Selecteer een pagina

Leiderschap uitsluitend voor leidinggevenden? Ontdek voordelen van persoonlijk leiderschap in jouw leven.

Kan persoonlijk leiderschap de richtingaanwijzer zijn in jouw leven?

Is het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap enkel belangrijk voor mensen die een groep, een team of een organisatie leiden?
Brengt het ontwikkelen van jouw persoonlijke leiderschapsstijl jou iets op in je leven?

Doelen stellen … welk doel wil jij bereiken over 5 jaar?

Welk type leiderschapsstijl heb ik?

Persoonlijk leiderschap staat voor mij voor het maken van bewuste keuzes die richting geven aan jouw leven. Ik bedoel hiermee de persoonlijke keuzes in je leven zoals studie, werk, werkomgeving, partner, woonplaats, enz. Het gaat dus om de beslissingen die een belangrijke invloed hebben op jouw leven vandaag en in de toekomst.

Veel mensen staan hier nooit echt bij stil: ze kiezen op het moment zelf op basis van de mogelijkheden die zich op dat moment aandienen.

Zonder concreet een lange termijn beeld voor ogen te hebben is het quasi onmogelijk om beslissingen te nemen die je steeds dezelfde richting laten gaan. Om steeds te kiezen voor datgene wat aansluit bij wat jij belangrijk vindt. Om de mogelijkheid te selecteren die je dichterbij het doel brengt datgene wat jij zo graag wil bereiken in je leven.

Vastleggen?

Moet je dan alles minutieus gaan plannen en nu al vastleggen?
Neen, absoluut niet !

We leven enkel in een maatschappij waar we denken dat we leren keuzes maken. Meestal kiezen we onder invloed van anderen, de omgeving, het aanzien of prestige, zonder nog te durven stil staan bij wat we nu zelf echt willen, wat wij op lange termijn onszelf toewensen. Door onbewust te kiezen, zit je voor je het weet vast in de rat-race en tredmolen die de maatschappij ons oplegt.

„Als je niet weet waar jij naartoe wil zeilen, is elke wind goed!”

numentum zeilboot

Kiezen!

Persoonlijk leiderschap gaat voor mij om bewuste keuzes te leren maken. Elke mens heeft eigen waarden, unieke talenten en persoonlijke idealen. Al deze elementen samen, beïnvloeden jouw persoonlijke leiderschapsstijl en vormen jouw innerlijke kompas.

Ga op ontdekkingstocht zodat jij jouw persoonlijke kompas in de juiste positie kan zetten. Het zal je helpen kiezen.

Laat deze vragen je leiden tijdens deze ontdekkingstocht:

  • Wie je bent? Wat maakt jou uniek?
  • Welke talenten heb jij in huis? Welke activiteiten doe je graag en goed? Wat kan je moeiteloos doen onder alle omstandigheden?
  • Waar wil je voor staan of gekend zijn?
  • Wat vind jij belangrijk? Denk aan persoonlijke waarden, normen, balans tussen werk en privéleven, tijd voor familie en vrienden?
  • Wat is jouw ultieme droom?

Noteer je persoonlijk antwoord op de vragen. Vorm op basis van jouw antwoorden een zo concreet en duidelijk mogelijk beeld. De informatie geeft je inzicht in welke richting jouw kompas wijst.
Weet dat er geen goede of slechte antwoorden zijn! Je persoonlijke kompas is even uniek als jij!

Tot slot

Persoonlijk leiderschap gaat over het maken van bewuste keuzes. Beslissingen die iedere mens voor zichzelf dient te nemen. Waar anderen ons weinig mee kunnen helpen. Beslissingen die een directe invloed hebben op jouw leven nu en in de toekomst.

Meer weten?

Artikelen die je mogelijk interesseren:

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!