Een niet-beelddenker, de linearist

  1.Een persoon die alleen kan functioneren als er structuren zijn waaraan hij zijn plaats en belangrijkheid ontleent
  2.In gesprek ontneemt deze persoon de omgeving alle energie. Als toehoorder krijg jij het gevoel verstikt te worden door het totale gebrek aan ideeën, associaties en verbindingen. Niets kan, alles is al bedacht.
  3.Een linearist overziet de oneindige mogelijkheden niet, omdat ze er vanuit hun kijk het volledige plaatje ontbreekt, een linearist denkt dat de gesprekspartner allerlei zaken bij lijkt te sleuren. Hierdoor is hetverhaal totaal linearair, overzichtelijk doch onbeduidend voor personen die graag creatief te werk gaan.
  De “beelden en verbindingen stroom” in hun hoofd blijft onder de 32beelden/sec, het is dikwijls lastig om het gesprek met een linearist te laten vlotten, het is een eindeloze sur-place.
  4.Ideeën daadwerkelijk uitwerken, het is te zeggen een project tot een goed einde afwerken, gaat een linearist goed af omdat geen last heeft van zij-paden. Hierdoor is echter alles statisch lijkt het alsof deze persoon een totaal gebrek aan inzicht hij in de immer veranderende wereld om hem heen.Een statisch figuur dus.
  5.Iemand die het prachtig vindt om te functioneren in organisaties met strikte processen, procedures en een strakke hiërarchische structuur die strikt gevolgd dienen te worden. Dit veroorzaakt bij deze personen een totale bevredigen doch gaat gepaard met een totale onwil om veranderingen tot stand te brengen. Hij/zij draaft eindeloos door ook als deze processen, structuren en hiërarchie achterhaald zijn en iedereen achterpoortjes gebruikt om ze te omzeilen.
  6.Het is de medewerker die nooit in processen ziet of aanvoelt waar de dingen fout gaan een heel dikwijls niet in staat is om kort en bondig uit te leggen wat er beter kan.
  7.Iemand die dikwijls geen binding heeft met de doelen in de organisatie en bijvoorkeur een 9 tot 5 mentaliteit heeft.
  8.Linearisten komen nooit te laat en/of maar hebben nooit tijd voor ad-hoc afspraken.
  9.De collega die nooit een vraag stelt en verzuimt naar verbanden te zoeken. Deze persoon niet lijkt te leren door alles in zijn/haar omgeving alles per onderwerp (of vak per vak) te bestuderen.
  10.Een persoon die persoonlijk niet geraakt lijkt te worden door de dingen die in zijn/haar omgeving gebeuren ook al is hij/zij zelf betrokken in de gebeurtinissen om hem heen.
  Herken je jezelf of iemand uit je omgeving in een aantal van deze kenmerken?
  Dan gaat het waarschijnlijk om een niet-beelddenker/linearist.

  Zoek voor hem een coach en trek hem uit de grijze grouwe deprimerende toestand. Echt doen !

  Beelddenkers zijn in staat om nog iets te maken van linearisten. Door het empatische vermogen en compassie van de beelddenker voor de stuctuur beminnenden, kan er iets moois van komen.

  • Saskia Smet
   Geplaatst op 11:09h, 10 februari Beantwoorden

   Dank het toevoegen van de 10 kenmerken van een niet-beelddenker of linearist.

   Ik ben het niet met je eens wat betreft je laatste opmerking:
   Net zoals het niet OK is om van een beelddenker te verwachten dat hij zich aanpast, is het ook niet OK om van een niet-beelddenker te vragen om zich aan ons beelddenkers aan te passen.
   Dit verlegt alleen het probleem en zet andere mensen onder druk en stress omdat zij niet in onze beelddenkerswereld kunnen functioneren.

   Waar ik wel voor pleit is om te gaan kijken naar de individuele talenten en kwaliteiten zodat je deze kan samen leggen en elkaar aanvullen. In plaats van aan iedereen te vragen om dezelfde vaardigheden te ontwikkelen, ongeacht of je hiervoor een talent bezit of niet.

   Ik geef je een paar voorbeelden:
   1) Hou jij als beelddenker van administratieve taken? Meestal niet! Een aantal van deze taken moeten echt wel gebeuren! Maar net daar zijn de meeste niet-beelddenkers sterk in.

   2) Nieuwe oplossingen bedenken? Daar zijn beelddenkers veel sterker in dan niet-beelddenkers. Onze ideeën echt volledig uitwerken, … daar zijn we slecht in. Maar niet beelddenkers kunnen dit dan weer veel beter en hebben moeite met nieuwe ideeën bedenken.

  • Nikie Maes
   Geplaatst op 09:19h, 15 februari Beantwoorden

   De bril die H.Vroomen opzet helpt mij wel vooruit. Het is noodzakelijk om dit te plaatsen naast de 10 specifieke kenmerken van beelddenkers. Zonder die toevoeging over de specifieke kenmerken van de linearisten is het alsof ‘de beelddenkers’ moeten geholpen worden en de specialekes zijn. Er zijn verschillende mensen met verschillende manieren van functioneren en denken en er ontstaan schitterende resultaten als die met elkaar samen werken. De boodschap is ‘zoek naar sporen van samenwerking’, eerder dan de ander die anders denkt en functioneert uit te sluiten.

 • Math Habets
  Geplaatst op 07:46h, 12 november Beantwoorden

  L.S.

  Zowel het artikel, als de aanvulling van Evert-Jan zijn zeer herkenbaar. Ik ben dit pas zeer kort aan het onderzoeken. Ik ben verbaasd over het feit dat dit voor mij nooit eerder in vertaling is gekomen. Hierdoor begrijp ik mezelf iets beter, en de verhoudingen met anderen die blijkbaar anders denken. Daar kon ik heel weinig begrip voor opbrengen, want in mijn beleving was alles toch al logisch.
  Waarschijnlijk zal deze tekst ook voor velen niet duidelijk zijn en begrijp ik precies wat ik wil zeggen.

  De verbale communicatie is daardoor makkelijker, omdat het herkennen van de reacties van de gesprekspartner bijdraagt aan het herkennen dat je niet begrepen wordt en je daardoor een betere uitleg, gaat geven. Dit kan dan ook niet in grotere groepen.

  • Saskia Smet
   Geplaatst op 17:29h, 14 november Beantwoorden

   Dank je wel voor je waardevolle aanvulling.
   Het is inderdaad makkelijker om verbale miscommunicatie in kleine groepen direct op te vangen door een extra uitleg toe te voegen.
   Succes met de nieuwe inzichten. Ik ben benieuwd wat het je in de praktijk gaat brengen.

 • Evert-Jan
  Geplaatst op 09:08h, 14 oktober Beantwoorden

  Zeer herkenbaar artikel.
  Als beeld denker is vooral belangrijk dat ik een beeld kan vormen van een probleem of iets dat ik nieuwe aanleer.
  Daarbij moeten alle puzelstukjes op hun plek liggen, ofwel het beeld moet een helder beeld geven, anders snap ik het niet voldoende. Dit kan soms heel hardnekkig zijn. Maar daar heb ik mee leren omgaan, door compassie met me zelf te hebben en veel zelf reflectie te doen, waarbij ik steeds weer zaken onder woorden breng voor me zelf.

  Eenmaal een beeld, dan is dit plastisch en kan ik flexibel en creatief werken met het concept. Hiermee doorzie ik ook vaak sneller dan anderen lange termijn zaken. Vaak begrijpen mensen mij op zulke momenten niet omdat dat niet in nog hun belevingswereld zit. Ik zie direct waar bottlenecks zitten. Het probleem zit hem vaak in het vertalen van beeld beleving naar tekst die iedereen begrijpt.

  • Saskia Smet
   Geplaatst op 09:36h, 14 oktober Beantwoorden

   Dank je wel voor je fijne reactie en je concrete aanvulling.

Geef een reactie