+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

Jezelf steeds aanpassen, hoeveel kost jou dat?

Aanpassen aan je omgeving, inpassen in de organisatie, je eigen voorkeuren wegcijferen, je passie verliezen, je talenten niet kunnen gebruiken, werken aan je zwakke punten, …
Wat kost dat? Kan je dat ongestraft en zonder gevaar blijven doen?

 

Herken je dit?

Op je werk en in je privé leven, volg je processen en procedures opgelegd door werkgever, overheid, organisaties waar je lid van bent. Soms gaat dit vlot en zonder enige hinder; Terwijl op andere momenten dit compleet tegen je natuurlijke manier van werken in lijkt te gaan. Het werkt voor geen meter, je schiet niet op, alles en iedereen lijkt tegen te werken.

Stap voor stap het hele proces doorlopen is de enige manier om de dingen gedaan te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een paspoort en visum. Hiervoor dien je allerlei documenten te verzamelen en in te vullen voor verschillende overheidsinstanties.

In je privé leven kan je behoorlijk wat zaken op de voor jouw “best passende” manier regelen. In je samenwerking met de overheid en je werkgever zijn die keuze mogelijkheden meestal veel kleiner.

Mensen die Anders Denken, ook beelddenkers of visueel-ruimtelijke denkers genoemd, moeten zich dikwijls aanpassen omdat de meeste organisaties lineair georganiseerd zijn.

 

Kan het wat concreter?

Stel je bent een verpleger of verpleegster in een operatiekwartier van een universitair ziekenhuis. Dit is een stressvolle job in een organisatie die strakke processen en procedures hanteert. Jij bent echter van nature een persoon die heel veel vrijheid en ruimte nodig heeft om te kunnen experimenteren.

In deze job zal je ontzettend veel energie en tijd nodig hebben om te kunnen functioneren tegen je natuurlijke weg in. Sterker nog, hoe hard je ook werkt, je kan een goed teamlid worden in de groep van het operatiekwartier, maar nooit een uitblinker.

Een uitblinker gebruikt zijn natuurlijk talent waardoor hij of zij heel ontspannen en met een natuurlijke flair de dingen doet alsof het niets is; Terwijl de omgeving ervaart dat ze collega’s “bergen” verzetten. Het kost deze mensen op dat moment absoluut geen moeite. Ze krijgen er nog energie van ook.

 

Kan je ongestraft en zonder gevaar tegen je natuur in blijven werken?

Burn-out ligt op de loer omdat je zo hard gaat werken om aan de “norm” te voldoen; Terwijl er weinig of geen beroep gedaan wordt op je natuurlijke talenten in deze job in het operatiekwartier. Die dingen die je heel goed kan en voor jou gewoon vanzelf gaan zonder moeite zijn daar niet aan de orde.

Natuurlijk zou je ook voor de balans kunnen zorgen door je talenten maximaal te ontplooien in je hobby’s.
Het grootste deel van onze tijd brengen we echter door op de werkplek. De meeste mensen kunnen nog niet van hun passie hun beroep maken. Op dit moment van werk veranderen is ook niet voor iedereen een optie.
Kan je echter al een deel van jouw unieke talenten inzetten in je huidige job, dan kan dit al een wereld van verschil maken.

Door je talent te kunnen inzetten, krijg je energie. Aan de andere kant kosten zaken die je minder liggen, extra energie. Door een aantal passies of talenten te kunnen gebruiken, kan je op een eenvoudige manier de “energie” balans weer beter in evenwicht brengen.

 

Een praktijkvoorbeeld

Het verhaal van een poetsvrouw uit de zorgsector die in haar vrije tijd les geeft in bloemschikken is hiervan een mooi voorbeeld.
De zorginstelling geeft de poetsvrouw de kans om bloemschikken te geven aan de bewoners op een bepaald moment in de week. Sindsdien staat het verzorgingstehuis altijd vol met prachtige zelfgemaakte bloemstukken en de poetsvrouw poets met veel meer plezier de andere dagen van de maand.

Uit “Waarom mensen opstaan op maandagochtend” Jan Weverbergh (red.) 2010

 

Door jezelf constant te moeten aanpassen, verlies je je unieke talenten uit het oog omdat dit “aanpassen” extra tijd en moeite kost zoals hiervoor al gezegd.

De energie die ieder van ons heeft kan misschien verschillen, wat voor iedereen gelijk is de tijd die we ter beschikking hebben.
Elke dag telt 1440 minuten. Niet meer en ook niet minder.

 

Waar wacht jij nog op?

Hoelang ga jij nog wachten om echt werk te maken van je unieke talenten en passies?
Wanneer kies je voor jezelf?

  • Welke zijn jouw unieke talenten?
  • Hoe start ik hiermee?
  • Waar begin ik mee?

 

Er zijn verschillende manieren op zoek gaan naar jouw unieke talenten.
Ik vertrek van je vergeten talenten en je unieke breinvoorkeur. Wil je hier meer over weten, neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties en opmerkingen. Je kan je ze hier posten.

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet