Beelddenker weetje: Hoezo zij zien iets anders?

Waarom zien anderen dit niet?

Vaak hoor ik van mijn klanten:
“Ik vind dit zooo frustrerend. Waarom luisteren ze nu niet naar mij? De oplossing van dit probleem dat zie je toch zo. Hoeveel tijd willen ze nu nog verspillen aan praten en discussiëren hoe je dit oplost?”

Als ik hen antwoord:
“Dit is heel normaal. Je stap-voor-stap denkende collega’s zien deze oplossing bij de start van het project nog helemaal niet! Voor hen is wat jij vertelt een totaal ander probleem. … Pas op het moment dat ze in de laatste stap van hun analyseproces komen, zien zij de oplossing zoals jij ze ziet”

 

Beelddenker tip enkel beelddenkers zien het totaal beeld

Hoe komt dat?

Dan krijg ik meestal een stomverbaasde blik en hoor ik totaal ongeloof in hun stem:
“Hoezo, mijn collega’s zien die oplossing niet van bij de start?”

Neen. Het totaal beeld zien waarin zowel probleem als oplossing liggen, is een typische kwaliteit voor beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers. Dat ziet echt niet iedereen …

Dit beseffen is een van de grootste oog-openers voor mensen die net ontdekken dat ze een (sterke) voorkeur hebben voor beelddenken of zichzelf herkennen in de kenmerken van multi-getalenteerde bruggenbouwers.

Het geeft je de kans om een aantal misverstanden in een ander perspectief te zetten waardoor de situatie er heel anders gaat uitzien. Voor de meesten is dit de start van een persoonlijk groeiproces om die bijzondere talenten te gaan gebruiken op een positieve manier.

 

Herkenbare situatie?

Ik hoor graag jullie reacties onder dit bericht.

Ontdek praktische tips om beter samen te werken.

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

6 Reacties

 1. Jacqueline

  Herkenbaar? Het is mijn leven! Zo was het zo is het en zo zal het blijven. Daar ben ik tenminste bang voor.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Waarvoor ben je dan juist bang? Wat bezorgt je angst?

   Antwoord
 2. daniel claeys

  ja vroeger had ik dat ook maar er zijn er altijd die het beter weten dan jei

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Bedoel je dat jouw oplossing minder goed is dan die van je collega’s?

   Antwoord
 3. Esther

  Heel herkenbaar. Ik functioneer daarom vaak meer als soort procesregisseur. Ik weet al lang waar we naar toe moeten, Voor mij is de uitdaging “hoe krijg ik de anderen daar?” -> door ze stap voor stap te laten lopen/mee te nemen/te laten ervaren. Ik daag daarbij voortdurend uit, stel kritische vragen en stuur daarbij voortdurend bij omdat ik het einddoel al voor ogen heb, Maar zie ook al snel wanneer ik mijn einddoel moet bijschaven omdat men een andere kant op loopt. Ik ‘zie’ immers de stappen niet goed, die vullen mijn collega’s in en zij formuleren stappenplannen of de volgende stap. Hierin leiden zij mij. Mijn einddoel of eindbeeld is ook niet heilig (wel gewenst grinnik). Mijn rol is het proces op gang houden en voorkomen dat we niet verzanden in een stap omdat het eindbeeld niet helder is. Samen komen we zo een heel eind.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor deze waardevolle aanvulling.
   Dit is inderdaad een fantastische manier om je talent (de oplossing zien) te combineren met het talent van anderen (stappen en de weg er naartoe). Op deze manier vul je je eigen zwakheden aan met de talenten van je collega’s en omgekeerd.

   Dit is echt samenwerken op basis van elkaars sterke punten!

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen