Rust en vertrouwen creëren voor beelddenkers?

Wat doe jij eigenlijk om rust en vertrouwen te creëren?

Rust en vertrouwen creëren voor jezelf als jij een beelddenker bent. Kan je dit wel leren zonder jezelf te verliezen?

Het onderwerp van deze vlog of videoblog is een vraag die mijn klanten mij regelmatig stellen:

Je creëert rust en vertrouwen door beelddenkers bewuste keuzes te leren maken. Maar wat doe jij nu eigenlijk?

 

Talenten herontdekken, geeft rust

Ik begeleid beelddenkers zodat ze hun unieke talenten herontdekken. Voor velen is dit echt HER-ontdekken. Omdat ze van jongs af aan geleerd hebben om zich aan te passen, zijn ze hun unieke talenten verloren.

Volgens cijfers van Linda Kreger-Silverman, zou ongeveer 30% van een groep beelddenker zijn en slecht 25% begripsdenker of rationele denker. Helaas kennen veel beelddenkers hun eigen breinvoorkeur niet.

Ze hebben jarenlang geprobeerd om beter te worden in taken en opdrachten waarvoor ze geen natuurlijk talent bezitten. Dat betekent hard werken en toch weinig resultaat behalen.

Vaak wordt er gekeken naar wat je kan, terugkijkend op wat je al gedaan hebt of gerealiseerd hebt in het verleden. Op zich is daar absoluut niets mis mee. Maar dan maak je meestal geen onderscheid tussen aangeleerde vaardigheden en natuurlijke talenten. Zoals gezegd, beelddenkers zijn kampioenen om zich aan te passen en dingen aan te leren en daar zit dus een probleem!

Je kan toch alles leren?

Je kan alles leren, maar taken waar je geen natuurlijke aanleg voor hebt, kosten je extra energie en moeite. Je kan een goed basisniveau onder de knie krijgen, maar je zal hier nooit een expert of uitblinker in worden.

Hierdoor “vergeten” veel beelddenkers hun talenten. Ze hebben zoveel geleerd, kunnen van alles goed maar blinken nergens echt in uit.

Door je talenten te HERontdekken, ga je je bewust worden van de kracht of troeven die je hiermee in de hand hebt. Door het bewust gaan gebruiken van jouw beelddenkerstalenten help je niet alleen jezelf vooruit maar ook je team, afdeling of organisatie.

 

Beelddenkerstalenten

Dit zijn talenten zoals onder andere:

 • het constant alles in vraag te durven stellen
 • kennis en informatie uit verschillende domeinen samen te brengen om zo nieuwe ideeën te ontwikkelen
 • omkeren of vanuit een andere hoek naar een situatie kijken
 • totaal overzicht van een situatie zien
 • complexe situaties in beeld overzichtelijk weergeven
 • ruimtelijk inzicht,
 • creatief
 • fotografisch/filmisch geheugen

Dit zijn allemaal talenten die in de toekomst steeds belangrijker zullen worden.

 

Gebruik van je talenten geeft rust

Door mensen terug in contact te brengen met hun talenten en hen deze te leren gebruiken, gaan ze veel makkelijker en sneller hun werk kunnen doen waardoor er meer tijd over blijft. Werken met je talenten, maakt een mens blij en geeft energie. Het kost geen moeite om opdrachten af te werken. Dit brengt rust.

In een eerste stap ga je je unieke talenten herontdekken. Ervaren hoe makkelijk het voor je is om opdrachten af te werken, als jij je unieke talenten kan gebruiken. Je kan veel resultaat behalen, hoewel je het gevoel hebt dat het zo makkelijk en vlot gaat.

Vaak beseffen mensen ook niet, dat ze met deze talenten dingen kunnen waar anderen hen voor benijden. Waar anderen jaloers om zijn. Veel beelddenkers minimaliseren hun eigen unieke talenten omdat ze er vanuit gaan dat iedereen dit kan. Dit is toch niets bijzonders?

 

Een breinvoorkeur profiel, maakt Anders zijn bespreekbaar

Door bewust te worden, van deze unieke talenten, ervaar je dat je helemaal OK bent zoals je bent. Anders maar waardevol.

Het breinvoorkeur onderzoek laat je niet alleen zien in welke domeinen jouw talenten zich bevinden, zelfs diegene die je nu nog niet gebruikt.
Het blijkt voor mijn klanten ook een prima tool om hun persoonlijk breinvoorkeur profiel te gebruiken om het gesprek aan te gaan met hun collega’s of leidinggevende. Het helpt om het anders zijn bespreekbaar te maken en te kaderen.

Niet vanuit een slachtofferrol maar wel om de verschillen als meerwaarde te erkennen binnen de samenwerking tussen collega’s. Met andere woorden, als je je unieke talenten erkent, creëer je voor jezelf rust en vertrouwen in je eigen kunnen. Je accepteert jezelf zoals je bent. Je bent helemaal OK.

Daarna is het makkelijker om de onderlinge verschillen te benoemen en met je omgeving in gesprek te gaan. Vaak merk ik dat mijn klanten spontaan dit gesprek aangaan vanuit hun persoonlijke kracht. Omdat ze vanuit zichzelf vertrekken, voelt het absoluut niet aan als een bedreiging voor de luisteraars en ontstaat een open dialoog.

Spontaan ontstaan hierdoor nieuwe mogelijkheden: manieren om samen dingen te creëren die ieder afzonderlijk nooit zou kunnen gerealiseerd krijgen.

Dit komt dus niet alleen de beelddenker als persoon zelf ten goede, maar de hele omgeving. Zowel binnen het bedrijf of team waarbinnen deze persoon werkt maar uiteraard heeft dit ook een positieve invloed in de privé sfeer!

Door mijn klanten bewuste keuzes te leren maken die bij hen passen, genieten meer mensen mee van de unieke kwaliteiten van beelddenkers !

 

Herkenbaar?

Laat gerust je reactie achter onderaan deze blog.

Deze video is gemaakt door Saskia Smet.

 

Meer weten?

Deze artikelen geven je meer informatie over een aantal onderwerpen die in de video besproken worden:

 

Vorige

Volgende

2 Reacties

 1. Van Hove Petra

  Beste Saskia

  Dankzij jouw videoblog en info op deze website kreeg ik een inzicht in het waarom van de “burn out” waarin ik beland ben na 20 jaar professionele ervaring in meerdere type functies.
  Nooit haalde ik 100% voldoening uit mijn job, was steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en voelde me vaak anders dan collega’s, vrienden … bekeek de zaken door een andere bril.

  Toen mijn burn-out coach me jouw website aanbevolen had en ik het begrip “beelddenker” ontdekte, werd me eindelijk duidelijk waarom ik nooit innerlijke rust vond.

  Ik sta nu op het punt om een nieuwe weg in te slaan, maar de zoektocht naar wat dan het meest aansluit bij mijn talenten is niet evident. Vaak overvalt me een gevoel van twijfel, net omdat ik me gedurende jaren heb aangepast aan mijn omgeving … met alle negatieve gevolgen van dien. Ik raakte uitgeput na jarenlang zwoegen, kreeg ik wel veel lof van zowel werkgevers als collega’s die me als de hardwerkende sympathieke en frisse wind bestempelden, maar helaas bleef ik uiteindelijk helemaal uitgeteld achter.

  Jouw inzicht in mijn brein als beelddenker betekent voor mij een nieuwe invalshoek die me wel eens naar een kwaliteitsvoller leven zou kunnen leiden.

  Bedankt
  Petra

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor deze mooie woorden! Ik wens het je van harte toe om een kwaliteitsvoller leven te kunnen creëren voor jezelf

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen