+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

Wil jij echt luisteren of ga je er vanuit dat je weet wat ik bedoel?

”Luisteren ze eigenlijk wel? Waarom begrijpen ze mij verkeerd?”

Het is een veel voorkomende verzuchting van beelddenkers.

 

Beelddenkers of mensen die anders denken, kijken op een andere manier naar de wereld om zich heen. Hoewel de beelden of associaties tegen een hoge snelheid door hun hoofd schieten, zoeken ze lang naar het juiste woord om aan te geven wat ze bedoelen. (Snelle denker, trager prater)

 

In onze hectische maatschappij ontbreekt vaak de tijd en het geduld om te wachten totdat iemand uitgesproken is. Je toehoorders vullen het verhaal verder in vanuit hun referentiekader. Helaas, hierbij gaat het helemaal mis voor beelddenkers.

 

Een beelddenker heeft een totaal andere ervaring van de omgeving of een situatie dan een niet-beelddenker. Vult de niet-beelddenker het verhaal aan vanuit zijn waarneming of persoonlijke ervaring, dan is dit totaal anders. De beelddenker voelt zich hierdoor gefrustreerd omdat zijn ervaring niet wordt begrepen. Het lijkt er op dat wat de beelddenker beleeft, niet wordt erkend als bestaande of realiteit.

 

Wat speelt er?

Een beelddenker kijkt vanuit verschillenden hoeken naar een situatie zodat er een driedimensionaal beeld ontstaat in de ruimte. In tegenstelling tot niet-beeldenkers die vanuit een vast punt naar een situatie kijken waardoor je een beeld krijgt in een vlak beeld (tweedimensionaal).

 

Met andere woorden een beelddenker neemt details waar die in het tweedimensionale beeld niet waargenomen worden. Bovendien verwerkt een beelddenker ook informatie van al zijn zintuigen in dit beeld. Denk aan geuren, kleuren, geluiden of gesprekken, lichaamstaal van de aanwezige mensen. Deze bijkomende informatie wordt in de meeste gevallen onbewust verwerkt door een beelddenker. (Beeld & geluid kloppen niet = stress & chaos voor beelddenkers)

 

Beelddenken in actie

Een beelddenker ziet of ervaart een beeld dat veel gedetailleerder is en tegenstrijdige elementen kan bevatten, wat als chaotisch denker moeilijk uit te leggen is. Ze zien ook elementen die een lineaire denker in een startfase nog niet ziet.

 

Wil jij als niet-beelddenker sneller handelen vanuit je persoonlijke referentiekader, dan ervaart de beelddenker dit als niet gehoord of gezien worden. Zijn inbreng lijkt van geen belang en irrelevant, terwijl dit enkel een andere kijk op dezelfde situatie is. Niet beter of niet slechter, maar wel aanvullend.

 

Communicatie is de sleutel !

Communicatie tip oen nivea oma lsd - Numentum voor beelddenkers op het werk

Wees een OEN die NIVEA smeert en OMA thuis laat om LSD te kunnen gebruiken!

 

OEN: Open, Eerlijk, Nieuwsgierig

Sta open voor je gesprekspartner, geef deze een kans iets uit te leggen en wees oprecht nieuwsgierig. Moedig hem aan om zijn verhaal te doen, ook al lijkt de logica in het begin niet duidelijk.

 

NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander

Als iets niet duidelijk is of het duurt wat langer voor iemand tot de kern van zijn verhaal komt, vul je sneller het verhaal aan vanuit je persoonlijk referentiekader.

 

OMA: Oordelen, Meningen, Adviezen

Als iemand je iets vertelt, laat dan je eigen oordelen, ideeën en adviezen achterwege zodat je met open houding kan luisteren om te begrijpen.

 

LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

Vat samen wat je hoort. Laat de spreker aanvullen en bijsturen waar nodig totdat duidelijk is wat er bedoeld wordt.

 

Als jij echt de moeite wil doen om te luisteren, kunnen veel misverstanden voorkomen worden. De eerste stap, is geduldig en nieuwsgierig luisteren.

Openstaan voor de dingen die je op het eerst zicht niet logisch lijken. De oplossingen die een beelddenker ziet, kunnen dan veel sneller opgepikt en uitgewerkt worden; Hierdoor kan jouw organisatie, jouw team, jouw gezin, … profiteren van de beelddenkerskwaliteiten en geef je de beelddenker ruimte om te groeien !

Durf wat meer een OEN te zijn die NIVEA smeert
en OMA thuis laat om LSD te kunnen gebruiken!

 

 

Wat denk jij hiervan?

Laat gerust je opmerkingen hieronder achter !

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum