+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

Last minute planning of lang vooraf gepland?

Herken je dit?

Sommige beelddenkers hebben een soort van “due date” spanning nodig om echt in actie te komen. Ze kunnen pas gefocust werken als de opleverdatum zo kortbij is dat er geen weg terug is.

Het gaat hier niet over opdrachten die last minute binnenkomen. Het zijn taken die je aanneemt waarvan je weet dat je ze op een vastgestelde datum gaat opleveren.

In je hoofd ziet alles er logisch en klaar uit. Je hebt de hele film al meermaals afgespeeld. Eens je in realiteit concreet aan de opdracht begint te werken, is niet alles praktisch onmiddellijk realiseerbaar. Zo kort bij de opleverdatum, ontbreekt meestal de tijd om hiervoor oplossingen uit te werken.

Ook al nemen deze mensen zichzelf voor om de volgende keer tijdig aan een opdracht (bv. een presentatie) te beginnen, het lijkt hen niet te lukken. Ze geraken nooit een paar dagen voor de bewuste datum klaar omdat er in hun onderbewuste nog geen gevoel van hoogdringendheid is.

Het lijkt wel een paradox:

Tijdig beginnen, is lastig focussen door het gebrek aan hoogdringendheidsgevoel.

Je krijgt het gevoel dat alles strak in je agenda gepland gaat moeten worden, hoewel er nog een zee van tijd is.
Anderzijds, geeft dit je ook het gevoel dat als iets af is, er ook niets meer aan veranderd kan worden. Terwijl je misschien best nog een beter idee kan vinden.

Last minute starten, geeft je gegarandeerd problemen bij de praktische haalbaarheid om al je ideeën ook daadwerkelijk uit te werken. Het geeft je extra stress.

 

Hoe zou je deze schijnbaar onverenigbare paradox kunnen verbinden?

Begin op tijd en gebruik zowel je brein als onderbewuste.

Probeer een variatie van de tip die John Cleese vertelde op het World Creativity Forum Antwerp 2008 met het publiek deelde:

Stel dat je voor jezelf een totaal fictieve datum in je agenda zet bv. 1 week voor je iets moet opleveren.

Je gaat je brein dus bewust misleiden. Je plant alle activiteiten van dit project in functie van deze fictieve datum. Start en werk het project af volgens je agenda.

Kijk er niet meer naar en laat het afgewerkte project liggen tot je het aan de klant moet afleveren. Je levert het dus ook geen minuut vroeger op !

Als je iets afgewerkt hebt volgens de fictieve datum in je agenda, weet je brein dat dit opgelost is. Je brein hoeft er niet meer aan te denken.

Op dat moment komt echter je onderbewuste in actie. Het bedenkt oplossingen voor je opdracht.

Pak je project net voor opleveren, terug op. Kijk of je onderbewuste in de tussentijd nog een betere oplossing heeft bedacht. Je hebt tijd om eventueel nog aanpassingen te maken. Je kan het project tijdig opleveren.

 

Liever toch alles last minute?

Als je wil vasthouden aan je last minute manier van werken, plan dan inderdaad de uitwerking van opdrachten net voor de afgesproken datum in je agenda.

Door de opdracht echter 1 à 2 weken op voorhand al eens in detail door te lezen, zet je je onderbewuste in gang. Je brein zal vanaf dan ideeën, links en verbindingen beginnen verzamelen.

De ene persoon krijgt ‘s nachts oplossingen of ideeën, voor iemand anders zal dit tijdens het lopen zijn, of in de auto op weg naar huis.

 

notaboekje, iPad, schrift, MoleskinoVerzamel als deze ideeën systematisch op de manier die bij je best past:

  • In een notitieboekje wat je altijd bij hebt. De meest bekende en meest gebruikte zijn de Moleskino boekjes
  • Een mapje op je bureel waarin je alle losse ideeën verzameld
  • Post-its op je prikbord
  • Electronisch, bij voorbeeld in Evernote; deze kan je synchroniseren op je computer, smartphone en/of tablet PC. Je kan ook tags (zoekwoorden) toekennen waardoor je al je losse ideeën over een bepaald thema gemakkelijk terugvindt
  • Gebruik een dictafoon of bel naar de voicemail van je GSM als je in de auto zit

 

Op het moment dat je dan ook daadwerkelijk alles moet samenbrengen en afwerken, heb je waarschijnlijk al veel ideeën verzameld. Je gaat op dat moment gewoon kunnen kiezen voor de meest praktische en haalbare ideeën.

Omdat je zoveel verschillende opties hebt, is er altijd wel een nieuw idee wat je nu kan gebruiken. Alle andere ideeën zijn niet verloren, want je hebt ze verzameld in je systeem. Je kan ze op een later moment nog gebruiken.

Herkenbaar?

Welke methode je ook verkiest, je combineert het gebruik van je brein & je onderbewuste.
Aan jou de keuze: last minute actie of strak gepland.

Ik hoor graag jullie reacties.
Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

 

 

Bron afbeeldingen: Numentum