Selecteer een pagina

Als rust roest, waarom dan toch kiezen voor rust?

Rust of onrust, wat verkies jij?

Rust bewaren.
Rustmomenten Inbouwen in je dagelijkse activiteiten.
Rust creëren voor jezelf.

Voor veel mensen op dit moment een ware luxe die verloren gaat in de ratrace van alledag.

Multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn gevoelige mensen. Ze nemen de sfeer van de omgeving op voor anderen iets merken.

Ik vergelijk het vaak met het oude gebruik om kanaries mee te nemen in een kooi in de koolmijnen. Deze vogels detecterende problemen met de zuurstof, voor mensen er hinder van ondervinden. Op deze manier werden de mijnwerkers voortijdig gewaarschuwd dat er gevaar dreigde.

Anders kijken en denken

Multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn van nature mensen die meer zien en voelen dan de meeste andere mensen uit hun omgeving. Als ze dit niet weten, creëren ze extra stress en frustratie voor zichzelf zonder het te beseffen.

Als multi-getalenteerde bruggenbouwer, kijk en werk je anders dan de meeste mensen in je directe omgeving. Anders wil echter niet zeggen: beter of slechter!

Een van de belangrijkste zaken om te ontdekken is het feit dat jij meer ziet en ervaart dan de mensen uit je omgeving. Je kijkt op een andere manier. Je legt verbanden en verbindingen die nog niet duidelijk zichtbaar zijn op dat moment. Weet dat je soms vooruit lijkt te lopen. Je ziet zaken voordat anderen dit opmerken.

Het is belangrijk om dit te beseffen op het moment dat anderen jou niet meer kunnen volgen. Ze begrijpen niet wat je wil zeggen. Mogelijk zien ze later wel wat je bedoelt maar nu nog niet.
Wees niet boos op je omgeving voor het onbegrip. Ga jezelf ook geen verwijten maken, want dit helpt je geen stap vooruit.

Voorkom dat stress en frustratie de regie over jouw denken en handelen gaan overnemen. Het kost je handenvol energie zonder dat je er een stap mee vooruit komt. Door je opmerkingen op dezelfde manier te blijven herhalen, creëer je alleen nog meer weerstand en emoties.

Waardoor mensen jou op je emotionele reactie gaan afrekenen in plaats van dat je collega’s, medewerkers of leidinggevenden, je boodschap horen of begrijpen.

Frustrerend en heel enerverend, maar denk aan Einsteins’s quote:
“Als je altijd doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg”!

volledig beeld van de stoelen in plaats van een fragment

Anders aanpakken is de boodschap

Je zal het dus op een andere manier dienen te vertellen als je wil dat mensen je boodschap gaan oppikken.

De eerste stap is zorgen dat de situatie niet escaleert of uit de hand loopt.
Begin bij jezelf en bouw rustmomenten in zodat je afstand kan nemen waardoor jij tot rust komt of rustig blijft.

Het maakt een wereld van verschil om je verhaal heel rustig en kalm te kunnen vertellen. Zodat je vol vertrouwen stevig in je schoenen kan blijven staan. Zodat jij je kalmte kan blijven bewaren als de ander toch zijn of haar stem verheft.

Als jij je stem niet verheft terwijl je je antwoord formuleert of je boodschap herhaalt, zet je de eerste stap om de ander uit te nodigen hetzelfde te doen.

Gelijk geven – gelijk hebben

Dit wil echt niet zeggen dat je de ander per definitie gelijk geeft. Dat jij je persoonlijke mening minder waard vindt.

Het doel om rustig en kalm je boodschap te herhalen en te luisteren naar de ander, creëert ruimte om elkaar te verstaan. De dialoog aan te gaan om elkaar te begrijpen in plaatst van direct in een discussie te belanden.

Een discussie waarbij alle aandacht gaat naar gelijk willen halen. In plaats van ons samen vooruit te brengen. Dit gaat de zaak alleen maar moeilijker en ingewikkelder maken. Voorkomen dat de situatie uit de hand loopt, is aangewezen.

Gezonde basishouding

Luisteren en proberen begrijpen is de eerste vereiste.

“Two people can see the same thing, disagree, and yet both be right. It’s not logical; it’s psychological. And it’s very real.” Stephen R. Covey, The 7 Habits of Highly Effective People

Zodra je dit als je basishouding kan aannemen, is luisteren naar je gesprekspartner om te begrijpen veel makkelijker. Het zal je ook veel beter lukken om de rust te bewaren en te respecteren.

Pro-actief

Dit wil zeggen voorkom dat de situatie uit de hand loopt. Door voor jezelf rust momenten in te bouwen. Rustig blijven houdt de communicatiekanalen helemaal open zodat er ruimte blijft voor dialoog.

Om echt met elkaar in gesprek te kunnen gaan, dien je alle communicatiekanalen open te houden. Onbevooroordeeld luisteren naar meningen, inzichten, achtergronden, ervaring en behoeften. Je gesprekspartner willen begrijpen zonder enige vorm van oordeel.

Enkel op deze manier voorkom je discussies. Anders monden gesprekken heel snel uit in stellingen van voor- en tegenstanders. Op zo’n moment gaat het over gelijk willen halen ten koste van de andere persoon.

Het is belangrijk om te beseffen dat luisteren om te begrijpen in geen geval wil zeggen dat je het 100% eens bent met de andere persoon. Het is gewoon OK om van mening te verschillen.

In dit geval wil je begrijpen wat er achter de mening van de ander steekt.

  • Welke ervaring ligt aan de basis om zo te denken?
  • Vanwaar komt dit?
  • Wat wil de ander bereiken?

Toch meegesleept door de emoties en de situatie?

Las een time-out in.
Als je praat vanuit je emoties, zal niemand je boodschap oppakken.

De mensen om je heen merken of ervaren de situatie mogelijk niet op dezelfde manier als jij. Waarschijnlijk ben jij de persoon die hier het meest hinder van ondervindt.

Kies dus bewust om tijd te maken om je frustraties los te laten. Maak je hoofd leeg en kom tot rust.

mensen rustig in gesprek

Wat is het doel van zo’n time-out of rustpauze?

In de eerste plaats is het vooral om jezelf en andere betrokkenen de kans te geven om uit de emotie te gaan en tot rust te komen.
Letterlijk af te koelen!

Je kan niemand dwingen om een time-out te nemen. Je kan wel vragen om zelf een time-out te mogen inlassen en later op het gesprek terug te komen.

Dus start bij jezelf. Als jij rustig het gesprek opnieuw kan oppakken, heb je het in de hand om het niet verder te laten escaleren!

Afstand nemen, voorkomt dat de situatie compleet uit de hand loopt zodat de relaties en het vertrouwen onderling onherroepelijk beschadigd geraken. Soms kan een situatie zodanig escaleren dat de samenwerking stopzetten de enige overblijvende optie is.

BRUG-model

De “R” in het BRUG-model, staat voor rust.

Het ‘BRUG-model’ is ontwikkeld door Saskia van Numentum om jou op weg te zetten. Het model geeft theoretische achtergrondinformatie die multi-getalenteerde bruggenbouwers nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Door je bewust te worden van wat er anders loopt, ontdek je mogelijke opties om het op een positieve manier om te buigen in jouw voordeel.

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Numentum

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen