Selecteer een pagina

Geven multi-getalenteerde bruggenbouwers anders leiding?

multi-potentialist, multi-talented,  creatieve generalist, talent verbinder, getalenteerde connector, multi-getalenteerde bruggenbouwer, renaissance man of vrouw, jack of all trades, master of none, visueel-ruimtelijke denker, beelddenker, …

What’s in a name!

Het zijn allemaal benamingen om mensen te beschrijven met gelijkaardige kenmerken. Waar je je bij de meeste benamingen nog een beeld kan vormen, is dat van de ”renaissance man” misschien het minst concreet.

human-165960_1280_multi-getalenteerd-numentumWikipedia, geeft de volgende definitie van een „renaissance man” :
A polymath (Greek: πολυμαθής, polymathēs, “having learned much”)[1] is a person whose expertise spans a significant number of different subject areas; such a person is known to draw on complex bodies of knowledge to solve specific problems. The term was first used in the seventeenth century; the related term, polyhistor, is an ancient term with similar meaning. …

In deze beschrijving van een „renaissance man” zullen veel beelddenkers zich herkennen, net zoals in de omschrijving van een multi-getalenteerde bruggenbouwer.

Welke omschrijving zou ik geven van een beelddenker of multi-getalenteerde bruggenbouwer?

Een beelddenker is …

 • meer dan gewoon ”een goede generalist” in verschillende en uiteenlopende domeinen. Bij ”generalist” denk ik aan iemand die een goede basiskennis heeft van een onderwerp. Een beelddenker kan echt meepraten met een expert zonder alle details te kennen en is dus meer dan ”een goede generalist”.
 • in staat om bruggen te bouwen tussen al zijn uiteenlopende interesse gebieden zodat vanuit zijn standpunt een logisch geheel ontstaat.
 • zoekt altijd naar praktische oplossingen & vernieuwende ideeën. Hij ziet overal verbeteringen of mogelijkheden om te vereenvoudigen.
 • iemand die de ”status quo” altijd in vraag zal stellen. Hij zal nooit klakkeloos iets overnemen of aannemen, maar altijd aanpassingen doen.
 • een snelle en associatieve denker waardoor het moeilijk is voor de luisteraar om hun redenering te volgen.
 • chaotisch en met alles tegelijk bezig.

 

brug metafoor Saskia Smet Numentum

Wat is de rol van zo’n multi-getalenteerde bruggenbouwer in organisaties of teams?

Aan de ene kant heb je experts die heel veel kennis hebben over één onderwerp. Veel experts zijn zo gespecialiseerd dat de mensen om hen heen, moeite hebben om hun te kunnen begrijpen.

Aan de andere kant heb je medewerkers die ondersteunende taken uitvoeren.

Beide groepen zijn zeer goed in hun vak en hebben we nodig in organisaties en teams. Vaak ontbreekt de verbinding tussen beide groepen. Iemand die in staat is om de taal te spreken van beide groepen.

Hierdoor kom je al snel tot zeer diverse teams of organisaties waarin zo’n multi-getalenteerde bruggenbouwer een cruciale rol gaat spelen. De persoon die de brug kan bouwen tussen experts en andere medewerkers.

Wie stuurt zo’n divers team het best aan?

Is een beelddenker de geknipte persoon om de experts en de uitvoerende medewerkers met elkaar te verbinden?

Ja!

Loopt dit altijd vlot?

Neen !

 

Waarom loopt het fout?

Als snelle denkers, verwachten deze getalenteerde bruggenbouwers dat iedereen even snel meedenkt en hun associatieve denksporen kan volgen.

Ze springen vaak van de hak op de tak. Het zijn mensen die constant nieuwe ideeën hebben waardoor een idee van 5 minuten geleden, alweer verfijnd of verbeterd is.

Zijn je medewerkers nog niet mee met je eerste concept of idee, dan zullen ze de verbeterde versie helemaal niet begrijpen.

Teamleden: te kiezen of opgelegde selectie?

Leid je als beelddenker een door jezelf samengesteld team, dan zullen deze problemen goed meevallen omdat zo’n manager de medewerkers om hem heen zorgvuldig uitkiest om een complementair team samen te stellen. Deze bruggenbouwer heeft ook oog voor teambuilding en samenwerking waardoor onderling respect en vertrouwen gevormd wordt.
Elk teamlid zal de andere leden aanvullen in plaats van elkaar te beconcurreren.

Kom je als beelddenker aan het hoofd te staan van een bestaand team, in een klassieke hiërarchische organisatie met strikte processen, dan zijn er mogelijk een aantal valkuilen. Jouw uitdaging als beelddenker en manager is des te groter, naarmate het aantal teamleden die graag hebben dat jij hen verteld wat ze moeten doen, toeneemt. In zo’n groepen zijn de leden vaak gelijkaardig in plaats complementair en heerst een soort concurrentie omdat iedereen gemeten wordt op dezelfde criteria.

Problemen die ontstaan door verschillen in een bestaand team waar een beelddenker leidinggevende wordt:

• taal- of woordgebruik: kort & bondig – verhalend
• snelheid van denken en wijzigen van ideeën
• chaotische en weinig tot geen structuur

Niets is onmogelijke en mits de juiste focus en aandacht voor ieders persoonlijke behoefte, kan het zowel voor de leidinggevende als de teamleden een hele verrijking zijn !

Andere artikelen die je mogelijk interesseren:

Wat zeggen anderen hierover?

The Top 5 Reasons to Be a Jack of All Trades door Tim Ferriss (Engels)

Why Some of us Don’t Have One True Calling  door Emilie Wapnick at TEDxBend (Engels)

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

2 Reacties

 1. Vranken Nicole

  Ik voel mij helemaal begrepen, de tekst zegt het overduidelijk. Ik werk nu met free-lancers en ik kan bijgevolg mijn team zelf kiezen en dat valt reuze goed mee.Met interne administratieven werken blijft voor mij een hele uitdaging. Ik kan mij zeer moeilijk verzoenen met hun rigide en starre aanpak. Daarom tracht ik deze groep te mijden, al is dat niet altijd mogelijk.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor je aanvulling. Goed dat je een evenwicht hebt gevonden voor jezelf.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen