Selecteer een pagina

Resultaten spreken veel sterker dan het verhaal wat jij als multi-getalenteerde bruggenbouwer vertelt.

Waarom is het zo belangrijk om tijd en moeite te investeren in het laten spreken van je resultaten op het werk? Anderen zien dit toch ook? In de tijd dit ik daarin steek, kan ik andere taken afgewerkt krijgen.
Geloof je dit echt? Hoe komt het dan dat jij ongetwijfeld heel hard werkt en toch niemand lijkt te zien welke waarde je bijdraagt aan het teamresultaat? Je collega’s en leidinggevenden hebben geen idee wat jij doet. Ze zien niet welke taken jij afwerkt om het team te helpen.


Wat verkies jij een positieve of een negatieve houding?

Sprekende resultaten brengen je het meest op omdat je collega’s of leidinggevende echt zien welke waarde jij bijdraagt aan de groep. Jouw resultaten duidelijk zichtbaar maken voor anderen vraagt tijd, terwijl jij zelf al vooruit kijkt naar de volgende activiteit op je lijstje om af te werken. 

Mensen in je omgeving missen het beeld wat jij in je hoofd hebt:

 • stappen die je doorlopen hebt;
 • acties en controles die je uitgevoerd hebt;
 • kennis die je mogelijk in overwegen genomen hebt om je werkproces te verbeteren;
 • informatie die je gecombineerd hebt om tot de oplossing te komen;
 • enz.


De huidige toestand van onzichtbaarheid in stand houden?

Je kan de huidige situatie aanvaarden en blijven weigeren om tijd en moeite te steken om je resultaat te tonen. Waardoor je gaat zeuren en klagen dan niemand ziet wat je doet en jezelf in de slachtoffer-rol duwen.

Jij legt de oorzaak van het probleem of de schuld bij je collega’s of leidinggevende neer. Zij zien niet wat jij doet. Jij gaat afwachten tot iemand anders actie onderneemt om jouw werk zichtbaar te maken. Je reageert boos als iemand anders met jouw resultaten gaat pronken.


Zelf actie ondernemen om je onzichtbaarheid aan te pakken?

Je kan op zoek gaan naar methodes om op een korte en snelle manier aan te geven wat je doet. Dit vraagt tijd en moeite om tot de kern van de zaak te komen. 

Jij stelt je kwetsbaar op omdat je afwijkende ideeën of werkmethoden zichtbaar worden. Hierdoor leg je extra kennis op tafel waarop je collega’s of leidinggevende kunnen reageren of bijkomenden vragen stellen. Informatie waar ze anders mogelijk nooit aan gedacht zouden hebben.


Afwachten of zelf in actie komen? Wat helpt je het meest vooruit?

Beiden opties hebben ongetwijfeld voor- en nadelen. Misschien kies je bewust voor een van beide opties. Afhankelijk van het moment en je ingesteldheid, komt iedereen wel eens in de actie of afwachtende houding terecht.

Stel dat je consequent wenst te kiezen voor de positieve houding waarbij je zelf in actie komt. Wat zou dit op werkgebied voor jou en je zelfvertrouwen kunnen betekenen?


Wat is jouw toegevoegde waarde voor de groep?

Elke multi-getalenteerde bruggenbouwer of beelddenker heeft bijzondere kwaliteiten. Dit zijn talenten waar je jezelf en je team een onschatbare dienst mee kan bewijzen. Ook al worden deze momenteel nog niet herkend door je organisatie of leidinggevende waardoor jij er ook nog geen waardering voor ontvangt.

Bovendien zijn dit de activiteiten die je heel graag, goed en makkelijk kan. Met andere woorden ze kosten je geen moeite, terwijl jouw bijdrage wel het verschil kunnen maken.

Stephen R. Covey beschrijft in zijn boek: “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap” de cirkel van betrokkenheid en de cirkel invloed die ieder van ons dagdagelijks ervaart. Op sommige zaken heb je invloed, op anderen absoluut niet. Alle elementen waar je invloed op hebt, zitten in je cirkel van invloed.


Je kan je cirkel van invloed vergroten, door te tonen wat jij in je mars hebt (S.Covey)


Door je aandacht te richten op datgene waar jij zelf invloed kan op hebben, kan je deze cirkel vergroten. Dit vraagt om een positieve houding. Het resultaat is dat jij je invloed vergroot.

Je kan dwarsliggen, aandacht eisen en tegenwerken waardoor je jouw probleem bij je collega’s of leidinggevende gaat leggen. Omdat er niets aan de situatie veranderd, ga jij meer en meer negatief ingesteld geraken. Waardoor je collega’s of leidinggevende jouw kwaliteiten nog minder gaan zien. Jouw cirkel van invloed gaat hierdoor verkleinen.


Als je gaat klagen dat anderen je werk niet waarderen, dan verkleint je cirkel van invloed.


Hoe vergroot jij je cirkel van invloed?

In gesprek gaan met je collega’s of leidinggevende op een rustige manier, kan een mogelijkheid zijn om jouw inzichten te delen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • taken die makkelijker eenvoudiger of sneller kunnen
 • activiteiten op een andere manier organiseren
 • pro-actief acties ondernemen om problemen te voorkomen

De grootste hinderpaal om dit gesprek te durven aan gaan zijn taalverschillen en communicatie problemen. Het verhaal van een multi-getalenteerde bruggenbouwer of beelddenker komt wollig over omdat :

 • het doorspekt is met beeldspraak en metaforen,
 • door gebrek aan structuur is het chaotisch,
 • het lijkt weinig praktisch en concreet omdat het abstracte concepten beschrijft,

Het gevolg is dat wat jij vertelt voor je luisteraars lastig is om te volgen en te begrijpen. De dialoog die jij zo belangrijk vindt, komt er niet. Mensen haken af, ervaren het als verprutste tijd, … En jij kan je resultaten niet tonen.


Laat je resultaten spreken

Keer het om. In plaats van afhankelijk te zijn van anderen, kom je zelf in actie.

Je pakt de opdrachten binnen je cirkel van invloed aan op jouw efficiëntere manier. Binnen je cirkel van invloed zitten de taken die jij zelf anders kan organiseren zonder dat jij eerst toelating aan je leidinggevende of iemand anders hoeft te vragen.

Dat is toch niets nieuws of speciaals?
Dat doe ik toch nu al.

Prima. Dit is de perfecte start om de volgende stap te zetten:

 • Voor wie doe jij deze taken?
 • Kijk eens welke doelen of resultaten deze persoon dient te behalen.
 • Kan jij door je werk anders te doen of iets extra’s toe te voegen, deze persoon helpen om makkelijker of beter resultaten te behalen?

Begin met iets kleins. Voer de taak uit. Kijk naar het resultaat en de reactie die dit te weeg brengt bij de opdrachtgever. Evalueer dit proces en stuur bij waar nodig.

Hoe meer jij deze gewoonte gaat ontwikkelen en toepassen op activiteiten en projecten, hoe meer je cirkel van invloed zal vergroten.


Wat houd je tegen om jouw resultaten te laten spreken?

Op deze manier werk je aan het vertrouwen en versterkt de onderlinge relatie tussen de opdrachtgever en jou.

Daarnaast creëer je op deze manier een mogelijkheid om ongevraagd te tonen wat jij in je mars hebt. En dan komt je innerlijke criticus op je schouder kloppen:

 • Dit kan ik niet maken: dit doe je toch niet ongevraagd?
 • Wat gaat die wel niet van mij denken, dat ik zijn werk wil overnemen?
 • Alsof ik vind dat hij niet goed werkt?
 • Het lijkt wel of ik me overal mee wil bemoeien.
 • Dit voelt als ‘vleien of mouw vegen’ om iets extra te bekomen.
 • Straks geef ik de indruk dat ik niet genoeg werk heb.

Kan je zelf nog een aantal elementen vinden? Waarom je vooral geen actie zou ondernemen?

Vast wel! Dit zijn allemaal vooronderstellingen om niet pro-actief te zijn of zelf ongevraagd in actie te komen.


Waarom zou je toch tonen wat je waard bent?

Je doel is om je kwaliteiten te tonen aan de hand van concrete resultaten en voorbeelden. Het resultaat van je werk, toont wat jij in je mars hebt.

Als communicatie niet je sterkste kant is, dan kan deze manier van werken een methode zijn om je kwaliteiten op een eenvoudige manier te laten zien:

 • Je beleeft er zelf plezier aan omdat je echt met je talenten aan de slag kan gaan.
 • Het kost je geen moeite om die extra mijl te gaan om je collega of leidinggevende te helpen.
 • De persoon die het resultaat ontvangt, bezorg je meer dan hij van je verwacht.
 • Je toont en verkoopt je expertise aan de hand van resultaten.

Het gewoon kunnen doen en laten zien, is veel makkelijker dan proberen uit te leggen waarom je iets anders wil gaan doen.

Kort en bondig uitleggen hoe het anders zou kunnen is niet je sterkste kant als beelddenker. Bovendien missen stap voor stap denkers meestal het totaal beeld waarvan jij vertrekt. Hierdoor denk je automatisch een paar stappen vooruit. Waardoor ze niet altijd begrijpen wat je wil doen.


Het is makkelijker om te laten zien hoe je iets oplost, dan het uit te leggen


Hoe pak je dit aan?

 • Begin klein.
 • Toon je kwaliteiten zodat jouw toegevoegde waarde voor het team zichtbaar wordt.
 • Kijk welke reacties dit teweeg brengt bij je collega’s of leidinggevende

Mogelijk groeit het vertrouwen van de ander in jou. Wat als jouw resultaten inspireren en je hierdoor de vraag krijgt om mee te denken over andere vraagstukken die aanleunen bij jouw kwaliteiten?

Als je klein begint, kan je makkelijk bijsturen en bijschaven. Je geeft de ander hierdoor ook ruimte om dit te doen.

Start je ineens met iets heel groot dan kan het voor de ander aanvoelen dat je hem wil overtroeven. Echt zijn job of baan wil gaan overnemen. Dit voelt aan als een bedreiging voor je collega of leidinggevende. Het creëert weerstand. Wat niet je bedoeling is !

Het overnemen van de functie van de leidinggevende is meestal het laatste wat een multi-getalenteerde bruggenbouwer echt wil. Meedenken en mee kunnen helpen vanuit zijn expertise is wel een behoefte.


Wat wens je hiermee te bereiken?

Elke multi-getalenteerde bruggenbouwer wil deel uit maken van het team en met zijn kwaliteiten bijdragen aan de resultaten van de groep. Jij wil:

 • meer met je talenten of je kwaliteiten kunnen werken omdat dit jouw manier is om een positieve bijdrage te leveren aan de resultaten van de organisatie.
 • graag je unieke kwaliteiten die je nu misschien te weinig kan gebruiken verder ontwikkelen ten dienste van het team.

Door je unieke kwaliteiten verder te ontwikkelen, lever je niet alleen op een constructieve manier een bijdrage aan het behalen van de team resultaten. Het verstevigt ook jouw zelfvertrouwen.Gun je zelfvertrouwen een stevige boost door tijd te reserveren voor zelfzorg.
Zelfverzekerd overkomen begint met elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, je collega’s, klanten of leveranciers voluit gaat inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Resultaat: De efficiëntie en de productiviteit nemen toe net zoals de rust in je team.

Start nu en vraag direct een kennismakingsgesprek aan.Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentor


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 2 augustus 2017. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten. De laatste update gebeurde op 2 maart 2020.Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen