Selecteer een pagina

Hoe maak je van je innerlijke criticus jouw beste raadgever?

Je innerlijke criticus wordt gevoed door aannames en heeft het allerbeste met je voor. Vaak zijn dit echter oude overtuigingen, mogelijk aangenomen door goede bedoelde opmerkingen in je kindertijd. We staan er echter weinig bij stil, dat volwassen beelddenkers hier vaak jarenlang negatieve gevolgen van meedragen. Waardoor ze geblokkeerd raken en zichzelf tegen werken in hun persoonlijke ontwikkeling.


Hoor jij deze opmerkingen nog in je hoofd nagalmen?

Als kind kreeg je waarschijnlijk opmerkingen zoals:

 • Jij kan niet tekenen.
 • Jij zal nooit zonder fouten kunnen schrijven.
 • Doe nu eens normaal in plaats van de clown uit te hangen.
 • Zwijg nu eens en luister naar mensen die het kunnen weten.
 • Stop met de betweter uit te hangen en begin eraan zoals je gevraagd is.

In de grond zijn dit waarschijnlijk allemaal onschuldige en vooral goed bedoelde opmerkingen die je als kind gehoord hebt. De meeste mensen uit je omgeving hadden het immers goed met je voor.

Helaas hebben sommigen van deze uitspraken meer invloed dan iemand ooit kon vermoeden. Veel beelddenkers slepen deze goedbedoelde opmerkingen onbewust heel hun leven mee. Ze worden immers herhaald door hun innerlijke criticus.


Wat is de invloed van goed bedoelde opmerkingen?


De groei van je innerlijke commentator

Je innerlijke criticus is de persoonlijke metgezel die in je hoofd woont. Het is je engelbewaarder die er altijd is om je te beschermen. Elk van bovenstaande opmerkingen is voeding voor je innerlijke criticus. Hierdoor kan hij je nog beter behoeden:

 • voor mislukkingen, dingen die je in het verleden al eens probeerde en mislukten;
 • behoeden voor afwijzing door anderen
 • de kans om je comfortzone te verlaten om te groeien.

Dat is natuurlijk positief, je leert van je fouten.
Er is echter ook een keerzijde aan deze medaille!

Situaties uit het verleden waarvoor je innerlijke criticus je nog steeds wil behoeden, zijn nu irrelevant geworden. Waarschijnlijk is de context nu volledig anders.

Er zijn dus dingen die je als kind enorm hebben aangegrepen. Situaties die je toen vervelend vond omdat je uitgelachen werd bijvoorbeeld met je houterige tekeningen. Of je verkeerde oplossing van een vraagstuk omdat jij de tekst anders geïnterpreteerd had.

Ondertussen ben je opgegroeid. Je leerde hoe je anders kan omgaan met de reacties van je omgeving. Je bent als persoon veel sterker geworden dan het kwetsbare kind uit je kindertijd. Alleen je innerlijke criticus kan absoluut geen onderscheid maken tussen:

 • nu en vroeger: kind en volwassene
 • situaties die vandaag nog relevant zijn en wat niet
 • nieuwe kennis en ervaring die jij doorheen je leven hebt opgedaan

Hij houdt alle negatieve situaties en overlevingspatronen voor je bij en wil je ten alle tijden beschermen. Hij wil je behoeden om te falen.


Je leert met vallen en opstaan


Gemiste kansen!

We leven in een maatschappij waar alles perfect moet zijn, of het is niet goed genoeg.
Jammer, want hierdoor gaan veel mogelijkheden en talenten verloren. Daarnaast is het de perfecte voedingsbodem voor het ontstaan van misverstanden.

Hoeveel mensen durven onmiddellijk bij het opkomen van een idee een ruwe schets te tekenen om het concept voor te stellen aan collega’s? Zodat zij van bij de start mee kunnen verder denken en bouwen aan de ontwikkeling van het idee. In plaats van dat jij alles alleen in je hoekje vanuit jouw perspectief gaat bedenken en later teruggefloten wordt?

Die misverstanden ontstaan wanneer beelddenkers talig proberen uitleggen wat ze willen zeggen. Door het talige verhaal gaan veel elementen verloren die meespelen in het hoofd van de multi-getalenteerde bruggenbouwer. Elementen die pas zichtbaar worden als ze aanvullend ook een schets gebruikt om aan te geven wat er speelt.

Terwijl dit net elementen zijn die voor beelddenkers cruciaal zijn in de ontwikkeling van oplossingen en ideeën. Wil jij jouw inzichten met andere delen, dan volstaat taal alleen niet. Daarom is het voor beelddenkers slim ideeën die je wil voorstellen op je werk, zelfs in de beginfase te ondersteunen met tekeningen of schetsen. Op deze manier zien je collega’s of medewerkers in welke richting jij denkt.

Alleen, jouw innerlijke criticus is het daar absoluut niet mee eens! Hij zal ongetwijfeld alles uit de kast halen om je te stoppen. Hij wil je immers waarschuwen dit niet te doen omdat je vroeger uitgelachen werd met je pover tekentalent.


Ik kan dat niet!

Neen, zo’n tekening hoeft niet perfect te zijn! Jij bent immers Picasso of Van Gogh niet.

Het maken van een schets dwingt jou als beelddenker om vooraf de essentie uit je chaotisch verhaal te halen. Het helpt je om je gedachten in verband met deze oplossing te ordenen.

Maar het allerbelangrijkste is dat zo’n schets een uitstekende manier is om anderen mee te nemen in jouw denkproces. Je maakt je collega’s deelgenoot met je tekening zodat ze begrijpen wat je wil zeggen. Missen ze een stap in je proces, dan krijg je onmiddellijk gerichte vragen om de onduidelijkheden in je uitleg aan te vullen. De eerste stap naar verbindend samenwerken met je team.

“Ik kan het niet!”, is misschien je eerste gedachte.
De kwaliteit van deze tekening is niet goed genoeg voor mijn werkomgeving.

Het loont de moeite om die innerlijke saboteur, dat kleine stemmetje in je hoofd, het zwijgen op te leggen. Je hoort wat het je vertelt, maar je hoeft dit advies niet te volgen!Hoe maak je van je innerlijke criticus jouw beste raadgever?

Dank je innerlijke criticus voor zijn tussenkomst, op elk moment dat hij je wil behouden voor gevaar.

Zie het als een positief signaal, dat deze situatie extra aandacht van je vraagt alvorens je de volgende stap mag zetten. In plaats van nu direct rechtsomkeer te maken en het niet te doen, ga dit gegeven verder onderzoeken. Welke stappen ga je in dit onderzoek volgen?

 • Maak een lijst van alle zaken die mis kunnen gaan in deze situatie.
 • Wat zou jou in elk van bovenstaande gevallen kunnen overkomen?
 • Wat gebeurt er in het allerergste geval met jou?

Als je alle informatie die je via bovenstaande vragen verzameld naast elkaar legt, zal je merken dat dit eigenlijk allemaal best meevalt. De mogelijk negatieve gevolgen staan absoluut niet in verhouding met de voordelen die jij krijgt door het toch te proberen. Bovendien leert onderzoek ons dat de dingen die ons zouden kunnen overkomen, in de meeste gevallen nooit gebeuren.

Stel dat je pech hebt en dit toch gebeurt. Dat je voorstel of oplossing faalt.
Zelfs op dat moment heb jij als persoon nog niet gefaald! Je hebt hooguit een nieuwe en bijkomende ervaring opgedaan:

 • Een kans om uit je fouten te leren.
 • De mogelijkheid om aanpassingen te doen en het opnieuw te proberen.
 • Je comfortzone te vergroten.

Het is tijd om aan de slag te gaan en je comfortzone te vergroten. Hierdoor krijgt jouw zelfvertrouwen een stevige boost automatisch een stevige boost!


Gun je zelfvertrouwen een stevige boost door tijd te reserveren voor zelfzorg.
Zelfverzekerd overkomen begint met elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, je collega’s, klanten of leveranciers voluit gaat inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: De efficiëntie en de productiviteit nemen toe net zoals de rust in je team.

Start nu en vraag direct een kennismakingsgesprek aan.Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentor


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 2 juli 2014. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 3 augustus 2020.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, …Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

4 Reacties

 1. Martine

  Artist Way is een absolute aanraden. Het daaropvolgende ‘Walking in this world’ ook. Zeer de moeite om de 12-weken programma’s eens echt te doen.

  Antwoord
   • Veerle Janssen

    DANK Saskia!

    Later reactie van me maar spreekt me erg aan om aan de slag te gaan met het boek.
    Ben erg blij met je tip. Hoop dat het boek Nederlandstalig is, anders kan ik er helaas niets mee.
    Was vorige week met An in bespreking rond de criticus in mij.
    Wat mooi dat jij net op dit moment met deze tip aan komt. Niet voor niets.
    Hartelijke groeten Veer’le

    Antwoord
    • Saskia Smet

     Dag Veer’le, graag gedaan. Het boek is inderdaad ook in het Nederlands beschikbaar. Ik hoor graag je wedervaren van de 12weken.

     Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen