+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

Hyperlinken. Beelddenkers springen in een gesprek vaak van de hak op de tak.

Dit gebeurt als beelddenkers spreken onbewust. Voor een beelddenker is dit volstrekt logisch. Voor niet-beeldenkers of lineaire denkers waarmee je in gesprek bent, compleet onbegrijpbaar !

Beelddenkers hebben vaak een aparte gedachtengang en gaan snel van het een naar het ander over. Het resultaat is dat je toehoorder het verhaal of relaas niet meer kunnen volgen, omdat ze deze gedachtensprongen niet maken.

Voor lineaire denkers is dit enorm storend, enerverend en niet functioneel. Zij denken op een logische stap voor stap manier, in plaats van de chaotische manier van beelddenkers.

Jij zal merken dat andere beelddenkers dit probleem gewoon weg niet ervaren tijdens een gesprek. Ze volgen je vanzelf als jij van de hak op de tak gaat springen omdat ze gewoon zijn om net hetzelfde te doen. Jullie fietsen lekker samen van de ene ingeving naar de andere.

 

Hoezo hyperlinken in je hoofd?

Veel beelddenkers zijn heel druk in hun hoofd. Hun gedachten staan als het ware nooit stil. Wat ze zien, geeft direct een nieuw inzicht, nieuwe ideeën of associaties. Ze worden ook associatieve denkers genoemd.

Vergelijk het met iets opzoeken op internet. Je begint met een zoekterm in te typen. Deze geeft je informatie en vanaf die pagina kan je weer doorklikken naar bijkomende of aanverwante informatie.

Dit is ook wat er gebeurt in het brein van een beelddenker. Ze hoppen van het ene idee naar het andere. Aangezien het snelle denkers zijn, gebeurt dit razend snel zonder dat ze er bij stilstaan. Ze hoeven hier ook niets voor te doen, het gebeurt van zelf. Voor hen is dit een natuurlijke manier van werken.

Vaak beseffen beelddenkers niet dat anderen niet zo druk zijn in hun hoofd. Dat er in niet-beelddenkers hun hoofd, soms absoluut geen enkele gedachte is.

 

hyperlinken in je hoofd saskia smet numentum

 

 

Simpele truc?

Als beelddenker, kan je dit eenvoudig weg oplossen door regelmatig even zelf stil te staan tijdens een gesprek. Vertraag en geef heel duidelijk aan wanneer je overgaat naar een ander onderwerp.

Dat is als beelddenker even oefenen, maar het voorkomt veel ergernis en frustratie. Je zal dingen minder snel moeten herhalen. Je toehoorders kunnen je direct volgen en zowel zij als jij varen hier wel bij !

 

Ben je zelf geen beelddenker?

Durf een beelddenker te onderbreken op het moment dat jij het verhaal niet meer kan volgen. Herhaal regelmatig in jouw woorden wat je gehoord en begrepen hebt om misverstanden te voorkomen !

 

Heb jij nog praktische tips om dit te voorkomen?

Deel ze met ons onderaan dit artikel !

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum