Medewerker genoeg uitgedaagd?

Vind jij als medewerker, je weg in de organisatie?

Regelmatig krijg ik de vraag waarom een beelddenker moeilijk kan aarden in een klassieke organisatie. Zo’n organisatie met veel verschillende lagen tussen de medewerkers op de werkvloer en de directie aan de top. Waar heel veel processen en systemen dienen gevolgd te worden.

 

In het oog springen

Op een sollicitatiegesprek vallen beelddenkers op door hun ideeën en kennis van het bedrijf. Super geïnteresseerd, geboeid door de functie en/of door het bedrijf.

Als ze zich vooraf verdiept hebben in de website of andere informatie van het bedrijf, praten ze vlot mee alsof ze al jaren aan het werk zijn binnen de organisatie.

Kortom, vaak worden ze door hun enthousiasme geselecteerd voor de functie. Als de medewerker die vernieuwing gaat brengen en met andere inzichten komt.

 

Kwaliteiten

Een beelddenker – of multi-getalenteerde bruggenbouwer – valt op tijdens een selectieproces omdat ze kwaliteiten bezitten die graag gezien zijn in bedrijven, zoals:

  • gedreven
  • enthousiast
  • vernieuwende ideeën
  • een echte doener die direct aan de slag wil gaan

Doch eens je deze medewerker aan boord hebt, zie je het enthousiasme stilaan verminderen. Ze lijken in grote organisaties stilletjes aan weg te kwijnen.

 

Net zoals een kamerplant die je te weinig water of licht geeft.
Deze plant gaat ook niet groeien, maar zijn bladeren verliezen en verdorren.

 

Numentum kamerplant verwelkt, beelddenker kwijnt weg

 

Wat is hier aan de hand?

In organisaties dienen vandaag veel processen en systemen gevolgd te worden. Het stap voor stap volgen van werkprocessen vraagt extra energie van beelddenkers omdat dit niet hun natuurlijke manier van werken is.

Ze worstelen met strikt te volgen processen waardoor ze energie verliezen om zich aan te passen. Hoe meer ze zich dienen aan te passen, hoe minder creativiteit nog naar boven komt.

 

Wat gebeurt er als iemand niet meer goed in zijn vel zit, of op de juiste plaats?

De creativiteit verdwijnt. Het plezier en de liefde voor het werk neemt af. Mensen stoppen energie in de verkeerde dingen of de verkeerde activiteiten. Kortom, datgene waarvoor je deze beelddenker of multi-getalenteerde bruggenbouwer in je organisatie hebt binnengehaald, is compleet verdwenen. De sprankelde ideeën zijn weg en het lijkt alsof je een totaal andere persoon in dienst.

 

Numentum medewerker ja zeggen carte blanche

 

Dien je als organisatie dan iets extra’s doen?

Moet je dan je organisatie aan hen aanpassen en hen gewoon carte blanche geven? Neen.

Het volstaat om samen met de medewerker te zoeken naar een goed evenwicht, waarbij voor het grootste deel van de tijd op een manier gewerkt kan worden die perfect aansluit bij de medewerker zijn talenten.

De rest van de tijd dienen de gewone processen en procedures gevolgd worden, hoewel dit extra energie kost.

 

Wat hebben beelddenkers nodig?

  • afwisseling in het takenpakket
  • uitdaging
  • ruimte om te experimenteren en eigen werkmethode te gebruiken
  • duidelijk overzichtsbeeld van het geheel

Kleine aanpassingen volstaan meestal als deze persoon zich bewust is van de verschillen. Dan weten ze zelf hoe ze het evenwicht voor zichzelf kunnen bewaren zodat met hun unieke kwaliteiten een positieve bijdrage kunnen aan het resultaat.

 

Artikelen die je mogelijk interesseren:

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen