Selecteer een pagina

Vragenstellen werkt dat? 3 Tips om je voorstel of idee te verkopen aan je collega’s.

Vragenstellen? Waar over vragenstellen?

Als multi-getalenteerde bruggenbouwer kijk je vanuit een andere hoek naar een situatie zoals een probleem, een oplossing, …

Jij weet dat je een ander start beeld hebt. Op welke wijze ga je dit duidelijk maken aan je leidinggevende of je collega’s?

Dit artikel sluit aan op het artikel dat eerder verscheen: Verschillende werkwijze, zelfde resultaat?

3 mogelijkheden

1. Start zelf met vragenstellen

Jij hebt de oplossing voor ogen, je collega’s nog niet.


Begin met je collega’s vragen te stellen. Het doel is simpel: door jouw vragen, loods je hen veel sneller doorheen de verschillende processtappen. Stel gerichte vragen, jij hebt de oplossing al voor ogen!

Dit gaat makkelijker als het wederzijds respect en vertrouwen groot is. Ontbreekt het aan onderling respect en vertrouwen, dan is het risico om te vervallen in discussies om gelijk te halen, groot. Met discussiëren kom je nergens en verlies je kostbare tijd!

Het gaat om sneller tot een werkbare oplossing te komen, door de inzichten van de verschillende teamleden samen te brengen. Verbindend samenwerken om zo snel en efficiënt mogelijk tot een oplossing te komen is het doel van de groep.

2. Tekenen en schetsen

Jij ziet dan misschien wel de oplossing, iets kort en bondig uitleggen is een minder ontwikkelde kwaliteit voor de meeste beelddenkers. Omdat je gewoon bent je redenering al pratend op te bouwen, is het voor je omgeving vaak onduidelijk en duurt het lang voor jij tot de kern komt.

Neem vooraf even tijd om te reflecteren. Je gedachten ordenen voor je begint te praten.

Teken of schets je idee of oplossing. Neen, het hoeft geen kunstwerk te zijn zoals een schilderij van Rubens!

Tip:

Een tekening die ‘afgelikt’ of afgewerkt is, nodigt uit om te praten over de tekenstijl, schoonheid, …. Er wordt zelden gereageerd op de inhoud of de boodschap. In dit geval dus de oplossing voor het probleem. Bovendien creëert dit bij een aantal collega’s automatisch weerstand om de oplossing nog maar in overweging te nemen.


Een ruwe schets of onafgewerkte tekening, nodigt uit om te praten over de inhoud, om wijzigingen aan te brengen. Om samen te werken en te verbeteren zodat de aangepaste oplossing door ieder teamlid aanvaard wordt. Dit is wel wat je wil bereiken als je verbindend wil samenwerken met de groep.

beelddenker tip schets vragenstellen

Het is wel belangrijk om jezelf te dwingen tijdens je voorbereiding om tot 1 beeld te komen.  Door bijvoorbeeld 1 bladzijde papier of 1 pagina in een presentatie te gebruiken.

De beperking tot 1 bladzijde, kan je in het begin extra stress bezorgen omdat je van nature te veel details wil meegeven. Details die belangrijk zijn bij het invoeren van de oplossing, maar absoluut overbodig zijn om je oplossing duidelijk te maken. Je gaat dus zoeken naar de kern – de essentie – van jouw voorstel.

Je tekening of schets is je communicatiemiddel. Durf ze ook gebruiken om jouw verhaal duidelijker te maken!

3. Laat je vragenstellen

Kom je er zelf niet uit?

Nodig dan een collega uit om jou vragen te stellen. Dit helpt jou om je gedachten – de chaos in je hoofd – te ordenen en te structureren.beelddenker tip vragenstellen

Hoe stelt je collega jou vragen?

Het is belangrijk om in deze eerste fase, uitsluitend nieuwsgierige vragen te stellen. Zonder enige vorm van oordeel, enkel en alleen om te begrijpen waar het over gaat.

Als multi-getalenteerde bruggenbouwer bouw je een verhaal al pratend op. Het opbouwen van de redenering verloopt super snel in je hoofd. Het lijkt aslof je van de hak op de tak springt.

Het is lastiger om dit verhaal op een gestructureerde manier uit te leggen aan je collega’s. Zij kunnen immers niet mee in jouw hoofd kijken en je gedachtensprongen volgen.

Waarom is het zo belangrijk dat er geen enkele vorm van oordelen gebeurd?
Omdat elk oordeel in jouw hoofd nieuwe associaties of verbindingen oproept. Je gaat als het ware opnieuw aan het hyperlinken in je brein. Vergelijkbaar met het opzoeken van informatie op internet. Dit geeft nieuwe en extra informatie wat jouw verhaal enkel ingewikkelder maken.

De bedoeling in een eerste fase, is dat jij je verhaal duidelijk krijgt aan de hand van de vragen die je krijgt. Als het je kan helpen, mag je collega in zijn woorden herhalen wat hij begreep van je oplossing.

Zodra de kern van je voorstel duidelijk is door het vragenstellen, kunnen jullie samen overleggen om de oplossing verder te verbeteren. Ook in dit geval nodig je anderen uit om verder te bouwen op de basis van jouw oplossing!

Een suggestie die iedereen aanvaart, geeft veel meer kans op succes!

Slechts 3 opties? Vermoedelijk zijn er nog meer!

Meer mogelijkheden, lees je in deze artikelen:

Ken je nog een mogelijke oplossing? Aarzel niet om te reageren.

Laat je suggestie onderaan dit artikel achter zodat collega multi-getalenteerde bruggenbouwers hierop verder kunnen bouwen.

Dit artikel is geschreven door Saskia Smet.

Bron afbeeldingen: Numentum & Pixabay

Vorige

Volgende

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download het gratis ebook: Samen aan het werk

5 Manieren om beter samen te werken met beelddenkers.

Download nu

Je aanmelding is goed ontvangen