+32 477 44 75 48 info@numentum.be
Selecteer een pagina

Waarom begrijpen ze mij verkeerd?

Begrijpen en begrepen worden.

Het onderwerp van deze vlog of videoblog is een vraag die mijn klanten mij regelmatig stellen:
Hoe blijf je rustig en kalm als je merkt dat je collega’s, je vriend of je familie, wat jij gezegd hebt totaal anders interpreteert? Hoe voorkom je dat je geïrriteerd en gefrustreerd geraakt omdat ze niet willen luisteren? En vooral hoe vermijd je dat je in de verdediging gaat?

Waardoor wat jij bedoelt in een totaal andere context geplaatst wordt?

3 Tips om misverstanden en onbegrip te voorkomen:

  1. Blijf kalm. Verhef je stem niet maar blijf rustig en heel dichtbij jezelf. Met boos worden en verwijten, kom je geen stap verder. In tegendeel, voor je het weet is het geheel geëscaleerd.
  2. Herhaal wat je zei op een andere manier en kijk hoe je bericht begrepen wordt. Let op de reactie zowel wat je ziet als wat je hoort. Iemands houding, een zucht, een lach of een grimas, … het zijn allemaal signalen.
  3. Vraag je gesprekspartner om in hun eigen woorden te herhalen wat ze begrepen hebben. Bevestig of stuur bij waar nodig. Totdat je gesprekspartner begrepen heeft wat je wilde zeggen.

Miscommunicatie, elkaar verkeerd begrijpen, komt veel meer voor dan we denken of vooronderstellen.

Bij beelddenkers gebeurt dit nog veel meer omdat ze vaak vanuit verschillende hoeken naar de wereld kijken. Terwijl de meeste mensen vanuit een vast punt naar de wereld om hen heen kijken.

Daarnaast gebruiken ze (beelddenkers) verhalende taal. Het zijn snelle en associatieve denkers. Als ze gaan praten zoals ze denken, dan zit er geen duidelijke lijn in het gesprek. Niet-beelddenkers hebben dan moeite om te begrijpen waar het over gaat, waar ze naartoe willen.

Herkenbaar?

Laat je reactie achter onderaan deze blog.

 

Deze video is gemaakt door Saskia Smet.