Selecteer een pagina

Een loopbaan van 12 stielen en 13 …

Waarom?

12 stielen en 13 ongelukken, met dit gezegde omschrijven anderen vaak een multi-getalenteerde bruggenbouwer.

Het lijkt alsof ze al veel jobs of banen geprobeerd hebben, maar nergens echt hun draai vinden. Laaiend enthousiast beginnen ze aan een nieuwe opdracht, doch even snel is het plezier al weer verdwenen.

Telkens dezelfde activiteiten opnieuw herhalen. Routine taken voelen aan als sleur en gaan vervelen. Terwijl hun omgeving denken dat ze een leuke functie hebben, kijken ze zelf reikhalzend uit naar nieuwe uitdagingen of mogelijkheden.

Als je deze mensen vraagt om hun loopbaan chronologisch neer te schrijven, zie je een lange lijst verschijnen. Veel activiteiten zonder een duidelijk verband. Een allegaartje van van alles en nog wat.

 

multi-talent tip CV curriculum vitae

 

Hoe ervaren multi-getalenteerde bruggenbouwers dit zelf?

Sommigen voelen zich oncomfortabel bij hun loopbaan. Ze schamen zich omdat er geen lijn of logische volgorde inzit. Behalve dan dat ze zeer ongeduldig zijn en veel van richting veranderen.

Als ze vacatures zien passeren, zijn er functies die hen interesseren. Waar ze al hun energie in kwijt zouden kunnen …
Helaas durven ze niet altijd te solliciteren omdat ze een aantal gevraagde kwalificaties ontbreken; Omdat ze vereiste diploma’s en ervaring missen.

 

Hoe kijken anderen hiernaar?

Wat als een selectie verantwoordelijke zo’n profiel ontvangt met heel veel onlogische switchen? Hoe trekt je CV dan de aandacht? Waarom zou een interviewer jou een kans geven?

Uitgenodigd geraken voor een gesprek, is de eerste hindernis! Als je mondeling jezelf mag voorstellen en je interesse toelichten, kant jouw enthousiasme helpen om je gesprekspartner te overtuigen je een kans te geven.

 

multi-talent tip job interview

 

Maar hoe geraak je voorbij dat eerste “papieren” selectie proces waar je weinig tot geen controle op hebt? Waarom zou jij een kans verdienen?

Het valt moeilijk logisch uit te leggen waarom je van de ene in de andere functie bent gerold. Het maakt het steeds moeilijker als zowel jij zelf als de buitenwereld, denkt dat je nergens echt goed in bent: Je kent een beetje van alles, maar ogenschijnlijk niets echt grondig. Zo lijkt het althans.

 

Achteruit of vooruit kijken?

Stel je je kandidaat voor een functie, dan kijken mensen naar het verleden:

  • Wat heb je al gedaan?
  • Hoe zou deze stap aansluiten op je voorgaande functie?

 

multi-talent tip omkijken

 

Terwijl jij zelf toe bent aan een nieuwe uitdaging Iets wat je nog nooit eerder deed. Waarbij je weer nieuwe zaken kan ontdekken en leren. Waardoor je kennis en ervaring verder uitbreidt.
Het geheel is divers maar door deze nieuwe kennis, ben je weer iets veelzijdiger. Het geeft je weer extra mogelijkheden om de verschillende onderdelen te gaan combineren.

 

Hoe kan je jezelf dan wel presenteren?

Het is pas echt interessant en bovendien heel apart en uniek als je een rode draad – een verbinding – kan maken tussen de verschillende kennis en ervaringen die je bezit.

Als je een soort van portfolio kan samenstellen dat weergeeft wie jij bent en waar je voor staat. Je presenteert het geheel bestaande uit:

  • je kwaliteiten;
  • een overzicht van je kennis en ervaring, losgekoppeld van functies en bedrijven;
  • aangevuld met concreet behaalde resultaten om het geheel te vervolledigen.

Vaak heeft je interesse of nieuwsgierigheid je doorheen de jaren geleid. Het kwam gewoon op je pad en je had wel zin in deze uitdaging. Zonder duidelijke reden of doel op lange termijn. Zolang je van het ene in het andere project kan overstappen, loopt alles prima.

Kom je echter op een gegeven moment in een doodlopend straatje terecht, dan kan het lastiger worden om de volgende stap te zetten.

Stilstaan en achterom kijken kan dan helpen om de rode draad in het geheel te ontdekken zodat je een volgende uitdaging vindt die aansluit bij het geheel en niet enkel bij je vorige functie.

 

 

Artikelen die aansluiten bij dit onderwerp:

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

 

 

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen