Je focus behouden of geleefd worden hoe doe je dat als multi-getalenteerde bruggenbouwer?

In deze hectische tijdens is er meer afleiding in je dagelijks leven en werk. Hoe combineer je dit met het bewaren van rust en balans zonder je focus te verliezen en tijd vrij te houden voor de ontwikkeling van nieuwe producten en projecten?


De wereld draait door …

Alles en iedereen lijkt steeds hectischer te gaan leven en werken. Tot voor enkele weken gingen we gebukt gingen onder de combinatie van gezinsleven, werken, file-leed, sociale verplichtingen, culturele- en sportactiviteiten.

De laatste weken heeft corona het leven zoals we het kende, abrupt doen stoppen: Iedereen is verplicht om zoveel mogelijk thuis te blijven en afstand te bewaren. Thuis werken en lessen volgen raakt in een mum van tijd de norm. Zo goed als alle activiteiten buitenhuis vallen weg.

Hierdoor is veel extra tijd beschikbaar gekomen. Anderzijds, zitten veel gezinnen 24/24 – 7/7 op een kleine ruimte samen om te werken en te leven. Dit zorgt voor extra stress en afleiding.

Hoe combineer je dit alles met het bewaren van de rust, tijd voor creatie en behouden van je persoonlijke focus?


Associatieve denkers

Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers staan bekend voor hun ideeën en inspiratie:

 • Altijd klaar om oplossingen te helpen bedenken voor collega’s;
 • Meedenken aan nieuwe initiatieven of uitdagingen van collega’s en medewerkers;
 • Je brein brengt je via allerhande associaties en het combineren van kennis bij de oplossing.

Het geeft je als multi-getalenteerde bruggenbouwer energie.

Het kost beelddenkers geen moeite om collega’s of medewerkers te overladen met nieuwe informatie en het verband te leggen naar andere ervaringen om een idee te versterken. In een mum van tijd, heb je:

 • een lijst gemaakt met associatieve ideeën
 • bijkomende elementen in kaart gebracht
 • ben je gaan surfen op internet op zoek naar aanvullende informatie

Om dan jezelf een kwartier later af te vragen, wat je nu eigenlijk tot deze taak gebracht heeft. Herkenbaar?


Hoe kan je geconcentreerd blijven ondanks alle afleiding?


Door altijd klaar te staan om mee te denken, verlies je veel kostbare tijd. Waardoor je eigen opdrachten blijven liggen en niet afgewerkt raken.

 • Hoe houd je eigenlijk je eigen doel voor ogen?
 • Op welke manier verlies je jezelf niet in andermans problemen?
 • Waarmee behoud je je focus voor wat je nu voor jezelf gepland en afgewerkt wil hebben?
 • Hoe vermijd je dat je het gevoel krijgt, gevraagd en geleefd te worden door anderen en je eigen projecten onaangeroerd blijven liggen?


Manieren om je focus te behouden 

Drastische maatregelen …
Sluit je op, zonder je af en deconnecteer op alle mogelijke manieren van internet en afleiders zoals de pop-up berichten van je email programma, geluiden van berichten die via verschillende kanalen op je telefoon en computer binnenkomen.

We leven dan wel een tijdperk van “instant messages” en direct reageren. Soms is het ook gewoon beter om je antwoord een paar uur of een dag in beraad te houden.

Het voordeel van dit wachten is dat je reactie of de keuze die je maakt, beter onderbouwd of doordacht is. Je kiest bewuster.

Als het echt zo dringend is, zullen je leidinggevende of collega’s je echt wel opbellen!Is alles afsluiten op elk moment haalbaar?

Neen. Wat als je je computer en/of internet nodig hebt om te kunnen werken?

Probeer de afleiding dan te beperken door taken en opdrachten te splitsen:
Taken waarvoor je geen internet nodig hebt, doe je op een moment dat je online alles echt afsluit.


Heb je je computer en internet nodig?

Geef jezelf dan een bepaalde tijdsperiode waarin je aan iets wil werken, zonder je te laten verleiden tot enige vorm van afleiding.

De Pomodoro techniek raadt werken in blokken van 25 minuten met volledige aandacht en opperste concentratie aan; gevolgd door 5 minuten pauze. Tijdens die korte pauze ga je even ontspannen door iets totaal anders te doen, bij voorkeur niet op je telefoon of computer. Dit is het patroon wat je blijft herhalen.

Test en experimenteer of 25+5 minuten voor jou de optimale periode is. Sommige mensen werken liever in iets langere werkblokken. Op deze manier werk je in totaal 1 à 2 uur aan dezelfde activiteit.

Als je geslaagd bent om gefocust te blijven werken gedurende deze periode zonder afleiding, beloon jezelf dan met iets kleins! Kijk ook nadien naar je werk, dikwijls voel je je enorm trots omdat je het gerealiseerd hebt!

Beelddenkers werken van nature, bewust of onbewust, graag aan verschillende dingen tegelijk. Het lijkt een vloeiende beweging, maar je bent meestal niet efficiënt bezig. Wees je hiervan bewust dat afleiding ten koste gaat van jouw efficiëntie. Zelfs al gaat het allemaal om jouw eigen projecten!


Me time

Hoe dan ook voorzien wekelijks een aantal “vrije” momenten in je agenda.

Momenten om te gebruiken om ideeën of nieuwe concepten voor producten, diensten, activiteiten of projecten te ontwikkelen. Rond te kijken en inspiratie op te doen bij vakgenoten of organisaties uit andere sectoren.

Als je deze momenten niet vooraf plant, blijft er nooit tijd over om aan dit soort activiteiten te werken. Je blijft dan bezig met wat je nu bezig bent. Dikwijls worden je activiteiten beperkt door re-actief brandjes blussen en problemen oplossen.

Zoals in de parabel van “Wie heeft mijn kaas gepikt” (Who moved my cheese) het boek van K. Blanchard en S. Johnson: Je bent zo druk bezig dat de omgeving rondom jou en je bedrijf totaal is veranderd, zonder dat je er ook maar erg in hebt gehad. Je bent een tijdje “geleefd”.


Doelgericht werken


Iets nieuws komt niet vanzelf.

Anderzijds moet je voor jezelf wel een doel, een richting hebben waar je met je leven, je werk of organisatie in de toekomst naartoe wil. Je gaat keuzes maken voor jezelf; Ongeacht of je nu medewerker van een organisatie bent of je eigen bedrijf leidt.

Ik plan “Tijd” voor het ontwikkelen van nieuwe initiatieven op een structurele manier in in mijn agenda. Het helpt mij om nieuwe projecten te ontwikkelen. Mijn focus en lange termijn doelstelling, geven mij de kans om telkens af te toetsen of iets past bij mijn bedrijf. Past het in het geheel?


Focus of uitstel gedrag?

Altijd in de weer voor anderen om je eigen projecten niet uit te hoeven werken?
Hoe leuk het ook is om mee te denken aan de projecten van anderen en ideeën te spuien?

Het is belangrijk als beelddenker om te beseffen dat je in deze situaties mag meedenken met anderen aan oplossingen die je niet zal moet uitwerken en invoeren.

Ben jij ondernemer of medewerker en ben jij verantwoordelijk voor jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan ben je het aan jezelf verplicht om je eigen projecten ook daadwerkelijk te realiseren, niemand zal of kan dit voor jou doen.


Wat wil je bereiken?

Mijn focus geeft mij richting en een houvast voor de toekomst. Het helpt mij om me niet constant te laten afleiden. Om de nodige tijd te reserveren om aan mijn eigen projecten te werken. We zijn kampioen in het uitdenken van iets, daadwerkelijk uitwerken is niet altijd de favoriete activiteit van een multi-getalenteerde bruggenbouwers.

Ik besef dat anderen graag van mijn inspiratie en ideeën gebruik maken. Ik heb geleerd dat ik mag meedenken aan hun projecten. Voor de uitwerking en implementatie hebben ze mij niet nodig.

Als beelddenker, kies je bewust voor een gezond evenwicht om ontspannen te kunnen werken:

 • Meedenken met je omgeving geeft je energie
 • Je persoonlijke focus stelt je in staat jouw projecten ook te realiseren
 • Rustpunten inbouwen is noodzakelijk


Wil jij je focus makkelijker behouden zodat jij efficiënter en productiever je werk uitvoert en tegelijkertijd je zelfvertrouwen versterken?


Gun je zelfvertrouwen een stevige boost. Zelfverzekerd overkomen begint met elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, je collega’s, klanten of leveranciers voluit gaat inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Zodat het werkplezier en het onderlinge vertrouwen in de groep groeit: waardoor ergernis en frustratie in de groep afnemen terwijl de efficiëntie en de productiviteit toenemen.
Daar wil ik jou mee helpen.

Start nu en vraag direct een kennismakingsgesprek aan.Saskia Smet is de auteur van dit artikel.

Saskia werkt met creatieve en innovatieve ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Mensen die met deze unieke kwaliteiten op een positieve manier een bijdrage willen leveren aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te leren kijken zodat je op een constructieve manier de brug gaat bouwen naar je collega’s, medewerkers, leidinggevende of klanten.

Door rust te creëren, vergroot het zelfvertrouwen zodat je de positieve invloeden van efficiëntere communicatie en verbindend samenwerken met je team, collega’s, klanten en leveranciers leert gebruiken om vernieuwing en verandering te kanaliseren.

Het resultaat is minder stress en frustratie door communicatie problemen op de werkvloer waardoor het onderlinge vertrouwen groeit, het werkplezier toeneemt, de productiviteit stijgt en de efficiëntie verhoogt.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 6 augustus 2012. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 6 april 2020.Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen