Selecteer een pagina

Hoe staat het met jouw bankrekeningen?

Wat staat er op jouw bankrekeningen?

Snelle denkers, onduidelijke praters

Iemand die Anders denkt (ook wel een beelddenker of een visueel-ruimtelijke denker genoemd) is een snelle denker. Iemand die veel dingen tegelijk ziet en verwerkt en vanuit verschillende hoeken naar iets kijkt. Meestal denkt deze persoon veel sneller dan hij/zij kan praten. Hun omgeving kan deze mensen ook niet altijd even makkelijk volgen.

Als anders denker ben je je hier soms van bewust, soms ook helemaal niet.

Je kan jezelf leren om aandachtig te kijken of de mensen om je heen je verstaan.  Door bijvoorbeeld een vraag te stellen. Je kan proberen om zoveel mogelijk je volledige gedachtegang te verwoorden.

In normale omstandigheden lukt dat aardig.
In een crisissituatie of in heel drukke omstandigheden, herval je makkelijk in je eigen patronen en loopt het wel eens grondig mis.

Op zo’n momenten kan je emotionele bankrekening maar best goed gespijsd zijn.

Emotionele bankrekening ?!?

Stephan Covey introduceerde de metafoor van de emotionele bankrekening in zijn boek “The Seven Habits of Highly Effective People” of “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”.

De emotionele bankrekening staat voor de mate van vertrouwen die aanwezig is binnen de relatie van 2 personen.
Het kan gaan om de vertrouwensrelatie op werkgebied, onderling vertrouwen in een schoolomgeving, tussen familieleden of vrienden.

Hoe werkt dat?

Door te storten op mijn symbolische “emotionele bankrekening”, bouw je een reserve op. Je vertrouwen in mij groeit.
Er ontstaat begrip en wederzijds vertrouwen. Ik mag fouten maken en het vertrouwen schaden.

Bijvoorbeeld door niet de tijd te nemen om jou mijn volledige gedachtengang te vertellen. Hierdoor kan ik als snelle denker, je een oplossing opdringen op basis van een redenering die je niet ziet of kan volgen.

Er is echter 1 voorwaarde: onze emotionele bankrekening dient altijd een positief saldo te hebben. Ik kan het saldo behouden door tussendoor regelmatig een “storting te doen”.

Saldo opbouwen, de relatie opbouwen en onderhouden, kost tijd. Het is een investering op lange termijn.

Stel dat ik je steeds onbeleefd zou behandelen, geen respect toon, je onheus behandel, … dan doe ik een enorme “afhaling” van onze emotionele bankrekening.
Het vertrouwen verdwijnt.
Hoeveel krediet houd ik dan op de duur nog over als ik geen storting doe?

Covey spreekt over 6 belangrijke vormen van stortingen op de emotionele bankrekening:

Ik begrijp de ander

Het gaat er om de ander te respecteren als individu en te begrijpen wat voor hem/haar belangrijk is.
 Begrip is de basis voor elke storting. Zolang je de andere niet begrijpt, weet je ook niet wat een “storting” voor iemand betekent. Wat jij ziet als een “investering of storting” zou de ander helemaal anders kunnen zien.

de details maken het verschil

In relaties wegen de “kleine dingen” zwaar door. De details die voor jou misschien onbelangrijk zijn, maar voor de ander een wereld van verschil maken.
Elke onvriendelijke reactie, gebrek aan respect, botte repliek, hoe klein ook, zijn een aanslag op je emotionele bankrekening.

Ik houd mijn woord

Het houden of breken van je woord heeft een grote invloed op het saldo van je bankrekening: een storting of een afhaling.
Je stelt het vertrouwen van de ander serieus op de proef als je een belofte niet nakomt. Je ondermijnt je krediet en wordt bij een volgende gelegenheid veel minder geloofd.
Je collega’s, familie of vrienden, rekenen op je dat je de afgesproken taken uitvoert. Slaag je in je opzet dan groeit het vertrouwen en je bankrekening.

Je verwachtingen verduidelijken

Als mensen hun verwachtingen niet duidelijk definiëren, dan denken ze dat ze hetzelfde verstaan zonder dit af te toetsen. De kans bestaat dat misverstanden zich opstapelen door onuitgesproken verschillen.
Wat de ene aanvoelt als een goed bedoelde storting, is in de ogen van de ander een zware afhaling van de emotionele bankrekening.

Eerlijk duurt het langst

Eerlijkheid en oprechtheid geven vertrouwen. Integriteit houdt in je beloftes nakomen en de verwachtingen inlossen. Het is de basis om krediet te kunnen opbouwen of anders gezegd: storten op iemands emotionele bankrekening.

Je oprecht verontschuldigen voor een “geld opname”

Oprechte verontschuldigingen zijn grote stortingen. Het gaat dan wel om “oprechte” en welgemeende verontschuldigingen en niet om je excuses aanbieden om welke andere reden dan ook.
Je kan een inschattingsfout maken in een bepaalde situatie door te snel te oordelen. Hierdoor haal je misschien ongewild een enorm bedrag van de emotionele bankrekening. Enkel oprechte excuses zijn in zo’n geval stortingen die je afhaling kunnen compenseren.

Een emotionele bankrekening is dus een symbolische rekening tussen 2 mensen.
Ieder van ons heeft dus meerdere van deze bankrekeningen.

Hoe hou jij het saldo op je bankrekeningen positief? Ik ben benieuwd naar je reactie.

Lees meer Praktische tips om succesvoller samen te werken

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Vorige

Volgende

2 Reacties

 1. Sabina beckers

  Heel mooi omschreven !
  DIt zijn inderdaad allemaal waarden waar je als beelddenker zeker moet aan houden .
  Niet altijd makkelijk ,maar uiteindelijk gaan ze u ten goede komen !!!

  Dit is eigenlijk het systeen van Gon-begeleiding in een school . Als je geluk hebt een goeie gon-leerkracht te treffen die je kind begrijpt .

  Mvg,
  Sabina Beckers

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen