Selecteer een pagina

Hou jij ook zo van hyperlinken?

Hyperlinken. Beelddenkers springen in een gesprek vaak van de hak op de tak.

Dit gebeurt als beelddenkers spreken onbewust. Voor een beelddenker is dit volstrekt logisch. Voor niet-beeldenkers of lineaire denkers waarmee je in gesprek bent, compleet onbegrijpbaar !

Beelddenkers hebben vaak een aparte gedachtengang en gaan snel van het een naar het ander over. Het resultaat is dat je toehoorder het verhaal of relaas niet meer kunnen volgen, omdat ze deze gedachtensprongen niet maken.

Voor lineaire denkers is dit enorm storend, enerverend en niet functioneel. Zij denken op een logische stap voor stap manier, in plaats van de chaotische manier van beelddenkers.

Jij zal merken dat andere beelddenkers dit probleem gewoon weg niet ervaren tijdens een gesprek. Ze volgen je vanzelf als jij van de hak op de tak gaat springen omdat ze gewoon zijn om net hetzelfde te doen. Jullie fietsen lekker samen van de ene ingeving naar de andere.

Hoezo hyperlinken in je hoofd?

Veel beelddenkers zijn heel druk in hun hoofd. Hun gedachten staan als het ware nooit stil. Wat ze zien, geeft direct een nieuw inzicht, nieuwe ideeën of associaties. Ze worden ook associatieve denkers genoemd.

Vergelijk het met iets opzoeken op internet. Je begint met een zoekterm in te typen. Deze geeft je informatie en vanaf die pagina kan je weer doorklikken naar bijkomende of aanverwante informatie.

Dit is ook wat er gebeurt in het brein van een beelddenker. Ze hoppen van het ene idee naar het andere. Aangezien het snelle denkers zijn, gebeurt dit razend snel zonder dat ze er bij stilstaan. Ze hoeven hier ook niets voor te doen, het gebeurt van zelf. Voor hen is dit een natuurlijke manier van werken.

Vaak beseffen beelddenkers niet dat anderen niet zo druk zijn in hun hoofd. Dat er in niet-beelddenkers hun hoofd, soms absoluut geen enkele gedachte is.

hyperlinken in je hoofd saskia smet numentum

Simpele truc?

Als beelddenker, kan je dit eenvoudig weg oplossen door regelmatig even zelf stil te staan tijdens een gesprek. Vertraag en geef heel duidelijk aan wanneer je overgaat naar een ander onderwerp.

Dat is als beelddenker even oefenen, maar het voorkomt veel ergernis en frustratie. Je zal dingen minder snel moeten herhalen. Je toehoorders kunnen je direct volgen en zowel zij als jij varen hier wel bij !

Ben je zelf geen beelddenker?

Durf een beelddenker te onderbreken op het moment dat jij het verhaal niet meer kan volgen. Herhaal regelmatig in jouw woorden wat je gehoord en begrepen hebt om misverstanden te voorkomen !

Meer informatie vind je Praktische tips om succesvol verbindend samen te werken.

Heb jij nog praktische tips om dit te voorkomen?

Deel ze met ons onderaan dit artikel !

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum

Vorige

Volgende

2 Reacties

 1. P. Vandenberghe

  Aanvulling: Durf ze toch ook niet te snel te onderbreken maar toon vooreerst interesse, an open mind. Houd je lineaire dwang onder bedwang en maak een lijstje aan van vragen terwijl je de moeite doet los te laten en te luisteren. Als je dat als lineaire denker moeilijk valt, investeer dan tijd in kennismaken met appreciative inquiry als een minder dwingende manier van vragen stellen, of begin de voordelen te zien die deep democracy ook voor lineairen biedt . Bedenk ook hoe tirranniek die dwang van dat lineaire (gewees)t is en hoe dat steeds minder rijmt met “agile” of verbinding met talent in de netwerkmaatschappij. Leer jezelf open en wendbaar op te stellen. Ontbubbel en maak zelf mee de verbinding.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor deze waardevolle aanvulling.
   Dit voegt een bijkomend element toe aan het artikel!

   Het gaat er inderdaad om in eerste instantie heel aandachtig te luisteren om te begrijpen. Als je de persoon gaat onderbreken – zoals in het artikel aangegeven – is het om als luisteraar de draad te kunnen blijven volgen in het betoog. De gedachtensprong die nooit uitgesproken werd, te laten uitspreken zodat je niet gaat afhaken.
   Op dit ‘onderbreken’ zit geen enkel oordeel of reden om de spreker van gedachte te doen veranderen. Het is enkel bedoeld om de luisteraar het verhaal te laten volgen om te kunnen begrijpen.

   De luisteraar het verhaal laten herhalen in zijn of haar woorden, is er om even stil te staan en te kijken of het verhaal inderdaad begrepen was zoals bedoeld.
   Tot op dit punt is er geen enkel oordeel van de luisteraar! Dit wil niet zeggen dat hij of zij akkoord moet gaan met het verhaal.

   De suggestie om andere vragen te noteren, is een zeer juiste aanvulling!
   Eens er duidelijkheid is dat het verhaal goed begrepen, is zijn je vragen heel waardevol.
   Op dit punt kan je de spreker door jou vragen verder helpen, bijvoorbeeld:
   1) Om een idee of voorbeeld verder te verfijnen
   2) Om in dialoog te gaan over het verhaal en aan te geven waar de meningen verschillend zijn en hoe je hier samen mee verder an gaan
   3) …

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!