+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

Is een label of etiket echt nodig?

Etiketten en labels, het aanbod lijkt eindeloos. Iedereen lijkt er wel een of meerdere te hebben.

Veel medewerkers zijn zich niet bewust dat ze beelddenker zijn. Ze hebben zich jarenlang onbewust proberen aanpassen aan een lineaire organisatie. Aanpassen kost handenvol energie en gaat je op lange termijn uitputten.

Als je uitgeblust en opgebrand ontdekt dat je een beelddenker bent, kan op dat moment een label zinvol zijn.

Het label “beelddenker” kan helpen om je zelf vertrouwen terug op te bouwen:

“Ik ben helemaal OK, Ik ben anders, ik denk anders, ik kijk anders, maar ik ben niet alleen en er is niets mis met mij !”

 

We zijn allemaal verschillend !

Want dit vergeten we wel eens: „Eigenlijk is iedereen anders, iedereen is verschillend. Elke mens is uniek.”

Door alle “strakke” en gecontroleerde systemen in onze Westerse maatschappij, gaan die verschillen vervagen worden. Dit geldt voor iedereen, ongeacht of je een etiket hebt of niet.

Het verlies van deze unieke verschillen, start jammer genoeg al heel vroeg in ons leven.

In de lagere school dien je AVIx niveau te behalen, de tafels van vermenigvuldigen kunnen af dreunen binnen een bepaalde tijd, enz. of je kan niet overgaan naar de volgende klas.

Als je gaat solliciteren of bij je jaarlijks functioneringsgesprek worden jouw competenties geëvalueerd ten op zichten van voorop gestelde standaarden. Terwijl weinig gekeken wordt naar jouw unieke talenten. Die zaken die jouw typeren en waarin je al je unieke kleuren kan laten schitteren.

 

Wat gebeurt er hier nu eigenlijk?

Verlies van talentenBovenaan de trechter komt iedereen in al zijn kleurenpracht toe, zowel visueel-ruimtelijke denkers of beelddenkers als rationele begripsdenkers of niet-beelddenkers.

Stel je even voor dat je als beelddenker start in een heel sterk proces gestuurd bedrijf wat gesymboliseerd wordt door de smalle buis onderaan in het beeld.

Je gaat jezelf aanpassen om in het systeem te passen. Je verliest jouw unieke kleuren of talenten omdat je steeds meer gaat werken met competenties die voor jouw aangeleerde vaardigheden zijn.

Het kost je extra energie om een “basisniveau” te bereiken. Je gaat totaal op in de zwarte massa. Bovendien kost dit permanent aanpassen, veel van je energie.

 

Wat geeft je energie?

Onze persoonlijke energievoorraad is vergelijkbaar met een hernieuwbare batterij. Net als bij een batterij, dien je deze regelmatig opnieuw op te laden.

Werken met je natuurlijke talenten kost jouw geen moeite en laadt je batterij weer op. Aangeleerde vaardigheden putten je energie voorraad uit.

 

Talenten & aangeleerde vaardigheden

Beelddenkers zijn heel goed in het bedenken van vernieuwende ideeën en oplossingen. Dit is een van hun natuurlijke talenten. Het kost hen geen enkele moeite.

Het uitwerken en invoeren van zo’n oplossing, is een heel andere verhaal. Dit is voor beelddenkers een lastige en moeilijke klus. Het is een aangeleerde vaardigheid. Hoe beter ze hierin willen worden, hoe meer energie dit hen zal kosten.

Collega’s werken liever projectmatig een idee uit tot een routine proces. Vraag je deze mensen om dagelijkse vernieuwende ideeën te bedenken, dan kost dit moeite. Hun natuurlijke talent is projectmatig werken. Vraag je hen keer op keer om nieuwe oplossingen te zoeken, dan laat je deze medewerkers werken met aangeleerde vaardigheden in plaats van met een natuurlijk talent.

Hieraan zie je dat mensen verschillend zijn wat betreft hun natuurlijke talenten. De ene zijn talent is de andere zijn aangeleerde vaardigheid.

Door teams samen te stellen met collega’s die elkaar aanvullen, kan elk team door samen te werken meer bereiken met minder moeite.

 

je batterij opladen staat symbool voor wat jou energie geeft

 

Samenwerken creëert mogelijkheden om elk individu meer met zijn unieke talenten te laten werken. Hierdoor worden de onderlinge verschillen de sterkte van het team in plaats van te verzanden in oeverloze discussies door te focussen op het feit dat „iedereen hetzelfde moet kunnen”.

Labels of etiketten, kunnen helpen om deze verschillen bespreekbaar te maken, maar de kracht zit volgens mij bij het overstijgen van de labels op zich.

De kracht zit in het omarmen en respecteren van de verschillen en dus voorbij alle labels !

 

Een label of etiket op gekleefd krijgen, wat doet dat met een persoon?

Daar wil ik dieper op ingaan in een volgend artikel.

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum