Is tijdsbeleving een moment of ruimte? Hoe ervaar jij dit?

Hoe ervaar jij tijd? Onze maatschappij draait om klokkentijd en klokvastheid: alles gebeurt op afgesproken momenten.
Multi-getalenteerde bruggenbouwers zien tijd als een beweging in de ruimte. Ze beleven tijd als een bepaalde periode in de ruimte waar alles op hetzelfde moment gebeurt in plaats van op een bepaald tijdstip.
Welke gevolgen heeft dit in hun dagelijks leven?


Elke momentopname is klokvast

Als kind leert ieder van ons om alles te ordenen in tijd en begrippen: “Wat is er eerst en wat gebeurt er daarna?”

Afspraken en activiteiten worden vastgelegd in een agenda, uurroosters en dergelijke meer.

In ons dagelijks leven zijn de meeste zaken stap voor stap georganiseerd. Stap 1 komt na stap 2 en dan pas de volgende stap. Het is een lineaire en logische gedachtegang, eigen aan begripsdenken.


momentopname wereld klokken


Elke tijdsbeleving bevindt zich in de ruimte

Voor een beelddenker is tijd geen momentopname. Ze zien tijd als een verloop, een beweging

Zoals de timer op de afbeelding: het rode vlak geeft een beeld weer van een tijdsperiode, maar geen gevoel van de tijdsduur.

In de belevingswereld van een beelddenker gebeurt alles tegelijkertijd, op hetzelfde moment en op dezelfde plek. Er is dus geen voor of na, maar alles samen in één geheel.

In tegenstelling tot begripsdenkers, ordenen beelddenkers alle elementen uit hun omgeving in de ruimte.

Daar alles in hun beleving op hetzelfde moment plaatsvindt, creëren ze een ruimte-georiënteerd en alles omvattend totaalbeeld van elke situatie. Ze maken voor zichzelf een overzichtsbeeld van waaruit ze naar de wereld kijken.


rode beelddenker timer wegtikkend vlak


Kijkt een beelddenker dan nooit op een klok of uurwerk?

Beelddenkers hebben veel moeite met klokkentijd. denk maar aan: 

 • ergens op tijd komen voor een afspraak
 • iets tegen een bepaalde tijd afwerken
 • inschatten hoeveel tijd voor een bepaalde taak of activiteit nodig is


Wat is het verschil tussen tijdsgevoel en de klok lezen?

Het zijn allemaal zaken die hen extra druk en stress bezorgen omdat ze de tijd die ze nodig hebben verkeerd inschatten en in tijdnood geraken.

Een beelddenker heeft een ander gevoel voor tijd of minder tijdsbesef. Hoewel ze perfect de klok kunnen lezen, kunnen ze moeilijk inschatten hoelang bijvoorbeeld 5 minuten duren.

Dit zorgt voor extra tijdsdruk en werkt verlammend. Vandaar dat ze ofwel veel te vroeg, ofwel te laat op een afspraak zijn.


Waarschijnlijk herken jij dit ook:

Het overkomt me regelmatig. Het is nog te vroeg om te vertrekken voor een afspraak dus ik kan nog snel dit of dat geregeld krijgen voor ik moet vertrekken.

Als ik dan terug op de klok durf kijken, is het ineens veel later dan gepland. Omdat ik zo kan opgaan in een activiteit en moeilijk kan inschatten hoeveel tijd ik nodig heb, kom ik alsnog te laat op mijn afspraak.

Vervelend natuurlijk terwijl je de afspraak niet vergeten was en jouw intentie om wel degelijk tijdig op de afspraak te zijn.


Hoe beleef jij tijd?


Hoe voorkom je deze vervelende situaties?

Gebruik je smartphone regelmatig als “time keeper”. Je zet een wekker op het moment dat je nog alle tijd hebt om te vertrekken voor je afspraak.

Het geeft jou de rust om in zo’n korte tussenperiode nog zinvol bezig te zijn: geen stress door constant op de klok te hoeven kijken en met een gerust hart even in opperste concentratie toch nog een taak af te werken.


File leed = extra portie stress! 

Files zorgen niet alleen voor tijdsverlies maar creëren voor elke beelddenker nog extra stress bovenop. Naar een vergadering op locatie vertrek ik meestal veel te vroeg om dat te vermijden.

Je kan je werk zo organiseren dat je altijd iets kan doen onderweg zodat jouw tijd niet verloren gaat, mocht je te vroeg arriveren. Er zijn altijd wel taken die je kan afwerken zoals:

 • zet documenten die je nog moet lezen op je smartphone of tablet
 • het ideale moment om een nog verder te ontwikkelen idee al wat verder uit te werken
 • hou een boek of tijdschrift bij de hand

Het geeft jou de mogelijkheid om in alle rust het gesprek of de vergadering te kunnen starten met een fris hoofd.


Hoe beleef jij tijd?

Ik lees je reacties en tips graag onderaan dit blog!


7 stressfactoren voor multi-getalenteerde bruggenbouwers

Tijdsbeleving is een van de 7 stressfactoren waar multi-getalenteerde bruggenbouwers of beeldenkers regelmatig onbewust tegenaan lopen. Je vindt ze alle 7 kort beschreven in dit downloadbare overzicht (2 pagina’s).

De volgende stressfactor in deze reeks : leerstijl


Meer weten?

De basis waarvan begeleidingstrajecten van Numentum vertrekken, is bewustwording van de onderlinge verschillen tussen mensen en de meerwaarde die je hiermee voor teams kan creëren!


Gun je zelfvertrouwen een stevige boost. Zelfverzekerd overkomen begint met elk gesprek aan te durven gaan zodat je samen met je team, je collega’s, klanten of leveranciers voluit gaat inzetten op de best mogelijke samenwerking.
Zodat het werkplezier en het onderlinge vertrouwen in de groep groeit: waardoor ergernis en frustratie in de groep afnemen terwijl de efficiëntie en de productiviteit toenemen.
Daar wil ik jou mee helpen.

Start nu en vraag direct een kennismakingsgesprek aan.


Saskia Smet is de auteur van dit artikel.

Saskia werkt met creatieve en innovatieve ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Mensen die met deze unieke kwaliteiten op een positieve manier een bijdrage willen leveren aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te leren kijken zodat je op een constructieve manier de brug gaat bouwen naar je collega’s, medewerkers, leidinggevende of klanten.

Door rust te creëren, vergroot het zelfvertrouwen zodat je de positieve invloeden van efficiëntere communicatie en verbindend samenwerken met je team, collega’s, klanten en leveranciers leert gebruiken om vernieuwing en verandering te kanaliseren.

Het resultaat is minder stress en frustratie door communicatie problemen op de werkvloer waardoor het onderlinge vertrouwen groeit, het werkplezier toeneemt, de productiviteit stijgt en de efficiëntie verhoogt.


Opmerking van de auteur:

Dit artikel verscheen voor het eerst op 28 apr 2013. Deze publicatie wordt regelmatig aangevuld met de laatste nieuwe inzichten uit de praktijk. De laatste update gebeurde op 6 augustus 2019.


Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay


Vorige

Volgende

32 Reacties

 1. david

  Heel herkenbaar Saskia, dank je! Zou het kunnen zijn dat het in een periode met ‘flow’ anders werkt? Ik krijg dan meer uit mijn handen dan ik in al mijn optimisme had ingeschat, heerlijk hoor!

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie, David, dat zou kunnen. Groet, Saskia

   Antwoord
 2. Christian Reniers

  Ik verdraag bv nooit een uurwerk. Ik kan bij een ontspannende massage er niet tegen als ik het tikken van een klok hoor!
  Ik heb inderdaad soms het gevoel dat ik de tijd kwijt ben omdat ik zo opga in iets. Ofwel te vroeg ofwel te laat. Ik heb constant het gevoel dat ik iets moet bijhebben zodat ik de tijd kan vullen!

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie Christian. Ik heb zelf ook geen horloge aan en kan me inderdaad ook flink ergeren, als ik in een stil moment een klok hoor tikken.

   Antwoord
 3. goof

  Bijzonder treffend (lees: herkenbaar) omschreven!
  Mijn tijdsbeleving loopt nooit synchroon met het actuele tijdstip.
  Het is een dagelijks terugkerende uitdaging om ‘op tijd’ te zijn.
  Voorbereiding en routine zijn hierbij de instrumenten om binnen de gekunstelde tijdsmatrix te kunnen functioneren.

  Wat ik wekelijks ervaar, zijn de krampachtige verwijzingen naar de klok als mensen een paar minuten ‘te laat’ op een afspraak verschijnen. Soms resulteert dit zelfs in plenaire executies door neerbuigende opmerkingen.
  Waarom?

  Om dergelijke strijd te voorkomen, spreek ik – als het even kan – nooit een vast tijdstip af; maar tussen tijdstip x en tijdstip y. Hierbij neem ik ‘standaard’ 15 minuten in acht.
  Ik heb gemerkt dat een kwartier voor de meesten een acceptabele range is.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Hey Goof, wat een fijne reactie en prima tip. Dank je wel.

   Antwoord
 4. Rob

  Ontzettend herkenbaar; kan soms uren over iets kleins doen, maar ook weer in een uur tijd bij wijze van spreken een hele dag werk doen. Afhankelijk van “de juiste tijd” (of flow), maar ik kan nooit een inschatting doen van hoe lang een klus of opdracht duurt. Wordt met klussen in huis ‘s-avond nog wel eens op mijn vingers getikt dat het al (te) laat is, maar ik ben dan gewoon de tijd “vergeten”. Ik durf ook niet tegen het einde van de werkdag aan iets nieuws te beginnen uit angst te laat weg te gaan en dus te laat thuis te zijn voor het eten.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je reactie Rob, fijn dat het zo herkenbaar is !

   Antwoord
 5. jim

  zo herkenbaar, maar toch goeie tip om een gsm te laten aflopen.
  wat ik voor heb is dat ik niet kan inschatten hoeveel boodschappen ik bvb in een voormiddag gedaan krijg, en als ik er dan toch aan begin zijn ze meestal binnen de tijd gedaan maar als er dringende zaken tussenkomen, zie ik door het bos de bomen niet meer, en heb ik enorme tegenzin om eraan te beginnen en raak ik in paniek. verder is te laat komen een vast stramien. ook nog rustig ergens anders aan beginnen en de tijd uit het oog verliezen, heb trouwens nooit een horloge aan, is zo vervelend om je pols.
  bedankt voor de tip
  mvg jim

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Blijf zoeken naar een manier die voor jou werkt ! Laat je niet van de wijs brengen door een opmerking dat dit of dat zo niet hoort.
   Hetzelfde geldt voor je agenda: plan hem zelf en doe het zoals het voor jouw werkt: papier of electronisch, grote planborden, …
   Mijn agenda lijkt wel een kleurboek (afspraken staan in blokken en kleurencodes), zodat ik in een oogopslag kan zien of iets voor mij persoonlijk, dit voor mij de hoogste prioriteit heeft of niet, of het een persoonlijke afspraak is of een zakelijke afspraak, …

   Antwoord
 6. marjo

  Herkenbaar, maar ik ben altijd veel te vroeg!!Ik kom altijd tijd tekort.Zit al vroeg klaar om te vertrekken voor een afspraak. daarom altijd maar gestrest. erg vervelend voor mij, en natuurlijk voor anderen!!

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Ook dat is herkenbaar: ik vertrek meestal veel te vroeg omdat ik een hekel heb aan te laat komen door files en hiermee gepaard gaande stress. Ik heb altijd iets bij om te lezen of iets anders om mezelf in alle rust bezig te houden in afwachting van de vergadering of afspraak.
   Of ik vertrek net op tijd en beland dan gegarandeerd in een monsterfile waardoor ik hopeloos te kom laat!

   Antwoord
 7. Pittevils Gina

  Ik heb de tijd altijd heel ernstig genomen, was steeds op tijd, eerder te vroeg dan te laat, omdat ik bang was te laat te komen. Het was zo erg dat mijn vriend mij op een moment vroeg, “sta jij misschien buiten te wachten om op het juiste moment binnen te komen?”. Maar tegenwoordig verlies ik mij in tijd, ik kan urenlang bezig zijn (flow) met dingen en daardoor de tijd vergeten, een alarmklok op mijn GSM is dan ook dagelijkse praktijk voor mij. Ik kan soms ook heel veel dingen doen op heel korte tijd en dan weer heel weinig op lange tijd… het hangt hier ook van het structureren af, wat is de essentie van dit ding, wat is het doel dat ik voor ogen heb, als ik recht naar een doel ga, gaat het ook sneller. Ook hier is vooraf een “mindmap” maken in mijn hoofd belangrijk.

  Antwoord
 8. Linda

  “In de belevingswereld van een beelddenker gebeurt alles tegelijkertijd, op hetzelfde moment en op dezelfde plek. Er is dus geen voor of na, maar alles samen.

  In tegenstelling tot begripsdenkers, ordenen beelddenkers de dingen in de ruimte.

  Daar alles in hun beleving op hetzelfde moment plaatsvindt, creëren ze een ruimte-georiënteerd en alles omvattend “totaalbeeld” van een situatie.”

  Persoonlijk kan ik me hier niet helemaal in vinden. Er is een verschil tussen of je besef hebt van hoe de tijd verloopt en hoe je het opslaat.
  In mijn beleving vind echt niet alles op hetzelfde moment plaatst en gebeuren dingen echt niet allemaal tegelijkertijd. Dat klopt mij bij echt niet.
  De manier waarop ik dingen opsla, is inderdaad niet tijdgebonden. Een totaalbeeld blijft hangen.
  Ik verlies mezelf inderdaad in de tijd, kan soms zo druk bezig zijn en van het een naar het ander gaan dat ik inderdaad echt een wekker moet zetten. Die wekker geeft rust om gewoon verder te gaan en de tijd te laten rusten. Het mooie daarvan is ook, dat ik de hele dag in mijn pyama achter de computer kan werken om mijn doel te bereiken, doordat ik geen last heb van de druk die tijdbesef met zich meebrengt.
  Zodra de mogelijkheid er is om een ongeveer afspraak te maken is dit inderdaad een goede oplossing, dat geeft rust.
  Als mensen aan mij vragen wanneer ‘ iets ‘ was, dan kan ik daar zelden een goed antwoord op geven. Gisteren of eergisten uhhh afgelopen week!

  Antwoord
 9. Hanneke Saaltink

  Toen mijn inmiddels volwassen zoon een jaar of 5 was, liet hij eens zien op welke plek in de kamer alle dagen van de week zich bevonden. Sommigen hingen hoog in de lucht, andere half onder de tafel of de bank. Soms was ’t onderverdeeld in ochtend, middag en avond. Hij had de tijd geordend in de ruimte.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor dit praktijkvoorbeeld. Ik heb inderdaad gehoord van analoge verhalen.

   Antwoord
 10. Scarlett

  Wekkers zetten. Ik ben blij dat dat op mn smartphone kan. Ze rinkelen de hele dag door. Behalve als ik ze niet nodig heb, dan gaan ze bewust uit.
  En inderdaad het geeft mij heel veel rust.

  In mijn laatste sollicitatie brieven / gesprekken gaf ik aan dat ik graag de tijd krijg om mijn werkzaamheden af te maken, om de dag met een goed gevoel af te kunnen sluiten.
  Dat ik die tijd ook niet compenseer, moeten ze dan nog ervaren.

  Sinds een paar maanden is beelddenken in beeld. Een wereld van herkenning.

  Bedankt Saskia

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor je aanvulling. Goed dat je er zo openlijk over kan praten.

   Antwoord
 11. Rik Albers

  Als ik aan tijd denk werk gerelateerd dan wel. Dan deel ik deze in zones, in ochtend middag en voor en na de pauze. Afspraken lopen daarom bij mij altijd samen met een begin of eind tijdzone. Puur voor de eenvoud.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor de reactie. Eenvoud en structuur werken, zolang je deze zelf mag indelen!

   Antwoord
 12. Alex Mulder

  Heel herkenbaar… Dank je.

  Mijn indruk is, dat er in ons brein 2 manieren van werken (processen) en onthouden (opslag) aanwezig zijn.
  Ik noem dat even het Beelddenk-deel en het Woorddenk-deel. “B” en “W”.

  B is intuïtief, flitsend, efficiënt en betreft situaties, motorische reacties en gevoel. Herinnering is associatief en op basis van Triggers.
  W is beredenerend, traag, stuntelend en betreft verhaaltjes en meme’s (Sociaal Besmettelijke informatiepatronen) op basis van duistere associaties tussen synoniemwolken en meervoudige betekenissen van woorden. (niet mijn sterkste kant)

  B is gericht op hoe je functioneert in het hier-en-nu en erg ruimtelijk, denk aan “Flow”.
  W is gericht op hoe je Sociaal functioneert in de tijd.
  Voor iemand met een accent op B hebben ruimte en patronen geen geheimen en leven ze in het hier-en-nu als een vis in het water, maar zijn tijd en socialiseren complex en moeilijk te vatten.
  Voor iemand met een accent op W is het geen probleem om 150 sociale contacten (of meer) te onderhouden en daar zelden vergissingen in te maken, of grote massa’s mensen te overtuigen met besmettelijke meme’s, maar gewoon gelukkig zijn en genieten van Schoonheid is voor hen vaak moeilijk. Ook zien ze zelden het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere en zijn daarom vaak zoekende.

  B zit vooral in de Basale Ganglia en de Amygdala en die hersendelen zijn al zo oud als de Sauriërs en die delen we met vele dieren.
  W zit vooral in de Frontale Cortex en is niet ouder dan 1 miljoen jaar, misschien pas sinds 100.000 jaar ontwikkeld in de mens aanwezig en daarin zijn we uniek.

  Beide zijn dus belangrijk. B om te Leven en W om maatschappelijk te functioneren.

  Wie geïnteresseerd is in deze twee verschillende neurologische manieren om te denken, kan ik verwijzen naar:
  “Neurocognitive mechanisms underlying the experience of flow.pdf”
  Link via:[pdfs.semanticscholar.org/a883/f47e2858e48dd48522884473aca520c2b0d9.pdf]

  Alex

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank je wel voor het aanvullen door deze informatie te delen.

   Antwoord
 13. Greet van Veen

  Herkenbaar. Toch ben ik inmiddels zo geprogrammeerd dat ik mij tijd meer eigen heb gemaakt. (Aangepast dus). Waar ik mij het kan permitteren laat ik het gaan en doe dan bv alles wat moet snel achter elkaar. Waar andere gestructureerd te werk gaan volgens bv een lijstje. Zo houd ik tijd over om bv iets te doen wat ik leuk of interessant vind.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dat is inderdaad de beste oplossing: aanpassen waar nodig, je eigen ‘manier’ gebruiken waar het kan.

   Weet dat dit je ook prima in balans houden is: het evenwicht tussen aanpassen / anders werken!

   Antwoord
 14. Esther Jongste

  Tijd: gebeurtenissen in mijn leven komen op tijdsbalk in de vorm van spiralen. Een jaar spiraal is de meest gebruikte. Onderverdeeld in de seizoen of maanden/ weken/ dagen; net waar de gebeurtenis mee verbonden is.

  Elk jaar stapelt zich bovenop het voorgaande. Verjaardagen en voor mij belangrijke gebeurtenissen komen daarin en omdat een gebeurtenis nooit op zich zelf staat maar altijd verbonden is aan andere zaken, worden ze uniek en kan ik ze makkelijk plaatsen op de spiraalvormige tijdsbalk en daardoor ook weer makkelijk terughalen met alle aspecten die eraan verbonden zijn.

  Verder hou ik tijdens mijn bezigheden ook niet van tijdsdruk. Ik heb graag alle ruimte en tijd om een onderwerp of project volledig uit te diepen.
  Tijd en ruimte om mij heen verliezen is daar onlosmakelijk aan verbonden.

  Elektronische agenda’s met herinneringen en reminders waren mijn uitkomst. Elektronische wekkers en timers idem dito 🙂

  Ik kom ook liever te vroeg en zorg altijd voor invulling van de resterende tijd tot het tijdstip van de afspraak.

  Ik heb ontdekt waarom de kip een van mijn favoriete dieren is. Kippen nemen alle tijd om alles wat ze nodig hebben bij elkaar te scharrelen. Laten zich niet opjagen. Pikken uit het aangebodene precies dat wat ze kunnen gebruiken en produceren op regelmatige basis een ei.

  Een metafoor van hoe ik zelf graag het liefst met de tijd omga.

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Dank voor de aanvulling en de bevestiging. Mooie metafoor!

   Antwoord
 15. Esther Jongste

  Omdat ik inderdaad slecht kan inschatten hoe lang een bepaalde bezigheid of project gaat duren, is het ook lastig een uurprijs te berekenen voor mijn werkzaamheden. Liever werk ik met project prijzen.

  Wat zijn de gedachten van andere beelddenkers hierover?

  Antwoord
  • Saskia Smet

   Interessante vraag!

   Combineer je dit met het bijhouden van je effectieve tijd dat je aan projecten gewerkt hebt, zodat je meer inzicht krijgt in de tijd die je hiervoor nodig hebt?
   Zodat je kan evalueren of je prijzen overeenkomen met jouw investering en indien nodig kan bijsturen?

   Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen