Selecteer een pagina

7 gezichten van Anders Denken (deel4): Denk je in klokken- of ruimte- tijd?

Tijd of ruimte?

Digitale klok tijd 5 voor 12

 

Onze maatschappij draait om klokkentijd en klokvastheid: alles gebeurt op afgesproken momenten. Afspraken en activiteiten worden vastgelegd in een agenda, uurroosters en dergelijke meer.

 

Klokvast

Van jongs af aan leren we om alles te ordenen in tijd en begrippen: “Wat is er eerst en wat gebeurt er daarna?”

In onze maatschappij zijn de meeste zaken stap voor stap georganiseerd. Stap 1 komt na stap 2 en dan pas de volgende stap. Het is een lineaire en logische gedachtegang, eigen aan begripsdenken.

 

Ruimtetimer met rood wegtikkend vlak om tijd aan te geven

Voor een beelddenker is tijd geen “momentopname”. Ze zien “tijd” als een verloop, een beweging. Zoals de timer op de foto: het rode vlak geeft een beeld weer van een “tijdsperiode”, maar geen gevoel van de “tijdsduur”.

In de belevingswereld van een beelddenker gebeurt alles tegelijkertijd, op hetzelfde moment en op dezelfde plek. Er is dus geen voor of na, maar alles samen.

In tegenstelling tot begripsdenkers, ordenen beelddenkers de dingen in de ruimte.

Daar alles in hun beleving op hetzelfde moment plaatsvindt, creëren ze een ruimte-georiënteerd en alles omvattend “totaalbeeld” van een situatie.

 

Leest een beelddenker de klok?

Beelddenkers hebben echter veel moeite met klokkentijd:
ergens op tijd komen voor een afspraak, iets tegen een bepaalde tijd afwerken, inschatten hoeveel tijd voor een bepaalde taak nodig is om er maar een paar te noemen. Het zijn allemaal zaken die extra druk en stress geven en verlammend werken.

Een beelddenker heeft een ander gevoel voor tijd of minder tijdsbesef. Hoewel ze perfect de klok kunnen lezen, hebben kunnen ze moeilijk inschatten hoelang bijvoorbeeld 5 minuten duren.
Vandaar dat ze ofwel veel te vroeg, ofwel te laat op een afspraak zijn.

 klok met wijzers om de tijd aan te duiden

 

Hoe kan je dit voorkomen?

Het overkomt me regelmatig: ‘t is nog te vroeg om te vertrekken voor een afspraak maar ik kan nog snel dit of dat geregeld krijgen … Als ik dan terug op de klok durf kijken, is het ineens veel later dan gepland en kom ik alsnog te laat.

Ik gebruik mijn smartphone regelmatig als “time keeper” en zet een wekker om afspraken niet te vergeten. Het geeft me de rust om in zo’n korte tussenperiode nog zinvol bezig te zijn: geen stress door constant op de klok te hoeven kijken en met een gerust hart even in opperste concentratie toch nog iets af te werken.

Anderzijds, heb ik mezelf ook zo georganiseerd dat ik altijd “iets” kan doen onderweg: op mijn smartphone of tablet staan heel veel documenten om nog te lezen of ideeën onder weg neer te pennen. Een boek of tijdschrift heb ik ook dikwijls bij de hand. Het geeft me de mogelijkheid om in alle rust te vertrekken zonder al te veel stress.
Hoe ervaar jij tijd? Ik lees je commentaar graag hieronder !

 

Het volgende deel in deze reeks 7 gezichten van Anders Denken (deel5): Hoe leer jij het liefst?

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum

 

 

Vorige

Volgende

28 Reacties

 1. david

  Heel herkenbaar Saskia, dank je! Zou het kunnen zijn dat het in een periode met ‘flow’ anders werkt? Ik krijg dan meer uit mijn handen dan ik in al mijn optimisme had ingeschat, heerlijk hoor!

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie, David, dat zou kunnen. Groet, Saskia

   Antwoord
 2. Christian Reniers

  Ik verdraag bv nooit een uurwerk. Ik kan bij een ontspannende massage er niet tegen als ik het tikken van een klok hoor!
  Ik heb inderdaad soms het gevoel dat ik de tijd kwijt ben omdat ik zo opga in iets. Ofwel te vroeg ofwel te laat. Ik heb constant het gevoel dat ik iets moet bijhebben zodat ik de tijd kan vullen!

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie Christian. Ik heb zelf ook geen horloge aan en kan me inderdaad ook flink ergeren, als ik in een stil moment een klok hoor tikken.

   Antwoord
 3. goof

  Bijzonder treffend (lees: herkenbaar) omschreven!
  Mijn tijdsbeleving loopt nooit synchroon met het actuele tijdstip.
  Het is een dagelijks terugkerende uitdaging om ‘op tijd’ te zijn.
  Voorbereiding en routine zijn hierbij de instrumenten om binnen de gekunstelde tijdsmatrix te kunnen functioneren.

  Wat ik wekelijks ervaar, zijn de krampachtige verwijzingen naar de klok als mensen een paar minuten ‘te laat’ op een afspraak verschijnen. Soms resulteert dit zelfs in plenaire executies door neerbuigende opmerkingen.
  Waarom?

  Om dergelijke strijd te voorkomen, spreek ik – als het even kan – nooit een vast tijdstip af; maar tussen tijdstip x en tijdstip y. Hierbij neem ik ‘standaard’ 15 minuten in acht.
  Ik heb gemerkt dat een kwartier voor de meesten een acceptabele range is.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Hey Goof, wat een fijne reactie en prima tip. Dank je wel.

   Antwoord
 4. Rob

  Ontzettend herkenbaar; kan soms uren over iets kleins doen, maar ook weer in een uur tijd bij wijze van spreken een hele dag werk doen. Afhankelijk van “de juiste tijd” (of flow), maar ik kan nooit een inschatting doen van hoe lang een klus of opdracht duurt. Wordt met klussen in huis ‘s-avond nog wel eens op mijn vingers getikt dat het al (te) laat is, maar ik ben dan gewoon de tijd “vergeten”. Ik durf ook niet tegen het einde van de werkdag aan iets nieuws te beginnen uit angst te laat weg te gaan en dus te laat thuis te zijn voor het eten.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie Rob, fijn dat het zo herkenbaar is !

   Antwoord
 5. jim

  zo herkenbaar, maar toch goeie tip om een gsm te laten aflopen.
  wat ik voor heb is dat ik niet kan inschatten hoeveel boodschappen ik bvb in een voormiddag gedaan krijg, en als ik er dan toch aan begin zijn ze meestal binnen de tijd gedaan maar als er dringende zaken tussenkomen, zie ik door het bos de bomen niet meer, en heb ik enorme tegenzin om eraan te beginnen en raak ik in paniek. verder is te laat komen een vast stramien. ook nog rustig ergens anders aan beginnen en de tijd uit het oog verliezen, heb trouwens nooit een horloge aan, is zo vervelend om je pols.
  bedankt voor de tip
  mvg jim

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Blijf zoeken naar een manier die voor jou werkt ! Laat je niet van de wijs brengen door een opmerking dat dit of dat zo niet hoort.
   Hetzelfde geldt voor je agenda: plan hem zelf en doe het zoals het voor jouw werkt: papier of electronisch, grote planborden, …
   Mijn agenda lijkt wel een kleurboek (afspraken staan in blokken en kleurencodes), zodat ik in een oogopslag kan zien of iets voor mij persoonlijk, dit voor mij de hoogste prioriteit heeft of niet, of het een persoonlijke afspraak is of een zakelijke afspraak, …

   Antwoord
 6. marjo

  Herkenbaar, maar ik ben altijd veel te vroeg!!Ik kom altijd tijd tekort.Zit al vroeg klaar om te vertrekken voor een afspraak. daarom altijd maar gestrest. erg vervelend voor mij, en natuurlijk voor anderen!!

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Ook dat is herkenbaar: ik vertrek meestal veel te vroeg omdat ik een hekel heb aan te laat komen door files en hiermee gepaard gaande stress. Ik heb altijd iets bij om te lezen of iets anders om mezelf in alle rust bezig te houden in afwachting van de vergadering of afspraak.
   Of ik vertrek net op tijd en beland dan gegarandeerd in een monsterfile waardoor ik hopeloos te kom laat!

   Antwoord
 7. Pittevils Gina

  Ik heb de tijd altijd heel ernstig genomen, was steeds op tijd, eerder te vroeg dan te laat, omdat ik bang was te laat te komen. Het was zo erg dat mijn vriend mij op een moment vroeg, “sta jij misschien buiten te wachten om op het juiste moment binnen te komen?”. Maar tegenwoordig verlies ik mij in tijd, ik kan urenlang bezig zijn (flow) met dingen en daardoor de tijd vergeten, een alarmklok op mijn GSM is dan ook dagelijkse praktijk voor mij. Ik kan soms ook heel veel dingen doen op heel korte tijd en dan weer heel weinig op lange tijd… het hangt hier ook van het structureren af, wat is de essentie van dit ding, wat is het doel dat ik voor ogen heb, als ik recht naar een doel ga, gaat het ook sneller. Ook hier is vooraf een “mindmap” maken in mijn hoofd belangrijk.

  Antwoord
 8. Linda

  “In de belevingswereld van een beelddenker gebeurt alles tegelijkertijd, op hetzelfde moment en op dezelfde plek. Er is dus geen voor of na, maar alles samen.

  In tegenstelling tot begripsdenkers, ordenen beelddenkers de dingen in de ruimte.

  Daar alles in hun beleving op hetzelfde moment plaatsvindt, creëren ze een ruimte-georiënteerd en alles omvattend “totaalbeeld” van een situatie.”

  Persoonlijk kan ik me hier niet helemaal in vinden. Er is een verschil tussen of je besef hebt van hoe de tijd verloopt en hoe je het opslaat.
  In mijn beleving vind echt niet alles op hetzelfde moment plaatst en gebeuren dingen echt niet allemaal tegelijkertijd. Dat klopt mij bij echt niet.
  De manier waarop ik dingen opsla, is inderdaad niet tijdgebonden. Een totaalbeeld blijft hangen.
  Ik verlies mezelf inderdaad in de tijd, kan soms zo druk bezig zijn en van het een naar het ander gaan dat ik inderdaad echt een wekker moet zetten. Die wekker geeft rust om gewoon verder te gaan en de tijd te laten rusten. Het mooie daarvan is ook, dat ik de hele dag in mijn pyama achter de computer kan werken om mijn doel te bereiken, doordat ik geen last heb van de druk die tijdbesef met zich meebrengt.
  Zodra de mogelijkheid er is om een ongeveer afspraak te maken is dit inderdaad een goede oplossing, dat geeft rust.
  Als mensen aan mij vragen wanneer ‘ iets ‘ was, dan kan ik daar zelden een goed antwoord op geven. Gisteren of eergisten uhhh afgelopen week!

  Antwoord
 9. Hanneke Saaltink

  Toen mijn inmiddels volwassen zoon een jaar of 5 was, liet hij eens zien op welke plek in de kamer alle dagen van de week zich bevonden. Sommigen hingen hoog in de lucht, andere half onder de tafel of de bank. Soms was ’t onderverdeeld in ochtend, middag en avond. Hij had de tijd geordend in de ruimte.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor dit praktijkvoorbeeld. Ik heb inderdaad gehoord van analoge verhalen.

   Antwoord
 10. Scarlett

  Wekkers zetten. Ik ben blij dat dat op mn smartphone kan. Ze rinkelen de hele dag door. Behalve als ik ze niet nodig heb, dan gaan ze bewust uit.
  En inderdaad het geeft mij heel veel rust.

  In mijn laatste sollicitatie brieven / gesprekken gaf ik aan dat ik graag de tijd krijg om mijn werkzaamheden af te maken, om de dag met een goed gevoel af te kunnen sluiten.
  Dat ik die tijd ook niet compenseer, moeten ze dan nog ervaren.

  Sinds een paar maanden is beelddenken in beeld. Een wereld van herkenning.

  Bedankt Saskia

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je aanvulling. Goed dat je er zo openlijk over kan praten.

   Antwoord
 11. Rik Albers

  Als ik aan tijd denk werk gerelateerd dan wel. Dan deel ik deze in zones, in ochtend middag en voor en na de pauze. Afspraken lopen daarom bij mij altijd samen met een begin of eind tijdzone. Puur voor de eenvoud.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor de reactie. Eenvoud en structuur werken, zolang je deze zelf mag indelen!

   Antwoord
 12. Alex Mulder

  Heel herkenbaar… Dank je.

  Mijn indruk is, dat er in ons brein 2 manieren van werken (processen) en onthouden (opslag) aanwezig zijn.
  Ik noem dat even het Beelddenk-deel en het Woorddenk-deel. “B” en “W”.

  B is intuïtief, flitsend, efficiënt en betreft situaties, motorische reacties en gevoel. Herinnering is associatief en op basis van Triggers.
  W is beredenerend, traag, stuntelend en betreft verhaaltjes en meme’s (Sociaal Besmettelijke informatiepatronen) op basis van duistere associaties tussen synoniemwolken en meervoudige betekenissen van woorden. (niet mijn sterkste kant)

  B is gericht op hoe je functioneert in het hier-en-nu en erg ruimtelijk, denk aan “Flow”.
  W is gericht op hoe je Sociaal functioneert in de tijd.
  Voor iemand met een accent op B hebben ruimte en patronen geen geheimen en leven ze in het hier-en-nu als een vis in het water, maar zijn tijd en socialiseren complex en moeilijk te vatten.
  Voor iemand met een accent op W is het geen probleem om 150 sociale contacten (of meer) te onderhouden en daar zelden vergissingen in te maken, of grote massa’s mensen te overtuigen met besmettelijke meme’s, maar gewoon gelukkig zijn en genieten van Schoonheid is voor hen vaak moeilijk. Ook zien ze zelden het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere en zijn daarom vaak zoekende.

  B zit vooral in de Basale Ganglia en de Amygdala en die hersendelen zijn al zo oud als de Sauriërs en die delen we met vele dieren.
  W zit vooral in de Frontale Cortex en is niet ouder dan 1 miljoen jaar, misschien pas sinds 100.000 jaar ontwikkeld in de mens aanwezig en daarin zijn we uniek.

  Beide zijn dus belangrijk. B om te Leven en W om maatschappelijk te functioneren.

  Wie geïnteresseerd is in deze twee verschillende neurologische manieren om te denken, kan ik verwijzen naar:
  “Neurocognitive mechanisms underlying the experience of flow.pdf”
  Link via:[pdfs.semanticscholar.org/a883/f47e2858e48dd48522884473aca520c2b0d9.pdf]

  Alex

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor het aanvullen door deze informatie te delen.

   Antwoord
 13. Greet van Veen

  Herkenbaar. Toch ben ik inmiddels zo geprogrammeerd dat ik mij tijd meer eigen heb gemaakt. (Aangepast dus). Waar ik mij het kan permitteren laat ik het gaan en doe dan bv alles wat moet snel achter elkaar. Waar andere gestructureerd te werk gaan volgens bv een lijstje. Zo houd ik tijd over om bv iets te doen wat ik leuk of interessant vind.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dat is inderdaad de beste oplossing: aanpassen waar nodig, je eigen ‘manier’ gebruiken waar het kan.

   Weet dat dit je ook prima in balans houden is: het evenwicht tussen aanpassen / anders werken!

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!