+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

Wat is de ideale werkomgeving?

Een open space of landschapsbureau, een shared desk, een co-working space, een cafe of een andere openbare ruimte. Voor sommige mensen is dit een ware nachtmerrie.

De ene vindt het leuk om tussen vreemden te zitten omdat je dan minder kans hebt om lange gesprekken te voeren. Om inspiratie op te doen, om gevoed te worden door alle indrukken en beelden, … Ze hebben de visuele prikkels van een andere omgeving nodig om creatieve ideeën te hebben, om goed te kunnen schrijven of om andere activiteiten te kunnen doen.

Terwijl een andere persoon hier helemaal gek van wordt en niet meer instaat is om gefocust te werken. Zo iemand heeft behoefte aan een eigen werkplek in een rustige omgeving, met een aantal persoonlijke spullen die allemaal een vaste plek hebben.

Open space kantoor

Geluiden en interactie

(Hoog)sensitieve mensen, beelddenkers behoren vaak tot deze groep, worden door alles wat er om hen heen gebeurd letterlijk afgeleid:

  • gesprekken aan de tafel naast hen
  • een collega die telefoneert
  • iemand die iets komt vragen aan de overbuur
  • een computer die piept
  • een sms die binnenkomt
  • geuren

Beelddenkers nemen heel veel tegelijk op. Dit zijn allemaal prikkels die aanleiding geven tot associatief denken. Met andere woorden je krijgt heel veel mogelijkheden en die moeten allemaal bewust of onbewust verwerkt worden in je brein.

Het wordt vaak onderschat maar dit kunnen zeer intense indrukken zijn waardoor het moeilijk is om geconcentreerd te blijven.

 

Heb je geen keuze en werk je in zo’n omgeving?

Test voor jezelf of het werken met een hoofdtelefoon een optie is. Je kan kiezen voor een zacht muziekje (bv instrumentaal) of hoofdtelefoon die alle omgevingsgeluiden wegfiltert.

 

Kan je zelf je werkplek kiezen?

Zoek een goede plek die voor je werkt. Zorg dat je het volledige overzicht hebt, als dat voor jou belangrijk is om je taken goed te kunnen uitvoeren.
Werk je in een open kantoor omgeving?

Een aantal werkgevers voorzien verschillende ruimtes afhankelijk van de taak of activiteit in sommige gevallen afgewisseld met thuiswerk.

Zoek en experimenteer voor jezelf wat jij nodig hebt om goed te functioneren.

 

Bewust kiezen voor jezelf

Op een congres ga ik bijvoorbeeld vooraan zitten, bij voorkeur tussen mensen die ik niet ken zodat ik me volledig kan focussen op wat er gezegd en getoond wordt.

Is het een spreker die enkel verteld, zonder beeld of presentatie, dan overkomt het mij wel eens dat ik in slaap val. Zelfs als het gaat om de topspreker op de affiche die ik absoluut wilde horen !

 

Vol is vol !

Op het eind van een opleiding of intensieve werkdag, heb je zoveel prikkels binnen gekregen dat je in overlaad modus gaat:

  • Er kan niets meer bij !
  • Het emmertje is letterlijk vol !!

Denk terug aan een opleidingsdag of intensieve werkdag. Vaak is de tijd die ik alleen in de auto zit naar huis of alleen op een hotelkamer, op zo’n moment voldoende om mijn hoofd tot rust te brengen.

Ik ben dan niet in staat om nog een gesprek te volgen of te voeren.
Alleen zijn mag en kan op zo’n momenten zinvol zijn !

 

Durf afwisselen !

Er is geen algemene aanbeveling voor beelddenkers die voor iedereen past !
Ben jij gevoelig voor je werkomgeving? Zoek dan zelf naar een evenwicht.
Start met experimenteren en kijken wat voor jou werkt:

⇒ Een rustige omgeving zonder enige prikkel = rustig werken en/of tot rust komen
⇒ Een inspirerende omgeving = ideeën laten opborrelen, opties en moeilijkheden ontdekken

 

bureau

 

Bovendien kan je “ideale werksituatie” afhankelijk zijn van je gemoedstoestand, stress, de activiteit waar je aan werkt, enz.
Soms is het ook handig om jezelf te laten wennen aan verschillende omgevingen en situaties zodat je minder afhankelijk bent.

 

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum – Pixabay