Selecteer een pagina

Extravert of Introvert: Ben jij als beelddenker een buiten type of een binnen type?

Extraverte mensen halen energie en kracht uit hun omgeving, terwijl introverte mensen dit in zichzelf vinden. Zijn beelddenkers extroverte personen die in bepaalde situaties ook introvert zijn? In dit geval zijn ze dus ambivert. Waar zitten de verschillen?

De babbelaar en de stille werker?

In de volksmond omschrijft men een extraverte persoon als een babbelaar. Een introverte persoon als een stille werker.

De beschrijving van Wikipedia:
Introversie is terughoudend, behoedzaam en stilzwijgend gedrag, extraversie is sociaal, avontuurlijk en spraakzaam gedrag. …
De meeste mensen hebben zowel extraverte als introverte trekken, afhankelijk van de situatie en het gezelschap waarin zij verkeren, hun gezondheid, hun algemeen energieniveau en hun leeftijd. 

Dit is de gebruikelijke beschrijving, maar de verschillen spelen ook in andere situaties een rol.

Extravert of introvert mogen dan wel verschillende profielen zijn. Beiden zijn waardevol en hebben ze kwaliteiten!

Besef echter wel dat je een extraverte persoon, totaal anders naar de wereld om hem heen kijkt dan zijn introverte collega. Introverte mensen halen energie en kracht uit zichzelf. Extraverte mensen halen kracht, inspiratie en energie door de omgang met anderen.

Hoe lossen beide profielen problemen op?

Iemand die introvert is, zal een probleem volledig zelf analyseren en onderzoeken. Hij komt tot een besluit alvorens hij het rapport wil delen met collega’s. Hij heeft geen enkele behoefte aan interactie met collega’s tijdens dit proces.

Een extraverte persoon daarentegen, heeft mensen om zich heen nodig om datzelfde probleem te kunnen oplossen. Deze persoon kan enkel verder werken door vragen te stellen. Elk antwoord geeft extra informatie en nieuwe inzichten. Deze nieuwe elementen helpen om de gedachten te kunnen ordenen om uiteindelijk tot een oplossing te komen.

Introverten zijn in zichzelf gericht, extraverten op de buitenwereld.

Frustratie ten top!

Stel dat je een introverte persoon en een extraverte persoon samen in een team zet om een probleem om te lossen. Ze weten echter niet van elkaar dat ze anders naar een oplossing toewerken.

De introverte persoon die rustig wil werken tot hij volledig klaar is met het resultaat. Hij houdt niet van pottenkijkers en wil pas iets laten zien, als het resultaat af is. Alle vragen die zijn extraverte collega in tussentijd aan hem stelt, leiden tot frustratie:

”Die babbelaar doet niets, nu moet ik ook nog zijn deel van het probleem gaan oplossen.”

De extraverte persoon die:

 • vragen stelt,
 • ideeën wil uittesten,
 • om op basis van zijn ideeën en de feedback uiteindelijk tot een resultaat te komen.

Deze medewerker vindt het zeer lastig dat zijn collega niets wil vertellen totdat de oplossing klaar is. Hij ervaart dit als:

”Ik mag nooit iets aanpassen of inbrengen, enkel accepteren wat er op tafel gelegd wordt. Ik word steeds voor een voldongen feit gesteld en dat vind ik frustrerend.”

Als je bewust bent van deze verschillen, kan veel ergernis vermeden worden:

 • Dan weet je als introverte persoon, dat je collega je vragen stelt om op zijn manier het probleem op te lossen. Het is absoluut niet de bedoeling dat jij ook zijn werk opknapt.
 • Mocht je af en toe, je extraverte collega tussentijds in jouw oplossingsproces kunnen laten meekijken, dan voelt je collega zich minder voor voldongen feiten gezet.

Extravert en introvert zijn, kan dat bij dezelfde persoon?

Dit is in elk geval wat ik regelmatig merk bij beelddenkers die ook hoogsensitief zijn. Men noemt dit ook wel ambivert.

In sommige gevallen zijn het extraverten pure sang. Ze hebben mensen om zich heen nodig om:

 • geïnspireerd te worden
 • energie op te kunnen doen
 • ideeën te laten groeien
 • oplossingen te vinden

Geraken ze echter overprikkeld door een drukke omgeving, te veel mensen, veel te veel lawaai of een combinatie van deze factoren, dan slaan ze tilt.

Op zo’n moment lijken ze wel gek te worden van alle extroverte eigenschappen die ze in normale omstandigheden zo nodig hebben.

De stress en overprikkeling, zorgen ervoor dat ze zichzelf compleet verliezen. Jezelf een periode terugtrekken en afzonderen zoals een introvert, kan soelaas brengen. Hierdoor kan je opnieuw tot rust komen.

Dit kan voor iedereen verschillend zijn, hoe jij opnieuw tot rust komt:

 • jezelf afzonderen en alleen zijn
 • in de natuur gaan wandelen
 • mediteren
 • dansen
Jezelf in balans houden als ambiverte beelddenker is belangrijk

Extraverte beelddenker met kameleon gedrag?

Het is als het ware een persoonlijke balans die je in evenwicht dient te houden: extraverte periodes afgewisseld met introverte periodes. Het lijkt een contradictie maar dat is het niet !

Jij bent de enige persoon die weet dat dit situatie gebonden is. Jij alleen kan voelen wat je op een bepaald moment nodig hebt.

De buitenwereld bestempelt je als een extraverte persoon. Op momenten dat jij in een overprikkelende situatie terecht komt, herken jij jezelf als introvert. Beiden zijn OK en helemaal jij!

Op welke manier kan je de verschillen in teams inzetten als extra meerwaarde voor de groep?
Hoe gebruik je de unieke kwaliteiten van multi-getalenteerde bruggenbouwers op een positieve en duurzame manier?
Resultaat: Verhoging van de efficiëntie en productiviteit en meer rust in de groep.
Wil jij hier meer over weten?

Vraag nu je kennismakingsgesprek aan.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentor

Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 19 mei 2014. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update is gebeurd op 21 september 2020.

Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, …

Welke benaming of label je ook verkiest, dit kan je helpen om rust te vinden: Je bent niet alleen er zijn nog mensen die zo denken en werken.

Het anders-zijn, gaat pas op een positieve manier voor jou werken als je dit leert omdenken:
Op dat moment ga je deze extra kwaliteiten verder ontwikkelen in plaats van te blijven vasthangen aan de tekorten die anders-zijn met zich meebrengt. Jouw meerwaarde zit in die extra kwaliteiten!


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

6 Reacties

 1. Linda

  Dit vind ik wel heel bijzonder om te lezen. I
  Ik herken mezelf in de kameleon omschrijving. Erg grappig, want zo noemt mijn man me namelijk altijd!
  Ik ben voor een buitenstaander zowel extravert als intravert persoon. Ik ben ook wel eens een weervrouwtje genoemd. Soms ben ik er en soms ben ik er niet. Dit heeft ook te maken met of ik geboeid ben door iets of niet. Vooral in grote gezelschappen waar veel gepraat word kan ik me terug trekken en introvert overkomen. Voor mij heeft dat te maken met het feit dat ik al te vol zit met iets waarover ik nog aan het nadenken ben of het feit dat ik de onderwerpen die besproken worden totaal niet boeiend vind. Ik laat de woorden dan liever langs me heen gaan, dat kost minder energie. Maar observeren en het stiekem analyseren van de gesprekken van een ander blijf ik meestal wel gewoon doen. Heerlijk, maar dat is misschien gewoon een dingetje van mij..

  groetjes
  Linda

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor de mooie (h)erkenning & waardevolle aanvulling !

   Antwoord
 2. david

  Ha Saskia, ik ben een ‘buitenmens’ met een ‘binnenvalkuil’ – als internetondernemer zit ik al snel te veel binnen (letterlijk) voor een goede balans.
  Heel mooi om dit juist nu te lezen. Verleden week had ik een schoolvoorbeeld van een uitdagende communicatieopgave, extravert vs introvert. Mijn ballonnetjes in 2 mails, bedoeld om een studie te verrijken, werden afgedaan als losse flodders door een duidelijk geagiteerde – naar ik nu weet – introvert. Hij wilde het in een bestaand rapport verwerkt zien, ik wilde graag eerst feedback op mijn ideeën om te weten welke voor nu wel en welke niet in dat rapport te verwerken. Uiteindelijk heb ik (na een telefoontje) de introverte route gevolgd zoals gevraagd en naar eigen inzicht het rapport aangepast. Voelde goed!

  Antwoord
 3. Mieke Dekeyzer

  Yoga is voor mij de ideale manier om tot rust te komen en het contact met mezelf niet te verliezen.
  Proficiat met de prachtige, herkenbare artikels.
  Mieke

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen