Selecteer een pagina

Hoezo ervaringen kunnen verschillen?

Ervaringen verschillen?

Beelddenkers en rationele denkers ervaren de werkelijkheid op een totaal verschillende manier. Ze hebben totaal verschillende ervaringen over dezelfde situatie.

Saskia vertelt je er meer over in deze videoblog met een voorbeeld uit de praktijk.
(Liever tekst dan video? kijk onderaan deze video voor de uitgeschreven tekst !)

 

 

Ervaringen verschillen?

Beelddenker en begripsdenkers ervaren de werkelijkheid op een totaal verschillende manier.

Laat me een voorbeeld nemen.

Joris is sinds een jaar teamleider van een afdeling in een verzorgingstehuis. Hij heeft het gevoel dat het goed loopt en dat iedereen zich goed voelt in het team.

Zijn mensen voeren soms opdrachten anders uit dan hij bedoelt, maar meestal loopt het wel los. De doelstellingen worden gehaald en het lijkt steeds beter te gaan met het team.
Tot dat Joris door de personeelsdienst uitgenodigd wordt voor een gesprek. Zijn leidinggevende maakt zich zorgen omdat de teamleden in de wandelgangen beginnen klagen over Joris.

Breinvoorkeuronderzoek

Omdat het gesprek niet echt een probleem naar boven kan halen, wordt in onderling overleg beslist om een breinvoorkeuronderzoek te doen van alle leden van het team. Dit onderzoek zal gebeuren in het kader van een team gebeuren om elkaar op een andere manier te leren kennen.
Bij een breinvoorkeur onderzoek wordt gekeken naar ieders talenten, communicatiestijl en manier van leiding geven.
Uit de verschillende profielen komt naar voren dat Joris zelf een sterke voorkeur heeft voor beelddenken. In zijn team zitten zowel mensen met een lichte voorkeur voor beelddenken als mensen met een sterke voorkeur voor een rationele manier van werken. Een rationele manier van denken is het tegenover gestelde van beelddenken.
De communicatie- en managementstijl die Joris van nature gebruikt, wordt begrepen door mensen met een voorkeur voor beeldenken.

Het is een stijl die de medewerkers heel veel vrijheid geeft: het is te zeggen het resultaat is duidelijk omschreven, de datum wanneer het klaar dient te zijn, maar het „hoe” wordt opengelaten.

Dit is een normale manier van werken voor beelddenkers. Zij voelen zich met deze leiderschapsstijl goed en krijgen voor hun behoeften voldoende informatie. Beelddenkers hebben behoefte om eigen werkmethodes te gebruiken om het opgelegde resultaat te behalen.
De teamleden met een rationele denkstijl, hebben moeite met deze leiderschaps- en communicatiestijl. Deze medewerkers hebben behoefte aan meer duidelijke en vooral concretere informatie: het is te zeggen het “hoe” en “wat” dient ingevuld te worden. Zij krijgen dus geen informatie genoeg als Joris zijn natuurlijke communicatiestijl gebruikt.

Door alle profielen samen te brengen, krijgen de teamleden inzicht in de onderlinge verschillen van de groepsleden. Zowel wat betreft de talenten, als de communicatie- en leiderschapsstijl van elk teamlid.

Hoe pak je dit aan?

Het opzetten van bewustwording van deze onderlinge verschillen en het creëren van een „open communicatie” sfeer, kunnen helpen om dit soort problemen te voorkomen.

Joris kan leren hoe hij zijn boodschap en managementstijl kan aanpassen zodat elk teamlid de informatie krijgt die hij nodig heeft. De teamleden zelf worden aangemoedigd om bijkomende vragen te stellen telkens iets niet duidelijk is. Tijdens deze gesprekken ontstaan spontaan ideeën en acties waardoor de samenwerking en vooral het inzetten van ieders individueel talent binnen het team groeit.

Perceptie verschillen of totaal andere ervaring van de realiteit, zorgen geregeld voor misverstanden tussen beelddenkers en niet-beelddenkers.
Als een beelddenker in een leidinggevende rol terecht komt van een divers team, neemt de kans op misverstanden toe. Vaak wordt er dan vanuit gegaan dat de beelddenker niet wil luisteren en niet geschikt is om dit team te leiden.

Dit hoeft echter niet zo te zijn omdat er totaal verschillende percepties of ervaringen spelen van dezelfde situatie. De beeldende leidinggevende is zich vaak niet bewust dat sommige teamleden hem niet begrijpen.

 

Bron afbeeldingen: Numentum


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentor


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, …

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen