Selecteer een pagina

Keuzes maken: Is kiezen = verliezen?

Keuze !

Kiezen is keuzes maken.
We doen het allemaal op verschillende momenten van de dag.
Sommige keuzes maken we zonder nadenken, andere keuzes lijken onwaarschijnlijk moeilijk.

Je kan rationele, emotionele en intuïtieve informatie naast elkaar leggen om tot besluit te komen. Het lijkt echter alsof er iets ontbreekt. Precies allemaal losse elementen, die voor het ene of voor het andere pleiten: een paar pro’s en contra’s.
Je zou het aantal pro’s en contra’s kunnen gaan optellen en op deze basis de beslissing nemen.

Je kan echter net zo goed een spelletje vogelpik spelen of met de dobbelstenen gooien om te beslissen, als je „losse elementen” gebruikt om belangrijke beslissingen te nemen.

Zolang je gaat beslissen op basis van “losse feiten” in plaats van te gaan kijken naar het grotere geheel of het totale plaatje, mis je de lange termijn focus.

 

Hoe zo?

Heb je helder voor ogen wat jij belangrijk vindt in je werk en je leven? Denk dan aan :

 • persoonlijke waarden
 • arbeidsomgeving
 • thuisomgeving
 • balans tussen werken en vrije tijd
 • gezin, familie en vrienden
 • ontspanning
 • voeding en gezondheid

Ja, dit is voor iedere mens verschillend en dus is het nodig om hier tijd voor te maken om dit voor jouw persoonlijk uit te zoeken.
Wat vind jij belangrijk, waar wil jij voor gaan?

Dit geeft de aanzet om je persoonlijk doel of missie concreet te benoemen. Je missie past bij jouw persoonlijk totaal plaatje en is jouw lange termijn doelstelling. Wil je deze realiseren, dan is dit jouw richtingaanwijzer naar je doel op langere termijn.

pixabay-one-way-street-362172_1920

Keuze te maken?

Als je voor jezelf een duidelijk beeld hebt van jouw missie of doel, kan je dit gebruiken als je persoonlijk kompas op elke keuze moment. Het is de richtingaanwijzer om beslissingen te nemen die aansluiten bij datgene wat je als doelstelling wil bereiken.
Je legt eenvoudig de verschillende opties naast je kompas of richtingaanwijzer. De optie die je dichterbij je doel brengt, deze heeft de voorkeur.

 

De wind in de zeilen?

In de volksmond zegt men wel eens ” Als je niet weet je waar naartoe wil zeilen, is elke wind goed”.

Je kan natuurlijk telkens je keuze maken als mogelijkheden of opportuniteiten zich voordoen. Je beslist op het moment zelf welke optie de beste is.
Aangezien je hier geen rekening gaat houden met het grotere geheel om je beslissingen op te baseren, kan het zijn dat je de ene keer dichterbij je doel geraakt, de andere keer verwijderd wordt van je doel.

Je hebt waarschijnlijk een heel prettige tocht onderweg, maar je zeilboot is aan het zwalpen. Hij brengt je niet dichterbij jouw levensdoel. Die dingen die jij belangrijk vindt om te realiseren.

Persoonlijk kompas

Beelddenkerskwaliteit

Beelddenkers kijken van nature altijd naar het grotere geheel en toch zie ik ook hen vaak beslissen op basis van „losse feiten”.

Waarom zou je deze positieve beelddenkers kwaliteit dan ook niet gebruiken om jouw persoonlijk plan voor je leven vorm te geven?

Wat weerhoud je er van om jouw plannen en doelstellingen uit te tekenen en zo je persoonlijk keuze kompas te ontwikkelen?

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum – Pixabay

Vorige

Volgende

4 Reacties

 1. Lucrezia Di Taranto

  Heel herkenbaar allemaal, dank je wel voor het ophelderende artikel.

  Groeten,

  Lucrezia

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Lucrezia,
   Fijn om te horen ! Fijne dag toegewenst, Saskia

   Antwoord
 2. Mieke Thijssen

  Hoi Saskia, duidelijke en heldere uiteenzetting, komt precies op het moment dat ik bezig ben keuzes te maken en ik realiseer me dat ik dat inderdaad op basis van losse feiten doe. Dus dit zien is de eerste stap op weg naar kijken naar het geheel. Gr Mieke

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!