Selecteer een pagina

Als jij het voor het zeggen had …

Als jij het voor het zeggen had …
Waar kies jij dan voor?

Talent management of standaardisatie …

Standaardisatie of eenheidsworst

Bedrijven werken met functiebeschrijvingen en procedures waarin alle medewerkers een plaats toegewezen krijgen. Hierdoor is standaardisatie op verschillende terreinen mogelijk, bijvoorbeeld om de effectiviteit en efficiëntie verhogen. Iedereen moet alles doen op exact dezelfde manier.

Dit vraagt echter van sommige medewerkers dat ze zich onbewust constant aanpassen, willen ze de processen volgen. Deze mensen gaan steeds meer een beroep moeten doen op aangeleerde vaardigheden, waardoor ze hun natuurlijke talenten verliezen.

ouderwetse balans als beeld voor talent management

Evenwicht

Werken met je natuurlijke talenten geeft energie. Het verhoogt bovendien je (intrinsieke) motivatie. Als je tijdens je werk je talenten kan inzetten voor het uitvoeren van een aantal taken, laad je jezelf weer op. Alle activiteiten die behoren tot jouw natuurlijke talenten, zijn opdrachten die je zonder moeite en onder alle omstandigheden kan.

Uitsluitend werken met “aangeleerde” vaardigheden of competenties, kost energie. Aanpassen betekent hard werken om de minimum vereisten te behalen. Hoe beter je deze klussen wil kunnen, hoe meer energie je nodig zal hebben. Het kan zoveel van jou vragen, dat je zowel fysiek als mentaal leeg en uitgeput geraakt. Het verhoogt op termijn het risico op stress en ziektetoestanden, zoals bijvoorbeeld een burn-out.

Permanent in “Flow” …

Als je werkt met je talenten, kom je in een toestand die beschreven wordt als “flow”. Als je in “flow” bent, lijkt het alsof alles vanzelf gaat. Je werkt als het ware in een vorm van opperste concentratie waarbij alle besef van tijd en omgeving verdwijnen.

Deze toestand continu volhouden, is voor niemand goed. Af en toe afstand nemen door je focus te verleggen is noodzakelijk opdat je alert en veerkrachtig zou blijven en niet opgebrand geraken.

Dit bereik je door een evenwichtige verdeling tussen opdrachten waarvoor je je natuurlijke talenten kan gebruiken, af te wisselen met klussen waarvoor je aangeleerde vaardigheden nodig hebt.

Persoonlijke batterij in het kader van talent management

 

Netto energiebalans = Positief !

Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen opdrachten die je energie geven en taken waarvoor je energie nodig hebt zodat je batterij altijd opgeladen blijft.

Iedere mens begint met dezelfde hoeveelheid energie. Als je je natuurlijke talenten kan gebruiken, vul je je energiehoeveelheid aan. Je laadt je persoonlijke batterij op en bent veel bestendiger tegen stress en spanning op het werk.

Werk je vooral met aangeleerde vaardigheden, dan kost je dit extra energie. Als jij deze energie niet aanvult, loopt jouw batterij leeg. Met een lege batterij, ben je veel kwetsbaarder voor ziektetoestanden veroorzaakt door overbelasting en werkdruk.

Talent management is ruimte geven aan diversiteit !

Medewerkers die hun natuurlijke talenten kunnen inzetten op het werk, zijn bestendiger voor stress, werkdruk en burn-out. Anderzijds, continu in “flow” zijn is ook gevaarlijk.

Zowel jij zelf als je organisatie kunnen zorgen voor een gezond evenwicht tussen het werken met je natuurlijke talenten en je aangeleerde vaardigheden.

Samenwerken is absoluut noodzakelijk omdat het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid tussen je werkgever en jezelf. Het is dus een en/en verhaal waarin elk individu zelf ook een aandeel heeft om de persoonlijke energiebalans in evenwicht te houden.

Dit vereist wel dat je zelf een duidelijk beeld hebt van jouw natuurlijke talenten en je aangeleerde vaardigheden.


Op welke manier kan je de verschillen in teams inzetten als extra meerwaarde voor de groep?
Hoe gebruik je de unieke kwaliteiten van multi-getalenteerde bruggenbouwers op een positieve en duurzame manier?
Resultaat: Verhoging van de efficiëntie en productiviteit en meer rust in de groep.
Wil jij hier meer over weten?

Vraag nu je kennismakingsgesprek aan.Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentor


Vergelijkbare omschrijvingen voor beelddenker profielen zijn onder andere: 

visueel-ruimtelijke denker, multi-getalenteerde bruggenbouwer, multi-talent leider, multi-talent leader, polymath, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, …

Vorige

Volgende

2 Reacties

 1. Eelco Veltenaar (TruQu)

  Leuk artikel Saskia over mensen in hun kracht laten opereren. Dt vraagt wel een basishouding van mensen om zelf uit te zoeken wat nu echt hun krachten zijn. Vaak hebben mensen een heel ander zelfbeeld dan de omgeving die heeft. Oftewel zorg dat je voldoende feedback op haalt bij je omgeving en zorg dat je met die feedback aan de slag gaat en daarmee je talenten de ruimte geeft.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dag Eelco, Ik ben het helemaal met je eens !
   Kom zelf in actie en neem het heft in je eigen handen, in plaats van te wachten tot een ander de “ideale” job voor jouw talenten creëert. Je zou wel eens eeuwig kunnen blijven wachten.

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen