Selecteer een pagina

Wat als je tekorten je grootste troef blijkt in je carrière?

Welke profielen horen regelmatig dat ze tekorten hebben op het werk?

multi-getalenteerde bruggenbouwer, visueel-ruimtelijke denker, beelddenker, multi-potentialist, multi-talented, maverick, learnatics, T-shaped professional, Tree-Shaped profile, creatieve generalist, multipassionates, talent verbinder, getalenteerde connector, neo-generalist, renaissance man of vrouw, een overtreffende trap professional, jack of all trades, master of none, …

Het zijn maar enkele benamingen om Multi-getalenteerde Bruggenbouwers of vergelijkbare atypische profielen te beschrijven.

Allemaal beschrijvingen van profielen die dichtbij elkaar aanleunen en dezelfde of gelijkaardige kenmerken hebben. Ze passen geen van allen in de klassieke vakjes van functies en rollen die we in organisaties of bedrijven gebruiken! Deze profielen worden vaker geconfronteerd met tekorten omdat ze afwijken ten opzichte van de verschillende vakjes.

Hierdoor lijken ze minder makkelijk inzetbaar. En toch zijn dit de medewerkers van de toekomst die voor vernieuwing en verandering kunnen zorgen en teams en afdelingen hierin mee gaan nemen.

Welke 3 klassieke tekorten hebben ze gemeen en wat zijn hun grootste troeven?

Ik geef voor elk troef de “PLUS punten” of het voordeel. Dit wil zeggen dat je dit weet om te denken of te vertalen naar een ruimer kader en je verder gaat kijken. Je gaat letterlijk anders kijken, vanuit een ander hoek of met een andere lens; zodat je je aandacht gaat richten op de kans of mogelijkheden.

Blijf je kijken vanuit je huidige denkkader, dan richt je je enkel op de “MIN punten”. In dit geval focus je op de tekorten die deze profielen hebben ten aanzien van wat we op dit moment ervaren als de standaard of maatstaf.tekorten ombuigen naar troeven blog

1) Uiteenlopende en diverse interesse gebieden

PLUS punten:

Ze bezitten een brede kennis omdat ze snel van job, functie of rol wisselen in verschillende sectoren en domeinen. Hierdoor zijn het profielen die ruim inzetbaar zijn. Ze combineren al hun kennis en ervaring omdat ze in staat zijn de onderlinge verbanden & verbindingen te leggen

MIN punten:

Personeelsverantwoordelijken en leidinggevenden zien hen als “goede generalisten” waardoor ze regelmatig een baan of job krijgen waar ze onder hun niveau werken. Hierdoor zijn ze sneller uitgekeken op een opdracht omdat die bredere waaier aan interesses als resultaat heeft dat ze een grotere kennis bezitten dan een “goede generalist”.

Het vaak veranderen van baan, zien anderen ook als een gebrek aan doorzetting om opdracht of vakgebied van A tot Z ook echt te doorgronden. Er wordt al snel geoordeeld dat deze profielen moeite hebben om hun focus te behouden. Terwijl ze hun motivatie net verliezen door gebrek aan uitdaging, complexiteit en verandering.
Eens ze het “proces, systeem of de manier van werken” kennen, is de uitdaging weg. Dan hebben deze profielen behoefte aan een nieuwe uitdaging. Dit kan door de functie of de rol complexer te maken.

2) Afwisseling en uitdaging

PLUS punten:

Deze profielen hebben er geen enkel probleem mee om hun agenda last minute totaal om te gooien om een probleem of een crisissituatie op te lossen. Ze werken graag en goed, in complexe en chaotische omgevingen.

MIN punten:

Ze vinden het heel lastig en hebben de grootste moeite om werkmethoden stap voor stap te volgen; de hiërarchische lijnen te respecteren en om goed te functioneren in een autoritaire omgeving. Routinematig dezelfde handelingen uitvoeren doet hun motivatie en enthousiasme verdwijnen als sneeuw voor de zon.

3) Bijdragen en meedenken

PLUS punten:

Deze profielen kijken verder voorbij de eigen taken en activiteiten. Deze medewerkers vertrekken vanuit het totaal beeld van het bedrijf om bijvoorbeeld processen en activiteiten te verbeteren. Ze voelen heel sterk aan wat er leeft in teams of afdelingen en nemen die ervaring ook intuïtief mee in hun besluitvorming.

Deze profielen willen zich betrokken voelen bij de organisatie. Het zijn mensen die op een constructieve manier een bijdrage willen leveren aan het bedrijf of de maatschappij.
Waarden en normen – zoals eerlijk en rechtvaardigheid – zijn ontzettend belangrijk.

MIN punten:

Het zijn geen hokjes denkers. Ze ondervinden moeite om geïnspireerd en gemotiveerd te blijven in bedrijven waar medewerkers in silo’s of los van elkaar staande afdelingen werken.

Zonder context of overzicht, blijven deze profielen voor de collega’s en leidinggevenden (onnodige) vragen stellen en dwarsliggen. Het lijkt alsof ze er alles aandoen om niet in actie te hoeven komen.
in een omgeving van “micro-management” of afgebakende afdelingen als eilandjes binnen de organisatie.

Ben jij als medewerker genoeg uitgedaagd?

Wil je hier meer over weten?

Als je enkel vanuit het klassieke hokjes denken naar deze profielen kijkt, loopt het vaak mis. Hierdoor verlies je een heleboel kansen en mogelijkheden.
In de meeste gevallen is de basisoorzaak te vinden in mis-communicatie. Multi-getalenteerde bruggenbouwers en vergelijkbare profielen gebruiken een andere taal en woordenschat.

Herken jij jezelf in de beschrijving van een multi-getalenteerde bruggenbouwer?
Neem vrijblijvend contact op met Saskia voor een kennismakingsgesprek.

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Pixabay & Numentum

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen