Selecteer een pagina

Ontwikkelen of teruggaan naar de kern, waar zit het verband?

We leven in een maatschappij die alles vergelijkt ten op zichten van een standaard norm. Alles wat enigszins afwijkt, wordt als afwijkend of anders aanzien in onze Westerse samenleving.

Dat begint al heel jong van zodra je als kind naar school gaat. Ouders hebben een ideaal beeld van hun kind. Hoe ze hem of haar graag willen zien opgroeien, een opleiding volgen en later goed terecht te komen in het leven. Vaak is dit gebaseerd op hun persoonlijke ideaal beeld wat niet noodzakelijk overeen komt met de droom van het kind zelf.

Ouders creëren verwachtingen waar hun kind dient aan te voldoen. Wil je aan de verwachtingen voldoen, dan is de kans reëel dat jij gaat oefenen voor activiteiten waar je van nature niet goed in bent. Alle aandacht gaat naar jouw aangeleerde vaardigheden. Dit kost je ontzettend veel energie. Het creëert bovendien stress en frustratie omdat je harder gaat moeten werken om resultaat te behalen.
quote van Einstein in Numentum blog
Het gevolg is dat je doorheen de jaren de verbinding met jezelf kwijt bent geraakt. De persoon die jij bent, met jouw unieke combinatie van persoonlijke talenten en minder ontwikkelde kwaliteiten.

Als je die verbinding kwijt bent, dan wordt het ontzettend moeilijk om te weten wat jouw richting is.
Je rent van hier naar daar, maar hoe zit het met je innerlijke stem? Datgene wat jij vanuit de grond van je hart, het liefst zou willen doen? Je innerlijke stem of de verbinding met jezelf.

Wat weerhoud je dan om het roer om te gooien?

Misschien heb je door negatieve ervaringen angst gecreëerd voor verandering en anders zijn dan je omgeving. Terwijl je van nature net dat anders zijn nodig hebt om goed te kunnen functioneren, om je eigenheid te bewaren en je unieke talenten te kunnen gebruiken.

Loopt het niet lekker in je privé leven of op je werk, dan staat iedereen klaar met raad en daad. De mensen om je heen willen je behoeden voor onheil en ongeluk. Ze adviseren om te kiezen voor veiligheid en zekerheid. Ze raden je af om je droom na te willen jagen.

Goede raad is goud waard. Alleen als je enkel hierop verder gaat, zonder te voelen of dit voor je klopt, dan ga je makkelijker voorbij aan je innerlijke stem. Datgene wat jij het liefst zou willen doen.

Wat kan je belemmeren om te gaan voor je dromen?

– de behoefte aan financiële zekerheid
– de loyaliteit naar je werkgever of collega’s
– een gestart project wat je wil afmaken, hoewel het absoluut niet bij je past
– jezelf bewijzen dat je dit project kan realiseren

Ontwikkelen …

Definitie van ontwikkelen volgens het verklarend woordenboek:
Stimuleren van het bereiken van persoonlijke doelen door de ontwikkeling van kennis, competenties en talenten.

Numentum blog ontwikkelen mummie“Ont-wikkelen” betekent voor mij ook jezelf ontdoen van “alle wikkels” die in de loop der jaren rond je gehangen zijn. Wikkels die je om jezelf hebt gehangen om jezelf te beschermen. De “wikkels” die door je opvoeding, opleiding, sociale omgeving rond je lichaam gebonden zijn.

Je bent jezelf gaan aanpassen om beter te passen in het ideale plaatje:

 • om te voldoen aan het ideaal beeld;
 • om anderen te pleasen, om aandacht van anderen te krijgen;
 • om door je omgeving geaccepteerd te worden

Als je de verbinding met jezelf verloren hebt, hoe kan je die terugvinden?

Ont-wikkelen wil zeggen terug naar jouw kern gaan. Alle wikkels verzwakken de verbinding met je kern. Je geraakt er steeds verder van verwijderd. Het is opnieuw stilstaan bij die dingen die voor jouw belangrijk zijn zodat je jouw dromen en idealen gericht vorm kan geven. Vanuit je kern met je unieke kwaliteiten en minder sterke kanten als belangrijkste bouwstenen.

Hoe vaak zeg je niet tegen jezelf: “Als ik dit of dat gerealiseerd heb, dan heb ik tijd, energie, geld, … voor deze droom. Dan pas kan het.”

Voor nu blijf je nog even vasthouden aan de wikkels om te voldoen aan de opgelegde idealen.

beeld met de kikker end e zak geld

Tot slot nodig ik je uit om even stil te staan

Wat zou jij volgende week doen als jij 10 miljoen Euro zou krijgen?

Dan zou ik ……………………………………………………………………………………………. (vul zelf in wat jou past)

 blog geld genoeg om financieel rond te komen
Er zijn genoeg getuigenissen van mensen met spijt op het eind van hun leven. Spijt over gemiste kansen of dromen die nooit gerealiseerd werden.

Wat als je nu direct zou starten om in de eerste plaats die verbinding met je kern opnieuw sterker te maken? Ik nodig je uit om te gaan luisteren voelen, ervaren, experimenteren, enz. wat dit kleine stemmetje jou te vertellen heeft.

Hoe meer je luistert naar externe factoren buiten jezelf, hoe stiller je innerlijke stem. Hoe verder je van je kern verwijderd geraakt. Hoe meer je keuzes maakt die minder goed bij je passen en stroken met je dromen en kwaliteiten.

Je innerlijke stem werkt als een soort persoonlijk kompas als je duidelijk de verbinding hebt met je eigen kern. Het enige wat je dient te doen, is het stil maken en luisteren.

Meer weten?

Wil je meer informatie, lees verder

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

2 Reacties

 1. Gio Vogelaar

  Saskia ik heb exact dezelfde visie over ont-wikkelen. Het is niets anders dan de wikkels afhalen van wat er allang is. Wij maken kinderen in-gewikkeld, zoals een jongen van 12 jaar, die ik ooit begeleidde eens heel treffend zei! Dank voor je mooie artikel. Ik zet ‘m op Facebook en wens je heel veel succes met je gezonde visie!

  Hartelijke groet,

  Gio Vogelaar

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je voor de aanvulling en het mooie compliment.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoe groot is jouw multi talent gehalte? Doe de quiz

Hoe groot is jouw multitalent?

Het kost slechts enkele minuten van je tijd!

Doe de test nu

You have Successfully Subscribed!