Selecteer een pagina

”Ik kan niet …” Hoe vaak zeg je dit?

Innerlijke criticus & opmerkingen

Als kind kreeg je waarschijnlijk opmerkingen zoals:

 • Jij kan niet tekenen.
 • Jij zal nooit zonder fouten kunnen schrijven.
 • Doe nu eens normaal en laat die clown streken maar achterwegen.
 • Zwijg nu eens en luister naar mensen die het kunnen weten.

In de grond waarschijnlijk allemaal onschuldige en vooral goed bedoelde opmerkingen. Helaas hebben sommigen van deze uitspraken meer invloed dan iemand ooit kon vermoeden. Soms slepen we ze zelfs ons hele leven onbewust mee.

 

Innerlijke criticus

De innerlijke criticus is je persoonlijke metgezel. Het is je engelbewaarder die er altijd is om je te beschermen.

Elke opmerking voedt je innerlijke criticus. Hierdoor kan hij je nog beter behoeden voor mislukkingen, dingen die je in het verleden al eens probeerde en mislukten, behoeden voor afwijzing door anderen, onzekerheid en kans op falen, enz.

Dat is natuurlijk positief, je leert van je fouten.
Er is echter ook een keerzijde aan deze medaille !

Patronen uit het verleden waarvoor je innerlijke criticus je nog steeds wil behoeden, zijn nu irrelevant geworden. Waarschijnlijk is de context nu volledig anders.

Er zijn dus dingen die je als kind enorm hebben aangegrepen. Situaties die je toen vervelend vond omdat je uitgelachen werd bijvoorbeeld met je houterige tekeningen.

Ondertussen ben je opgegroeid. Je leerde hoe je anders kan omgaan met de reacties van je omgeving. Je bent als persoon veel sterker geworden dan het kwetsbare kind uit je kindertijd.

Alleen je innerlijke criticus kan absoluut geen onderscheid tussen maken tussen nu en vroeger; tussen wat nu nog relevant is en wat niet. Hij houdt alles voor je bij en wil je ten alle tijden beschermen.

 

Gemiste kansen!

Hoeveel mensen durven snel een idee te schetsen om het voor te stellen aan collega’s of vrienden?

schets man op fiets NumentumWe leven in een maatschappij waar alles perfect moet zijn, of het is niet goed genoeg.
Jammer, want hierdoor gaat veel „talent” verloren en ontstaan ook misverstanden.

Misverstanden omdat we bijvoorbeeld talig proberen uitleggen wat we willen zeggen, terwijl hierdoor elementen verloren gaan. Elementen die zichtbaar worden als je bijvoorbeeld ook een schets gebruikt om uit te drukken wat er speelt.

Het zijn elementen die voor beelddenkers belangrijk zijn. Beelddenken en taaldenken zijn bij de meeste mensen ongelijk ontwikkeld.

Als beelddenker is het slim om een idee wat je wil voorstellen op je werk, te ondersteunen met een ruwe schets. Alleen je innerlijke criticus is daar om je waarschuwen dit niet te doen omdat je vroeger hiervoor uitgelachen werd.

Maar een ruwe schets met je toelichting, kan je als beelddenker veel verder brengen als jij een oplossing of idee wil voorstellen aan je collega’s of manager. Neen, deze tekening hoeft geen ”Picasso” te zijn.

Een schets dwingt een beelddenker vooraf om de essentie uit zijn chaotisch verhaal te halen. Het helpt je om vooraf je gedachten te ordenen.

Het allerbelangrijkste is dat zo’n schets een uitstekende manier is om anderen mee te nemen in jouw denkproces. Je maakt je collega’s deelgenoot met je tekening zodat ze begrijpen wat je wil zeggen. Missen ze een stap in je proces, dan krijg je onmiddellijk gerichte vragen om bij te sturen.

 

Blokkades

Doorheen ons leven hebben we een aantal patronen, vooroordelen en vooronderstellingen opgebouwd die ons onbewust tegenhouden of blokkeren.
Ik geloof dat veel getalenteerde mensen hun creativiteit zijn kwijtgeraakt. Ze raakten geblokkeerd door een opmerkingen van een leraar, een vriend of door hun ouders. Hoe oud je ook bent, welk beroep je ook uitoefent, het is nooit te laat om aan je creativiteit te werken!
Julia Cameron op de achterkant van haar boek ”The Artist’s way – Vind je eigen inspiratie”.

Het boek is een handleiding voor het schitterende en wereldwijd gebruikte programma „”The Artist’s Way” ontwikkeld door Julia Cameron. Een 12-weken begeleiding met allerhande opdrachten om je innerlijke criticus te lijf te gaan. De innerlijke criticus of dat kleine stemmetje in je hoofd dat zegt dat je iets niet kan, niet goed genoeg bent.

 

Actieboek !

doe en actieboekHet is een manier om stap voor stap je innerlijke criticus en zijn blokkerende overtuigingen aan te passen. Je gaat ze stuk voor stuk ombuigen naar positieve overtuigingen die je vooruit helpen. Een doe en actie boek!

Je kan starten aan de hand van het boek. Verkies je liever om in groep te werken via live sessies, ook in Vlaanderen en Nederland starten regelmatig groepen op die samen die 12weken opdrachten doorlopen.

Een echte aanrader om aan de slag te gaan en belemmeringen om te buigen naar jouw persoonlijke krachtbronnen.

 

Herkenbaar?

Aarzel niet en laat je opmerkingen hieronder achter !

 

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum – OpenClipArt – Pixabay

Vorige

Volgende

4 Reacties

 1. Martine

  Artist Way is een absolute aanraden. Het daaropvolgende ‘Walking in this world’ ook. Zeer de moeite om de 12-weken programma’s eens echt te doen.

  Antwoord
   • Veerle Janssen

    DANK Saskia!

    Later reactie van me maar spreekt me erg aan om aan de slag te gaan met het boek.
    Ben erg blij met je tip. Hoop dat het boek Nederlandstalig is, anders kan ik er helaas niets mee.
    Was vorige week met An in bespreking rond de criticus in mij.
    Wat mooi dat jij net op dit moment met deze tip aan komt. Niet voor niets.
    Hartelijke groeten Veer’le

    Antwoord
    • Saskia Smet

     Dag Veer’le, graag gedaan. Het boek is inderdaad ook in het Nederlands beschikbaar. Ik hoor graag je wedervaren van de 12weken.

     Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!