Selecteer een pagina

Tegenpolen verbinden, hoe pak je dit aan om samen te werken? (deel 5)

Samenwerken

In de literatuur vind je 5 talenten die in de 21ste eeuw aan belang zullen winnen, terugkomen. Multi-getalenteerde bruggenbouwers(*) bezitten deze kwaliteiten als natuurlijke talenten.

Dit is het vijfde & laatste artikel uit deze reeks gebaseerd op de talenten van de toekomst (zie Heb jij de talenten van de 21ste eeuw?) : Tegenpolen verbinden, hoe pak je dit aan om samen te werken?

Op welke manier kunnen multi-getalenteerde bruggenbouwers dit talent verzilveren?

Talenten in elkaar puzzelen

Op basis van de vorige artikelen, kan je begrijpen dat multi-getalenteerde bruggenbouwers op andere werkmethodes gebruiken en op een andere manier samenwerken. Dit creëert problemen in organisaties door onwetendheid en onbegrip. Het loopt stroef met collega’s die meer op een traditionele manier gaan werken.

Terwijl het juist deze verschillende kwaliteiten zijn die zoveel extra’s te bieden hebben aan teams en bedrijven. Samenwerken levert dus extra troeven op. Als groep bereik je meer resultaat dan elk individu apart.

samenwerken is puzzelen om tegenpolen te verbinden

Wat de ene moeiteloos doet, kost moeite aan de ander

Multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn goed in nieuwe ideeën, concepten en praktische oplossingen bedenken. Dit doen ze door al hun kennis en ervaringen uit uiteenlopende domeinen samen te brengen.

Ze zijn minder sterk in planmatig werken. Stap voor stap werken om oplossingen te ontwikkelen is moeilijk. Ze zien continu mogelijkheden om het idee te verbeteren of verder te ontwikkelen. Projectmatig werken mislukt als je elke wijziging direct wil meenemen.

Procesgerichte collega’s zijn sterk in projectmatig en systematisch werken. Ze vinden het lastiger om “out of the box” of innovatieve ideeën te bedenken.

Wat als je deze 2 mensen zou kunnen laten samenwerken? Waarbij beiden beseffen:

We gebruiken totaal verschillende werkmethodes maar willen wel ons uiterste best doen om dit project samen tot een goed einde te brengen.

We willen hetzelfde doel bereiken, ook al lijkt onze bedoeling op het eerste zicht compleet verschillend.

Een Weense Wals dans je per 2

Het is belangrijk om de onderlinge verschillen in werkmethodes en communicatiestijl te erkennen en te waarderen. Zo niet, ontstaat wrevel en frustratie bij het samenwerken.

De multi-getalenteerde bruggenbouwer is een snelle denker met een associatief brein. Hierdoor is alles continu in verandering en laten ze zoveel mogelijk opties open.

De procesgerichte collega verkiest om planmatig te werken. Een projectplan legt de grote lijnen vast. Je voert dit stap voor stap uit. Je houdt je aan de gemaakte afspraken.

Dit lijken 2 tegenpolen en toch zit de kracht van zo’n duo net in die samenwerking!

walsen met twee

Eén geheel of verschillende onderdelen?

Cruciaal in dit verhaal is wederzijds respect en vertrouwen. Je gaat er vanuit dat ieder lid van de groep op een positieve manier wil bijdragen aan het resultaat. Elk teamlid wil meewerken om als groep het best mogelijke resultaat neer te zetten.

Bruggenbouwers verstaan de kunst om mensen samen te brengen en te verbinden. Wat door zo’n samenwerking ontstaat, is effectiever en efficiënter dan het resultaat van individuele medewerkers.

samenwerken door brug te bouwen

De taak van de multi-getalenteerde bruggenbouwer is om te luisteren. Ze spreken en begrijpen de taal van elke partij:

    • Wat hebben ze nodig?
    • Waar zit hun bezorgdheid?
    • Wat is belangrijk in dit project?

Denk bijvoorbeeld aan de samenwerking tussen gebruikers en IT-ers bij het ontwikkelen van een software programma. Beide groepen gebruiken een andere taal. Ze werken wel aan hetzelfde project in de organisatie.

Belangrijk is wel de zelfkennis van de bruggenbouwer. Wederzijds respect en vertrouwen tussen alle partijen is cruciaal.

Geduld en zelfkennis

Als multi-getalenteerde bruggenbouwer vereist dit geduld en vertrouwen om als neutrale waarnemer te luisteren, samen te vatten en te herhalen.

Wees je bewust van je persoonlijk taalgebruik en denksnelheid. Die mogelijk totaal verschillend is dan die van je gesprekspartners. Neem de tijd om te luisteren en te begrijpen. Door de vertaling en samenvatting te maken, verlopen projecten sneller en efficiënter.

Van nature zijn multi-getalenteerde bruggenbouwers loyale en toegewijde personen. Met een gezonde dosis zelfkennis, is hij zelf veel rustiger en minder frustratie gevoelig. Hij straalt rust uit en heeft een open houding.

Zelfkennis over je persoonlijke stijl, geeft inzicht over mogelijke misverstanden en communicatieproblemen. Door hier pro-actief op in te spelen, buig je de tegenpolen om naar aanvullende kwaliteiten.

Luisteren, samenvatten en doorvragen laat je project misschien trager starten. Deze extra tijd haal je later in omdat het misverstanden voorkomt. Op deze manier vermijd je samen te werken op basis van vooronderstellingen waarbij de kans op fouten toeneemt.

In een omgeving waar vertrouwen heerst, gaan medewerkers bewuster vragen stellen.  Bewustzijn van de onderlinge verschillen, geeft alle partijen rust en vertrouwen.

Herkenbaar?

Laat van je horen en deel jouw ervaringen hieronder.

Dit was het laatste artikel in deze reeks over talenten voor de 21ste eeuw. Het bouwt verder op de voorgaande delen. Meer over de 5 kwaliteiten die terug te vinden zijn in de internationale literatuur lees je in dit artikel Heb jij de talenten van de 21ste eeuw?.

Ontdek de 10 kenmerken van beelddenkers op het werk en hoe jij hier voordeel uithaalt in dit artikel.

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

(*)Opmerking:

Andere benamingen om een multi-getalenteerde bruggenbouwer te omschrijven zijn onder andere: beelddenker, visueel-ruimtelijke denker, multi-potentialist, multi-talented, creatieve generalist, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, jack of all trades.

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen