Kan je als beelddenker, begripsdenken aanleren?

Kan een beelddenker, begripsdenken onder de knie krijgen?

Iedere mens heeft elementen van de denkprocessen van beide hersenhelften, de ene kant is meestal sterker ontwikkeld dan de andere kant.

Beelddenker zijn mensen met een voorkeur voor de denkprocessen van de rechterkant van het brein. Ze lijken dikwijls in een soort chaos te functioneren omdat ze alles met elkaar verbinden op hun manier. Ze hebben het lastig om stap voor stap een opgelegd proces te volgen.

Begripsdenken zijn denkprocessen van de linkerkant van het brein. Denk bij voorbeeld aan administratieve zaken, opvolgen en ordenen of plan- en projectmatig werken.

Mindmap beelddenken en begripsdenken Numentum

Opmerking:

Recente wetenschappelijke onderzoeken van onze hersenen, trekken het bestaan van een strikt scheiding tussen linker- en rechterhersenhelft in twijfel. Wat echter wel bewezen is, is dat de breinprocessen die toegeschreven worden aan de linker- en rechterhersenhelft, wel degelijk ergens in je brein samenzitten.
Met andere woorden: de beschrijving linker- en rechterhersenhelft is een metafoor of symbool om deze ingewikkelde materie, op een eenvoudigere manier voor te stellen.

Laat ons dit eens bekijken vanuit een praktisch voorbeeld.

Kan een beelddenker aanleren om het organiseren en planmatig werken aan te leren?

Natuurlijk kan dit.
Ik wil er echter 2 kanttekeningen bijzetten.

Als beelddenker zal het je flink wat energie kosten om de basisvaardigheden van organiseren en plannen aan te leren.

Met andere woorden je kan de basisvaardigheid aanleren. Je zal hier echter nooit in uitblinken. Het zijn geen vaardigheden die in het pakket van je natuurlijke talenten zitten.

Anderzijds heb ik als beelddenker geleerd om een aantal zaken zoals bijvoorbeeld mijn administratie super goed te organiseren maar wel op mijn manier. Het is niet de manier die mijn boekhouder zou gebruiken.

De reden hiervoor is heel eenvoudig:
Opvolging van betalingen, offertes en contracten, boekhouding en dergelijke activiteiten, zijn dingen waar ik helemaal niet blij van word.
Hoe sneller ik dit klusje geklaard heb, hoe meer tijd ik heb voor dingen die ik wel leuk vind.

Mijn privé administratie kan ik moeilijk aan iemand anders doorgeven.

De administratieve taken van mijn bedrijf op termijn waarschijnlijk wel. Ook in dit geval doe ik profijt aan het zelf georganiseerd hebben: Je kan maar iets efficiënt delegeren, als het proces op orde is en je weet wat er nodig is.

Zolang ik geen duidelijke reden of doel gevonden heb, merk ik bij mezelf uitstel gedrag voor dit soort activiteiten. Ik zie dan letterlijk de “stapels” ongeordende documenten en papieren op mijn bureau groeien.

Hoe begin je er aan?

Net zoals aangegeven in andere artikelen gelden hier dezelfde aandachtspunten als wat betreft het bijhouden van je agenda of werkplanning:

Kies zelf de methode !

Zoek voor jezelf een methode om zaken die jij moet organiseren, ordenen of volgen bij te houden. Maak er jouw persoonlijke systeem van om snel alles te klasseren en terug te vinden.
Laat je de werkmethodes van anderen niet opdringen, als je vrij bent om je eigen manier van werken te kiezen.

Wat als je het proces niet zelf in de hand hebt?

Zit je in een werkomgeving en dien je je te houden aan bepaalde processen die voor iedereen gelden?

Neem de tijd om voor jezelf de logica te zoeken in het proces of systeem wat je dient te volgen. Zodra je de logica ziet, worden de verschillende stappen logisch en is het minder een “vreemd en opgelegd systeem”. Het zal je minder moeite kosten om het opgelegde proces te volgen.

Hoe kan je dit aanleren?

Je kan zelf op zoek gaan naar een systeem/proces wat voor je werkt om planmatiger te werken. Een beelddenker leert door ervaring: begin er dus gewoon aan en houdt het simpel.

Leer met vallen en opstaan wat werkt of niet werkt. Stuur je proces bij op basis van jouw ervaringen.

Je kan een coach of begeleider zoeken die je helpt om de vertaalslag te maken naar een manier die bij je past. Bijkomend voordeel is dat deze persoon je ook steeds opnieuw kan aanmoedigen of aansporen om vol te houden en de basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Iets wat niet behoort tot je talenten, zal je altijd extra moeite kosten.

Samenvattend:

Kan een beelddenker vaardigheden aanleren die meer gericht zijn op begripsdenken?

Ja, de basisvaardigheden kan je zeker aanleren. Zoek indien mogelijk, naar een persoonlijke werkmethode.

Wees je bewust dat je in deze activiteiten nooit een uitblinker zal zijn. Het zijn taken die je meer energie kosten dan dat ze je opleveren.

Zorg ook voor activiteiten waarbij jij we je unieke beelddenkers talenten kan inzetten. Deze taken geven je energie en zorgen ervoor dat jouw persoonlijke energiehoeveelheid positief blijft.

Meer weten?

10 kenmerken van beelddenkers op het werk en hoe jij hier voordeel uithaalt.

Vraag gesprek aan

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Afbeeldingen: Numentum

Vorige

Volgende

9 Reacties

 1. Mirjan

  Super! Wat een herkennig. Het wordt zo weer leuk om ‘anders’ te denken. Nu ik weet dat ik niet de enige ben, levert het me weer energie op in plaats van dat het me dat kost.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Mirjan, dank voor de fijne reactie ! groet, Saskia

   Antwoord
 2. Janita

  Alweer een feest van herkenning. Niet zo vreemd dat ik geen plezier beleef aan administratie en aanverwante zaken. Ik kan het wel, maar….vraag niet hoe. Ga door met deze artikelen te schrijven, Saskia. Ik put er veel kracht uit! Thanks.

  Antwoord
 3. Kristina

  Beste Saskia,

  Ik ben benieuwd of er speciaal voor beelddenkers ook een
  timemanagement cursus bestaat. Of een persoonlijke effectiviteitstraining? (ook in nederland?)

  Met vriendelijke groet,
  Kristina

  Antwoord
 4. Kristina

  oja ik heb nog een vraag: is er ook onderzoek gedaan naar mensen die hsp en beelddenker zijn icm onderzoek naar hun persoonlijke effectiviteit?

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Kristina,
   Ik kan je niet direct een antwoord geven zowel wat betreft een timemanagement cursus of een persoonlijke effectiviteitstraining specifiekvoor beelddenkers, als wat betreft onderzoek naar mensen die hsp en beelddenker zijn en hun persoonlijke effectiviteit.
   Ik zoek het verder uit en laat je iets weten, zodra ik een antwoord heb !
   Groet, Saskia

   Antwoord
 5. Sabine

  Dag Saskia, Het is vreemd ik ben een beelddenker en heb dyslexie maar ik heb ook geleerd heel erg te plannen en organiseren en analyseren… En uiteindelijk kan ik dit nu ook goed… Deadlines behalen enzo… Kun je ook beiden hebben? Of heb ik daar onbewust zo erg op geoefend?

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Om een onderscheid te maken of organiseren een natuurlijk talent van je is of een aangeleerde vaardigheid die je ontwikkeld hebt, kan je jezelf 2 vragen stellen:
   1) Kan ik het goed?
   2) Word ik er blij van? Krijg ik er energie van? Mogen ze mij dit op elk moment komen vragen?

   Als beide antwoorden “ja” zijn dat is dit een van je talenten. Ga er voor!

   Is een van beiden “neen”, weet dan dat dit een aangeleerde vaardigheid voor je is. En je hier heel voorzichtig mee om dient te gaan omdat dit geen natuurlijk talent van je is.
   Veel beelddenkers hebben zichzelf zo een aantal vaardigheden aangeleerd omwille van een van de volgende redenen (lijstje kan verder aangevuld worden):
   * Ik wil dit 1 keer doen en dus van de eerste keer goed zodat ik iets kan gaan doen wat ik wel leuk vind.
   * Ik wil hier zo snel mogelijk van af zijn, en dus kan ik het maar beter goed organiseren.

   Aangeleerde vaardigheden mogen in je takenpakket zitten, zolang ze slechts een deel uit maken van je dagelijkse activiteiten. Nemen ze het grootste deel in van je activiteiten, gaat dit je meer energie kosten en is het op lange termijn geen goed idee.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen