Over Saskia

Wie is Saskia Smet van Numentum?

Saskia Smet, coach & mentor bij Numentum

Saskia, wat doe jij?

Ik creëer rust en versterk het zelfvertrouwen van multi-getalenteerde bruggenbouwers. Mensen met veel verschillende ideeën en oplossingen. Ze staan als eerste klaar om te helpen en toch hebben ze moeite om zich gehoord en begrepen te voelen.

Het zijn mensen die snel vooruit willen gaan maar niet altijd beseffen dat anderen hen niet begrijpen. Dat mensen in hun omgeving niet mee zijn met hun verhaal of verstaan waar het over gaat.

Wie ben ik?

Ik ben jouw vragensteller, meedenker, sparring partner, coach, adviseur en mentor. Het is mijn passie om je anders naar jezelf en je omgeving te laten kijken. Er zijn altijd verschillende manieren om een situatie te bekijken waardoor automatisch meerdere opties ontstaan.

Hoe ga ik met je op pad?

Ik zet je in beweging en luister nieuwsgierig naar je verhaal. Mijn favoriete vraag is “Waarom?” Niet om wat jij vertelt in twijfel te trekken. Wel om voor mezelf een klaar en duidelijk beeld van jouw vraag of probleem te vormen.

Ik wil je eerst begrijpen alvorens ik je vertel wat ik zie, hoor en wat jouw verhaal met mij doet.

Als je ergens middenin zit, is je zicht beperkt. Als buitenstaander zie ik meer.
Samen kijken we vanuit verschillende hoeken naar jouw situatie. Hierdoor ontstaan vanzelf nieuwe mogelijkheden.

Wat heeft me gebracht waar ik vandaag sta?

Via mijn kinderen ontdekte ik beelddenken in 2006. Ik ontdekte wat anders kijken en werken met iemand doet. Hoe ingrijpend het effect op je persoonlijke ontwikkeling is.

Het koste mij verschillende jaren om dit een plek te geven in mijn persoonlijk leven en werk. Ik herkende me absoluut niet in de kenmerken omdat ik me onbewust heb leren aanpassen om zo weinig mogelijk op te vallen.

Je leert als kind al heel jong om je aan te passen aan de rationele manier van denken en werken die overheerst in onze dagdagelijkse omgeving. Misschien een goede eigenschap op korte termijn, maar gevaarlijk op lange termijn.

Wat doet jezelf aanpassen met een mens?

Jezelf aanpassen betekent dat je steeds meer aangeleerde vaardigheden gaat gebruiken in plaats van je unieke natuurlijke kwaliteiten – zoals je talenten, jouw communicatiestijl, je manier van werken, enz. Iets wat ‘aangeleerd’ is kost altijd veel meer moeite.

Hoe beter je hier in wil worden, hoe meer energie het je zal kosten.
Je zal met jouw aangeleerde vaardigheid, nooit hetzelfde resultaat bereiken als iemand die hiervoor een natuurlijk talent bezit. Vandaar het sluipend gevaar op lange termijn voor burn-out, bore-out of andere fysieke klachten.

Hoe ben ik tot hier gekomen?

Luisteren en alle informatie samenvoegen, is vanaf mijn eerste werkervaring het uitgangspunt geweest.

Ik ben mijn carrière gestart in de farmaceutische industrie. Je kan theoretisch een werkbeschrijving opstellen die in praktijk onmogelijk uitvoerbaar is. Luisteren naar de arbeiders om te begrijpen waarom een productielijn in bepaalde omstandigheden niet zo kan werken, is dan pure noodzaak om verder te gaan.

Taalverschillen – woordenschat of andere manieren van praten & denken – liggen zonder dat je het beseft aan de basis van veel misverstanden. Met die basisinzichten gaan we aan de slag om nieuwe opties en samenwerkingen te creëren zodat je de verbinding kan maken en je ideeën en waardevolle kennis kan delen met anderen.

“You can’t connect the dots looking forward;
you can only connect them looking backwards.
So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.”
Steve Jobs

Een loopbaan met verschillende bochten?

Mijn profiel op LinkedIN laat zien dat ik regelmatig een andere richting uitga. Misschien voor een buitenstander niet altijd helemaal logisch. Het lijkt meer op van alles wat dan één duidelijke focus.

Klopt! En toch zit er een logica in als je achterom kijkt.

Door terug te kijken, merk je een rode draad doorheen het geheel.
Elementen die ik in elke periode hoor en zie terugkomen zijn:

  • luisteren
  • vragenstellen
  • ideeën geven
  • inspireren
  • motiveren

Mijn expertise koffer bevat kennis en ervaring uit verschillende sectoren die ik constant samenvoeg en combineer.

Een bloem zoals de afbeelding hieronder, zou een betere en overzichtelijke voorstelling zijn dan een chronologische opsomming om alle kennis en ervaring samen te brengen. In deze bloem horen zowel activiteiten, kennis en ervaring uit mijn werkomgeving en vrije tijd thuis. Ook wat mijn hobby’s betreft verander ik regelmatig van interesse.

Alles komt samen en beïnvloedt elkaar opnieuw waardoor er kruisbestuiving ontstaat. In dit artikel lees je meer over zo’n leerbloem.

De leerbloem carrière beelddenkers van Numentum

Wat kan ik voor jou betekenen?

Ik ga samen met je op weg en zet mijn expertise uit verschillende rollen en functies in om jou meer rust en vooral een groter zelfvertrouwen te bezorgen.

Coaching leerde me om goede vragen te stellen en te luisteren.
Creativiteitstechnieken geeft me kans om een en ander in vraag te stellen en samen met jou mogelijkheden te ontdekken en te onderzoeken.
Mijn ervaring als kwalititeitsmanager en auditor, kan je gebruiken om veranderingen en processen uit te tekenen en te controleren op haalbaarheid.
Als ondernemer weet ik wat belangrijke elementen zijn in je bedrijfsvoering.

Ik pas me aan je aan en haal datgene wat nodig is uit mijn expertise-koffer gevuld met meer dan 30 jaar kennis en ervaring uit de bedrijfswereld.
Jouw doel en resultaat staan voorop. Dit zorgt ervoor dat je werkt op jouw tempo en ik je de handvaten en tools aanreik die je op dat moment nodig hebt.

Kort en krachtig of traag herhalen?

Ervaring leert me dat mijn trajecten intensief zijn en een combinatie van korte termijn – quick wins of directe resultaten om te motiveren – middellange termijn en lange termijn impact hebben.

Omdat elk element in het geheel van jouw persoonlijke situatie aan bod komt, lopen begeleidingstrajecten meestal over een langere periode. Alleen op deze manier is duurzame en blijvende verandering mogelijk. Want groeien en persoonlijk ontwikkelen betekent, kritisch durven kijken naar jezelf.

Wat is mijn intentie?

Ik wil mensen opnieuw dichterbij zichzelf brengen. Bij de persoon die ze zijn, de kwaliteiten die ze hebben. Hen zien voor wie ze zijn en luisteren naar wat ze te vertellen (of bij te dragen) hebben, zonder oordeel. Zonder per definitie hun verzoeken altijd te moeten inwilligen.

Mijn uitgangspunt is dat we allemaal verschillend zijn. Verschillend op het vlak van:

  • woordenschat (kort & zakelijke of verhalend & langdradig)
  • heel sterk gedreven door het behalen van resultaten of vooral bezig om als groep samen iets te realiseren
  • planmatig werkend of 100 dingen tegelijkertijd aanpakken
  • afstandelijk in de omgang of heel meevoelend

We leven in een heel oordelende wereld: over alles is er wel een oordeel, iedereen zegt ongevraagd en vooral ongezouten zijn mening. Soms zelfs zonder of met zeer beperkte kennis van zaken.

Hierdoor krijgen mensen die afwijken van wat onze maatschappij als “standaard” aanziet, het zwaar te verduren. Sommigen zullen zich daar niets van aantrekken, anderen gaan hierdoor ongelooflijk hard aan zichzelf twijfelen.

Hun zelf vertrouwen krijgt een flinke deuk en hun eigenwaarde – de waarde die ze aan hun ideeën en zichzelf geven – daalt drastisch. Ze voelen zich minderwaardig, hoewel ze ook nog andere geweldige eigenschappen bezitten. Jammer genoeg gaan deze kwaliteiten door deze reactie verloren.

Harder werken om te bewijzen dat je die functie echt wel aankan. Ook ik heb het in het verleden meermaals geprobeerd met desastreuze gevolgen: een burn-out en compleet overwerkt.

Welke waarden streef ik na?

De belangrijkste waarden zijn vertrouwen en respect dat de juiste vragen en antwoorden komen op het gepaste moment.

NIET oplossen voor een ander, was een van mijn grootste leerpunten!

Je ziet dan misschien een oplossing, Als de ander er niet klaar voor is, is het onmogelijk om de oplossing die je aanreikt aan te pakken !

Geduld is een mooie deugd:
Het geeft jou en de ander rust. Het versterkt het vertrouwen in jezelf.

Mijn favoriete Quote

 

“Ik heb al 10000 manieren gevonden hoe het niet werkt”
T. Edison

 

Ook al heb je al onwaarschijnlijk veel dingen geprobeerd en ontelbare keren het deksel op je neus gekregen hebben, het blijft de moeite waard om verder te zoeken. Zolang je elke keer leert en je volgende “experiment” verder bouwt op je mislukte test – elke keer de geleerde informatie toevoegen.

Denk aan de quote van Edison. Ondertussen kennen wij wel de gloeilamp!!!

Multi-getalenteerd of beelddenken?

Een label of etiket – zoals beelddenken er een is – kan je rust geven. Je hebt echter als persoon zoveel meer te bieden.

Misschien gaan er een aantal taken moeilijker en lastiger. In onze Westerse cultuur gaat de aandacht vooral naar wat een persoon niet kan – we kijken naar tekorten – terwijl er daarnaast nog zoveel mogelijkheden over blijven.

Daarom verkies ik de naam multi-getalenteerde bruggenbouwer boven beelddenker!

Ik wil mijn klanten laten ontdekken dat er daarnaast nog zoveel mogelijkheden zijn die perfect passen bij wie jij bent.

Jouw natuurlijke stijl van werken, praten en denken.
Of het nu gaat over problemen aanpakken of praktische oplossingen bedenken voor dagdagelijkse uitdagingen.
Kennis en informatie delen, opdrachten geven, afspraken maken, …
het maakt niet uit het draait in de eerste plaats om communicatie en taakgebruik.