Multi-getalenteerde bruggenbouwer, waarvoor mogen ze je altijd bellen?

Multi-getalenteerde bruggenbouwer klinkt dit bekend?

Hey waar ben ik mee bezig? Ik kan veel, maar ben nergens echt top in en zeker geen expert.

Ik pas me snel aan maar raak steeds meer gefrustreerd omdat ik het weer snel beu ben eens ik bij een nieuwe opdracht weet hoe het moet.

Ik lijk niet genoeg doorzettingsvermogen te hebben om iets tot in de puntjes onder de knie te krijgen waardoor ik nergens echt in uitblink.

 

 

Herkenbaar? Lees dan zeker verder!

Multi-getalenteerde bruggenbouwers of beelddenkers hun tweede natuur is “aanpassen”.
Als kind zijn ze zich hier onbewust op gaan toeleggen: geen enkele jongere vindt het fijn om telkens opnieuw te moeten uitleggen “waarom” hij een andere werkwijze gebruikt heeft. Een manier die totaal afwijkt van het bekende, maar bij nader inzien vaak even juist blijkt te zijn!

Als je dit “aanpassen” systematisch toepast, dan is de kans reëel dat je steeds meer aan het werk gaat met wat voor jouw persoonlijk “aangeleerde vaardigheden” zijn. Ieder van ons heeft een unieke combinatie aan talenten & aangeleerde vaardigheden. Of omgekeerd jouw talent is een aangeleerde vaardigheid voor je collega.

Werk je met je talenten dan haal je moeiteloos schitterende resultaten. Werk je met voor jouw aangeleerde vaardigheden, dan kost het je veel meer moeite om resultaat te behalen dan je collega. Vaak haal je dan ook slechts een “basisniveau” en absoluut geen topresultaten.

 

Uitblinken met een medaille voor je talenten

Voorbeeld:

De meesten onder ons halen nooit het niveau in een bepaalde sport om toegelaten te worden tot de olympische spelen. We bezitten hier geen natuurlijk talent voor.

 

 

Door jezelf jarenlang toe te leggen om je aan te passen, kan je steeds moeilijker het onderscheid maken tussen je natuurlijke talenten en je aangeleerde vaardigheden.

 

Er is aanpassen en aanpassen …

Jezelf aanpassen aan het systeem om erin te passen, is gevaarlijk. De kans is reëel dat je hiervoor gaat oefenen om beter te worden in voor jouw aangeleerde vaardigheden in de plaats van te werken met je talenten.

Jezelf aanpassen aan een veranderend systeem door je talenten te gebruiken, is prima. Werken met je talenten geeft energie en rust. Je krijgt er voldoening van en behaald zonder moeite uitmuntende resultaten.

 

Waarvoor mogen ze je zelfs ’s nachts uit bed bellen?

Het is duidelijk dat dit alle activiteiten zijn die je graag en moeiteloos kan. Dit zijn de taken waarvoor jij je natuurlijke talenten kan inzetten.
Is het door jarenlang aanpassen niet meer duidelijk, wat je natuurlijke talenten zijn?
Deze eenvoudige tip, leert je snel voor jezelf het onderscheid te maken tussen een natuurlijk talent of een aangeleerde vaardigheid?

 

Numentum verschillende natuurlijk talenten

 

Tip voor multi-getalenteerde bruggenbouwers!

Telkens anderen je vragen om iets voor hen te doen, stel je jezelf deze 2 vragen voor je antwoord geeft:

  1. Kan ik dit goed?
  2. Doe ik dit graag en geeft het mij een fijn gevoel? Anders gezegd, word ik hier blij van?

 

Als beide antwoorden volmondig ja zijn, dan is dit vermoedelijk een van je talenten.

Is een van beide neen, wees dan voorzichtig om deze opdracht aan te pakken omdat de kans reëel is dat dit geen talent voor je is.

Mogelijk heb je dit voor jezelf praktisch georganiseerd, om zo snel mogelijk iets anders te gaan doen waarvan je wel blij wordt.

Dit is een klassieke valkuil voor beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers omdat je er vanuit gaat dat de dingen die je goed op orde hebt ook graag doet. Hierdoor ga je taken op je nemen, die je eigenlijk absoluut niet leuk vindt of graag doet.

 

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen