Jezelf steeds aanpassen, hoeveel kost jou dat?

Jezelf steeds aanpassen, hoeveel kost jou dat?

Aanpassen aan je omgeving, inpassen in de organisatie, je eigen voorkeuren wegcijferen, je passie verliezen, je talenten niet kunnen gebruiken, werken aan je zwakke punten, …
Wat kost dat? Kan je dat ongestraft en zonder gevaar blijven doen?

Herken je dit?

Op je werk en in je privé leven, volg je processen en procedures opgelegd door werkgever, overheid, organisaties waar je lid van bent. Soms gaat dit vlot en zonder enige hinder; Terwijl op andere momenten dit compleet tegen je natuurlijke manier van werken in lijkt te gaan. Het werkt voor geen meter, je schiet niet op, alles en iedereen lijkt tegen te werken.

Stap voor stap het hele proces doorlopen is de enige manier om de dingen gedaan te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een paspoort en visum. Hiervoor dien je allerlei documenten te verzamelen en in te vullen voor verschillende overheidsinstanties.

In je privé leven kan je behoorlijk wat zaken op de voor jouw “best passende” manier regelen. In je samenwerking met de overheid en je werkgever zijn die keuze mogelijkheden meestal veel kleiner.

Mensen die Anders Denken, ook beelddenkers of visueel-ruimtelijke denkers genoemd, moeten zich dikwijls aanpassen omdat de meeste organisaties lineair georganiseerd zijn.

Kan het wat concreter?

Stel je bent een verpleger of verpleegster in een operatiekwartier van een universitair ziekenhuis. Dit is een stressvolle job in een organisatie die strakke processen en procedures hanteert. Jij bent echter van nature een persoon die heel veel vrijheid en ruimte nodig heeft om te kunnen experimenteren.

In deze job zal je ontzettend veel energie en tijd nodig hebben om te kunnen functioneren tegen je natuurlijke weg in. Sterker nog, hoe hard je ook werkt, je kan een goed teamlid worden in de groep van het operatiekwartier, maar nooit een uitblinker.

Een uitblinker gebruikt zijn natuurlijk talent waardoor hij of zij heel ontspannen en met een natuurlijke flair de dingen doet alsof het niets is; Terwijl de omgeving ervaart dat ze collega’s “bergen” verzetten. Het kost deze mensen op dat moment absoluut geen moeite. Ze krijgen er nog energie van ook.

Kan je ongestraft en zonder gevaar tegen je natuur in blijven werken?

Burn-out ligt op de loer omdat je zo hard gaat werken om aan de “norm” te voldoen; Terwijl er weinig of geen beroep gedaan wordt op je natuurlijke talenten in deze job in het operatiekwartier. Die dingen die je heel goed kan en voor jou gewoon vanzelf gaan zonder moeite zijn daar niet aan de orde.

Natuurlijk zou je ook voor de balans kunnen zorgen door je talenten maximaal te ontplooien in je hobby’s.
Het grootste deel van onze tijd brengen we echter door op de werkplek. De meeste mensen kunnen nog niet van hun passie hun beroep maken. Op dit moment van werk veranderen is ook niet voor iedereen een optie.
Kan je echter al een deel van jouw unieke talenten inzetten in je huidige job, dan kan dit al een wereld van verschil maken.

Door je talent te kunnen inzetten, krijg je energie. Aan de andere kant kosten zaken die je minder liggen, extra energie. Door een aantal passies of talenten te kunnen gebruiken, kan je op een eenvoudige manier de “energie” balans weer beter in evenwicht brengen.

Een praktijkvoorbeeld

Het verhaal van een poetsvrouw uit de zorgsector die in haar vrije tijd les geeft in bloemschikken is hiervan een mooi voorbeeld.
De zorginstelling geeft de poetsvrouw de kans om bloemschikken te geven aan de bewoners op een bepaald moment in de week. Sindsdien staat het verzorgingstehuis altijd vol met prachtige zelfgemaakte bloemstukken en de poetsvrouw poets met veel meer plezier de andere dagen van de maand.

Uit “Waarom mensen opstaan op maandagochtend” Jan Weverbergh (red.) 2010

Door jezelf constant te moeten aanpassen, verlies je je unieke talenten uit het oog omdat dit “aanpassen” extra tijd en moeite kost zoals hiervoor al gezegd.

De energie die ieder van ons heeft kan misschien verschillen, wat voor iedereen gelijk is de tijd die we ter beschikking hebben.
Elke dag telt 1440 minuten. Niet meer en ook niet minder.

Waar wacht jij nog op?

Hoelang ga jij nog wachten om echt werk te maken van je unieke talenten en passies?
Wanneer kies je voor jezelf?

 • Welke zijn jouw unieke talenten?
 • Hoe start ik hiermee?
 • Waar begin ik mee?

Wil je meer weten?

Multi-getalenteerde bruggenbouwer, waarvoor mogen ze je altijd bellen?

Ik ben benieuwd naar jullie reacties en opmerkingen. Je kan je ze hier posten.

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Vorige

Volgende

8 Reacties

 1. Rob

  Zoooo herkenbaar. Precies de weg die ik afgelegd heb naar een burn-out toe! Er was inderdaad sprake van een hobby (thuis) die zorgde voor “compensatie”. Als programmeur(Delphi,VB) in het bedrijfdsleven moesten zaken volgens een bepaald patroon uitgevoerd worden; geen ruimte voor de eigen werkwijze. Dat zocht ik dus thuis in webprogrammeren(Php,MySQL,HTML,javascript). Toen het werk zoveel energie kostte dat ik ‘s-avonds geen puf meer had om nog wat anders te doen begon het mis te gaan.
  Ondertussen is de balans weer hervonden en is webprogrammeren mijn werk min of meer geworden, waarbij ik kan zelf bepalen hoe ik werk en hoe ik mijn werk indeel.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dan je wel Rob, voor deze persoonlijke getuigenis. Groet, Saskia

   Antwoord
 2. Miek VDB

  Beste Saskia,

  We ontmoetten elkaar op de power woman bootcamp en dank zij jou kon ik ook al meedoen aan de interessante webinar over tijdsbesteding.

  Gefeliciteerd met deze nieuwsbrief, heelleuk geschreven. OOk zeer goed hoe je de verschillende formules opdeelt en telkens duidlijk aangeeft wat de inhoud, de bedoeling en de prijs is.

  Hetgeen mij persoonlijk echt heeft geraakt is het filmpje met “gabriella’s song”! Van harte bedankt dat je dit deelde.

  Ik wens je veel succes met je onderneming!
  Vriendelijke groeten
  Miek

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Miek, graag gedaan ! De film “As it is in Heaven” zelf is ook de moeite. Groetjes, Saskia

   Antwoord
  • Anja Leinders

   Wat fijn om te horen dat dit is kunnen ontstaan naar aanleiding van de BootsCamp, Miek.
   En dan net met de prachtige song (uit de prachtige film) die ik daar de hele dag gedraaid heb 🙂

   Een mooi betoog over talent Saskia. Ik ben er zelf ook het sprekende voorbeeld van. Heb me 14 jaar lang aangepast in een job, totdat ik besliste alleen nog maar voor MIJ te kiezen.

   Antwoord
   • Saskia Smet

    Dag Anja, dank voor je reactie. Je BootCamp heeft inderdaad dingen en verbindingen in beweging gezet !
    Groet, Saskia

    Antwoord
 3. helen

  Saskia, ik ben het helemaal met je eens. Eigenlijk gaat het op de scholen al fout. Hoeveel kinderen worden tegenwoordig getest omdat ze niet in de middenmoot mee kunnen komen. Ze steken er bovenuit of kunnen het niet bijbenen. Door ze juist nu bewust te maken van hun kwaliteiten en te zorgen dat ze “leren leren’ zoals dat bij hun past kunnen ze ook een bewuste keuze maken qua beroep.
  Dit is wat ik in mijn praktijk dagelijks tegen kom.

  Hartelijke groet,
  Helen

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Helen, Dank voor deze fijne reactie. Ik ben het helemaal met je eens ! Groet, Saskia

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen