Selecteer een pagina

7 gezichten van Anders Denken (deel7): Hoe pak je problemen aan?

Hoe pak je problemen aan?

anders denken, visueel-ruimtelijke denkers, problemen oplossen, probleem oplossend denken, totaal plaatje, eindresultaat, holistisch beeld, totaal beeld, brein, chaos, structuur. Hoe ga je te werk? Hoe pak je dit aan?

op welke manier pak jij problemen aan als Anders Denker?

Van in onze schooltijd, worden we in de westerse wereld geleerd om problemen analytisch en rationeel op te lossen.
Dit wil zeggen stap voor stap onderzoeken: informatie verzamelen, analyseren en op basis hiervan een besluit nemen of richting kiezen.
Allemaal elementen die vooral een beroep doen op de processen van de linkerkant van het brein.

Mensen die Anders Denken, zijn meestal visueel-ruimtelijke denkers (ook beelddenkers genoemd). Zij starten bij het oplossen van problemen met het eindresultaat voor ogen.

Hoe ziet die oplossing er uit?

Dikwijls “zien” ze oplossing al in gedachte als een holistisch of totaal beeld. Daarna gaan ze dan stap voor stap terug in het proces om te kijken hoe ze er geraken.

Ze gaan vanuit dit terug stappen, elementen die van toepassing zijn “groeperen” of samenbrengen. Hierdoor brengen ze gaande weg meer “structuur” aan voor zichzelf in hun denken.
Zeg maar orde scheppen in de chaos. Let wel, ze scheppen orde in hun chaos op een heel eigenzinnige en unieke manier. Dit is voor henzelf heel logisch maar voor een buitenstaander, vaak niet te snappen of te volgen.

Orde brengen in de chaos om problemen op te lossen

Tijdens dit proces vormt zich een totaal overzichtsbeeld van het probleem, inclusief alle mogelijke risico’s, gevaren of “beren op de weg”. Aangezien deze visueel-ruimtelijke denkers snelle denkers zijn, gebeurt dit allemaal in een fractie van een seconde.

Het lineaire denkproces gaat meestal trager. Vermits bij deze werkwijze stap voor stap gewerkt wordt, ziet iemand die lineair denkt, de mogelijke risico’s of gevaren pas wanneer hij of zij in die stap van het denkproces aankomt.

Waar loopt het dan fout door miscommunicatie?

Als de chaotische beelddenker aan zijn collega die stap voor stap werkt, wil uitleggen dat er op een bepaald punt een gevaar of risico is, creëert deze beelddenker dikwijls zelf een chaotisch en onduidelijk verhaal. Een verhaal wat niet altijd begrepen wordt omdat het op het eerste zicht totaal niet samenhangt.
Visueel-ruimtelijke denkers, zien oplossingen of problemen dikwijls veel sneller dan ze iets met woorden kunnen uitleggen.

Als de stap voor stap denker nog niet aangekomen is op het punt van de analyse waar het probleem zich mogelijk kan voordoen, dan ziet of verstaat hij of zij dit vanuit zijn eigen redenering inderdaad nog niet. Voor hem of haar komt deze opmerking te vroeg, hoewel ze zeer terecht en waardevol kan zijn. Voor de lineaire denker, is het risico of bijkomend probleem op dat moment nog niet aan de orde.

Wat gebeurt er dan juist?

De combinatie van een chaotisch verhaal wat bovendien te vroeg komt voor de collega, zorgt ervoor dat de Anders Denker het gevoel krijgt niet gehoord te worden.
 Als dit meermaals voorkomt ontstaat twijfel aan het eigen kunnen. Mogelijk ontstaat ergernis of frustratie omdat de visueel-ruimtelijke denker ervaart dat dingen niet werken. Zelf zien ze een oplossing, maar blijkbaar wil de omgeving niets wijzigen of aanpassen.

Waar zit de verbinding naar onze organisaties dan?

De denkwijze van onze visueel-ruimtelijke denker, leunt zeer sterk aan bij het rechterbrein denken.

Het stap voor stap, sequentieel, werken geeft de Anders Denker soms angst. Angst om beperkt te worden in een rechtlijnige manier van denken, terwijl ze de chaos nodig hebben om tot oplossingen te komen.

Het lineaire denken wordt toegeschreven aan het linkerbrein denken. De meeste organisaties zijn ook eerder linkerbrein georganiseerd en werken in stap voor stap processen.

Het ene denkproces is niet beter dan het andere, maar wel totaal anders.

Waar zit het voordeel voor iemand die Anders Denkt?

Zodra een visueel-ruimtelijke denker zich hiervan bewust is en dit ook voor zichzelf geaccepteerd heeft, kan hij of zij op korte tijd enorm groeien als persoon.
 Omdat hij of zij beseft, dat zijn inzichten relevant en nuttig zijn als ze op het juiste moment aangebracht worden. Het mooie is dat deze persoon opnieuw gaat stralen van zelfvertrouwen.
De keerzijde van de medaille kan echter ook zijn, dat hij of zij hierom door de collega’s of leidinggevende als een nog veel grotere bedreiging kan gezien worden.

overzichtsbeeld probleem

Lees meer praktische tips om succesvol samen te werken.

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum

Vorige

Volgende

20 Reacties

 1. Anja Leinders

  Bedankt voor deze waardevolle informatie Saskia.
  Dankzij jouw artikels begin ik steeds beter te begrijpen waar het mis ging tussen mij en de organisaties waar ik in gewerkt heb.
  Buiten het feit dat ik een sterke beelddenker ben, wordt ik door mensen uit mijn omgeving ook wel eens “Miss Daadkracht” genoemd 🙂 En die 2 eigenschappen, samen met een groot zelfvertrouwen zijn de ideale mix om als een grote bedreiging over te komen in een omgeving waar alles lineair verloopt.
  So be it. Ik heb er vrede mee.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Anja, fijn dat je kennis en kracht haalt uit de informatie. Je verhaal is heel herkenbaar ! groet, Saskia

   Antwoord
 2. Kristel Mertens

  Dag Saskia,
  Met aandacht heb ik de tip gelezen en idd, nu begin ik te begrijpen waar het mis is gegaan in de verschillende bedrijven waar ik gewerkt heb en ook in mijn persoonlijke relaties. Maar wat een opluchting te bemerken dat ik er niet alleen voor sta. Hartelijk dank voor je goede tips en keep up the good work!
  Kristel

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie Kristel ! Fijne complimenten doen deugd en geven inspiratie om verder te werken.

   Antwoord
 3. paul speijcken

  bij mij werd verteldt dat dit te maken heeft met een stoornis bin.nen het autistische spectrum.
  anders denken, anders zien van problemen en ook anders kijken naar de oplossing.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Paul, dank voor je reactie. Ik vermoed dat dit extra label je in 1ste instantie stress en onzekerheid geeft omdat men dit beschrijft als een stoornis of beperking. Stel dat je het van een andere kant zou kunnen bekijken en hierdoor zien welke mogelijkheden of opties dit je kan geven? Neem je tijd om de 1ste emoties van het label toe te laten. In een 2de fase kan je gaan kijken naar welke mogelijkheden dit geeft.
   “Als er ergens een deur sluit, gaat er elders een nieuwe open.” Groet, Saskia

   Antwoord
 4. chris

  Hé Saskia,
  Ik vind het prachtig om je teksten te lezen. Het geeft me vertrouwen dat er ruimte komt en onderwijs EINDELIJK zal kunnen steunen op een volledig(er) beeld van het menselijk denken.
  Steeds aanpassen aan een leftbrain-wereld is een uitputtingslag. Al die kinderen, volgeplakt met labels, bulkend van het talent dat niet erkend wordt.
  Zelf vind ik het nog steeds moeilijk om wat voor mij ZO helder is in ‘duidelijke’ taal te kunnen neerzetten maar ik besef dat dat geen afbreuk doet aan de inhoud ervan.
  Succes!

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je Chris voor de fijne reactie. Blijf sleutelen en schaven aan de duidelijke verwoording van wat je wil neerzetten. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd: elke keer je het neerzet, wordt het een beetje duidelijker. Groet, Saskia

   Antwoord
 5. PITTEVILS GINA

  AL HEEL LANG BEN IK OP ZOEK NAAR EEN VERKLARING VOOR BEPAALDE EIGENSCHAPPEN VAN MEZELF: NAAST EEN GOED ZELFVERTROUWEN HEB IK OP BEPAALDE MOMENTEN EEN ENORME FAALANGST. IK BESEF AL LANG DAT HET MET AUTOMATISEREN VAN DINGEN GEPAARD GAAT (FAALANGST KOMT PAS BOVEN ALS IK MEZELF NIET GOED VOORBEREID VOEL OF ALS IK MOET ANTWOORDEN OP EEN PLOTS TOT MIJ GERICHTE VRAAG. IK BEN TOT DE ONTDEKKING GEKOMEN DAT IK EEN BEELDDENKER BEN EN NA HET LEZEN VAN JE INFO VALLEN PUZZELSTUKJES OP ZIJN PLAATS….. IK WIL STEEDS MAAR HANDELEN. DADELIJK INITIATIEF NEMEN, ZIE DE MOGELIJKHEDEN VAN WAT IK LEERDE IN EN WIL ER DADELIJK MEE AAN DE SLAG! HEEL WAT COLLEGA’S VINDEN MIJ DAN OOK VEEL TE IMPULSIEF EN WEINIG PLANMATIG… ALHOEWEL DAT IK PERFECT IN MIJN HOOFD ALLES GEPLAND HEB… DANK VOOR DE HELDERHEID IN MIJN HOOFD, IK BLIJF ZEKER CONTACT HOUDEN,

  GINA

  Antwoord
 6. jim

  zoals die ene keer op school, ik had de oplossing maar die leerkracht bleef volhouden dat het ergens anders moest gezocht worden. ik demonteerde de boel, deet er mijn ding mee en het was gefixt. ik zie hem nog staan vol verstomming. ik waardeer jou analizes heel erg saskia, jij geeft me het inzicht en de gebruiksaanwijzing van mijn brein. dank je voor de bijzondere wetenschap. sucses in je volharding. mvg jim

  Antwoord
 7. Drees

  Saskia,
  Wat jij met je verhalen wel allemaal met mij doet is onvoorstelbaar. Ik val in de ene na de andere verbazing. Het is 100% ik. Na mijn dat mijn eigen speelgoedwinkel falliet ging, ben ik weer bij een werkgever gaan werken. Het gaat daar niet zo goed en ik zie kansen en oplossingen genoeg. Maar steeds word ik tegengehouden of mij ideen doen ineens in het niets op. Het frustrerend om te zien hoe mijn werkgever topt over problemen die ik voor hem kan oplossen. Mijn ervaring in de retail is vele malen groter dat van zijn. Ik wil hem graag helpen maar hij wil het niet. Ondertussen ben ik ziek thuis uit frustraties. Bezig om toch maar weer zelfstandig te worden. Eert maar 1 dag minder werken en de tijd benutten om mijn eigen zaak op de rit te zetten. Geeft ook afleiding. Ik wil dat ik bij mijn huidige werkgever mij niet drukt maakt over de dagelijkse gang van zaken die mijn inziens veel beter kan.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie. Blijven zoeken naar een manier die bij je past en hoe het je wel lukt !

   Antwoord
 8. Koos Fockens

  Hallo Saskia,
  Dank je voor de artikelen. Het is voor mij ook allemaal zeer herkenbaar, en dat geldt ook voor de reacties van anderen. Alleen aflevering 6 over “Hoe werk jij het liefst”, vond ik nogal chaotisch en de inhoud niet duidelijk. Er waren ook geen reacties op.

  Vraag: Hoe is de relatie met Autisme? Binnen het autisme is beelddenken ook veel voorkomend, zelf ben ik een Asperger.
  Mvgr,
  Koos

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie.
   Er is naar mijn persoonlijke mening een verband tussen beelddenken en sommige vormen van autisme, net als met de andere labels (zoals: autisme, AD(H)D, hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid, dyslexie.)

   Hiermee wil ik absoluut niet zeggen dat elke beelddenker autisme heeft of elke persoon met autisme dus een beelddenker is.
   Wat ik merk is dat elke beelddenker zich herkent in een aantal kenmerken van de andere labels.
   Soms kan dat situatie gebonden zijn. Bijvoorbeeld zal een beelddenker die onder enorme druk of stress staat, in bepaalde gevallen enorm terugvallen op structuur en vaste processen. Terwijl diezelfde persoon, in normale omstandigheden, een absolute hekel heeft aan routine processen en taken die altijd hetzelfde en voorspelbaar zijn.

   Antwoord
 9. Lies Neeleman

  Als ik in een vergadering zit en denk de oplossing te weten ben ik toch vaak geneigd niets te zeggen. Dit komt omdat de anderen mij vaak niet begrijpen en ik denk dan “ik denk weer te simpel””
  Maar door jouw informatie heb ik mooie inzichten gekregen.
  Bedankt !!!!!

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor deze leuke feedback en heel veel succes ermee!

   Antwoord
 10. Rachel

  Ik voel me zo aangesproken. zelf heb ik ADD en ik heb nooit kunnen verklaren waarom ik met zon snelle oplossing aankom. Ik ben niet goed in woorden maar ben erg creatief met het oplossen van het ieder probleem. Het maakt niet uit wat maar ik kan nooit uitleggen. Vaak snappen mensen mij het niet. Uiteindelijk gebeurd ook dingen die ik altijd zien aankomen, ik kan dit alles voorkomen maar als mensen mijn uitleg niet begrijpt, wat moet ik dan doen? Moeten zij hiervan leren? Terwijl mijn manier van werken en denkwijze hebben, grotendeels van de chaos opgelost gaat worden.
  Mensen zijn mij sowieso 1 groot chaoot maar ik ben wel een oplosser van alles, zolang ze mij begrijpen….. Ze vinden dat ik erg goed ben in dingen die ik doe maar wanneer er iets groots aankomt, snappen zij mij niet, hoe moet dit dan opgelost worden. Soms heb ik vermoeden dat ik de enige beeldenker ben, want iedereen zegt atlijd, dat ik 6 stappen verder ben en tussenstap sla ik het over…. kan ik er hier iets aan doen? Het kost mij heel veel moeite als zij mij niet kunnen volgen. Ook frustratie…. veelste veel soms…

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Je verhaal is herkenbaar. Neen, je bent niet alleen. Er zijn veel beelddenkers.
   Ja, beelddenkers geven anderen soms het gevoel om een aantal stappen vooruit te lopen.
   Omdat we op bepaalde vlakken anders kijken naar de wereld, is dat ook voor een deel zo.

   Ik ben van mening dat beide manieren van denken waardevol zijn.
   Soms is de ene werkwijze beter of sneller dan de andere.

   Je kan alleen voor jezelf dingen veranderen en dat begint inzichten en persoonlijke groei.
   Als je weet wat er speelt, kan je op een andere manier te werk gaan; Een manier die bij jou past en die je collega’s makkelijker laat meegaan of meedenken met je oplossing.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen