Selecteer een pagina

Extravert of Introvert: Ben jij een buiten type of een binnen type?

Extravert, de babbelaar en introvert de stille werker?

Extravert en introvert zijn bewustzijnsinstellingen Carl Jung heeft beide termen introvert en extravert tot de kern van zijn persoonlijkheidstypologie gemaakt.
Introversie is niet simpelweg verlegenheid. Extraverten krijgen energie van gezelschap. Introverten kunnen zich vaak sociaal soepel, zelfs oprecht uitbundig gedragen maar het kost hen meer moeite en energie. (bron Wikipedia)

Dat is zeer kort door de bocht. Het lijkt me iets té kortzichtig. Dit is de meest gehanteerde beschrijving, maar de verschillen spelen ook in andere situaties een rol.

Voor ik verder ga: extravert of introvert, beiden zijn even waardevol !

Besef echter wel dat je als extraverte persoon, totaal anders naar de wereld om je heen kijkt dan je introverte collega. Introverte mensen halen energie en kracht uit zichzelf. Extraverte mensen halen kracht, inspiratie en energie door de omgang met anderen.

Verschillende manieren van problemen oplossen:

Iemand die introvert is, gaat bijvoorbeeld een probleem volledig zelf analyseren en onderzoeken en tot een besluit komen alvorens hij dit wil delen met collega’s.

Een extraverte persoon daarentegen, heeft mensen om zich heen nodig voor datzelfde probleem. Deze persoon kan enkel tot een oplossing komen door vragen te stellen. Elk antwoord geeft nieuwe inzichten, helpt om de gedachten te kunnen ordenen en leidt uiteindelijk tot een oplossing.

Introverte persoonStel dat je een introverte persoon en een extraverte persoon samen in een team zet om een probleem om te lossen zonder dat ze van elkaar weten dat ze anders naar een oplossing toewerken.

De introverte persoon die rustig wil werken tot hij volledig klaar is met het resultaat. Hij houdt niet van pottenkijkers en wil pas iets laten zien, als het resultaat af is. Alle vragen die de extraverte in tussentijd aan hem stelt, leiden tot frustratie: ”Die babbelaar doet niets, nu moet ik ook nog zijn probleem gaan oplossen.”

Extraverte persoonDe extraverte persoon die vragen stelt, ideeën wil aftoetsen, om op basis van zijn ideeën en de feedback uiteindelijk tot een resultaat te komen. Deze persoon vind het zeer lastig dat zijn collega niets wil vertellen totdat de oplossing klaar is. Hij ervaart dit als: ”Ik mag nooit iets aanpassen of inbrengen. Ik heb te accepteren wat er op tafel gelegd wordt. Ik word steeds voor een voldongen feit gesteld en dat vind ik frustrerend.”

Begrijp je deze verschillen, dan kan veel ergernis vermeden worden. Dan weet je als introverte persoon, dat je collega je vragen stelt om op zijn manier het probleem op te lossen. Het is absoluut niet de bedoeling dat jij ook zijn werk opknapt.

Mocht je af en toe, je extraverte collega tussentijds in jou oplossingsproces kunnen laten meekijken, dan voelt je collega zich niet voor een voldongen feit gesteld.

Hoogsensitiviteit en extravert zijn, kan dat?

Ik denk het wel. Dit is in alle geval wat ik regelmatig zie bij beelddenkers die ook hoogsensitief zijn. 

In sommige gevallen zijn het extraverten pure sang. Ze hebben mensen om zich heen nodig:

 • om geïnspireerd te worden
 • om energie op te kunnen doen
 • om ideeën te laten groeien
 • om oplossingen te vinden

Geraken ze echter overprikkeld door een drukke omgeving, te veel mensen, veel te veel lawaai of een combinatie van deze factoren, dan slaan ze tilt. Op zo’n moment lijken ze wel gek te worden van alle extroverte eigenschappen die ze in normale omstandigheden zo nodig hebben.

De stress en overprikkeling, zorgen er voor dat ze zichzelf compleet verliezen. Jezelf een periode terugtrekken en afzonderen zoals een introvert, kan soelaas brengen. Hierdoor kan je opnieuw tot rust komen. Dit kan voor iedereen verschillend zijn, hoe jij opnieuw tot rust komt:

 • jezelf afzonderen en alleen zijn
 • in de natuur gaan wandelen
 • mediteren
 • dansen

Misschien heb je nog andere suggesties?

Deel ze gerust onderaan deze tekst !

Kameleon gedrag?

ouderwetse balansHet is als het ware een persoonlijke balans die je in evenwicht dient te houden: extraverte periodes afgewisseld met introverte periodes. Het lijkt een contradictie maar dat is het niet !

Jij bent de enige persoon die weet dat dit situatie gebonden is. Jij alleen kan voelen wat je op een bepaald moment nodig hebt.

De buitenwereld bestempelt je als een extraverte persoon. Op momenten dat jij in een overprikkelende situatie terecht komt, herken jij jezelf als introvert. Beiden zijn OK en helemaal jij !

Herkenbaar?

Laat gerust je reactie achter !

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

 

 

Vorige

Volgende

6 Reacties

 1. Linda

  Dit vind ik wel heel bijzonder om te lezen. I
  Ik herken mezelf in de kameleon omschrijving. Erg grappig, want zo noemt mijn man me namelijk altijd!
  Ik ben voor een buitenstaander zowel extravert als intravert persoon. Ik ben ook wel eens een weervrouwtje genoemd. Soms ben ik er en soms ben ik er niet. Dit heeft ook te maken met of ik geboeid ben door iets of niet. Vooral in grote gezelschappen waar veel gepraat word kan ik me terug trekken en introvert overkomen. Voor mij heeft dat te maken met het feit dat ik al te vol zit met iets waarover ik nog aan het nadenken ben of het feit dat ik de onderwerpen die besproken worden totaal niet boeiend vind. Ik laat de woorden dan liever langs me heen gaan, dat kost minder energie. Maar observeren en het stiekem analyseren van de gesprekken van een ander blijf ik meestal wel gewoon doen. Heerlijk, maar dat is misschien gewoon een dingetje van mij..

  groetjes
  Linda

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor de mooie (h)erkenning & waardevolle aanvulling !

   Antwoord
 2. david

  Ha Saskia, ik ben een ‘buitenmens’ met een ‘binnenvalkuil’ – als internetondernemer zit ik al snel te veel binnen (letterlijk) voor een goede balans.
  Heel mooi om dit juist nu te lezen. Verleden week had ik een schoolvoorbeeld van een uitdagende communicatieopgave, extravert vs introvert. Mijn ballonnetjes in 2 mails, bedoeld om een studie te verrijken, werden afgedaan als losse flodders door een duidelijk geagiteerde – naar ik nu weet – introvert. Hij wilde het in een bestaand rapport verwerkt zien, ik wilde graag eerst feedback op mijn ideeën om te weten welke voor nu wel en welke niet in dat rapport te verwerken. Uiteindelijk heb ik (na een telefoontje) de introverte route gevolgd zoals gevraagd en naar eigen inzicht het rapport aangepast. Voelde goed!

  Antwoord
 3. Mieke Dekeyzer

  Yoga is voor mij de ideale manier om tot rust te komen en het contact met mezelf niet te verliezen.
  Proficiat met de prachtige, herkenbare artikels.
  Mieke

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!