Selecteer een pagina

Helpt naar theater gaan bij oplossen communicatieproblemen?

Verhitte gesprekken

Als de emoties hoog oplopen, reageren mensen vaker op de man of op de emotie dan op de situatie zelf. Dit is de start van een escalatieproces. Eens dit escalatieproces gestart is, reageert elke betrokkene op de laatste actie van de andere persoon.

Jammer genoeg geraak je door dit escalatieproces verder verwijderd van de kern van de situatie. De essentie waar het gesprek om begon, waardoor het misverstand kan ontstaan en uit de hand lopen. In elke geval trekt dit alle aandacht weg bij datgene wat er aan de orde is of was.

Uitzoeken waarom je gevangen geraakt in de emotie?

Zet een stap achteruit. Haal de emotie weg uit je verhaal. Zorg dat je zelf rustig bent en op een rustige manier kan kijken naar het verhaal. Als een neutrale observator waarnemen, lukt je alleen als jij in rust bent. Als je volledig losgekomen bent van de emoties van het moment.

Natuurlijk ben je een van de betrokken partijen. Het helpt je alleen vooruit als je jezelf ook als een onderdeel van het geheel kan bekijken.

Oplaaiende emoties uitschreeuwen

Uitzoeken is bewust tijd nemen om te onderzoeken wat er aan de hand is.

Analyseren van de situatie is stilstaan bij de situatie als een neutrale waarnemer. Ook al heb je zelf een aandeel in het gebeuren, je zet jezelf in de schoenen van een observator die het hele gebeuren gade slaat.

Dit kan je enkel doen door zelf persoonlijk afstand te nemen, jezelf te zien als een onderdeel in het geheel. Vergelijkbaar met een acteur in een toneelspel wat zich in een theater afspeelt.

Je gaat jouw aandeel niet verbloemen. Minimaliseren of automatisch de schuld op je te nemen gaat niet. Je plaats jezelf even op afstand en bekijkt als een ‘neutrale waarnemer’ het schouwspel.
Ontrafel elke element in de situatie. Je bekijkt het geheel vanuit alle mogelijke verschillende invalshoeken. Hiervoor neem je plaats in de schoenen van de andere belangrijke personages en kijkt wat je ziet, ervaart, voelt vanuit deze positie.

Vaststellen zonder oordeel

Er is geen goed of fout, schuldige of slachtoffer. De neutrale waarnemer kijkt zonder een oordeel te vellen. Hij stelt alleen vast wat er is.

Alvorens je gaat reageren en handelen vanuit je persoonlijke ervaring, oordeel en vooronderstellingen, ga je bewust de situatie eerst onderzoeken. Mogelijk is dit jouw beeld van de situatie maar zien andere betrokkenen een ander plaatje.

Tijdens het observatie proces, zijn dit mogelijke vragen:

  • Wat is er aan de hand?
  • Hoe reageren partijen op de situatie?
  • Waarom doen ze dit? Welke belangen zijn er in het spel?
  • Wie is er bij betrokken?
  • Waar speelt het zich af?
  • Wanneer doet dit zich voor?

Het vraagt moed en zelfvertrouwen om in eerste instantie naar jezelf te durven kijken. Om na te durven denken waar het fout gelopen is. Wat jouw aandeel is in deze situatie en hoe je dit zou kunnen aanpakken. Welke opties heb je nog op dit moment?

Erkennen dat je zelf ook mogelijke zaken verkeerd ingeschat hebt, is belangrijk. Fouten maken mag en moet, als je eruit kan leren zodat je zelf kan groeien. Het heeft geen zin om verschillende keren hetzelfde te blijven herhalen en te verwachten dat de situatie dan ook daadwerkelijk veranderd.

Aangezien er verschillende betrokkenen – toneelspelers op het toneel van de schouwburg van de observator – zijn, stel je de vragen vanuit de verschillende invalshoeken. Alleen op deze manier kan je een volledig beeld van de situatie samenstellen.

de kern van het verhaal uitzoeken

De kern beet pakken

Terug gaan naar de essentie, de kern van de zaak is belangrijk om het probleem op te lossen.
Uitzoeken en een helder beeld zijn nodig alvorens je naar de volgende stap in het proces kan gaan.

Zolang het onduidelijk is wat er nu echt aan de hand is, is het onmogelijk om de gewenste situatie te beschrijven. Een oplossing uit te werken die rekening houdt met de belangen en verwachtingen van alle betrokken partijen.

BRUG-model

De “U” in het BRUG-model, staat voor uitzoeken.

Het ‘BRUG-model’ is ontwikkeld door Saskia van Numentum om jou op weg te zetten. Het model geeft theoretische achtergrondinformatie die multi-getalenteerde bruggenbouwers nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Door je bewust te worden van wat er anders loopt, ontdek je mogelijke opties om het op een positieve manier om te buigen in jouw voordeel.

artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Pixabay & Numentum

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen