Selecteer een pagina

Wil je mij begrijpen?

Wil jij echt luisteren of ga je er vanuit dat je weet wat ik bedoel?

”Luisteren ze eigenlijk wel? Waarom begrijpen ze mij verkeerd?”

Het is een veel voorkomende verzuchting van beelddenkers.

 

Beelddenkers of mensen die anders denken, kijken op een andere manier naar de wereld om zich heen. Hoewel de beelden of associaties tegen een hoge snelheid door hun hoofd schieten, zoeken ze lang naar het juiste woord om aan te geven wat ze bedoelen. (Snelle denker, trager prater)

 

In onze hectische maatschappij ontbreekt vaak de tijd en het geduld om te wachten totdat iemand uitgesproken is. Je toehoorders vullen het verhaal verder in vanuit hun referentiekader. Helaas, hierbij gaat het helemaal mis voor beelddenkers.

 

Een beelddenker heeft een totaal andere ervaring van de omgeving of een situatie dan een niet-beelddenker. Vult de niet-beelddenker het verhaal aan vanuit zijn waarneming of persoonlijke ervaring, dan is dit totaal anders. De beelddenker voelt zich hierdoor gefrustreerd omdat zijn ervaring niet wordt begrepen. Het lijkt er op dat wat de beelddenker beleeft, niet wordt erkend als bestaande of realiteit.

 

Wat speelt er?

Een beelddenker kijkt vanuit verschillenden hoeken naar een situatie zodat er een driedimensionaal beeld ontstaat in de ruimte. In tegenstelling tot niet-beeldenkers die vanuit een vast punt naar een situatie kijken waardoor je een beeld krijgt in een vlak beeld (tweedimensionaal).

 

Met andere woorden een beelddenker neemt details waar die in het tweedimensionale beeld niet waargenomen worden. Bovendien verwerkt een beelddenker ook informatie van al zijn zintuigen in dit beeld. Denk aan geuren, kleuren, geluiden of gesprekken, lichaamstaal van de aanwezige mensen. Deze bijkomende informatie wordt in de meeste gevallen onbewust verwerkt door een beelddenker. (Beeld & geluid kloppen niet = stress & chaos voor beelddenkers)

 

Beelddenken in actie

Een beelddenker ziet of ervaart een beeld dat veel gedetailleerder is en tegenstrijdige elementen kan bevatten, wat als chaotisch denker moeilijk uit te leggen is. Ze zien ook elementen die een lineaire denker in een startfase nog niet ziet.

 

Wil jij als niet-beelddenker sneller handelen vanuit je persoonlijke referentiekader, dan ervaart de beelddenker dit als niet gehoord of gezien worden. Zijn inbreng lijkt van geen belang en irrelevant, terwijl dit enkel een andere kijk op dezelfde situatie is. Niet beter of niet slechter, maar wel aanvullend.

 

Communicatie is de sleutel !

Communicatie tip oen nivea oma lsd - Numentum voor beelddenkers op het werk

Wees een OEN die NIVEA smeert en OMA thuis laat om LSD te kunnen gebruiken!

 

OEN: Open, Eerlijk, Nieuwsgierig

Sta open voor je gesprekspartner, geef deze een kans iets uit te leggen en wees oprecht nieuwsgierig. Moedig hem aan om zijn verhaal te doen, ook al lijkt de logica in het begin niet duidelijk.

 

NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander

Als iets niet duidelijk is of het duurt wat langer voor iemand tot de kern van zijn verhaal komt, vul je sneller het verhaal aan vanuit je persoonlijk referentiekader.

 

OMA: Oordelen, Meningen, Adviezen

Als iemand je iets vertelt, laat dan je eigen oordelen, ideeën en adviezen achterwege zodat je met open houding kan luisteren om te begrijpen.

 

LSD: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen

Vat samen wat je hoort. Laat de spreker aanvullen en bijsturen waar nodig totdat duidelijk is wat er bedoeld wordt.

 

Als jij echt de moeite wil doen om te luisteren, kunnen veel misverstanden voorkomen worden. De eerste stap, is geduldig en nieuwsgierig luisteren.

Openstaan voor de dingen die je op het eerst zicht niet logisch lijken. De oplossingen die een beelddenker ziet, kunnen dan veel sneller opgepikt en uitgewerkt worden; Hierdoor kan jouw organisatie, jouw team, jouw gezin, … profiteren van de beelddenkerskwaliteiten en geef je de beelddenker ruimte om te groeien !

Durf wat meer een OEN te zijn die NIVEA smeert
en OMA thuis laat om LSD te kunnen gebruiken!

 

 

Wat denk jij hiervan?

Laat gerust je opmerkingen hieronder achter !

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum

Vorige

Volgende

10 Reacties

 1. Sofie

  Hallo Saskia,
  Wat ben ik blij met deze website en uw commentaar dat ik regelmatig krijg. Ik weet sinds 2 jaar dat ik een beelddenker ben. Mijn man is tot die conclusie gekomen. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik ben nu 40. Mijn leven is vanaf de dag dat mijn man dit tegen mij zei, volledig veranderd. Alles viel op zijn plaats, en er kwam een gevoel van liefde (en acceptatie) voor mezelf, en voor mij als kind, over me heen, als u begrijpt wat ik bedoel. Ik probeer nu mijn gave (want dat is het zeker) in te passen in de dagelijkse lineaire wereld. Mijn man is daarbij van onschatbare waarde. Hij heeft de moeite genomen 8 jaar geleden om mij te leren kennen. Om zich niet af te laten leiden door mijn chaotische manier van denken. Ik vind op mijn beurt zijn lineaire manier van denken interessant, maar kan er niet ver in meegaan. Ik heb mijzelf altijd dom gevoeld. Dat kwam ook omdat mijn vader mij dat ook dagelijks zei, toen ik nog jong was. Ik kom en kwam niet vaak uit mijn woorden en niemand in mijn familie had het geduld of de interesse om eens iets verder te kijken. Ik heb daar heel veel last van gehad.
  Ik heb mijn man leren kennen op mijn werk. Hij was mijn baas. na een periode van 7 jaar werken voor dat bedrijf, gaf hij mij opeens de mogelijkheid om mijn eigen functie te gaan creëren. Ik mocht zelf beslissen wat ik wilde doen binnen dat bedrijf. Wij werkten allebei bij het Mercedes-Benz CAC in Maastricht. Dit is een internationaal bedrijf waarbij de klantendienst en de pechdienst voor Mercedes-Benz klanten bij elkaar in één gebouw zitten. Ik had jaren voor de Nederlandse en de Engelse klantendienst gewerkt. Maar het liep allemaal stroef vond ik. Toen ik die kans kreeg van mijn baas, heb ik een plan gemaakt om het contact tussen ons bedrijf en alle Engelse MB dealers beter te maken zodat we uiteindelijk betere customer service konden bieden aan de klanten. Mijn baas vond het een fantastisch plan en toen ik het mocht gaan presenteren in Engeland waren ze er daar ook enthousiast over. Ik bedacht een pilot project en deed een tour door Engeland, Ierland en Schotland om dit aan grote groepen dealers uit te leggen. iedereen was enthousiast. Ik begon met 5 dealers in Engeland. Deze 5 dealer hadden de slechtste klantenservice van heel het land. Binnen 3 maanden zaten zijn tussen de besten. dankzij mijn project. Het bracht voor iedereen geld op en daar zijn bedrijven altijd blij over, maar voor mij ging het vooral over de communicatie tussen ons, de klanten, de dealers en Mercedes-Benz zelf. Als je de tijd neemt om effectief te luisteren naar de mensen, dan kun je verder komen. Dat doet tegenwoordig niemand meer. Het is een groot succes geworden en werd voor alle Europese landen ingevoerd.
  Toen wist ik nog niets van beelddenken, maar als ik nu terugkijk, is dat een perfect voorbeeld van hoe het kan werken.
  Nu werk ik niet meer bij Mercedes-Benz. Mijn man en ik hebben zelf een bedrijf, en ik schrijf kinderboeken, terwijl ik geen kinderen heb. Maar ik schrijf dus tegenwoordig. ik heb een eigen Facebook pagina waar ik regelmatig verhalen op schrijf. Ik wordt geprezen voor de intensiteit van mijn verhalen, hoe ze de mensen raken. Ik heb mijn passie gevonden, dankzij het feit dat ik langzaam begin te begrijpen hoe mijn hersenen werken.
  het neemt niet weg dat ik vaak nog tegen dingen aanloop. Ik kan vaak niet op woorden komen. ik moet vaak zo diep zoeken om me nog iets te herinneren. Mijn geheugen is een zeef. het probleem is dat ik vaak denk dat ik al jong begin met dingen te vergeten. Maar door dat kleine stukje tekst hierboven van U, denk ik nu dat het gewoon bij mij hoort. dat er duizend dingen per seconde door mijn hoofd gaan en ik vaak op zoek ben naar een heel specifiek woord, dat alles-omschrijvend is voor wat ik wil zeggen. maar dat komt dan niet. Mensen hebben geen geduld, behalve mijn man. dat is vaak best eenzaam. Ik heb geboft met een man zoals de mijne, maar ik voel me vaak toch eenzaam omdat ik nu al weet dat er verder niemand rondloopt die mij ooit zal begrijpen. Ik moet leren dat dat er niet toe doet, maar ik heb nog heel veel te leren. Het is voor mij vooral heerlijk om me te kunnen realiseren dat ik vroeger niet dom was op school, dat ik niet zat te dromen, maar dat mijn hersenen druk bezig waren alle lineaire informatie om te zetten in beelden. En dat de leerstof voor mij niet op de juiste manier werd aangeboden. Wat mijn vader ook over mij gezegd heeft, het is allemaal niet waar. maar hij weet niet beter. hij snapte mij toen niet, en nu ook niet. Hij is wel lyrisch over mijn schrijfkunst, maar lijkt zich vaak af te vragen of het wel van mij afkomstig is. Mijn moeder doet hard haar best mij te begrijpen en durft af en toe la meer door te vragen, maar ze snappen het niet. Ik heb hen al veel informatie doorgestuurd, maar ze doen er niets mee, of ze zijn zich bewust van hun tekortkomingen en durven er daarom niet meer op terug te komen.

  U begrijpt dat ik zo’n ellenlang verhaal eigenlijk helemaal niet wilde schrijven. Ik wilde u gewoon graag zeggen dat u soms een woordje schrijft, of een zinnetje wat mij weer enorm op weg helpt in mijn strijd om meer eigenwaarde te krijgen, meer zelfvertrouwen. Als dat 38 jaar de grond in geboord wordt, duurt het wel even voordat dat terug opgebouwd is.
  Sorry voor dit lange verhaal, maar ik wil u graag danken voor wat u voor mij doet.
  Met vriendelijke groeten, Sofie

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Sofie,
   Dank je wel voor dit uitgebreide persoonlijke verhaal.
   Het is herkenbaar omdat ik dit vaker van klanten hoor. Ik hoop dat je getuigenis andere beelddenkers mag inspireren om te beseffen dat het ook op een beelddenkers manier lukt om succesvol te zijn in een “klassieke” organisatie structuur !
   Groet, Saskia

   Antwoord
 2. J

  En wat kan een beelddenker nu doen om helder te communiceren?
  De tips hier zijn erg goed, maar geven een beelddenker alleen de mogelijkheid om naar de ander te wijzen.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor deze terechte opmerking.
   Deze tip was bedoeld voor niet-beelddenkers, iedereen die met beelddenkers in contact komt op het werk en privé.
   Ik heb extra categorie aangemaakt op de blog/beelddenkerstips om dit duidelijker te maken.
   Uiteraard was het niet de bedoeling om naar de anderen te wijzen en zelf geen actie te hoeven ondernemen.

   Tips rond communiceren voor beelddenkers, vind je oa in de artikels die aan bovenstaande beelddenkertip gelinkt zijn:
   Snelle denker, trager prater
   beeld en geluid kloppen niet = stress en chaos voor beelddenkers
   Ik neem het thema mee op volgende tips te schrijven.

   Antwoord
 3. Maarten Smit

  Saskia,

  Als beelddenker is het dan misschien wat lastig om een verhaal te vertellen met woorden maar wat wij beelddenkers wel heel goed kunnen is zoals we waarnemen (3 dimensionaal noem jij het, ik noem het zelfs 4 dimensionaal) ook te luisteren. Zodra ik dat toepas bij een clientje in zijn eigen omgeving krijg je ook de boodschap achter de woorden mee. Laat een beelddenker op zijn eigen manier waarnemen dan worden het de beste luisteraars op een dieper nivo hoe tegenstrijdig dat ook lijkt met de moeite die we hebben met auditief onderwijs (1 richtig, 1 dimensionaal).
  Met plezier weer gelezen !
  Groet, Maarten

  Antwoord
 4. Sabine

  Dag Saskia,
  Heb je misschien ook tips hoe de beelddenker beter kan inspelen op de woorddenker… En met degene in kwestie dan ook beter rekening kan houden? Ik ben een beelddenker… Dank u!
  Groetjes,
  Sabine

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Sabine,

   Pas het omgekeerde toe: het taalgebruik van beelddenkers en woorddenkers is verschillend.

   Maak je “voorbereiding” als je een idee, oplossing of project wil voorstellen aan een woorddenker zo breng je structuur aan in je verhaal en gedachten en zal je hun aandacht makkelijker kunnen behouden. meer info in dit artikel Spreek jij ook Chinees?
   Succes ! Saskia

   Antwoord
 5. Corrie

  Hoe voorkom ik dat ik mezelf ga verdedigen bij een klacht?

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Door rustig en kalm te blijven. Vragen blijven stellen en in je eigen woorden te herhalen wat je begrepen hebt. Net zo lang tot je gesprekspartner
   bevestigt dat je begrepen hebt wat hij of zij bedoelt. Dan pas ga je reageren op wat er gezegd werd.
   Succes!

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen