+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

Kan een beelddenker, begripsdenken onder de knie krijgen?

Iedere mens heeft elementen van de denkprocessen van beide hersenhelften, de ene kant is meestal sterker ontwikkeld dan de andere kant.

Beelddenker zijn mensen met een voorkeur voor de denkprocessen van de rechterkant van het brein. Ze lijken dikwijls in een soort chaos te functioneren omdat ze alles met elkaar verbinden op hun manier. Ze hebben het lastig om stap voor stap een opgelegd proces te volgen.

Begripsdenken zijn denkprocessen van de linkerkant van het brein. Denk bij voorbeeld aan administratieve zaken, opvolgen en ordenen of plan- en projectmatig werken.

 

Mindmap beelddenken en begripsdenken Numentum

 

Opmerking:

Recente wetenschappelijke onderzoeken van onze hersenen, trekken het bestaan van een strikt scheiding tussen linker- en rechterhersenhelft in twijfel. Wat echter wel bewezen is, is dat de breinprocessen die toegeschreven worden aan de linker- en rechterhersenhelft, wel degelijk ergens in je brein samenzitten.
Met andere woorden: de beschrijving linker- en rechterhersenhelft is een metafoor of symbool om deze ingewikkelde materie, op een eenvoudigere manier voor te stellen.

 

Laat ons dit eens bekijken vanuit een praktisch voorbeeld.

Kan een beelddenker aanleren om het organiseren en planmatig werken aan te leren?

Natuurlijk kan dit.
Ik wil er echter 2 kanttekeningen bijzetten.

Als beelddenker zal het je flink wat energie kosten om de basisvaardigheden van organiseren en plannen aan te leren.

Met andere woorden je kan de basisvaardigheid aanleren. Je zal hier echter nooit in uitblinken. Het zijn geen vaardigheden die in het pakket van je natuurlijke talenten zitten.

Anderzijds heb ik als beelddenker geleerd om een aantal zaken zoals bijvoorbeeld mijn administratie super goed te organiseren maar wel op mijn manier. Het is niet de manier die mijn boekhouder zou gebruiken.

De reden hiervoor is heel eenvoudig:
Opvolging van betalingen, offertes en contracten, boekhouding en dergelijke activiteiten, zijn dingen waar ik helemaal niet blij van word.
Hoe sneller ik dit klusje geklaard heb, hoe meer tijd ik heb voor dingen die ik wel leuk vind.

Mijn privé administratie kan ik moeilijk aan iemand anders doorgeven.

De administratieve taken van mijn bedrijf op termijn waarschijnlijk wel. Ook in dit geval doe ik profijt aan het zelf georganiseerd hebben: Je kan maar iets efficiënt delegeren, als het proces op orde is en je weet wat er nodig is.

Zolang ik geen duidelijke reden of doel gevonden heb, merk ik bij mezelf uitstel gedrag voor dit soort activiteiten. Ik zie dan letterlijk de “stapels” ongeordende documenten en papieren op mijn bureau groeien.

 

Hoe begin je er aan?

Net zoals aangegeven in andere artikelen gelden hier dezelfde aandachtspunten als wat betreft het bijhouden van je agenda of werkplanning:

 

Kies zelf de methode !

Zoek voor jezelf een methode om zaken die jij moet organiseren, ordenen of volgen bij te houden. Maak er jouw persoonlijke systeem van om snel alles te klasseren en terug te vinden.
Laat je de werkmethodes van anderen niet opdringen, als je vrij bent om je eigen manier van werken te kiezen.

 

Wat als je het proces niet zelf in de hand hebt?

Zit je in een werkomgeving en dien je je te houden aan bepaalde processen die voor iedereen gelden?

Neem de tijd om voor jezelf de logica te zoeken in het proces of systeem wat je dient te volgen. Zodra je de logica ziet, worden de verschillende stappen logisch en is het minder een “vreemd en opgelegd systeem”. Het zal je minder moeite kosten om het opgelegde proces te volgen.

 

Hoe kan je dit aanleren?

Je kan zelf op zoek gaan naar een systeem/proces wat voor je werkt om planmatiger te werken. Een beelddenker leert door ervaring: begin er dus gewoon aan en houdt het simpel.

Leer met vallen en opstaan wat werkt of niet werkt. Stuur je proces bij op basis van jouw ervaringen.

Je kan een coach of begeleider zoeken die je helpt om de vertaalslag te maken naar een manier die bij je past. Bijkomend voordeel is dat deze persoon je ook steeds opnieuw kan aanmoedigen of aansporen om vol te houden en de basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Iets wat niet behoort tot je talenten, zal je altijd extra moeite kosten.

 

Samenvattend:

Kan een beelddenker vaardigheden aanleren die meer gericht zijn op begripsdenken?

Ja, de basisvaardigheden kan je zeker aanleren. Zoek indien mogelijk, naar een persoonlijke werkmethode.

Wees je bewust dat je in deze activiteiten nooit een uitblinker zal zijn. Het zijn taken die je meer energie kosten dan dat ze je opleveren.

Zorg ook voor activiteiten waarbij jij we je unieke beelddenkers talenten kan inzetten. Deze taken geven je energie en zorgen ervoor dat jouw persoonlijke energiehoeveelheid positief blijft.

Meer weten?

Vraag gesprek aan

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Afbeeldingen: Numentum