Selecteer een pagina

Last van uitstelgedrag of ben je een strakke planner als multi-getalenteerde bruggenbouwer?

Multi-getalenteerde bruggenbouwers hebben een gezonde dosis spanning nodig om aan activiteiten te beginnen. Het lijkt alsof ze last hebben van uitstelgedrag omdat ze er pas op het laatste moment aan beginnen. Hierdoor komen ze vaak in tijdnood wat extra stress en frustratie oplevert. Is dit last minute plannen omdat ze het uitstellen of speelt de werking van het brein hen ook parten?


Uitstelgedrag of creatieve chaoot?

Een aantal beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers hebben een soort van “due date” spanningsgevoel nodig alvorens ze echt in actie te komen. Ze kunnen pas gefocust werken als de opleverdatum zo kortbij is dat er geen weg terug is.

Het gaat hier niet over opdrachten die last minute binnenkomen. Het zijn taken die je toegewezen worden met een op te leveren datum. Jij weet op het moment dat je de opdracht krijgt, wanneer je het resultaat moet aanleveren, bijvoorbeeld:

 • een presentatie
 • blog artikel
 • Uitgewerkt voorstel voor een project

In je hoofd ziet alles er logisch en klaar uit. Je hebt de hele film al meermaals afgespeeld. Nu het afgesproken moment nadert, zet je je achter je werktafel om de opdracht ook daadwerkelijk uit te werken. Wat in jouw hoofd een fluitje van een cent leek, blijkt praktisch niet onmiddellijk realiseerbaar. Aangezien je ondertussen zo kort bij de opleverdatum bent, ontbreekt je de tijd om hiervoor de gepaste oplossingen uit te werken.

Resultaat:

 • Stress en frustratie omdat je beseft dat klaar om afgewerkt te worden in je hoofd, toch niet 100% de realiteit is.
 • Te weinig tijd om alles tot in de puntjes perfect te krijgen zoals het beeld in je hoofd.
 • Boos op jezelf en je gebrek aan planning omdat je je weer hebt laten vangen.

Ook al nemen deze mensen zichzelf voor om de volgende keer tijdig aan een opdracht te beginnen, het lijkt hen niet te lukken. Ze geraken nooit een paar dagen voor de afgesproken datum klaar zodat ze nog voldoende tijd hebben om oplossingen te zoeken om het perfect te maken. Zolang hun onderbewuste nog geen gevoel van hoogdringendheid ervaart, blijven ze taken voor zich uitschuiven.

Herken jij dit?


Begin op tijd dan heb je tijd genoeg om iets af te werken


Last minute planning of strak gepland?

Het zorgt voor interne tegenstellingen bij multi-getalenteerde bruggenbouwers. Het lijkt wel een tegenstrijdig dilemma waarbij je moet kiezen tussen de pest of de cholera:

 • Als je ruimschoots op tijd begint, heb je moeite om gefocust te kunnen blijven omdat het gevoel van hoogdringendheid en de prestatiedruk nog ontbreekt. Het bezorgt jou bovendien het gevoel dat alles strak in je agenda gepland gaat moeten worden waardoor je creatieve brein aan banden wordt gelegd. Terwijl jij nog een zee van tijd hebt om deze opdracht af te werken.
 • Een strakke planning geeft je bovendien het gevoel dat alles vastgezet wordt: eenmaal iets af is, kan er ook niets meer aan veranderd worden. Terwijl je misschien best nog een beter idee kan vinden.
 • Last minute starten, geeft je gegarandeerd problemen bij de praktische haalbaarheid om al je ideeën ook daadwerkelijk uit te werken. Het geeft je extra stress en frustratie. Als je vroegtijdig je activiteiten kan inplannen, creëer je meer rust voor jezelf wat een positief effect heeft op je zelfvertrouwen.


Wacht niet langer en doe het nu


Hoe pak je het uitstelgedrag door deze tegenstellingen aan?


Begin op tijd en zet zowel je brein als onderbewuste aan het werk

Stel dat je voor jezelf een totaal fictieve datum in je agenda zet bv. 1 week voor je iets moet opleveren.

Je gaat je brein dus bewust misleiden om jouw spanningsgevoel op te drijven. Je plant alle activiteiten van dit project in functie van deze fictieve datum. Start en werk het project af volgens je agenda.
Kijk er niet meer naar en laat het afgewerkte project liggen tot je het aan de klant moet afleveren. Je levert het dus ook geen minuut vroeger op!

Als je iets afgewerkt hebt volgens de fictieve datum in je agenda, weet je brein dat dit opgelost is. Je brein hoeft er niet meer aan te denken. Op dat moment komt echter je onderbewuste in actie. Het bedenkt oplossingen voor je opdracht.

Pak je project net voor opleveren, terug op. Kijk of je onderbewuste in de tussentijd nog een betere oplossing heeft bedacht. Je hebt tijd om eventueel nog aanpassingen te maken als je nog betere suggesties hebt gevonden.

Ongeacht de extra aanvullingen van je onderbewuste, was het project al klaar om tijdig opleveren.


Gaat je voorkeur naar last minute plannen?

Als je wil vasthouden aan je last minute manier van werken, plan dan de uitwerking van opdrachten net voor de afgesproken datum in je agenda.

Door de opdracht echter 1 à 2 weken voor de door jou geplande datum al eens in detail door te lezen, zet je je onderbewuste in gang. Je brein zal vanaf dan ideeën, verbanden en verbindingen beginnen verzamelen.

De ene persoon krijgt ‘s nachts oplossingen of ideeën, voor iemand anders zal dit tijdens het lopen zijn of in de auto op weg naar huis. Het is belangrijk om deze ideeën uit je hoofd te halen en ergens vast te leggen. Verzamel al je ideeën systematisch op de manier die bij je best past:

 • In een notitieboekje wat je altijd bij hebt. De meest bekende en meest gebruikte zijn de Moleskine boekjes.
 • Een mapje op je bureel of werktafel waarin je alle losse ideeën voor een bepaald project verzameld.
 • Post-its op je prikbord.
 • Elektronisch, bijvoorbeeld in Evernote of OneNote; Deze online tools kan je synchroniseren op je computer, smartphone en/of tablet PC. Je kan ook tags (zoekwoorden) toekennen waardoor je al je losse ideeën over een bepaald thema gemakkelijk terugvindt.
 • Gebruik een dictafoon of bel naar de voicemail van je GSM als je in de auto zit.


Om ideeën onderweg te noteren


Op het moment dat je dan ook daadwerkelijk alles moet samenbrengen om het project af te werken, heb je al meerdere ideeën verzameld. Je gaat dan gewoon kunnen kiezen voor de meest praktische en haalbare ideeën.

Omdat je zoveel verschillende opties hebt, is er altijd wel een passend idee wat je nu kan gebruiken. Alle andere ideeën zijn niet verloren, want je hebt ze verzameld in je systeem. Je kan ze op een later moment nog gebruiken.

Het oplevermoment nadert waardoor je de gezonde spanning voelt toenemen. Omdat de tijd begint te korten, zal je heel gefocust te werk gaan om alles tot in de puntje afgewerkt te krijgen.


Multi-getalenteerde bruggenbouwers werkwijze

Meten is weten. Je zal zelf moeten uittesten welke methode het best voor jou werkt.

Welke methode je ook verkiest, je combineert het gebruik van je brein & je onderbewuste.
Aan jou de keuze: last minute actie of strak gepland. Je pakt op elke manier je uitstelgedrag aan op een manier die bij een multi-getaleteerde bruggenbouwer past!


Gun je zelfvertrouwen een stevige boost door tijd te reserveren voor zelfzorg.
Zelfverzekerd overkomen begint met elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, je collega’s, klanten of leveranciers voluit gaat inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: De efficiëntie en de productiviteit nemen toe net zoals de rust in je team.

Start nu en vraag direct een kennismakingsgesprek aan.Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentor


Opmerking van de auteur: 

Dit artikel verscheen voor het eerst op 30 augustus 2012. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 29 juni 2020.


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, …Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

4 Reacties

 1. Anja Leinders

  Hey Saskia, interessante materie!
  Ik besef me nu pas dat ik de tip die Cleese deelt, al een hele tijd onbewust toepas. In het verleden kwam ik ook vaak in tijdsproblemen wanneer het ging om het opleveren van een project.
  Een week eerder is voor mij nu een standaard geworden; dan zet ik al in mijn agenda dat het af moet zijn. En ja, de flexibiliteit die ik die laatste week nog heb voelt heel prettig aan.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Anja, fijn om het ook van anderen te horen dat dit werkt !

   Antwoord
 2. Monique

  Wat beinvloedt je ACTIE en je UITSTELGEDRAG ?

  Ik ben erachter gekomen, dat een mens gedreven wordt door enerzijds de rationaliteit anderzijds de emotionaliteit. Bij velen van ons worden we door één van de twee kritische factoren het meest gemotiveerd. Bij sommigen zit er een precieze evenwicht tussen deze twee factoren. Dat zijn de perfectionisten, bij wie alles tot in de puntjes moeten kloppen, voordat ze alles kunnen loslaten en echt tot actie over kunnen gaan.
  Bij mij kan ik slechts tot grote prestatie overgaan als ik me emotioneel getriggerd voel. Dus als een taak buiten mijn normale vermogen valt en dus iets moeilijker is voor mij, dan dat ik op dat moment aan kan, moet ik emotioneel gestimuleerd worden om echt tot actie te gaan.
  Bij sommige mannen, moeten de dingen logisch kloppen, dan zien ze pas hun inspanningen omgetoverd worden tot resultaten en willen pas DAN aan het werk gaan, als ze zeker weten dat het logisch en zinvol is. Neem nu bijvoorbeeld het aanpakken van de vervuiling OF het behoud van een sociaal evenwicht binnen een organisatie, wordt meer getriggerd door de rationaliteit dan de emotionaliteit.
  Op het werk zal de manager sneller een beleid op papier zetten of deze in de vergadering presenteren als hij vindt dat het logisch klopt. De overheid wordt ook meer gemotiveerd door de rationaliteit.
  Maar binnen je gezin en je eigen persoonlijk leven slaat de balans de andere kant door.

  Maar als de buurman zijn vuile zak op uw stoep zet en het begint te ruiken, dan zou je toch EERST zodanig van overstuur moeten zijn, voordat je iets tegen hem durft te zeggen & hem gaat bekritiseren.
  Nu ik dat van mezelf weet, begrijp ik wanneer ik sneller tot actie overga & wanneer ik het uitstel-gedrag vertoon. Dit besef helpt me beter om mijn gedrag te reguleren. Bovendien spelen focus en concentratie ook een grote rol om mijn emotie te beheersen, juist meer of minder stimuleren. Deze truc helpt ook om sneller resultaten te leveren, in plaats van mijn eeuwige uitstel gedrag te demonstreren van : “Alleen iets doen als het ook MOET.”

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen