Last minute of strak gepland?

Last minute planning of lang vooraf gepland?

Herken je dit?

Sommige beelddenkers hebben een soort van “due date” spanning nodig om echt in actie te komen. Ze kunnen pas gefocust werken als de opleverdatum zo kortbij is dat er geen weg terug is.

Het gaat hier niet over opdrachten die last minute binnenkomen. Het zijn taken die je aanneemt waarvan je weet dat je ze op een vastgestelde datum gaat opleveren.

In je hoofd ziet alles er logisch en klaar uit. Je hebt de hele film al meermaals afgespeeld. Eens je in realiteit concreet aan de opdracht begint te werken, is niet alles praktisch onmiddellijk realiseerbaar. Zo kort bij de opleverdatum, ontbreekt meestal de tijd om hiervoor oplossingen uit te werken.

Ook al nemen deze mensen zichzelf voor om de volgende keer tijdig aan een opdracht (bv. een presentatie) te beginnen, het lijkt hen niet te lukken. Ze geraken nooit een paar dagen voor de bewuste datum klaar omdat er in hun onderbewuste nog geen gevoel van hoogdringendheid is.

Het lijkt wel een paradox:

Tijdig beginnen, is lastig focussen door het gebrek aan hoogdringendheidsgevoel.

Je krijgt het gevoel dat alles strak in je agenda gepland gaat moeten worden, hoewel er nog een zee van tijd is.
Anderzijds, geeft dit je ook het gevoel dat als iets af is, er ook niets meer aan veranderd kan worden. Terwijl je misschien best nog een beter idee kan vinden.

Last minute starten, geeft je gegarandeerd problemen bij de praktische haalbaarheid om al je ideeën ook daadwerkelijk uit te werken. Het geeft je extra stress.

 

Hoe zou je deze schijnbaar onverenigbare paradox kunnen verbinden?

Begin op tijd en gebruik zowel je brein als onderbewuste.

Probeer een variatie van de tip die John Cleese vertelde op het World Creativity Forum Antwerp 2008 met het publiek deelde:

Stel dat je voor jezelf een totaal fictieve datum in je agenda zet bv. 1 week voor je iets moet opleveren.

Je gaat je brein dus bewust misleiden. Je plant alle activiteiten van dit project in functie van deze fictieve datum. Start en werk het project af volgens je agenda.

Kijk er niet meer naar en laat het afgewerkte project liggen tot je het aan de klant moet afleveren. Je levert het dus ook geen minuut vroeger op !

Als je iets afgewerkt hebt volgens de fictieve datum in je agenda, weet je brein dat dit opgelost is. Je brein hoeft er niet meer aan te denken.

Op dat moment komt echter je onderbewuste in actie. Het bedenkt oplossingen voor je opdracht.

Pak je project net voor opleveren, terug op. Kijk of je onderbewuste in de tussentijd nog een betere oplossing heeft bedacht. Je hebt tijd om eventueel nog aanpassingen te maken. Je kan het project tijdig opleveren.

 

Liever toch alles last minute?

Als je wil vasthouden aan je last minute manier van werken, plan dan inderdaad de uitwerking van opdrachten net voor de afgesproken datum in je agenda.

Door de opdracht echter 1 à 2 weken op voorhand al eens in detail door te lezen, zet je je onderbewuste in gang. Je brein zal vanaf dan ideeën, links en verbindingen beginnen verzamelen.

De ene persoon krijgt ‘s nachts oplossingen of ideeën, voor iemand anders zal dit tijdens het lopen zijn, of in de auto op weg naar huis.

 

notaboekje, iPad, schrift, MoleskinoVerzamel als deze ideeën systematisch op de manier die bij je best past:

 • In een notitieboekje wat je altijd bij hebt. De meest bekende en meest gebruikte zijn de Moleskino boekjes
 • Een mapje op je bureel waarin je alle losse ideeën verzameld
 • Post-its op je prikbord
 • Electronisch, bij voorbeeld in Evernote; deze kan je synchroniseren op je computer, smartphone en/of tablet PC. Je kan ook tags (zoekwoorden) toekennen waardoor je al je losse ideeën over een bepaald thema gemakkelijk terugvindt
 • Gebruik een dictafoon of bel naar de voicemail van je GSM als je in de auto zit

 

Op het moment dat je dan ook daadwerkelijk alles moet samenbrengen en afwerken, heb je waarschijnlijk al veel ideeën verzameld. Je gaat op dat moment gewoon kunnen kiezen voor de meest praktische en haalbare ideeën.

Omdat je zoveel verschillende opties hebt, is er altijd wel een nieuw idee wat je nu kan gebruiken. Alle andere ideeën zijn niet verloren, want je hebt ze verzameld in je systeem. Je kan ze op een later moment nog gebruiken.

Herkenbaar?

Welke methode je ook verkiest, je combineert het gebruik van je brein & je onderbewuste.
Aan jou de keuze: last minute actie of strak gepland.

Ik hoor graag jullie reacties.
Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

 

 

Bron afbeeldingen: Numentum

Vorige

Volgende

4 Reacties

 1. Anja Leinders

  Hey Saskia, interessante materie!
  Ik besef me nu pas dat ik de tip die Cleese deelt, al een hele tijd onbewust toepas. In het verleden kwam ik ook vaak in tijdsproblemen wanneer het ging om het opleveren van een project.
  Een week eerder is voor mij nu een standaard geworden; dan zet ik al in mijn agenda dat het af moet zijn. En ja, de flexibiliteit die ik die laatste week nog heb voelt heel prettig aan.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Anja, fijn om het ook van anderen te horen dat dit werkt !

   Antwoord
 2. Monique

  Wat beinvloedt je ACTIE en je UITSTELGEDRAG ?

  Ik ben erachter gekomen, dat een mens gedreven wordt door enerzijds de rationaliteit anderzijds de emotionaliteit. Bij velen van ons worden we door één van de twee kritische factoren het meest gemotiveerd. Bij sommigen zit er een precieze evenwicht tussen deze twee factoren. Dat zijn de perfectionisten, bij wie alles tot in de puntjes moeten kloppen, voordat ze alles kunnen loslaten en echt tot actie over kunnen gaan.
  Bij mij kan ik slechts tot grote prestatie overgaan als ik me emotioneel getriggerd voel. Dus als een taak buiten mijn normale vermogen valt en dus iets moeilijker is voor mij, dan dat ik op dat moment aan kan, moet ik emotioneel gestimuleerd worden om echt tot actie te gaan.
  Bij sommige mannen, moeten de dingen logisch kloppen, dan zien ze pas hun inspanningen omgetoverd worden tot resultaten en willen pas DAN aan het werk gaan, als ze zeker weten dat het logisch en zinvol is. Neem nu bijvoorbeeld het aanpakken van de vervuiling OF het behoud van een sociaal evenwicht binnen een organisatie, wordt meer getriggerd door de rationaliteit dan de emotionaliteit.
  Op het werk zal de manager sneller een beleid op papier zetten of deze in de vergadering presenteren als hij vindt dat het logisch klopt. De overheid wordt ook meer gemotiveerd door de rationaliteit.
  Maar binnen je gezin en je eigen persoonlijk leven slaat de balans de andere kant door.

  Maar als de buurman zijn vuile zak op uw stoep zet en het begint te ruiken, dan zou je toch EERST zodanig van overstuur moeten zijn, voordat je iets tegen hem durft te zeggen & hem gaat bekritiseren.
  Nu ik dat van mezelf weet, begrijp ik wanneer ik sneller tot actie overga & wanneer ik het uitstel-gedrag vertoon. Dit besef helpt me beter om mijn gedrag te reguleren. Bovendien spelen focus en concentratie ook een grote rol om mijn emotie te beheersen, juist meer of minder stimuleren. Deze truc helpt ook om sneller resultaten te leveren, in plaats van mijn eeuwige uitstel gedrag te demonstreren van : “Alleen iets doen als het ook MOET.”

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen