+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

Extravert, de babbelaar en introvert de stille werker?

Extravert en introvert zijn bewustzijnsinstellingen Carl Jung heeft beide termen introvert en extravert tot de kern van zijn persoonlijkheidstypologie gemaakt.
Introversie is niet simpelweg verlegenheid. Extraverten krijgen energie van gezelschap. Introverten kunnen zich vaak sociaal soepel, zelfs oprecht uitbundig gedragen maar het kost hen meer moeite en energie. (bron Wikipedia)

Dat is zeer kort door de bocht. Het lijkt me iets té kortzichtig. Dit is de meest gehanteerde beschrijving, maar de verschillen spelen ook in andere situaties een rol.

Voor ik verder ga: extravert of introvert, beiden zijn even waardevol !

Besef echter wel dat je als extraverte persoon, totaal anders naar de wereld om je heen kijkt dan je introverte collega. Introverte mensen halen energie en kracht uit zichzelf. Extraverte mensen halen kracht, inspiratie en energie door de omgang met anderen.

Verschillende manieren van problemen oplossen:

Iemand die introvert is, gaat bijvoorbeeld een probleem volledig zelf analyseren en onderzoeken en tot een besluit komen alvorens hij dit wil delen met collega’s.

Een extraverte persoon daarentegen, heeft mensen om zich heen nodig voor datzelfde probleem. Deze persoon kan enkel tot een oplossing komen door vragen te stellen. Elk antwoord geeft nieuwe inzichten, helpt om de gedachten te kunnen ordenen en leidt uiteindelijk tot een oplossing.

Introverte persoonStel dat je een introverte persoon en een extraverte persoon samen in een team zet om een probleem om te lossen zonder dat ze van elkaar weten dat ze anders naar een oplossing toewerken.

De introverte persoon die rustig wil werken tot hij volledig klaar is met het resultaat. Hij houdt niet van pottenkijkers en wil pas iets laten zien, als het resultaat af is. Alle vragen die de extraverte in tussentijd aan hem stelt, leiden tot frustratie: ”Die babbelaar doet niets, nu moet ik ook nog zijn probleem gaan oplossen.”

Extraverte persoonDe extraverte persoon die vragen stelt, ideeën wil aftoetsen, om op basis van zijn ideeën en de feedback uiteindelijk tot een resultaat te komen. Deze persoon vind het zeer lastig dat zijn collega niets wil vertellen totdat de oplossing klaar is. Hij ervaart dit als: ”Ik mag nooit iets aanpassen of inbrengen. Ik heb te accepteren wat er op tafel gelegd wordt. Ik word steeds voor een voldongen feit gesteld en dat vind ik frustrerend.”

Begrijp je deze verschillen, dan kan veel ergernis vermeden worden. Dan weet je als introverte persoon, dat je collega je vragen stelt om op zijn manier het probleem op te lossen. Het is absoluut niet de bedoeling dat jij ook zijn werk opknapt.

Mocht je af en toe, je extraverte collega tussentijds in jou oplossingsproces kunnen laten meekijken, dan voelt je collega zich niet voor een voldongen feit gesteld.

Hoogsensitiviteit en extravert zijn, kan dat?

Ik denk het wel. Dit is in alle geval wat ik regelmatig zie bij beelddenkers die ook hoogsensitief zijn. 

In sommige gevallen zijn het extraverten pure sang. Ze hebben mensen om zich heen nodig:

  • om geïnspireerd te worden
  • om energie op te kunnen doen
  • om ideeën te laten groeien
  • om oplossingen te vinden

Geraken ze echter overprikkeld door een drukke omgeving, te veel mensen, veel te veel lawaai of een combinatie van deze factoren, dan slaan ze tilt. Op zo’n moment lijken ze wel gek te worden van alle extroverte eigenschappen die ze in normale omstandigheden zo nodig hebben.

De stress en overprikkeling, zorgen er voor dat ze zichzelf compleet verliezen. Jezelf een periode terugtrekken en afzonderen zoals een introvert, kan soelaas brengen. Hierdoor kan je opnieuw tot rust komen. Dit kan voor iedereen verschillend zijn, hoe jij opnieuw tot rust komt:

  • jezelf afzonderen en alleen zijn
  • in de natuur gaan wandelen
  • mediteren
  • dansen

Misschien heb je nog andere suggesties?

Deel ze gerust onderaan deze tekst !

Kameleon gedrag?

ouderwetse balansHet is als het ware een persoonlijke balans die je in evenwicht dient te houden: extraverte periodes afgewisseld met introverte periodes. Het lijkt een contradictie maar dat is het niet !

Jij bent de enige persoon die weet dat dit situatie gebonden is. Jij alleen kan voelen wat je op een bepaald moment nodig hebt.

De buitenwereld bestempelt je als een extraverte persoon. Op momenten dat jij in een overprikkelende situatie terecht komt, herken jij jezelf als introvert. Beiden zijn OK en helemaal jij !

Herkenbaar?

Laat gerust je reactie achter !

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay