Selecteer een pagina

Versterken, kunnen multi-getalenteerde bruggenbouwers dat?

Versterken ze een team of is het alleen maar kommer & kwel?

Herken jij jezelf in de kenmerken van beelddenken?
Zo ja, dan is het heel eenvoudig om een stempel op je voorhoofd te zetten met als opschrift “beelddenker”.

Dan weet iedereen het gelijk. Dan weten je collega’s hoe ze je moeten benaderen en behandelen:

  • je bent vrijgesteld van een aantal taken,
  • je krijgt het privilege om anders te zijn,
  • om chaotisch en onverstaanbaar te praten,
  • moeilijk om mee samen te werken,
  • ….

Kortom, iedereen dient zich aan jou aan te passen en rekening met je beperkingen te houden. De stempel kan dit alleen maar versterken.

Werkt dit?

Neen, natuurlijk niet !!!

Een “label” kan nooit het excuus zijn om te eisen dat anderen zich voor jou gaan aanpassen.

 

stempel multitalenttip

 

 

Wat als je het anders zou bekijken?

Stel dat je jezelf inderdaad herkent in de kenmerken van een of meerdere labels.
Dat je beseft en erkent dat deze kenmerken bij jou horen. Dat deze naast al je andere kwaliteiten maken tot de persoon die jij bent. Dat dit helemaal OK is.

Samenwerken met anderen kan pas zodra je jezelf accepteert: De kennis en ervaring die jij te bieden hebt. Datgene waarmee jij de andere persoon echt kan helpen omdat:
jij hiervoor een talent hebt wat de andere niet heeft
dit voor jou een fluitje van een cent is, terwijl je collega hier ontzettend lang en hard voor moet zwoegen om dit voor elkaar te krijgen

Samenwerken wil ook zeggen bruggen bouwen. Durven de hulp vragen van je collega op momenten of terreinen waar jij zelf minder sterk bent.

 

Ijzersterke duo’s of tandems vormen

We zijn momenteel nog sterk gefocust op iedereen die dezelfde kwalificaties dient te hebben voor een bepaalde opdracht in bedrijven en organisaties. Jammer genoeg hebben we op dit vlak de balans helemaal door laten slagen.

Door de focus op ‘standaard kwalificaties of competenties” (*) te leggen, gaan veel ongekende talenten verloren. Terwijl het veel slimmer zou zijn om ook te kijken naar de specifieke kwaliteiten die iedere collega daarnaast nog bezit.

(*) Je zou dit kunnen omschrijven als een activiteiten die elke medewerker moet kunnen uitvoeren om in aanmerking te komen voor een bepaalde functie.

 

checklijst multitalenttip

 

Versterken? Hoe zou dit in praktijk kunnen werken?

Een voorbeeld maakt een en ander duidelijk:
Het secretariaat van een bedrijf gebruikt al jaren dezelfde werkmethodes. Ondanks het verdwijnen van de manuele faxdocumenten en het steeds meer digitaal bewaren van dossiers, is de procedure nooit aangepast. Elk “fax document” krijgt nog steeds een aparte kleurencode door dit document af te printen op geel papier …

Op het moment het bedrijf wenst over te stappen op uitsluitend digitaal bijhouden van documenten, kan het zinvol zijn om dit proces grondig te bekijken. Om de volledige stroom van documenten doorheen de organisatie opnieuw in kaart te brengen. Met als doel het proces te vereenvoudigen en de efficiëntie te verhogen op een manier die aansluit bij alle behoeften en verplichtingen.

 

processtappen multitalenttip

 

Als je zou inzoomen op dit voorbeeld, dan zie je een aantal kwaliteiten die nodig zijn zoals:

  • herdefiniëren en herformuleren
  • uittesten en experimenteren
  • eenvoudige en visuele voorstelling
  • luisteren en samenbrengen

Talenten die je nodig hebt om het proces aan te pakken en alle betrokkenen mee te krijgen in deze verandering.

In dit soort opdrachten blinken multi-getalenteerde bruggenbouwers uit. Daar waar hun collega’s liever volgens een gestructureerde procedure werken, vinden ze het fijner om processen te veranderen.

We zijn allemaal verschillend. Elke mens is anders. Dat maakt het juist zo mooi. Elke persoon heeft een unieke combinatie kwaliteiten. Als we die allemaal samenbrengen, kunnen we elkaar aanvullen en helpen. Enkel op die manier kunnen we samen dingen bereiken die niemand van ons alleen kan voor elkaar krijgt.

Multi-getalenteerde bruggenbouwers zijn in staat om bruggen te leggen tussen mensen, kennis en ervaring. Als je hen het vertrouwen en de ruimte geeft om hun kwaliteiten in te zetten voor een groep of team. Op deze manier gaan ze de groep versterken.

 

 

Ga bewust voorbij het hokjes-denken zodat jij als multi-getalenteerde leider verbindingen leert leggen tussen experten en expertise uit verschillende domeinen.
Jouw zelfvertrouwen krijgt hierdoor een flinke boost omdat jij meer erkenning ervaart door mensen samen te brengen waardoor jouw inbreng in het team duidelijk zichtbaar wordt.


Vraag direct een kennismakingsgesprek aan.

Saskia Smet is de auteur van dit artikel en oprichtster van Numentum.

Wat doet Saskia Smet van Numentum?

Saskia werkt met multi-getalenteerde ondernemers en leidinggevenden die zich herkennen in de kenmerken van beelddenken. Leiders die met hun unieke kwaliteiten op een positieve manier willen bijdragen aan het succes van bedrijven. Door voorbij het label ‘beelddenken’ te kijken zodat je op een constructieve manier de collega’s, medewerkers, klanten of leveranciers met de juiste kennis kan samenbrengen.

Efficiënter door verbindend samenwerken & zelfzorg voor multi-getalenteerde leiders
Bedrijfsadvies, sparring partner, facilitator, trainer, coach & mentorBron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen