+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

Tijd of ruimte?

Digitale klok tijd 5 voor 12

 

Onze maatschappij draait om klokkentijd en klokvastheid: alles gebeurt op afgesproken momenten. Afspraken en activiteiten worden vastgelegd in een agenda, uurroosters en dergelijke meer.

 

Klokvast

Van jongs af aan leren we om alles te ordenen in tijd en begrippen: “Wat is er eerst en wat gebeurt er daarna?”

In onze maatschappij zijn de meeste zaken stap voor stap georganiseerd. Stap 1 komt na stap 2 en dan pas de volgende stap. Het is een lineaire en logische gedachtegang, eigen aan begripsdenken.

 

Ruimtetimer met rood wegtikkend vlak om tijd aan te geven

Voor een beelddenker is tijd geen “momentopname”. Ze zien “tijd” als een verloop, een beweging. Zoals de timer op de foto: het rode vlak geeft een beeld weer van een “tijdsperiode”, maar geen gevoel van de “tijdsduur”.

In de belevingswereld van een beelddenker gebeurt alles tegelijkertijd, op hetzelfde moment en op dezelfde plek. Er is dus geen voor of na, maar alles samen.

In tegenstelling tot begripsdenkers, ordenen beelddenkers de dingen in de ruimte.

Daar alles in hun beleving op hetzelfde moment plaatsvindt, creëren ze een ruimte-georiënteerd en alles omvattend “totaalbeeld” van een situatie.

 

Leest een beelddenker de klok?

Beelddenkers hebben echter veel moeite met klokkentijd:
ergens op tijd komen voor een afspraak, iets tegen een bepaalde tijd afwerken, inschatten hoeveel tijd voor een bepaalde taak nodig is om er maar een paar te noemen. Het zijn allemaal zaken die extra druk en stress geven en verlammend werken.

Een beelddenker heeft een ander gevoel voor tijd of minder tijdsbesef. Hoewel ze perfect de klok kunnen lezen, hebben kunnen ze moeilijk inschatten hoelang bijvoorbeeld 5 minuten duren.
Vandaar dat ze ofwel veel te vroeg, ofwel te laat op een afspraak zijn.

 klok met wijzers om de tijd aan te duiden

 

Hoe kan je dit voorkomen?

Het overkomt me regelmatig: ‘t is nog te vroeg om te vertrekken voor een afspraak maar ik kan nog snel dit of dat geregeld krijgen … Als ik dan terug op de klok durf kijken, is het ineens veel later dan gepland en kom ik alsnog te laat.

Ik gebruik mijn smartphone regelmatig als “time keeper” en zet een wekker om afspraken niet te vergeten. Het geeft me de rust om in zo’n korte tussenperiode nog zinvol bezig te zijn: geen stress door constant op de klok te hoeven kijken en met een gerust hart even in opperste concentratie toch nog iets af te werken.

Anderzijds, heb ik mezelf ook zo georganiseerd dat ik altijd “iets” kan doen onderweg: op mijn smartphone of tablet staan heel veel documenten om nog te lezen of ideeën onder weg neer te pennen. Een boek of tijdschrift heb ik ook dikwijls bij de hand. Het geeft me de mogelijkheid om in alle rust te vertrekken zonder al te veel stress.
Hoe ervaar jij tijd? Ik lees je commentaar graag hieronder !

 

Het volgende deel in deze reeks 7 gezichten van Anders Denken (deel5): Hoe leer jij het liefst?

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum