+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

Snelle denker, trage prater?

Beelddenkers zijn razend snelle denkers. Het zijn nieuwsgierige vragenstellers die je de oren van het hoofd vragen. En toch zijn er momenten waarop ze zo tergend langzaam praten dat je als luisteraar alles zou willen doen om dit te versnellen…

 

Een paradox?

groen ventje snelle denkersBeeldenkers mogen dan wel snelle denkers zijn, de woorden komen veel trager.
Hoe komt het dat zo’n snelle prater op zo’n moment dat hij zijn idee of project dient toe te lichten, niet uit zijn woorden komt?

Beelden, associaties en verbindingen schieten met een snelheid van 32 “beelden” per seconde door hun hoofd. Woorden komen maar met een snelheid van 2 woorden per seconde. Bovendien zijn ze zelf in hun hoofd alweer een paar stappen verder in hun denkproces.

Dit leidt dikwijls tot onbegrip, frustratie en veel miscommunicatie.

Het tempo kan zo enorm vertragen dat je als luisteraar ongeduldig wordt omdat je het precies nog niet mag horen. Sommige luisteraars beginnen dan samen te vatten wat ze verstaan hebben en vullen aan vanuit hun eigen perspectief zodat ze verder kunnen gaan.

Helaas gaan hierdoor heel veel elementen en facetten die het idee of concept zo uniek maken verloren. De rijke fantasie en beleving van de beelddenker, komen hierdoor niet meer tot uiting.

 

Waarom zijn die juiste woorden zo belangrijk?

Wil een beelddenker je echter vertellen wat hij ziet, dan is het lastig om de juiste woorden te vinden. Woorden die structuur brengen in zijn verhaal. Woorden die de juiste klemtonen of nuances leggen zodat wat hij je wil vertellen ook duidelijk is en zo getrouw mogelijk het beeld omschrijft.

De beelddenker ziet en voelt het geheel. Hij wil dit gevoel en de bijhorende emotie met je delen om het zo getrouw mogelijk over te brengen. Waarom iets zus of zo georganiseerd is of aanwezig van bepaalde elementen in hun ontwerp of project toelichten.

 

Hoe zit dit in de praktijk?

In de organisatie waar ik vroeger werkte, kreeg je 10 minuten om de voortgang van je project maandelijks toe te lichten aan de directie. Voorbereiding is in dit geval voor iedereen cruciaal, maar voor een beelddenker pure noodzaak ook al zit het totaal overzichtsbeeld duidelijk in zijn hoofd.

mindmap snelle denkers

Ben je een beelddenker, dan is het goed dit voor te bereiden aan de hand van een mindmap of beeld op 1 bladzijde. Dit geeft je zelf de nodige houvast om alle elementen die je dient te bespreken toe te lichten.

Krijg je ondertussen vragen waardoor je een andere volgorde dient te volgen? Geen probleem, het beeld brengt je steeds terug naar je basisstructuur. Je kan ook in 1 oogopslag zien of je wel degelijk alles behandeld hebt.

Voor jou speelt de volgorde geen rol, maar de structuur behoed je voor al te veel uitweidingen waar je toehoorders op dat moment niet op zitten te wachten. Voor je luisteraars geeft het beeld waarnaar je steeds terug komt, rust ook al leg je het geheel niet lineair uit zoals misschien de meeste van je collega’s verkiezen te werken.

 

Voorbeeld:

Voor een van mijn klanten diende ik het auditverslag van hun organisatie toe te lichten tijdens de lunchvergadering van de directie maar ik mocht geen presentatie geven. Met de mindmap van het verslag lukte het mij om alle facetten van het rapport toe te lichten en kort & bondig te antwoorden op alle vragen.

Dit werkt enkel, als je heel goed voorbereid bent. Indien je dit los voor de vuist weg moet doen, lukt dit een beelddenker nooit.

mindmap snelle denkers

Ben je zelf een beelddenker?

Zorg er dan voor dat je de tijd krijgt om dit soort opdrachten goed te kunnen voorbereiden. Het is belangrijk dat je voor jezelf een goed overzichtsbeeld hebt waarmee je voor je toehoorders structuur aanbrengt in je betoog.
Ga hiermee experimenteren tot je voor jezelf de juiste vorm te pakken hebt.

 

Herkenbaar?

Hoe ervaar jij dit?
Waar loop jij zelf tegen aan?

Fijn om je commentaar hieronder achter te laten !

 

Het volgende deel in deze reeks 7 gezichten van Anders Denken (deel4): Denk je in klokken- of ruimte- tijd?

 

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet

Bron afbeeldingen: Numentum