Waar draait het bij jou om? Taak per taak of alles tegelijk?

Taak per taak of toch voorkeur aan multitasken?

Werk jij stap voor stap of aan 100 dingen tegelijkertijd?

Taak per taak of multitasken, als je liever leest dan kijkt:

Welkom bij de videoblog van Numentum, voor beelddenkers op het werk.

Vandaag wil ik het met je hebben over focus of doelbewust je aandacht op iets richten in tegenstelling met wat op dit moment hip is „multitasken”. Doelbewust je aandacht richten wil voor mij zeggen taak per taak werken. Je werkt iets helemaal af alvorens je overstapt naar je volgende opdracht.

Misschien herken je dit wel:

Je start ’s morgens fris en monter je werk, je opent je computer en ziet een email in je inbox die je snel even wil verifiëren op internet. Je gaat helemaal op in je zoektocht en springt van hier naar daar, merkt allemaal heel interessanten en inspirerende informatie
Op een gegeven moment open je nog een paar schermen van je computer, springt van hier naar daar om dat ineens vast te stellen:
Wat ben ik hier aan het doen, wat zoek ik hier nu eigenlijk, waar was ik mee bezig?
Je weet het niet meer, hoe interessant het je ook leek.

Bovendien valt je oog op de klok, … je merkt dat het ondertussen al na 12u is en je hebt nog geen enkele taak die op je ToDo lijstje stond afgewerkt!

Multitasken, werken aan 10000 dingen tegelijkertijd, is dat ideaal?

Voor veel beelddenkers is dit de natuurlijke manier van werken. Ze hebben vaak het gevoel dat ze het allemaal wel onder controle hebben.

Meestal niet, hoewel het je geen moeite zal kosten om zaken ook af te krijgen.

Door telkens van taak te switchen, moet je terug oppakken wat je een half uurtje daarvoor liet vallen. Kijken waar je gebleven bent, er even terug in komen, om dan 1 stap verder te werken, opnieuw naar iets anders over te gaan; daar kijken waar je gebleven was, …

Je bent dan misschien wel constant bezig, maar effectief is het niet. Je moet heel veel terug uitzoeken waar je gebleven was, waardoor je niet efficiënt werkt.

Je aandacht zit niet in het NU maar constant bij de verschillende taken die je niet mag vergeten dat ze nog niet af zijn.

Een persoonlijk experiment: Probeer voor vandaag eens om anders te werken

Kies om telkens 1 ding te gelijk te doen zodat deze opdracht je onverdeelde aandacht krijgt. Daarna begin je pas aan een volgende opdracht.

Vind je het lastig om je aandacht bij deze ene taak te houden?

Creëer dan kleine flow momenten voor jezelf door vaste tijdsperiodes te gebruiken.
Stel hiervoor met een timer een vaste tijdsperiode in: de periode die bij je past om geconcentreerd te blijven. Bij de ene is dat 50 minuten, een andere heeft na 20 minuten al een korte pauze nodig.
Door je aandacht bewust op 1 taak te richten, gaan de meeste mensen veel sneller opdrachten afwerken. Het geeft je meer rust en vooral tijd voor andere dingen !

Je hoeft niet klakkeloos te geloven wat ik je hier vertel, maar ga zelf aan de slag met een persoonlijke experiment !

Werk een dag je ToDo lijstje een voor een af. Op het eind van de dag maak je de balans op:

 • Hoeveel taken zijn er afgewerkt?
 • Hoeveel tijd heb ik hiervoor nodig gehad?
 • Hoe heb ik deze werkdag ervaren?
 • Hoe zit het met stress en gevoel van drukte?

Ik ben benieuwd wat je ervaringen zijn met je persoonlijke experiment.

Meer weten?

Wil je meer informatie over andere kenmerken van beelddenkers of multi-getalenteerde bruggenbouwers?

Mag ik je wat vragen?

Loop jij ook vaak tegen hetzelfde probleem aan als beelddenker?

Laat het me weten.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentorstart


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, …Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

4 Reacties

 1. Anja Leinders

  Bedankt voor deze waardevolle tips Saskia!

  Vooral bij vrouwen merk ik dat ze in multitasken een grote kracht vinden zitten. Het omgekeerde is echter waar…

  Onderzoek bracht aan het licht dat multitaskers een IQ daling van gemiddeld 10 punten vertonen, terwijl marihuana rokers slechts een daling van 4 IQ punten laten zien. Voor je IQ is het dus minder ongezond om drugs te roken dan te multitasken!

  Heb zelf ook een artikel geschreven over multitasken en de grootste blunder daarbij: http://purepowervrouwen.be/de-grootste-blunder-bij-multitasken.html

  Antwoord
 2. jim loots

  beste Saskia,
  ik vind jou voorstel heel aanlokkelijk maar er is een hele giga-maar aan.1je moet je telefoon uitzetten 2je baas onder zijn kont schoppen 3je mail op afwezig zetten, eens kijken hoelang je dit volhoud zonder je ontslag te krijgen. ik had een andere manier van werken als magazijnier in een kranenbedrijf; ik had er wel een hoop stress, maar ik deed het volgende. telefoon opnemen, noteren,nummer volgens prioriteit, mail nakijken, afdrukken, nummeren op prioriteit, taken van overste; niet mondeling aanvaarden, op mail of afgedrukt en weer nummer volgens prioriteit. dan beginnen aan belangrijkste taak. timer instellen wanneer de verzendingen de deur uit moeten en timer voor de afhalingen die ik ook nog zelf moest doen. dan beginnen aan opzoekwerk en zoals jij aangeeft,1per1 afwerken tot einde. soms volledig de mist in gaan en overspannen in de atelier wat gaan afbreken om tot rust te komen, diep inademen en doorgaan. blub blub blub. ik moet zeggen, ik ben blij dat ik er weg ben en ik vond dit de slechtste job die je kan doen als beelddenker.
  mvg jim

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen